Arama

Gazetecilik Nedir?

Güncelleme: 9 Ocak 2013 Gösterim: 35.221 Cevap: 3
karayel - avatarı
karayel
Ziyaretçi
11 Ekim 2009       Mesaj #1
karayel - avatarı
Ziyaretçi
GAZETECİLİK NEDİR?


Sponsorlu Bağlantılar
ALANIN MEVCUT DURUMU VE GELECEĞİ

Gazetecilik alanı, kamuya ve özel sektöre ait kurum ve kuruluşların iletişim sektöründe hizmet ürettiği bir alandır. Bu alanda gazeteler, dergiler, haber ajansları, televizyon ve radyolar, reklâm ajansları vb. kurum ve kuruluşlar faaliyet göstermektedir.

Ülkemizde medya, dünya standartlarında yayın yapan ve hızla gelişmeye devam eden bir sektördür. Sektörün, alanında yetişmiş nitelikli eleman ihtiyacı her geçen gün artmaktadır. Yazılı, görsel ve işitsel basın-yayın kuruluşları ülke ekonomisine sağladıkları katkının yanı sıra kamuoyu oluşturma işlevi ile toplumsal ve sosyal gelişmelerde de etkin rol oynamaktadır. Bu durum, medya sektöründe istihdam edilecek kişilerin eğitimlerini daha da önemli bir noktaya taşımaktadır.

ALANIN ALTINDA YER ALAN MESLEKLER

Yazılı Basın Muhabirliği
Televizyon Muhabirliği
Sayfa Sekreterliği
Foto Muhabirliği

Yazılı Basın Muhabiri

Medya sektöründe gündemi takip eden, haber değeri taşıyan olayla ilgili bilgi ve belgeleri toplayan ve haber yazan nitelikli kişidir.

Televizyon Muhabiri

Televizyon aracılığı ile geniş kitlelere ulaştırılacak haberleri araştıran, toplayan ve yazıp kurgulayarak yayına hazır hale getiren nitelikli kişidir.

Sayfa Sekreteri

Yazılı basın kuruluşlarında haber, ilan, fotoğraf ve resim gibi materyalleri, masaüstü yayıncılık programlarını kullanarak okuyucunun ilgisini çekecek şekilde düzenleyen, basıma hazır hâle gelme sürecinde gerekli çalışmaları yapan nitelikli kişidir.

Foto Muhabiri

Yazılı basın kuruluşlarında, haber fotoğrafı çeken, fotoğrafları bilgisayar ortamına aktaran ve basılmaya hazır hâle getiren, gerektiğinde haber yazan nitelikli kişidir.


Yazılı basın muhabiri olmak isteyenlerin; meraklı, olaylar arasında neden-sonuç ilişkilerini görebilen, sezgisel zekâsı yüksek, olayları haber olarak algılayabilen, topladığı bilgileri haber formatında yazabilen, diksiyonu düzgün ve dış görünüşüne özen gösteren kişiler olmaları gerekir. Ayrıca ülke ve dünya gündemi ile haber iletişim teknolojilerini yakından takip eden, iş ahlakına sahip, iyi iletişim kurabilen, dikkatli, görsel hafızası güçlü, problem çözebilen, ikna yeteneği olan, protokol bilgisi ve insan psikolojisi bilgisine sahip kişiler olmalıdır.

Foto muhabiri olmak isteyenlerin, yaratıcı, iyi gözlem yapabilen, atik, hızlı karar alabilen, estetik duyguya sahip, el becerileri gelişmiş, isabetli zamanlama yapabilen, pratik zekâlı, görme keskinliğine sahip, renkleri ayırt edebilen, gözleriyle ellerini eş güdümle kullanabilen, güzel sanatlara ilgili, ayrıntıları algılayabilen, dikkatli, sabırlı, insanlarla iyi ilişkiler kurabilen, iletişim teknolojilerini yakından takip eden, yeteneğini geliştirmeye önem veren kişiler olmaları gerekir. Yaratıcılık, meslekte başarıyı artıran en önemli faktördür. İleri derecede görme bozukluğu, el ve ayakların sakatlığı bu mesleğin yürütülmesini engeller.

TV muhabiri olmak isteyenlerin ; meraklı, olaylar arasında neden-sonuç ilişkilerini görebilen, sezgisel zekâsı yüksek, olayları haber olarak algılayabilen, topladığı bilgileri haber formatında yazan, kurgulayan ve sunabilen, diksiyonu düzgün ve dış görünüşüne özen gösteren kişiler olmaları gerekir. Ayrıca ülke ve dünya gündemi ile haber iletişim teknolojilerini yakından takip eden, iş ahlakına sahip, iyi iletişim kurabilen, dikkatli, görsel hafızası güçlü, problem çözebilen, ikna yeteneği olan, protokol bilgisi ve insan psikolojisinden anlayan, canlı yayında haber sunabilecek rahatlığa sahip kişiler olmaları gerekir.

Sayfa sekreteri olmak isteyenlerin, yaratıcı, hafızası güçlü, dil bilgisi kurallarına hakim, iyi gözlem yapabilen, planlı çalışan, estetik duyguya sahip, güzel sanatlara ilgili, el becerileri gelişmiş, pratik zekâlı, görme keskinliğine sahip, renkleri ayırt edebilen, gözleriyle ellerini eş güdümle kullanabilen, ayrıntıları algılayabilen, dikkatli, sabırlı, insanlarla iyi ilişkiler kurabilen, etkili bilgisayar kullanabilen, iletişim teknolojilerini yakından takip eden, yeteneğini geliştirmeye önem veren, kararlı kişiler olmaları gerekir. Yaratıcılık ve planlı çalışma meslekte başarıyı artıran en önemli faktördür. İleri derecede görme bozukluğu mesleğin sağlıklı yapılmasını engeller.



ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

Yazılı basın muhabirleri, yazılı basın işletmelerinde ve haber ajanslarında çalışırlar. Genellikle sabit bir çalışma mekânları yoktur. Günün her saatinde aktif olarak çalışabilirler. Genellikle olay yerinde, basın toplantılarında ya da rutin toplantıları takip etmeleri nedeniyle bağlı bulundukları kurum dışında çalışırlar.

Foto muhabirleri, genellikle değişik ortamlarda çalışırlar. Fotoğrafları yayına hazırlama aşamasında masa başında ve bilgisayar ortamında çalışmaktadırlar. Hem gazetecilik kuruluşunda hem de dış sahada genellikle stresli iş koşullarında, bazen görüntü alabilmek için saatlerce beklemek zorunda kalmakta, bazen de çok kısa bir süre içerisinde olayı ya da olay kişisini görüntülemek mecburiyetinde kalmaktadır.


TV muhabirleri, görsel ve işitsel basın işletmelerinde ve haber ajanslarında çalışırlar. Genellikle sabit bir çalışma mekânları yoktur. Günün her saatinde aktif olarak çalışabilirler. Genellikle olay yerinde, basın toplantılarında ya da rutin toplantıları takip etmeleri nedeniyle bağlı bulundukları kurum dışında çalışırlar.



Sayfa sekreterleri, kimi zaman gazete veya matbaada diğer kişilerle aynı ortamı paylaşmakla birlikte kimi zaman da kendilerine ait bir alanda çalışmaktadırlar. Ortam genellikle ışıklı, hareketli, stresli olmaktadır. İşlerini sınırlı zaman içerisinde yetiştirmek durumundadırlar. Masa başında bilgisayar ortamında çalışırlar.



Kaynak: Milli Eğitim Bakanlığı - MEGEP - Gazetecilik Alanı




Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
16 Kasım 2009       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
Gazetecilik

Sponsorlu Bağlantılar
Bir gazetenin hazırlanmasında ve çıkarılmasında görev alan kişilere gazeteci adı verilir. Gazeteci, haber ve bilgi kaynağına çabuk ulaşmak ve bu kaynaklardan edindiği bilgi ve haberleri okurlara sunma işini üstlenmiştir. Gazetecinin bu görevini yapabilmesi için habere, olaya, olguya, belgeye ve bilgiye dayalı yazılar yazması gerekir. Bunun için de gazetecinin güvenilir kişi olması zorunludur. Gerektiğinde hükümetlere ve güç odaklarına karşı savaşmayı göze alan insan, gazetecidir.

Gazetecilik türleri:

Haberciliğe daha ciddi yaklaşan gazeteler okuyucularına dünyada olup bitenlere ilişkin olabildigince fazla ve dogru bilgi vermek amacındadır. Gazetecilik, haberi doğru kaynaktan almakla yükümlüdür. Gazetecilik kulaktan dolma bilgilerle yapılmaz. Şantaj, karalama, kirletme, yalan haber, yıpratma gibi unsurları içermez. Gazeteci kanunlara saygılı, ahlaklı, namuslu, dürüst, çalışkan kişilerdir. Gazetecilik mesleğinin okullarından alınan eğitimli kişiler mesleklerinde başarılı, kurallarına uyan,uygun davranışlarda bulunan kişilerdir. Gazetecilik bölümünde okuyanlar ruhsatlı gazetecilerdir. Gazetecilik vasıflarına yatkın kişilerdir. Bu bölümü okuyanlar, akademik olarakta başarılı olabilir, serbest piyasada veya kurum çatısı altında da çalışabilirler. Gazetecilik ruhsatına sahip kişiler bu işin okulunu okumuş kişilerdir. Bunun dışında meslekte yeterli olmayan, kendilerini meslektaş gibi gösteren kişilere de rastlamak mümkündür. Gazetecilik içinde muhabir, editör, grafikçi,foto muhabiri, yazı işleri müdürü, sorumlu yazı işleri müdürü, genel yayın yönetmeni gibi ünvanları alır. Televizyonlarda da haber programları yapabilir, gazete ve dergilerde de çalışabilirler. Ayrıca kurmların basın yayın müdürlüklerinde de çalışma imkânlarına ulaşabilirler.

Etik:


Herhangi bir menfaat grubuna bağlanmadan, açık fikirli, dürüst, önyargılardan uzak ve kişilik haklarına saygılı olmak, gazeteciliğin olmazsa olmaz koşullarındandır. Gazetecilik mesleği ve gazetecilik sektörü (gazete, radyo, televizyon, internet gibi kitlesel yayın organları) demokratik toplumlarda anayasanın öngördüğü üç devlet gücü yanında (yasayıcı-meclis, yürütücü-hükümet, yargilayıcı-mahkemeler) dördüncü -denetleyici devlet gücü olarak anılır.

Kaynak: Vikipedi

Rios - avatarı
Rios
Ziyaretçi
20 Kasım 2009       Mesaj #3
Rios - avatarı
Ziyaretçi
Gazetecilik

Bir gazetenin hazırlanmasında ve çıkarılmasında görev alan kişilere gazeteci adı verilir. Gazeteci, haber ve bilgi kaynağına çabuk ulaşmak ve bu kaynaklardan edindiği bilgi ve haberleri okurlara sunma işini üstlenmiştir. Gazetecinin bu görevini yapabilmesi için habere, olaya, olguya, belgeye ve bilgiye dayalı yazılar yazması gerekir. Bunun için de gazetecinin güvenilir kişi olması zorunludur. Gerektiğinde hükümetlere ve güç odaklarına karşı savaşmayı göze alan insan, gazetecidir.


Gazetecilik türleri

Haberciliğe daha ciddi yaklaşan gazeteler okuyucularına dünyada olup bitenlere ilişkin olabildigince fazla ve dogru bilgi vermek amacındadır. Magazin haberciliği diyebileceğimiz ikinci tür habercilik anlayışında ise haberlerin eğlendirici yönü ön plana çıkarılır ve öyküleştirilerek sunulmaktadır Magazin haberciliği yapan gazeteler bol fotoğraf kullanır ve ilk bakışta dikkat çekecek, heyecan uyandırmayı amaçlayan başlıklar atar. Günümüzde pek çok gazete ise bu anlayıştan birini seçmek yerine, iki yaklaşımdan da yararlanır.
  • Ekonomi gazeteciliği
  • Spor gazeteciliği
  • Bilim gazeteciliği
  • Araştırmacı gazetecilik
  • Yeni gazetecilik
  • Gonzo gazeteciliği
  • Paparazzi veya şöhretli kişilerle ilgili gazetecilik
  • Yakınsama gazeteciliği
  • Saldırgan gazetecilik
  • Asparagas gazeteciliği

Etik

Herhangi bir menfaat grubuna bağlanmadan, açık fikirli, dürüst, önyargılardan uzak ve kişilik haklarına saygılı olmak, gazeteciliğin olmazsa olmaz koşullarındandır. Gazetecilik mesleği ve gazetecilik sektörü (gazete, radyo, televizyon, internet gibi kitlesel yayın organları) demokratik toplumlarda anayasanın öngördüğü üç devlet gücü yanında (yasayıcı-meclis, yürütücü-hükümet, yargilayıcı-mahkemeler) dördüncü -denetleyici devlet gücü olarak anılır.
selenay 1982 - avatarı
selenay 1982
Ziyaretçi
9 Ocak 2013       Mesaj #4
selenay 1982 - avatarı
Ziyaretçi
arkadaşlar genellikle bu mesleği seçmenizin sebebini söylermisiniz:smiley25:

Benzer Konular

6 Şubat 2012 / şeyda Meslekler
2 Mayıs 2014 / _Yağmur_ İletişim Bilimleri
9 Haziran 2007 / P.u.S.u Meslekler
30 Temmuz 2010 / Misafir Soru-Cevap