Arama

Bileşikler - Potasyum Nitrat (Güherçile)

Güncelleme: 27 Eylül 2016 Gösterim: 12.465 Cevap: 2
Alvarez Ocean - avatarı
Alvarez Ocean
Ziyaretçi
29 Kasım 2009       Mesaj #1
Alvarez Ocean - avatarı
Ziyaretçi
Potasyum Nitrat
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Potasyum nitrat, suda tamamen cozunen bir potasyum bileşiğidir. Güherçile olarak da bilinen bileşik doğal halde kayaçlarda ve mağaralarda oluşan beyaz renkli kabuksu yapıda bulunur. Yapay üretimi Potasyum hidroksitin nitrik asit ile veya amonyum nitrat'la ya da potasyum klorürün sodyum nitrat'la tepkimeye girmesi sonucu gerçekleşir.
180px Potassium nitrate structure
Bileşikler - Potasyum Nitrat (Güherçile)Potasyum nitrat, bitkiler için çok önemli iki besin maddesini taşıyan, verim ve kalite arttırıcı bir yapay gübrenin ana maddesi olarak da yaygın olarak kullanılır. Bitkilerin pek çok türü, atmosferdeki serbest azotu kullanamaz, azot tuzları olarak almak zorundadırlar. Oysa azot,organik bileşiklerin çok önemli bir bileşenidir. Potasyum nitrat, bitkilerin kullanabileceği bir azot ve potasyum kaynağı olarak önem taşır. Potasyum bitkinin meyve kalitesini ve raf ömrünü uzatır. Bu bileşik aynı zamanda,elektrokimyasal yöntemlerde kullanılan tuz köprülerinin yapısında da bulunur.
Potasyum nitratın sanayide diğer yaygın kullanımı oksitleyici etkisinden dolayı karabarut ve havai fişek yapımıdır. Pudra şekeri ile karıştırılarak ateşlendiğinde hacminin 600 katı büyüklüğünde bir duman oluşturduğu için duman bombası ve duman efektlerinde kullanılır. Doğru karışım oranları 40 gram şekere 60 gram potasyum nitrat olacak şekildedir. İstenirse pudra şekeriyle birlikte dikkatle ısıtılıp eritilir ve macun kıvamına getirilerek de kullanılabilir ancak ısıtırken karışımın alev alma tehlikesi vardır. En verimli tepkimeyi 29 gram şeker ve 71 gram KNO3 ile verir. Toz boya katılarak renkte verilebilir.
Karabarut yapımında kullanılan bir kimyasal bileşiktir. Karabarut için 1 mol KNO3 = 102 g, 2 mol kükürt = 64 g ve 3 mol odun kömürü = 36 g karıştırıcıda karıştırılır ve karabarut elde edilmiş olunur. En saf KNO3 elde ediişi ise her zaman asit baz tepkimesi ile elde edilenidir. HNO3 + KOH → KNO3. Saflaştırılarak daha iyi kristaller elde edilebilmesi için 80 °C suda çözülerek yeniden kristallendirilir ve süzülerek süzgeç kağıdı yardımı ile toplanılır.

Elementler - Potasyum
Son düzenleyen Safi; 27 Eylül 2016 01:38
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
15 Ekim 2011       Mesaj #2
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Güherçile
Sponsorlu Bağlantılar

Alkali metallerin nitrat tuzlarının yaygın adı.

Şili ve Peru'da deniz tuzlarıyla karışmış olarak bulunan sodyum nitrat (NaNO3) Şili güherçilesi, Hindistan'da çok bulunan potasyum nitrat (KNO3) Hint güherçilesi, kalsiyum nitrat [Ca(NO3)2] da Norveç güherçilesi olarak adlandırılır. Güherçile adı, özellikle barut yapımında yararlanılan Hint güherçilesi için kullanılır.

MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi

Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
11 Haziran 2012       Mesaj #3
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Potasyum Nitrat
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
  • Renksiz, kristal yapılı, suda çözünen, ısıtıldığında 400°C'ta oksijen vererek bozunan bir potasyum tuzu (KNO3).
  • Hint güherçilesi de denir.
  • Sodyum nitrat ve potasyum klorür çözeltisinden ayrımsal kristalleştirmeyle elde edilir.
  • Barut, kibrit, havai fişek yapımında, ayrıca roket yakıtı ve gübre olarak kullanılır.
theMira

Benzer Konular

8 Şubat 2010 / Misafir Kimya
2 Eylül 2010 / _Yağmur_ Kimya
11 Haziran 2012 / Mira Kimya
11 Haziran 2012 / Mira Kimya
11 Haziran 2012 / Mira Kimya