Arama

Amino Asitler - Histidin

Güncelleme: 27 Haziran 2012 Gösterim: 3.855 Cevap: 2
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
11 Şubat 2010       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Histidin

Sponsorlu Bağlantılar
Histidin (His, H) proteini oluşturan 20 temel amino asitten biridir. Molekül formülü C6H9N3O2'dir ve molekül ağırlığı 155.16 g/mol’dür.

Sistematik adı 2-amino-3-(3H-imidazol-4-yl) propanoik asittir. Kodları CAU ve CAC şeklindedir. Histidin esansiyel amino asittir.

Kimyası

İmidazol yan zincirleri ve histidinin nötr pKa’sı (~6) gösterir ki hücre pH’ındaki küçük değişikler yüküne de beraberinde değiştirecektir. Bu nedenden dolayı, bu amino asit yan zinciri, metalloproteinlerdeki mesaj molekülü koordine eder ve de bazı enzimlerin katalitik tarafı olarak kullanılır.

İmidazol yan zinciri farklı özellikte iki nitrojene sahiptir: Birincisi hidrojene bağlanır ve yalın çiftini aromatik halkaya verir. Böylece biraz asidiktir. İkincisi, sadece bir elektronunu halkaya bağışlar; serbest yalın çifte sahiptir. Bundan dolayı baziktir.

Proteinlerde bu özelliklerden farklı yollardan yararlanılır. Katalitik triadlarda, histidinin temel nitrojeni, serin treonin veya sistinden bir proton koparmak için kullanılırlar. Böylece, proton nükleofil olarak aktive edilir. Histidin proton dokusunda, histidin protonları hızlı bir şekilde bir araya getirmek için kullanılır ve histidin bunu pozitif yüklü ara ürün çıkarmak için temel nitrojenden bir proton alarak yapabilir. Daha sonra, protonu asidik nitrojenden koparmak için farklı bir molekül (buffer) kullanılır. Karbonik anhidrazda, histidin proton dokusu protonları, çinko bağlı su molekülünden enzimlerin aktif formlarına hızlıca mekik dokuması için kullanılır.

Metabolizması

Histidin, histamin ve karnosin biyosentezi için bir uyarıcıdır. Histin dekarboksilaz enzimiyle, histidin histamine dönüşür ve karbondioksit çıkar.

Histidin amonyak-liaz enzimi, histidini amonyak ve ürokanik asite dönüştürür. Bu enzimin eksikliğinde, metabolik bir hastalık olan histidinemia görülür.

histidin2
Fonksiyonları

Histidin, vücudun tüm bölümlerindeki sağlıklı dokuları geliştirmeye ve korumaya yarar. Özellikle beyin hücrelerini örten ve beyinden vücuda giden mesajların iletimini sağlayan miyelin kılıfının gelişmesini sağlar. Zihinsel rahatsızlıkların tedavilerinde önemli bir etkendir.

Vücutta, histidin düzeyi iyi bir zihinsel ve fiziksel sağlık temin edecek dengede olmalıdır. Bu aminoasidin normalden yüksek değerlerde olması şizofrenlik gibi fizyolojik hastalıkları da beraberinde getirir. Normalden az olduğunda ise eklem iltihaplarının artması ve sağırlık görülebilir. Bu durumda, histidin takviyesi almak bu semptomları azaltır.

Histidin aynı zamanda histamine dönüşerek cinsel istek için gerekli olan kimyasalları artırır. Bu nedenden cinsel fonksiyonlar açısından önemlidir. Histamin bağışıklık sistemine de yardımcı olur. Alerjik bir reaksiyonla karşılaşıldığında ve gastrik özütlerin üretiminde gereklidir.

Histidin doğal bir toksin temizleyicidir. Radyasyon zararlarına karşı koruma görevi vardır. Vücuttan ağır metalleri atmaya yardımcı olur.

Diğer aminoasitler gibi histidin de yüksek protein içerikli gıdalarda bulunur. Et ve süt ürünleri histidin bakımından zengindir. Pirinç, buğday gibi tahıl ürünlerinde de bulunur. Histidin aynı zamanda toz halinde ve kapsüllenmiş formuyla bulunabilir.



Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
11 Şubat 2010       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Histidin

Sponsorlu Bağlantılar
Vikipedi, özgür ansiklopedi


Histidin (His, H) doğada yaygın 20 aminoasitten biridir ve proteinlerin yapısında bulunur. L-Histidin ve D-Histidin olnak üzere iki farklı enantiomerik formu vardır. Beslenme açısından, genelde sadece çocuklarda, dışarıdan alınması zaruri gıda maddelerinden biridir.
Yan zincirinin imidazol olması ve pKa değerinin göreceli olarak nötral değerlere yakın olması (6.0 civari), histidinin hücre içinde lokal pH değerindeki çok küçük değişikliklere elekrik yükünü değiştirerek yanıt vermesine olanak tanır. Bu nedenle, bu aminoasitin yan zinciri bir çok enzimin katalitik bölgesinde ve metaloproteinlerin ligandları koordine eden kısımlarında bulunur.
İmidazol yan zincirinde birbirinden farklı kimyasal özellikler taşıyan iki azot (nitrojen) atomu bulunur: birinci azot hidrojene bağlıdır ve bir çift elektronunu aromatik halkaya verir, dolayısıyla hafifçe asidiktir. İkinci azot ise, elektronlarından sadece birini aromatik halkaya katar. Kalan serbest iki elektronu nedeniyle bazik özellik taşır. Bu kimyasal özellikler proteinlerde farklı şekillerde değerlendirilebilir.
  • Katalitik triadlarda(en), histidindeki bazik azot atomu, serin, treonin veya sisteinden bir proton kopararak bu aminoasitleri nükleofile çevirir.
  • Proton taşıyıcısı histidinlerde, histidin protonları hızlı şekilde transfer etmede kullanılır. Transfer işlemi esnasında ilk olarak bazik azot atomu bir proton edinerek pozitif yüklü bir ara ürün oluşturulur. Daha sonra başka bir molekül veya tampon asidik azot atomundan bir proton koparmada kullanılır.
  • Karbonik anhidraz enzimi, proton taşıyıcısı histidinleri kullanarak, çinko bağlı bir su molekülünden bir proton transfer ederek kendini (katalitik aktif bölgesini) hızla rejenere edebilir.
Histidin aynı zamanda histamin ve karnozin biyosentezinde metabolit olarak kullanılır.

Kaynaklar

Histidin, muz, üzüm gibi meyvelerde; et ve süt ürünlerinde, yeşil ve kök sebzelerde bulunur.

Metabolik bozukluklar


Histidinemi

Histidinemi(en). Histidaz eksiktir. Otozomal çekiniktir. Zeka geriliği, konuşma bozukluğu ve büyüme geriliği gözlenir. Her zaman klinik bulgu vermez. Plazmada histidin ve alanin artar.

Histidinüri

Renal tübüler bozukluğa bağlı olarak idrarda histidin saptanır. Gebeliğin 5. haftasında idrarla atılımı artar.

Ürokanik asidüri

Ürokanaz eksikliğine bağlıdır. Büyüme geriliği ve mental retardasyon gözlenir.
Mavi Peri - avatarı
Mavi Peri
Ziyaretçi
27 Haziran 2012       Mesaj #3
Mavi Peri - avatarı
Ziyaretçi
Histidin

Memelilerde büyüme ve gelişmeyi sağlayan bir aminoasit. İnsan vücudunda yapılabilen histidin, çocuklara -bu mekanizma henüz gelişmediğinden- dışarıdan verilir. Ülser tedavisinde de kullanılır.

Benzer Konular

11 Şubat 2010 / Misafir Kimya
11 Şubat 2010 / Misafir Kimya
11 Şubat 2010 / Misafir Kimya
11 Şubat 2010 / Misafir Kimya
11 Şubat 2010 / Misafir Kimya