Arama

Amino Asitler - İzolösin

Güncelleme: 11 Şubat 2010 Gösterim: 2.673 Cevap: 1
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
11 Şubat 2010       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
İzolösin

Sponsorlu Bağlantılar
Vikipedi, özgür ansiklopedi


İzolösin (Ile, I) proteinlerin yapısında bulunan, DNA tarafından kodlanan 20 temel aminoasitten biridir. Hemen hemen tüm proteinlerde izolösine rastlamak mümkündür. İzolösin ve lösin birbirlerinin izomeridirler yani bu iki aminoasit molekülünün içerdikleri atom tipleri ve sayıları aynı olmasına rağmen kimyasal bağların organizasyonu birbirinden farklıdır. Dolayisle, izolösin ve lösinin kimyasal ve fiziksel özellikleri az da olsa farklılık gösterir. İzolösin hidrofobik aminoasitlerden biridir.
Beslenme açısından dışarıdan temin edilmesi elzem olan besin maddelerinden biridir. Yumurta, et çeşitleri, soya fasulyesi, peynir, süt fındık ve fıstık çeşitleri, tahıllar ve baklagiller birer zengin izolösin kaynağıdır
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
11 Şubat 2010       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
İzolösin


Sponsorlu Bağlantılar
İzolösin (Ile, I) bir alfa-aminoasittir. Vücutta sentezlenemediğinden ve gıdalarla alınması gerektiğinden esansiyel bir amino asittir. Kimyasal formülü HO2CCH(NH2)CH(CH3)CH2CH3 ve molekül ağırlığı 131.17 g/mol’dür. Sistematik adı (2S,3S)-2-amino-3-metilpentanoik asittir. Kodları AUU, AUC ve AUA şeklindedir.

Hidrokarbon yan zinciri içeren izolösin amino asiti hidrofilik amino asit olarak sınıflandırılır. Treoninle beraber izolösin de, kiral yan zinciri olan en yaygın iki amino asitten biridir. İzolösinin dört stereoizomeri vardır; bunlardan ikisi L-izolösinin iki olası diastereomeridir.


Biyosentezi

İzolösin esansiyel amino asit olarak vücutta sentezlenmez. Bu yüzden sindirim yoluyla vücuda alınmalıdır; genelde proteinli gıdalarda vardır. Bitkilerde ve mikroorganizmalarda birkaç basamakta sentezlenir. Proses, pürivik asit ve alfa-ketoglutaratla başlar.

Biyosentezde gerekli enzimler:

Asetolaktat sentaz (asetohidroksi asit sentaz olarak da bilinir.)
  1. Asetohidroksi asit isomeroreduktaz
  2. Dihidroksiasit dehidrataz
  3. Valin aminotransferaz

İzolösin Formları:
  • D-izolösin
  • L-izolösin
  • DL-izolösin
  • allo-D-izolösin
  • allo-L-izolösin
  • allo-DL-izolösin

İzolösin, dayanıklılığı artıran, iyileşmeye yardımcı olan, kas dokularını onaran ve yaralanmalarda pıhtılaşmayı hızlandıran bir aminoasittir. Bu aminoasit, özellikle atletler ve vücut çalışanlar için önemlidir, çünkü vücuttaki birincil fonksiyonu enerji üretmek ve yorucu aktiviteler yapan vücudun hızlı bir şekilde kendine gelmesini sağlamaktır.

İzolösin, dallı zincirli aminoasittir. Vücutta, dallı zincirli üç tane aino asit bulunur. Bunlar izolösin, valin ve lösindir. Spor sonrasında kasların tekrar eski haline dönmesine yardımcı olurlar. İzolösin, kas dokusundaki enerjiyi ortaya çıkarmak için parçalanır. Aynı zamanda kan şekerini düzenlemeye katkıda bulunarak enerji düzeyini sabit tutar. İzolösin eksikliğinde ortaya çıkan semptomlar hipoglisemiyle aynıdır. Belirtileri, baş ağrısı, depresyon, sersemlik, bitkinlik, düzensizlik ve asabiyet olabilir.

Besinsel Kaynakları

İzolösin fazla oranda protein içeren gıdalarda bulunur. Bunlar: Fındık, çekirdek, et, yumurta, balık, mercimek, fasulye ve soya proteinidir.

Fazla spor yapan insanlar ve protein oranı düşük gıdalarla beslenenler izolösin takviyesi almalıdırlar.



Benzer Konular

11 Şubat 2010 / Misafir Kimya
11 Şubat 2010 / Misafir Kimya
11 Şubat 2010 / Misafir Kimya
11 Şubat 2010 / Misafir Kimya
11 Şubat 2010 / Misafir Kimya