Arama

Alkol

Güncelleme: 25 Nisan 2011 Gösterim: 9.129 Cevap: 1
The Unique - avatarı
The Unique
Kayıtlı Üye
7 Ekim 2008       Mesaj #1
The Unique - avatarı
Kayıtlı Üye
Bira, şarap vb. Sıvıların veya pancar, patates nişastasının şekere dönüştürülmesi sonucu ortaya çıkan glikoz çözeltilerin mayalaşmış özlerinin damıtılmasıyla elde edilen, kokulu, uçucu, yanıcı, renksiz Sıvı, ispirto, etanol, etil alkol. Meyve, şeker pancarı, şeker kamışı şıraları gibi Bitkilerin glikoz içeren özsuları mayalandıktan sonra damıtılarak elde edilen ve temel maddesi etanol olan, uçucu, yanıcı ve renksiz sıvı. Alkoller kimyasal olarak genel formülü CnHm+OH olan ve alkanlardan türemiş OH grubu taşıyan Oksijenli bileşiklerin genel adıdır.
Bütün alkoller içinde en bilineni etil alkoldür. Etil alkol; rakı, rom, bira, viski, cin, konyak ve şarap gibi Alkollü içkilerin ana maddesidir. Bu nedenle yalnızca Alkol denildiğinde etil alkol anlaşılır. Başka alkoller de yakıt olarak, leke çözücü olarak, ilâç yapımında kullanılır.
Sponsorlu Bağlantılar
Alkol, karbon atomuna doğrudan doğruya -OH grubunun bağlı olduğu organik bileşiklere verilen genel addır.
Kimyasal yapısına göre alkoller
1. Alifatik alkoller
Mono alkoller
Doymuş hidrokarbonlardan türemiş olanların genel formülü CnH2n+1-OH (R-OH) şeklindedir. Bir Alkil Msn Rainbow grubuna bir -OH grubunun bağlanmasıyla teşekkül etmektedirler. Mono alkoller üç ayrı sınıfta toplanır:
  • Primer ( birincil ) alkoller : -OH grubu bir uçtaki karbona bağlı olup bu karbona en az iki H Atomu bağlı olur. CH3 -CH2-OH gibi.
  • Sekonder (ikincil) alkoller : -OH grubu aradaki herhangi bir karbona bağlı olan alkollerdir. -OH grubunun bağlı olduğu karbona bir H atomu bağlı olur. CH3-CHOH-CH3 gibi.
  • Tersiyer (üçüncül) alkoller : -OH grubu H’sı olmayan karbona bağlıdır. (CH3)3COH gibi.
Mono alkollerin adlandırılması
Türediği parafinin sonuna ol - eki veya alkilin isminden sonra “alkol” kelimesi getirilerek adlandırılırlar:
CH3-OH metanol ( metilalkol )
C2H5-OH etanol ( etil alkol )
C3H7-OH propanol ( propil alkol )
C4H9-OH bütanol ( butil alkol )
Dört karbonlu bir alkol primer, sekonder veya tersiyer olabilir. Farkı belirtebilmek için ol-ekinden önce -OH grubunun bağlı olduğu karbonun numarası söylenmelidir:
CH3-CH2-CH2-CH2-OH Butan-l-ol ( primer )
CH3-CH2-CHOH-CH3 Butan-2-ol ( sekonder )
Önemli mono alkoller:
Metil alkol (metanol, karbinol): CH3OH
Elde edilişi:
Metanol ilk defa 1661’de odunun kuru kuruya damıtılmasıyla elde edildi. Damıtma ürününde % 1,5-3 metanol, % 10 asetik Asit, % 0,5 aseton ve başkaları bulunmaktadır.
Endüstride, karbonmonoksit ile Hidrojenin reaksiyonundan elde edilir.
Bu metodla saf metanol elde edilirse de Sıcaklığın 30-40 derece yükselmesi halinde n- propanol ve izobutanol teşekkül edebilir.
Özellikleri : Saf metanol 64,6 derecede kaynayan akışkan bir Sıvı olup, parlak olmayan mavimsi bir alevle yanar. Bütün organik çözücülerde her oranda çözünür. Fraksiyonlu destilasyonla Sulu çözeltisinden % 99’luk bir saflıkta elde edilir. Susuz (mutlak) metanol elde etmek için Mg kullanılır:
2 CH3OH + Mg → (CH3O)2Mg + H2
(CH3O)2Mg + H2O → 2C H3OH + MgO
Çok az miktardaki metanol Canlı organizma için zehirdir. Kalıcı yaralar, bozukluklar meydana getirir. Mesela 25 gram metanol içilirse gözler kör olur.
Kullanılışı: Endüstride çözücü ve motor yakıtlarının bir bileşeni olarak geniş çapta kullanılır. Formaldehit ve Anilin boyalarının elde edilişinde kullanılır. Ayrıca metillendirme vasıtası olarak organik sentezlerde ve Alkolün içilmezliğini sağlamada yaygın olarak kullanılır.
  • Etil alkol (etanol): C2H5OH ( Bkz. Etil alkol).
  • Propil alkoller (propanoller): C3H7OH
İki tane yapı izomeri vardır; n-propanol ve izopropanol. n-propanol, CH3-CH2-CH2-OH hoş kokulu, renksiz, 97.2 derecede kaynayan bir sıvıdır. Metanol sentezi yanında bir yan ürün olarak ve füzel yağı içinde bulunur. Ticari olarak oxo prosesi denilen işlemle hazırlanır. İzopropanol, (CH3)2-CH-OH, 82.4 derecede kaynayan renksiz bir sıvıdır. Asetonun katalitik hidrojenasyonu ile elde edilebilir:
Ticari olarak propenin sülfürik Asit içinde tutulması ve bunu müteakip meydana gelen esterin hidrolizi ile elde edilir.
Propanol ve izopropanol çözücü olarak sık kullanılır. .
Poli alkoller
Bu sınıf bileşikleri temsil eden en basit örnekler, dihidrik alkol (etilen glikol), trihidrik alkol (gliserin) ve tetrahidrik alkol (eritritol)dür:
CH2OH-CH2OH ( Etilen glikol)
CH2OH-CHOH-CH2-OH ( Gliserin )
CH2OH-CHOH-CHOH-CH2OH (Eritritol)
Bu bileşiklerin hidroksil grubu arttıkça eter ve Alkoldeki çözünürlükleri artar. Polialkollerin bazısı kıymetli tabii ürünlerin birer bileşenidir. Mesela gliserin yağlarda bulunur. Daha yüksek polialkoller mesela pentiol ve hexitoller karbonhidratlar kimyasında önemli yer tutar.
Etilen glikol :
Elde edilişi:

  • Mono Alkollere benzer olarak 1, 2 dihalojen alkanlardan sulu potasyum hidroksit veya alkol metal Karbonat yardımıyla hidrolizle elde edilebilir. Misal 1, 2 - dibromoetan etilenglikol verir.
  • Etilen glikol endüstriyel olarak etilenden aşağıdaki metotlarla elde edilir.
  • Etilen, Klorlu sudan geçirilir. Meydana gelen etilen klorohidrin Sodyum bikarbonat sulu çözeltisiyle hidroliz edilir.
  • Etilenoksidin soğuk, sulandırılmış hidroklorik asitle muamalesiyle elde edilir.
Özellikleri: Etilenglikol renksiz, kaynama noktası 198 derece olan vizkoz (kıvamlı) tatlımsı bir yağdır. Su ve Alkolde her oranda karışır, 1, 2 - glikollerin kimyasal özellikleri mono alkollerinkine benzer. Etilen glikolün biraz derişik sülfürik asitle veya derişik fosforik asitle ısıtılmasıyla kıymetli bir çözücü olan dioksan elde edilir.
Kullanılışı: Etilen glikol, onun monometil eteri, monoetil eteri ve dioksan kıymetli çözücüdürler. (Misal, vernikler ve selüloz asetatlar için.) Etilen glikol Antifriz olarak, gliserin yerine sık sık kullanılır.
Gliserin :
Poli alkollerin en önemlisi ve hemen hemen hayvani ve nebati yağların tamamında görülen gliseridlerin bir bileşenidir. İlk olarak Zeytin yağının hidroliz ürünü olarak keşfedildi. (1779).
Elde edilişi:
  • Yağların sülfürik asit veya sodyum hidroksitle hidrolizi ile,
  • Alkolik Fermantasyonda bir yan ürün olarak,
  • Sentetik olarak, tabi Gazın kraking ( termik parçalanma ) ürünlerinden propilen başlangıç materyali alınarak,
  • Allil alkolün Hidrojen peroksitle WO3 katalizörlüğünde hidroksilleşmesiyle elde edilir.
Özellikleri: Gliserin tatlımsı ağdalı, K.N. 290 derece olan renksiz bir sıvıdır. Su ve alkollerde her oranda karışır fakat eterde hemen hemen hiç çözünmez. Susuz gliserin şiddetli bir şekilde soğutulduğunda kristallenir. (E.N. 18 °C). Üçlü bir alkolün göstermesi beklenilen kimyasal davranışı gösterir. Gliserinin hafif oksitlenmesi sonucu hem birincil hem de ikincil OH grupları gliseraldehit ve dihidroksi aseton teşkil edecek şekilde değişirler.
Kullanılışı: Gliserin yaygın bir ticari uygulama alanı bulmuştur. Ecza endüstrisinde merhem, diş macunu imalatında ve kozmetikte kullanılır. Kumaş dokumada bir amil olarak ve tütün endüstrisinde son mamülün nemini muhafaza edici olarak kullanılır. Gaz Saati ve Araba radyatörlerinde sulu çözelti içinde bir antifriz olarak kullanılıp bir fren sıvısı olarak bilinmektedir. Daktilo şeritlerinde higroskop olarak kullanılır. Gliserinin en önemli kullanılma alanlarından biri de patlayıcı madde endüstrisidir. Nitrogliserin ve dinamit endüstrisinde kullanılır. Bunlara ilaveten alkid reçineleri üretiminde bir başlangıç materyalidir.
2. Aromatik alkoller
Aromatik alkoller yan zincirde OH- grubu bulundurduğundan aril grubu ve alifatik alkol grubu bileşiği gibi düşünülebilirler. Misal:
Fenil metanol, C6H5-CH2OH, renksiz, hoş kokulu bir sıvı olup KN. 205 ° dir. Suda az çözünür. Elde ediliş reaksiyonu aşağıdaki gibi gösterilebilir.
C6H5-CH2Cl+Na2CO3+H2O ® C6H5-CH2 OH+NaHCO3+NaCl
Fenil etanol, C6H5-CH2-CH2OH, gül yağının en fazla olan bileşeni olup, esterleri parfümeride çok kullanılır.
Kaynak : MsXWiki

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Bir bildiğim varsa hiç bir şey bilmediğimdir. (:
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
25 Nisan 2011       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Alkol
Sponsorlu Bağlantılar

Karbon, oksijen ve hidrojenden oluşan, R bir alkil olmak üzere, R-OH genel formülüyle gösterilen organik bileşiklerden her biri.

Alkoller, içerdikleri OH grubunun bir ya da birden çok oluşuna göre bir değerli (monoalkol) ve çok değerli (polialkol); bir değerli alkoller de, OH grubunu taşıyan karbon atomuna bağlı karbon sayısına göre birincil, ikincil ve üçüncül alkoller olarak sınıflandırılırlar. Alkoller doğada bolca bulunurlar ve kimya sanayiinde, ayrıca solvent ve antifriz olarak kullanılırlar. Petrol ve doğal gazdan elde edilen alkenlerin fermantasyonu, yükseltgenmesi ya da hidratlanması ve yağların indirgenmesiyle elde edilirler.

Molekül ağırlığı az olan alkoller renksiz, kokulu, yanıcı ve suyla her oranda karışan sıvılardır. Daha ağır moleküllü alkoller mum kıvamında ve suda çözünürlükleri giderek azalıp kaynama noktalarıysa giderek artan katı maddelerdir. Alkoller, -OH kökleri iyon hâlinde ayrılmadığından, baz özelliği göstermezler. Zayıf asitler olup alkali metallerle alkolat denen tuzlar oluştururlar. Karboksilli asitlerle (sülfürik asidin katalizörlüğünde) ester, moleküllerinden su çıkışıyla da alken ve eter verirler. Birincil alkoller kolaylıkla yükseltgenip aldehitlere ve ikinci bir yükseltgenmeyle de karboksilli asitlere dönüşürler. İkincil alkoller de yükseltgenerek ketonları verirler. Üçüncül alkollerse, ancak karbon zincirleri parçalanarak yükseltgenirler; bu durumda ürünleri karbon dioksit ve sudur. En basit alkoller metil alkol ve alkollü içkilerde kullanılan etil alkoldür. Öteki alkoller içinde izopropil alkol cilt losyonu, aseton, uyuşturucu yapımında ve temizleme işlerinde; bütil alkol boya ve boya çözücü maddelerde, ayrıca plastik sanayiinde; amil alkol verniklerde ve amil asetat yapımında; etilen glikol antifrizlerde; gliserin ve gliserol ise kozmetik ve plastik sanayiinde kullanılırlar.

Alkollü içkilerin geniş tüketiminden ötürü, alkol, sağlık açısından ayrıca önemlidir. Ufak dozlarda alkol, içki olarak alındığında, insanı sakinleştirir ve neşe yaratır. Derideki kan damarlarını açar ve artan bir hızla akan ılık kanı deri yüzeyine yakınlaştırır. Böylece vücut daha hızlı biçimde ısı kaybeder. Alkol, daha fazla miktarda alındığında merkezî sinir sistemini yorar ve beyin üzerinde uyuşturucu bir etki yaratır. Alkolün, verdiği enerji dışında çok az bir besin değeri vardır. Vücutta depolanmadığı için fazla miktarda alkol mideyi tahriş eder, kronik gastrite yol açabilir; bütün merkezî sistemi etkilediğinden kasların ve sinirlerin koordinasyonu bozulur, dil peltekleşir, yürüyüş ve denge uyumsuzlaşır. Aşırı dozları, alkol komasına yol açar.

Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & MsXLabs


Benzer Konular

26 Aralık 2013 / khfksljhgkxh Soru-Cevap
25 Mart 2018 / ener Kimya
18 Haziran 2011 / AndThe_BlackSky Hukuk
27 Ağustos 2015 / Jumong X-Sözlük
28 Şubat 2016 / Baturalp X-Sözlük