Arama

Sihirbazlık -İllüzyon - Sayfa 3

Güncelleme: 14 Temmuz 2016 Gösterim: 559.722 Cevap: 28
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
1 Mart 2012       Mesaj #21
Misafir - avatarı
Ziyaretçi

Kaybolan kürdan


Çok basit bir oyun
Sponsorlu Bağlantılar
HAZIRLIK:küçük bir bant yardımıyla kürdan altından sağ elin başparmağına yapıştırılır.Oyunu yapan kişi elini yumruk yaptığında kürdan normal bir şekilde gözükür.Oyuncu elini edersiniz. açtığında kürdan kaybolmuştur.Çünkü kürdan başparmağın arkasında saklıdır.

NOT:elinizi açtıktan sonra sadece elinizin içini gösterin.Bir başka önemli not daha..İzleyicilerin yan tarafınızda ve ya arkanızda olmamasına dikkat edin.Yoksa izleyici kürdanı arkadan görür ve oyunu mahvedersiniz
Son düzenleyen perlina; 14 Temmuz 2016 11:42
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
5 Nisan 2012       Mesaj #22
Misafir - avatarı
Ziyaretçi

PARA NEREDE


MERHABA ŞİMDİ SİZ ?DEN ELİNİZE 10 KRŞ YADA 5 KRŞ ALMANIZI İSTİYORUM MANŞETİ GENİŞ OLAN BİR CEKET VEYA KIYAFET GİYMENİZİ İSTİYORUM. MANŞETİ GENİŞ OLMAYAN TARAFTAKİ ELİNİZİN 5 PARMAĞINIZI ORTADA BİRLEŞTİRİN VE PARAYI TEPESİNE
Sponsorlu Bağlantılar
KOYUN DİGER ELİNİZLE PARAYI TUTTUĞUNUZ ELİN TEPESİNDE ŞIKLATN PARA KAYBOLACAKTIR AŞAGIDAKİ NOTU OKUYUN

NOT:ELİNİZİ ŞIKLATIRKEN PARAYA TEMAS ETMESİNİ SAGLAYIN PARA KENDİLİGİNDEN MANŞETİN,CEKETİN KOLUNA GİRCEKTİR
GÖSTERİYİ YAPMADAN ÖNCE BİRAZ DENEYİN ANLAYACAKSINIZ
Son düzenleyen perlina; 14 Temmuz 2016 11:43
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
28 Nisan 2012       Mesaj #23
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
İhtiyacımız olan şeyler sadece 1 el, boyunuzca ip ve silgi
Hilenin adı silgi nerede?
İpi atletinize bağlayın vekazağınızın altına sokun ip kazağınızdan biraz çıkınca silgiyi ipe bağlayın ve silgi elinizde olunca deyinki görüyorsunuz silgi elimde az soonra kaybolacak elinizi kapatın ve atletinizin altından ipi çekin ve ip atletinize gelecek ve sihirli sözleri diyin hoku pokuz doksan dokus
Ve elinizi açınca ip kaybolacak Msn Happy
Son düzenleyen perlina; 14 Temmuz 2016 11:44
_GüzelikMeleği_ - avatarı
_GüzelikMeleği_
Ziyaretçi
31 Aralık 2012       Mesaj #24
_GüzelikMeleği_ - avatarı
Ziyaretçi

SİHİRBAZ HİLELERİ BAKIN VE ŞAŞIRIN



Resimdeki üç noktalı yere 15 sn bakın.Daha sonra oda duvarınıza gözlerinizi kırparak bakın.
241122 illizyon

Sihirbazlık numaraları


1-Avuçtan düşürülemeyen para:
dosy002201
Avucunuzun ortasına koymuş olduğunuz parayı fırçalamak suretiyle düşürebilen arkadaşınıza bir mükafat vaat edebilirsiniz. Fırçanın tüylü tarafından fırçalamak şartıyla kimse bu parayı avucunuzdan düşüremez.


2-Kartı dengeleme:

dosy002202
Desteden kupa birini alın çünkü kartların en kuvvetlisi o’dur. Dolayısıyla su dolu bardağı ancak o dengede tutabilir. sagdaki resimde görüldüğü gibi işaret parmağınızla gizli bir şekilde dengeliyorsunuz. Soldaki resim ise seyircinin gördüğü taraftır.


3-Burnunuz bilir:
dosy002203
Sihirbaz salondaki herhangi bir kişiye bir deste verir ve ondan istediği kadar kartı yüzü açık bir şekilde masaya koymasını ister. Sihirbaz odanın dışına çıkarılır ve odadakiler bir kağıt tutarlar ve sihirbazı içeriye çağırırlar. Sihirbaz içeri gelir ve seçilen kartı koklayarak bulur. Burada isin hilesi sihirbaz daha önceden odadaki biriyle anlaşır ve kartları koklarken bu kişi sihirbazı, seçilen kağıda gelindiğinde, ayağına gizlice dokunarak onu uyarır...

4-Kaybolan kalem:
Sihirbaz mendilin altına bir kalem yerleştirir. İzleyiciler mendilin altından kalemin seklini görebilirler. Birdenbire sihirbaz mendili kenara doğru açar ve kalem yok olmuştur. İşin sırrına gelince, sihirbaz kalemi mendilin altına gerçekte koymaz. Başparmağını koyar ve izleyiciler bunu kalem zannederler. Kalemi de gizlice kol yakasının içine atar.

5-Bir veya iki:
dosy002205
Parmağınızı resimdeki gibi yapın ve üzerine şekildeki gibi bir bilye yerleştirin. Şimdi bilyeyi parmağınızın altında döndürün. Bunu bilyenin varlığını hissedene kadar birkaç saniye boyunca döndürün. Şimdi gözlerinizi kapatın ve bu olayı tekrarlayın. Birdenbire 2 bilye hissedeceksiniz. Bu olayı kontrollü bir şekilde yaptıktan sonra bir arkadaşınıza da bunu uygulatın.

6-Dönen yumurta:
dosy002206
Sihirbaz bir tabak içinde 5-6 tane yumurta gösterir. Bir tabak ve yumurta alır. Yumurtayı şekildeki gibi bir topaç gibi çevirir. İzleyicilere de birer tabak ve yumurta verir ama hiç kimse yumurtayı böyle döndüremez. İşin sırrı sihirbaz gösteriden önce yaklaşık 6 dakika kaynamış bir yumurta kullanır. Pişmiş yumurta böyle dönebilir ama diğer pişmemiş yumurtalar dönemez.


7-Dengelenen bardak:
dosy002207
Eski bir iskambil destesinin içinden iki kart alınız. Kartlardan birini ortasından katlayıp orta yerine diğer kartı yapıştırın (destek). Su dolu bir bardak alın ve diğer kartla desteklediğiniz kartın üstüne koyun.dikkat etmeniz gereken nokta seyircilerin bu kartın sadece ön yüzünü görmesidir..kart üzerinde duran bardak seyircileri hayrete düşürecektir.


8-Sihirli değnek:
dosy002208
Sekil a'da elinizin arkasında duran sihirli değnek şaşkınlık yaratacak. Şekil b bunun nasıl olduğunu gösteriyor. Bileğinizi işaret parmağınız görünmeksizin diğer parmaklarınızla kavrayın. İşaret parmağınız ise arkada sihirli değneği destekliyordur.

9-Dünyanın en güçlü parası:
Seyircilerden birini çağırın ve ondan yan tarafını dönerek omuzlarından ayağına kadar duvara yaslanmasını isteyin. Şimdi diğer ayağına bir madeni para koyun ve ayağını kaldırmasını söyleyin. Para o kadar ağırdır ki parayı kaldıramaz.

10-Ağır haberler:
Bir gazete ve cetvel alın. Cetveli 7-8 cm'lik kısmı masadan dışarı sarkacak şekilde koyun. Bunun üzerine bir gazete koyun. Şimdi cetvelin ucuna ne kadar sert basarsanız basın gazeteyi masadan kaldıramayacaksınız.

11- Asansör Yüzük:
Paketleme lastiği ve seyirciden ödünç alınan bir nikah yüzüğü ile müthiş eğlence...
ETKİ: Lastik halka alınır, bir noktasından koparılıp "lastik ip" haline getirilir. İzleyicilerden bir adet nikah yüzüğü alınır ve lastiğe asılır. Yüzük lastik üzerinde yukarı yükselmeye başlar...
GEREÇLER: Fazla kalın olmayan paketleme lastiği ve ödünç alınan nikah yüzüğü.
YÖNTEM: Hile neredeyse kendi kendine çalışır. Aslında sihir lastiğin kendisindedir ama övgüyü siz alırsınız. Lastik halkayı koparın. Şimdi uzun bir lastik ipiniz oldu. Nikah yüzüğünü ödünç alın. Yüzüğü lastik ipe geçirin ve lastiği iyice gerin. Lastiğin önemli bir kısmı sol avucunuzda izleyicilerin görmeyeceği biçimde saklı olmalıdır. Yüzüğü sağ elinize yakın tutun ve ellerinizi lastik ip yatay konuma gelecek şekilde aynı seviyeye getirin. Şimdi sağ elinizi yükselterek yüzüğün sol elinize doğru düşmesini sağlayın. Sol elinize iyice yaklaştığı anda, sol avucunuzda gizlediğiniz lastik bölümünü baş parmak ve işaret parmağınız arasından serbest bırakmaya başlayın. Yüzük yukarı doğru çıkmaya başlayacaktır...Yüzüğü ve bir anı olarak da lastik ipi verin ve alkışlar eşliğinde izleyiciyi selamlayın...

12- Pantolon Cebim Delinmiş:
Arkadaş meclislerinde yapılacak bu numaranın hilesindeki basitliği küçümsemeyin, çalışacaktır...
ETKİ: Bozuk para ödünç alınır ve üzerinin işaretlenmesi sağlanır. Delik pantolon cebiniz yüzünden sürekli para kaybettiğinizi söyleyerek işaretli parayı pantolon cebinize atarsınız. "Tüh... Delik bu cebimde değilmiş" diyerek diğer ayağınızı kaldırırsınız ve izleyicinize işaretli parayı uzatırsınız.
YÖNTEM: Fazladan bir bozuk paraya ihtiyacınız var. Bir çok kişi üzerinde bozuk para olabilir. Bozuk para isterken gizli paranıza eşdeğer olanı istemeyi unutmayın. Boş bir anda, bozukluğu gizlice sol ayağınız altına saklayın. Çorabınızı düzeltin örneğin.

Sonra, izleyicilerden birinden üzeri işaretlenmiş bozukluğu alın ve sağ pantolon cebinize atıyormuş gibi yapın, bozuk para sağ avucunuzda gizli kalsın. Sağ ayağınızı sanki bozuk paranın deliği bulup aşağıya düşmesini sağlamak istiyormuşsunuz gibi sallayın. Sonra "Tüh... Delik bu cebimde değilmiş" diyerek sol ayağınızı kaldırın. Eğilerek parayı alın ve avucunuzda işaretli para ile yer değiştirin. Bu kadar basit...

13- Seyahat Eden Küller:
Arkadaşlarınızın çığlık atmasını istiyorsanız bu numarayı mutlaka öğrenin. Bu numaranın en zevkli yanı, oyun başlamadan önce gerçekleştirilen "kirli işler" dir. Tüm yapmanız gereken, oyunun sunuluşuna konsantre olmanızdır. Dahası sihir, izleyicinin avuçlarında gerçekleşir. İnsanı kendi ellerinde oluşan gizemli bir olay kadar şaşırtan bir başka şey yoktur. Yüzlerce kez uygulasanız da karşılaşacağınız reaksiyonun size sunacağı keyif azalmayacaktır.
ETKİ: İzleyicinin sol avuç içine bir tutam kül konur. Her iki avucunu kapaması ve el iç kısımlarının yere bakması sağlanır. Bir kaç sihirli el hareketlerinden sonra izleyicinin avuçlarını açması istenir. Küllerin bir avuçtan diğerine de bulaştığı görülür...
GEREÇLER: Kül dolu kül tablası..Sigara külleri "taze" olmalıdır. En fazla 1 saatlik. Taze küller deriye daha iyi yapışır.
YÖNTEM: En iyi hazırlık anı, oyuna başlamadan hemen önceki andır. En iyi mekan, kül tablasının bulunduğu bir masada ya da bir barda oturarak oyunu gerçekleştirmektir.
İlgisiz bir tavırla kül tablasını bir noktadan diğerine doğru hareket ettirin. Bunu yaparken orta parmağınızla küllere dokunarak bir parça külün orta parmak ucuna yapışmasını sağlayın.
Bunu başardıktan hemen sonra oyuna başlamayın, bir beş dakika kadar bekleyin. Parmağınızla hiç bir yere dokunmayın. Ayrıca elinizi sakın masa üzerine götürmeyin, kül parçacıkları masa üzerine dökülebilir ve oyunu berbat edebilir. Örneğin, bileğiniz masa kenarında eliniz boşluğa bakar durumda olsun. Ellerinizin ve parmaklarınızın gayet doğal görünmesine dikkat edin.
Hazır olduğunuzda oyunu yapacağınız kişiye "Ellerini böyle tut" derken, kollarınızı bel seviyesinde getirin. Avuçlarınız yere bakarken, rahat ve gevşek olsun. Parmaklarınız izleyiciniz doğrultusunda olacaktır. Bu noktada ellerin gevşek olması gerekir, aksi halde parmak uçlarınızdaki küllerin görülme tehlikesi vardır.
İzleyici hareketlerinizi takip edip uygularken ellerini tutun ve hemen izleyicinin sağ ve sol ellerini düzeltiyormuş gibi yapıp bir kaç santim yukarı kaldırın. Baş parmaklarınız izleyicinin elinin üstündeyken, diğer parmaklarınız yumuşak bir şekilde avuç içlerini bastırsın. Böylelikle sağ orta parmak uçlarındaki küller izleyicinin sol avucu içine geçecektir.
Sağ parmaklarınız ve sol parmaklarınız aynı anda avuç içlerine aynı anda dokunduğu için izleyici tarafından masum bir "ellerini düzelt" hareketi olarak algılanacaktır. Bu arada "öyle değil, böyle.." demeyi de unutmayın.
Oyunun bu kısmını yakın bir arkadaşınızla sürekli olarak deneyin. "Ellerini böyle tut" ile başlayıp, "öyle değil, böyle.." hareketi beş saniye içinde gerçekleştirilmelidir.
Hayret verici bir şekilde hile tamamlanmıştır. Geri kalanı rol kesme ve sunuş kalitesine kalmıştır. İzleyici hilenin başladığından habersizdir. (Haksızlık değil mi?).
İzleyiciye "Şimdi ellerini sıkmadan yumruk haline getir" derken, her iki elinizi yavaşça kapayın. Yumruğun sıkı olmaması gerekir aksi halde izleyicinin avucundaki külleri parmaklarına sıvanacaktır. Parmakların avuç içine değmemesine dikkat edin. İzleyici sizin hareketlerinizi taklit ettiğinden dikkatinizi ellerinize yoğunlaştırın o da ellerinize konsantre olsun.
İzleyici sizi taklit ettikten sonra sağ orta parmağınızla kül tablasından bir parça kül alın ve sorun "seç bakalım sağ mı sol mu?".
Yanıt "sağ" olursa "Tamam, o halde sağ elini çevir ve avucunu aç" deyin.
Yanıt "sol" olursa "Tamam, o halde sol elini kapalı tutarak sağ elini çevir ve avucunu aç" deyin.
Gördüğünüz gibi masum izleyicinin hiç bir şansı yok. Mutlaka sağ avucunu açması sağlanacak.
Sağ avuca biraz önce aldığınız külleri sürün. Bir mendil alın ve ellerinizi silin. Böylelikle izleyici ellerinizin temiz olduğuna ikna olsun. Bu noktadan sonra oyunun sonuna kadar hiç bir şekilde izleyiciye dokunmayın.
"Avucunu kapa ve ters çevir" dedikten ve bir kaç sihirli hareket ve sihirli sözden sonra "sağ avucunu aç" deyin. Evet "sağ" avucunu. Burada "sihirbazın başı dertte" espirisini uygulayacağız. Avuç açıldığında küller görünecektir. Bu noktada biraz bozulmuş numarası yapabilirsiniz. Sihirli sözlerin eksik kaldığı bahanesiyle sağ avucu tekrar kapattırın, yeni sözleri söyledikten sonra önce sağ sonra sol avucun açılmasını söyleyin. İzleyici sol avucunda külleri gördüğünde çığlığı basacaktır.

14- Kes-Birleştir:

Bir diğer basit ama etkili oyun. Bol bol pratik yapmadan gösteriyi denemeyin...
Yaklaşık 20cm uzunluğunda bir ipe ihtiyacınız var. İpi sol elinizde tutun. İpin alt ucunu sağ elinizle alın ve sol baş ve işaret parmaklarınızın arasında tutarak bir halka oluşmasını sağlayın. Sağ elinizle ipi izleyici tarafındaki orta noktasından tutup sol elinizin arkasına doğru götürün. Halkanın ortasını avucunuza doğru götürürken, sol avucunuzu siper edip, baş parmağınızla ipin avucunuza yakın bölümüne takın ve çekin. Yapmak istediğimiz, ipin avucunuza yakın kısmından ikinci bir halka oluşturmak. İzleyici biraz önce sol elinize doğru götürdüğünüz halkanın orta kısmını sol elinizde tutuyormuşsunuz zannedecektir. Oysa gerçek orta kısım avuçta saklı, elin üstünden görünen kısım sahte orta noktadır. Sahte orta kısım kesilecek "kısa" ip parçasıdır. Halkayı kesin ya da izleyicilerden birine kestirin. Şimdi yeni kesilmiş uçları tutarken diğer "sağlam" uçları sallandırın. Burada hilenin fark edilmemesi için özen göstermeniz gerekir. Kesik uçları düğümleyin ve "ipi eski haline getirdiğinizi" söyleyin. İzleyiciler başaramadığınızı söyleyip gülerken, ipi iki elinizle yumak haline getirin. Düğümlü kısa parçayı bir elinizde gizlerken diğer elinizle uzun parçanın bir ucundan tutun ve ipi sallandırın. Şimdi başardınız.

Sihirbaz hileleri nasıl keşfedilir
dosy002209
Eğer sihirbazların yaptıkları numaraların nasıl olduğunu merak ediyorsanız, bu yazı size göre. Bir çoğumuz televizyonda inanılmaz bir gösteri izlediklerinde, bunun kamera hilesi olduğunu düşünür. Peki canlı gösteriler ve sokakta canlı yapılan numaralar ne olacak? Sizlere nasıl yapıldığını merak ettiğiniz numaraları öğrenmeniz için bir kaç tiyo vereyim.

Öncelikle sihirbaz yaptığı numaranın ismini verdiyse, bu isimde google da mutlaka bir araştırma yapın. İnternette artık herşey bulunuyor ve bir çok websitesi bu numaraların nasıl yapıldığını açıklıyorlar.

İzlediğiniz gösterilerde öncelikle gösteriden zevk almaya bakın derim. Çünkü güzel sahnelenmiş bir sihir oyununu izlemek, yapmaktan çok daha zevklidir. İlle de nasıl yapıldığını merak ediyorsanız, çok geniş ve spesifik şeyler üzerine yoğunlaşmayı bırakın her sihirbazlık numarasının aslında çok saçma ve basit bir hilesi vardır. Bu durumda nereye bakmak gerektiğini bilmek önemli. Bir çok sihirbazlık numarasını çözdüğümüzde genelde bir “heeeeeee bu muydu yaa?” diye ilk izlediğimizde nasıl farkedemediğimize şaşırmaz mıyız?
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen perlina; 14 Temmuz 2016 21:43
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
29 Ocak 2013       Mesaj #25
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Arkadasınıza aklında bır sayı tutmasını soyleyın ama 1 basamaklı olmalı ve 0 olmamalı.Bu sayıyı kendısı ıle toplamasını soyleyın ornek olark aklında 5 tutmustu tekrar 5 eklesın ve 10 olsun.Sizde ona ıstedıgınız bır sayı ekletın mesela 100 fakat bu sayı bucuklu olmasın.Sonra o sayıyı 2ye bolmesını soyleyın toplam 110 olmustu 110u 2ye bolunce 55 oluyor.Sonra aklında ılk basta tutugu sayıı çıkarmasını soleın ılk 5 tutmustu ya 55ten 5 çıkarıyor ve 50 çıkıyor. Bunuda ona soyluyorsunuz. . Sırrı:2. asamada 100 EKLETTIYINIZDE HERZAMAN SONUC KAÇ EKLETIRSENIZ ONUN YARISI ÇIKIYOR IYI DENEMELER.
Son düzenleyen perlina; 14 Temmuz 2016 12:03
perlina - avatarı
perlina
Ziyaretçi
13 Ağustos 2014       Mesaj #26
perlina - avatarı
Ziyaretçi
Görsel (Optik) illüzyon ya da göz yanılsaması, görsel olarak algılanan görüntüler ile nesnel gerçekliğin farklı olduğu durumlar için kullanılan terimdir.
Göz tarafından toplanan ve beyinde işlenen bilgiler uyaran kaynağının fiziksel ölçümü ile uyuşmayan bir algı oluşturur.
Temel olarak 3 tipi vardır: Değişmez optik illüzyonlar ile temsil ettiği nesnelerden farklı algılanan görüntüler oluşturulur, fizyolojik optik illüzyonlar gözlerin ve beynin belirli bir tür aşırı uyarılması (parlaklık, renk, boyut, konum, eğim, hareket) ile etki gösterir ve bilişsel illüzyonlar, bilinçsiz çıkarımlar sonucu oluşur.

Fizyolojik illüzyonlar


220px Grid illusionsvg
Bir parıltılı Izgara illüzyonu. Şekil, konum, renk ve 3D kontrast kesişme noktalarında siyah noktalar yanılsaması üretmek için birleşiyor.
Fizyolojik yanılsamaların; parlak ışıkları izleyen ardıl görüntüde olduğu gibi ya da aşırı derecede uzun değişken desenlere adapte uyaranlarda (koşullu algısal ikincil etki) olduğu gibi; parlaklık, renk, konum, boyut, hareket, vb rakip uyarı yarışı veya içerik etkileşimi suretiyle göz veya beyin üzerinde aşırı uyarım etkisi olduğu tahmin ediliyor. Teoriye göre; bir uyarıcı, görsel işlemenin erken dönemlerinde kendine ayrılmış sinir yolunu takip eder. Bu yoğun ve yineleyici aktivite bitişikteki aktif kanallarla etkileşime neden olarak fizyolojik bir dengesizlik oluşturarak algıyı değiştirir.
Hermann'ın ızgara illüzyonu ve Mach bantları biyolojik bir yaklaşımla en iyi açıklanan iki yanılsamadır. Lateral inhibisyon, algı bölgesindeki retinanın ışık ve karanlık reseptörleri aktif olmak için birbirleriyle yarış içerisine girerlerken birbirlerini etkilemeleridir. Bu açıklama Mach bantları izlerken renklerin etrafında neden artan ve azalan parlaklıklar gördüğümüzü açıklamaktadır. Bir reseptör aktifleştiğinde kendine komşu reseptörü inhibe eder. Bu inhibisyon kenarları vurgulayarak, kontrast oluşturur. Hermann ızgara illüzyonunda gri noktalar kesişim yerlerinde görülürler çünkü artmış karanlık çevrenin sonucu olarak inhibitör cevap oluşmuştur. Yeni çalışmalarda "ampirik" yaklaşımlar optik yanılsamalarda olayların açıklanmasında başarı gösterdi ve yanal inhibisyona dayanan teorilerle mücadele etmektedirler ( Howe ve ark. 2005)

Bilişsel illüzyonlar


Bilişsel yanılsamalara dünya hakkındaki varsayımların etkileşimi ile ortaya çıkan "bilinçsiz çıkarımlar"ın yol açtığı varsayılır. Bu fikir ilk olarak 19. yüzyılda Hermann Helmholtz tarafından ortaya atılmıştır. Bilişsel yanılsamalar yaygın olarak belirsiz görüntü, deforme yanılsamalar, paradoks illüzyonlar ya da kurmaca yanılsamalar olarak ayrılırlar.
  1. Belirsiz görüntü; resim ya da nesneler arasında alternatif yorumlara neden olan bir algısal geçiş oluşmaktadır. Necker küpü iyi bilinen bir örneğidir, başka bir örneği de Rubin vazosudur.
  2. Deforme veya geometrik optik illüzyonlar; büyüklük, uzunluk, pozisyon veya eğrilik çarpıtmaları ile karakterizedir. Çarpıcı bir örneği Kafe duvarı yanılsamasıdır. Diğer örnekler ise ünlü Müller-Lyer illüzyonu ve Ponzo yanılsamasıdır.
  3. Paradoks yanılsamalar; Penrose üçgeni veya imkânsız merdiven gibi paradoksal ya da imkânsız olan nesneler tarafından oluşturulan görüntülerdir, diğerleri; M. C. Escher'in Artan ve Azalan ve Şelale örnekleridir.
  4. Kurmaca yanılsamalar; Bir şekil herhangi bir uyarı olmadan algılandığı zaman bahsedilir.

Bilişsel yanılsamaların açıklaması


Algısal organizasyon
Tersinir figürler
200px Two silhouette profile or a white vase
Dünya
220px Duck Rabbit illusion
anlayışı için gelen duyguları anlamlı bilgiler haline çevirmek gereklidir. Gestalt psikologlarına göre bunu yapmanın tek yolu duyusal uyaranları algılayan bireyin bunu anlamlı bir bütün halinde algılamasıdır.Tavşan-ördek illüzyonunda olduğu gibi bakış yönüne göre görüntü tavşan ya da ördek olabilmektedir. Burada şekil ve zemin yanılsaması ile zemin algısına göre şekil değişebilmektedir.

Kanizsa üçgeni
220px Kanizsa trianglesvg
Ayrıca Gestalt teorisi Kanizsa Üçgeni'nde olduğu gibi hayali hatların oluşumunu da açıklayabilir. Burada gerçekte var olmadığı halde beyaz bir üçgen algılanmaktadır. Beynin tanıdık basit nesneleri görme ihtiyacı vardır ve tek tek öğelerden bir "bütün" görüntüsünü oluşturma eğilimi vardır. Gestalt, Almanca "form" veya "şekil" anlamına gelir.

Derinlik ve hareket algılama
Ponzo illüzyonu
220px Ponzo illusion
İllüzyonlar temel olarak üç boyutlu nesneleri ikinci boyutta algılamaya çalışma ile ilgilidir. Ponzo illüzyonunda beyin ikinci boyuttan üçüncü boyutu kavramaya çalışırken derinlik hissi algısı bir yanılsamaya yol açar. Burada her iki sarı çizgide aynı boyda olmasına rağmen beyin perspektif algısı nedeniyle üstteki çizgiyi daha uzun algılama eğilimindedir.
Derinlik algısı ve hareket algılanması bir dizi duyusal illüzyondan sorumludur. Örneğin animasyon filmleri beynin hızla arka arkaya üretilen biraz değişik görüntülerin bir hareket olarak algıladığı yanılsamaya dayanmaktadır. Bir diğer örnek; bir uçak gibi büyük bir nesneyi yavaş hareket ediyormuş gibi bir araba gibi uçağa göre küçük bir nesneyi ise daha hızlı hareket ediyormuş gibi algılamamızdır. Aslında bir uçak bir otomobile göre çok daha hızlıdır.

Renk ve parlaklık sabitliği


220px Gradient optical illusionsvg
Eşzamanlı Kontrast İllüzyonu. Arka plan koyu griden açık griye kayan bir renk geçişine sahip. Ortadaki yatay çizgi de açık griden koyu griye geçiş gösteriyor görünmekte ama aslında tek renge sahip
Burada algısal sabitlik yanılsamanın temel kaynağıdır. Renk sabitliği ve parlaklık sabitliği tanıdık bir nesneyi ondan yansıyan ışığın miktarı veya rengi ne olursa olsun aynı renkte görünür olmasından sorumludur. Bilinmedik bir nesneyi çevreleyen bölgenin parlaklğı veya rengi değiştiğinde nesnede algılanan renk veya kontrast değişimi bir yanılsama oluşturulabilir.
Nesne sabitliği

Renk ve parlaklık sabitliği algısında olduğu gibi, beynin tutarlı bir şekil veya boyuta sahip tanıdık nesneleri anlama yeteneği vardır. Örneğin bir kapının açık ve kapalı olarak görüntüsünün retina üzerinde nasıl değişebileceğine bakılmaksızın dikdörtgen olarak algılanır. Alışılmadık nesneler her zaman şekil sabitliği kurallarına uymaz ve bakış açısı değiştiğinde değişebilirler. Shepard değişen masa illüzyonu şekil sabitliği bozulmasına dayalı illüzyona bir örnektir.

Gelecek algısı


Hering illüzyonu
150px Hering illusionsvg
New York'ta Rensselaer Polytechnic Institute'de araştırmacı olan ve optik illüzyonlarla ilgilenen Mark Changizi, görsel yanılsamalara neden olarak en fazla insanların uyanıkken deneyimlediği bir nöral gecikmeden bahsetmektedir. Işık retinaya çarptığında, saniyenin onda birinde beyin sinyallerine çevirerek dünyanın görsel bir algısını oluşturur.
Bilim insanları gecikmeyi bilmektedirler ancak hâlâ insanların bunu nasıl telafi ettikleri tartışılmaktadır. Bir öneriye göre insan motor sistemi her nasılsa gecikmeyi telafi etmek için hareketlerimiz değiştirmektedir.
Changizi insan görme sisteminin nöral gecikmeleri telafi etmek için geleceğe yönelik bir saniyenin onda biri sürede meydana gelecek görüntüler oluşturma kapasitesinde evrimleşmiş olduğunu iddia etmektedir.
Beynimizle geleceği algılamak istediğimizde ve bu algıların gerçeklikle uyuşmaması durumunda illüzyon olşur. Örneğin, Hering illüzyonu isimli yanılsamada merkezi bir nokta etrafında bisiklet tekeri telleri varmış gibi görünmektedir. Bunun yanında merkez noktaya paralel iki dikey çizgi görünmektedir. İllüzyon burada bizim gelecek görüşü kabiliyetimizi harekete geçirmekte ve hareket ediyormuşuz izlenimi vermektedir. Biz aslında hareket etmediğimizden ve şekil sabit olduğundan düz çizgilerde eğimli olanlar gibi görünmektedir.

Sanatçılar

220px OpticalIllusionStJohnLateran

Bir görsel illüzyon. İki daire izleyici siyah noktaya bakarken başının ileri ve geri hareketleri ile hareket ediyormuş gibi görünmektedir.
Roma'da Basilica of St. John Lateran'un yer fayansları. Desen üç boyutlu kutular oluşturmakta

220px Spinning Dancer
Dönen Dansçı illüzyonu, algıya göre hem saat yönünde hem de saat yönü tersinde dönmektedir
Optik illüzyonlar üzerinde çalışan sanatçılar: M. C. Escher, Bridget Riley, Salvador Dalí, Giuseppe Arcimboldo, Marcel Duchamp, Oscar Reutersvärd, Victor Vasarely and Charles Allan Gilbert.
İllüzyonlar üzerinde çalışan çağdaş sanatçılar: Octavio Ocampo, Dick Termes, Shigeo Fukuda, Patrick Hughes, István Orosz, Rob Gonsalves, Gianni A. Sarcone, Ben Heine ve Akiyoshi Kitaoka.
Optik illüzyonlar ayrıca filmlerde zorlu perspektif tekniği olarak kullanılır.

İnsanlar için, bir insanın baktığında her ne görmesi isteniyorsa, bazı kurallara uyulduğu takdirde gösterilmek istenen bu şeyi o kişinin görmesi sağlanabilmektedir.
''Ne sihirdir ne keramet el çabukluğunda marifet'' demiş eskiler.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen perlina; 14 Temmuz 2016 21:42
_AERYU_ - avatarı
_AERYU_
Ziyaretçi
13 Ağustos 2014       Mesaj #27
_AERYU_ - avatarı
Ziyaretçi

İllüzyon nedir?


MsXLabs.org

İllüzyon kavramı, kendisini daha çok akıl almaz sihirbazlık gösterilerinde göstermektedir. Akıl sınırlarını zorlayan ve hep nasıl olduğu anlaşılmaya çalışılan gösterilerinin temel anahtarı konumunda bulunan illüzyon, bazı kesimler için görsel sanatların bir dalı, kimi kesimler içinse akıl almaz şovlarla şaşırtma becerisini en üst seviyeye taşımaktır.


İllüzyon kelimesinin kökeni Türkçe olmamakla birlikte, bu kelimenin Türkçedeki karşılığa yanılsama anlamına denk gelmektedir. İllüzyon en temel anlamıyla görüleni gerçek olarak algılamadır. İnsanların dünyayı algılaması 5 duyu organı sayesinde gerçekleşir ve de illüzyon bu duyu organlarını kendine hedef alan bir sistemdir. İllüzyon böylece, kişide mantıkla açıklanamayacak durumlar oluşturur. Örnek verilecek olunursa mantığıyla hareket eden bir kişi, nesnelerin dünya üzerinde havada uçamayacağını bilir, fakat sihirbazların yapmış olduğu gösterilerde uçuyormuş gibi görünen nesnelere gerçekçi bir açıklama getiremez.

İllüzyon kavramının tanımı için, kişilerin duygusal çıkarımlarıyla birlikte zihinsel açıdan yorumlama kabiliyeti arasında bulunan ilişkinin kırılması ifadesi kullanılmaktadır. Bu tanım ile kullanılan illüzyon, büyük bir çoğunluğun önünde gerçekleşen ve gerçekleşmesi pek mümkün olmayan oyunlar ve gösteriler sergilenmektedir. İllüzyon gösterilerinde cisimler kişilerin duyguları üzerinde kasıtlı bir şekilde yanlış olarak gösterilir. Yani göz yanılır. İllüzyon olayının neden insanlar üzerinde başarılı olduğu incelendiğinde ise, bu duruma bir örnek verilebilir. Öyle ki insanla günlük hayatta birçok olayla karşılaşırlar ve de karşılaşılan bu olayların çoğu mantık çerçevesinde değerlendirilmez.

Değerlendirildiğinde ise bazı mantık tutarsızlıkları ortaya çıkacaktır. Kişi bir yazı okurken, insan beyni yazıdaki imla hatalarını otomatik bir şekilde düzgün olarak algılayabilir ve de böylece kişi yazıda herhangi bir hata olmadığını düşünebilir. Fakat hatalar gözden kaçmıştır. Yine bir metinde oldukça önemli olan bir kısım, kişi tarafından okunur ama önemli olduğunun farkına varılamayabilir. İllüzyon gösterilerinin başarılı olmasının nedenleri arasında ise, insan beyninin bu şekilde çalışmasıdır.


Bilimin oldukça karmaşık ve engin bir dalı olan kuantum fiziğine göre, maddelerin %99’dan fazlası boşluktur ve yaşam bilinç farkındalığı ve algısal bir deneyimdir. Herhangi bir maddenin beyinde algılanış şekli, beyinde gerçekleşen elektrik iletimlerinden ibaret bir durumdur. Böylece kişi farkında olmaz fakat beyinde gün içerisinde on binlerce işlem gerçekleştirmektedir. Bu durum alt bilinç olarak tanımlanır ve de bu durumun insan yaşamının %90’nında etkin olduğu çalışmalar bulunur. Bu oran ise, insanların öz benliklerini diğer bir adıyla da öz bilinçlerini hayatlarının sadece %10’luk bir kısmında kullanabilmekte olduğunu gösterir. Ve de geriye kalan birçok işlem, insan beyni tarafından gerçekleştirilir. Bu ise, yaşam içerisinde kazanılmış olan deneyimlere bağlı olarak otomatik bir şekilde gerçekleşmektedir.

Kuantum fiziğinin insan beyni ile ilgili verdiği bu bilgiler ışığında, aslında illüzyon kavramının niçin kişiler tarafından olağandışı olarak algılandığı anlaşılmaktadır. İnsanları hayretlere düşüren ve aklın sınırlarını zorlayan illüzyon gösterilerinde insan beyni bazı çıkarımlarda bulunur. Fakat bunu insanlar fark edemez. Bu çıkarımlar sonucu beyin, algılanmakta olan olayı daha önce yaşamış olduğu olaylar iler kıyaslar ve bir sonuca ulaşır.

Örneğin göz yanılsamaları sanal ortamda oldukça popüleritesi olan bir durumdur ve de kişiler bu şeylere uzun bir süre bakar fakat eğer bakış açısı değişmezse farkı anlaşılamaz. Bu tür göz yanılsamaları içeren görseller çok fazladır ve bunlar da illüzyondur. İnsanın beyni gördüğünün bir top olduğunu kesin bir şekilde söylese de, bakış açısı değiştiğinde çok farklı durumlar oluşabilmektedir. Bu örnekler, göz yanılsamalarının en meşhur örnekleri arasında yer almaktadırlar.

Kişi, bir şeye sadece belirli bir açıdan bakarsa, o şeye ne kadar dikkat etmiş olursa olsun o şeydeki gerçekleşen olayları fark edemez ve illüzyon yapan kişinin yapmış olduğu hareketler ile hiç de farkında olmadan bazı durumlara şartlandırılabilirler. Şartlandırılan durum ise, izlenmekte olan illüzyon gösterisinin gerçek dışı olduğu zannedilir. İnsanlar için, bir insanın baktığında her ne görmesi isteniyorsa, bazı kurallara uyulduğu takdirde gösterilmek istenen bu şeyi o kişinin görmesi sağlanabilmektedir.

Kaynak:
Son düzenleyen perlina; 14 Temmuz 2016 21:40
perlina - avatarı
perlina
Ziyaretçi
14 Temmuz 2016       Mesaj #28
perlina - avatarı
Ziyaretçi
ycoarsjl3agx1nlo4ew4
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
perlina - avatarı
perlina
Ziyaretçi
14 Temmuz 2016       Mesaj #29
perlina - avatarı
Ziyaretçi
a914da5aadea1f390e909ad76d4b636c

moving gif cube illusion
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.

Benzer Konular

5 Mart 2015 / Misafir Soru-Cevap
2 Temmuz 2012 / _Yağmur_ Genel Mesajlar
1 Kasım 2015 / Safi X-Sözlük