Arama

Pil Nedir? Pilin Özellikleri ve Yapısı Hakkında - Sayfa 2

Güncelleme: 7 Mayıs 2017 Gösterim: 60.954 Cevap: 12
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
8 Mart 2017       Mesaj #11
Avatarı yok
Yasaklı

Kendini Onaran Pil Geliştirildi!


Ad:  58bf2a3aac1fe31500a73be3.jpg
Gösterim: 406
Boyut:  27.5 KB
Yeni geliştirilen bir lityum-iyon pil hasar alması halinde kendisini tamir ediyor ve yeniden enerji vermeye devam ediyor. Bu batarya, kendisini "tekrar büyüterek" hasar aldıktan kısa bir süre sonra enerji iletmeye de devam edebiliyor.
Sponsorlu Bağlantılar

Yeni nesil batarya, seri karbon nanotüp yaprakları ile özel bir polimer katmanından oluşuyor. Bu polimer, sadece bataryanın bir hasar durumunda sızmasını engellemekle kalmıyor, hasar alan yüzeyin de kendini iyileştirmesini sağlıyor. Teknolojinin arkasındaki ekip, gösterimi bir makete bağlı olan esnek bant aracılığı ile yapmış. Bant, kesildikten ve tekrar mühürlendikten sonra, sanki hiç hasar almamış gibi enerji vermeye devam etmiş.

Bu yeni teknolojinin esnekliği, insan kullanımı için uygunluğu ve hasarlardan kurtulma yeteneği, araştırmacıların özellikle bazen ciddi hasar alabilen bataryalara sahip giyilebilirleri ön plana çıkarmalarına neden oluyor. Standart lityum-iyon bataryalar, esneklik için tasarlanabilirlerken, halen hasar aldıklarında ya da büküldüklerinde, kullanılamaz hale gelebiliyor.Bu durum, sadece bozulan bataryanın (veya ona ev sahipliği yapan cihazın) pahalı bir kağıt ağırlığına yakın bir şeye dönüşmesine sebep olmakla kalmıyor, aynı zamanda da zehirli, eritici veya yanıcı kimyasalların akmasına sebep olabiliyor.

Kaynak: CNN Bilim / Angewandte Chemie (8 Mart 2017)

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
20 Mart 2017       Mesaj #12
Avatarı yok
Yasaklı

Bir Pilin Dolu mu Yoksa Boş mu Olduğu Nasıl Anlaşılır?


Ad:  pil_0.jpg
Gösterim: 445
Boyut:  12.9 KB
Bir pilin dolu mu yoksa boş mu olduğu uygun elektronik cihazlar kullanılarak belirlenebilir. Ancak bunun daha kolay bir yolu olduğu söylenebilir. Princeton Üniversitesi’nden bilim insanları pillerin zıplama derecelerinin doluluk oranlarıyla ilişkili olduğunu belirledi. Yayımlanan araştırmaya göre, belirli bir yükseklikten bırakılan pillerin zemine çarptıktan sonra ulaştıkları yükseklikler doluluk oranları azaldıkça artıyor. Peki, bu durumun sebebi nedir?
Sponsorlu Bağlantılar

Alkali piller günlük hayatta en sık kullanılan pil türüdür. Çinkodan oluşan bir anot (yüzeyinde yükseltgenme tepkimesinin meydana geldiği elektrot) ve mangan dioksitten (MnO2) oluşan katot (yüzeyinde indirgenme tepkimesinin meydana geldiği elektrot) içerirler. Alkali piller kullanılmaya başlandıklarında anottaki çinko yükseltgenirken yani elektron verip artı yüklü iyon haline gelirken, katottaki mangan elektron alarak indirgenir. Alkali pillerdeki anot, kimyasal tepkimenin gerçekleştiği yüzey alanını dolayısıyla pilin verimliliğini artırmak amacıyla, çinko tozlarıyla potasyum hidroksitin karışımından üretilir.

Pil boşaldıkça çinko anot yükseltgenmeye ve çinko oksit oluşmaya başlar. Çinko parçacıkları etrafında birikmeye başlayan çinko oksit, çinko parçacıklarının hareketini engelleyerek jel şeklindeki çinko elektrotun katılaşmasına yol açar. Pilin yapısındaki bu değişim alkali piller boşaldıkça zıpladıkları yüksekliğin artmasına neden olur.

Ancak pilin doluluk seviyesi %50’nin altına düşmeye başladığında pilin zıplama yüksekliğindeki hızlı artış yavaşlar ve pillerin zemine çarptıktan sonra ulaştığı yükseklik neredeyse sabit kalır. Bu durumun nedeni pilin doluluk oranı %50’ye ulaştığında çinko parçacıkları etrafında oluşan çinko oksitin, çinko parçacıklarının hareketini tamamen durdurmasıdır. Bu seviyeden sonra elektrottaki katılaşma tamamlanır.

Kaynak: Journal of Materials Chemistry A

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
7 Mayıs 2017       Mesaj #13
Avatarı yok
Yasaklı

Patlamayan, Şarj Edilebilir 3D Çinko Pil Geliştirildi!


Lityum-iyon pillerde tutuşma riskinin yüksek olması nedeniyle ABD Deniz Kuvvetleri Araştırma Laboratuvarı (Naval Research Laboratory, NRL) yeni şarj edilebilir nikel-çinko piller geliştirdi. Performans açısından lityum-iyon pillere yakın olan yeni piller aynı zamanda da lityum-iyon pillere göre daha az patlama riski taşıyor. Şarj edilebilir nitelikteki pillerde iletken dentritler oluşturan ve kısa devreye neden olan çinko bu özelliğinden dolayı daha çok tek kullanımlık pillerde tercih ediliyor.

Ad:  abd-deniz-kuvvetleri-patlamayan-pil-gelistirdi.jpg
Gösterim: 337
Boyut:  72.2 KB
NRL ise yeni geliştirilen pillere yönelik tasarladığı 3D sünger tekniği ile çinkodan geçen akımların eşit dağılmasını sağlayıp, dentritlerin oluşmasını önlemeyi amaçlıyor. Söz konusu teknikle hem tek kullanımlık güçlü piller hem de şarj edilebilir nitelikte piller üretilebiliyor.

NRL tarafından üretilen ve Zn tabanlı alkalin piller arasına yerleştirilmeye hazır olan yeni Ni-3D Zn piller çok hafif olup lityum-iyon pillere göre daha fazla şarj edilebilir bir özelliğe sahip. Bu niteliğiyle ilgili piller elektrikli ve hibrit arabalarda da kullanışlı olabilir. Geliştirilen yeni pillerin 2019 yılında pil üreticisi EnZinc ve NRL'nin çalışmaları sonucunda piyasaya sunulması bekleniyor.

Kaynak: Bilimnet (30 Nisan 2017)

Benzer Konular

15 Mart 2018 / NihLe Biyoloji
24 Mayıs 2011 / aslıhann Soru-Cevap
18 Aralık 2015 / Misafir Cevaplanmış
1 Temmuz 2014 / Misafir Cevaplanmış