Arama

Elementler - Samaryum

Güncelleme: 3 Ağustos 2012 Gösterim: 2.865 Cevap: 1
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
12 Şubat 2010       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Samaryum

Sponsorlu Bağlantılar
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Samaryum (Sm simgeli), atom sayısı 62, atom ağırlığı 150,4 ve yoğunluğu 7,75 olan seyrek bulunan element. Sinema endüstrisinde aydınlatmada kullanılır

Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
3 Ağustos 2012       Mesaj #2
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Samaryum
MsXLabs.Org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Periyodik cetvelin lantanitler serisinde yer alan metal element. İzotoplarından biri (samaryum-147), düşük kütle sayısına karşın doğal olarak alfa parçacıkları salan bir element olmasıyla garip bir özellik gösterir. Bu izotopun yarılanma süresi 130 milyar yıl kadardır. Samaryumun sarı ve pembe bileşikleri vardır.

Nadir topraklar grubundan bir kimyasal elementtir. 1878′de samarskitin didim oksiti üstünde Lecoq de Boisboudran’ın yaptığı tayf araştırmaları sırasında bulunarak, Muthmann tarafından elde edilir. 2 ve 3 değerlik alabilen samaryum arı durumda beyaz-gri renktedir. Tuzları açık sarı yada koyu kırmızıdır. Öteki nadir toprak elementleriyle birlikte monazit ve batnasit gibi minerallerde bulunur ve ticari amaçlarla bu minerallerden elde edilir. Metalik samaryum ise gümüş parlaklığında ve havada oldukça kararlı olabilen bir metaldir. Bu durumda samaryumun 917 derecede bibirine dönüşebilen iki ayrı kristal biçimi vardır. Samaryum yaklaşık 150 derecede havada tutuşarak yanar. Doğal samaryum yendi izotopunun karışımı biçimindedir ve bunlardan üçü uzun ömürlü radyoaktif izotoplardır.
Sembolü: Sm
Atom Numarası: 62
Atom Ağırlığı: 150,4
Elemet serisi: Lantanit
Maddenin Hali: Katı
Görünümü: Parlak Gümüş
Kullanım Alanları:
Samaryum, doğada az miktarda bulunmakla birlikte, kullanım alanı çok çeşitlidir. Öteki nadir toprak elementleri gibi sinema endüstrisinde karbon yay lambalarında kullanılır. Samaryum sülfür yüksek ısıya dayanıklı 1100 derecenin üstünde termoelektrik verimi oldukça yüksek bir madendir. SmCO5 bileşiği mıknatıs maddesi olarak kullanılır. Samaryum oksit, kızılötesi ışınları soğuran optik camların yapımında, samaryum ise, optik mazer yada lazerlerin yapımında gerekli olan kalsiyum fluorür kristallerinde kullanılır. Bileşikleri kızılötesi ışınlarda uyarılabilen fosforlara duyarlaştırıcı olarak katılır. Samaryum oksit, etil alkolün dehidrasyon ya da dehidrojenasyonun da katalizör olarak işlev görür. Ayrıca nükleer reaktörlerde nötron soğurucu olarak da kullanılır.

Sen sadece aynasin...

Benzer Konular

6 Kasım 2017 / kompetankedi Kimya
23 Şubat 2018 / kompetankedi Kimya
22 Şubat 2015 / Misafir Cevaplanmış
3 Ekim 2012 / kompetankedi Kimya
10 Ekim 2012 / kompetankedi Kimya