Arama

Elementler - Ununpentiyum

Güncelleme: 5 Eylül 2013 Gösterim: 3.324 Cevap: 1
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
12 Şubat 2010       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Ununpentiyum

Sponsorlu Bağlantılar
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Ununpentiyum, atom numarası 115 olan sentetik kimyasal elementtin IUPAC tarafından belirlenmiş olan geçici ismidir. Bu element, periyodik tablodaki yerinden ötürü eka-bizmut olarak da adlandırılır.

Özellikleri
  • Periyodik tablonun 15. grubunda (5A, azot grubu) bulunur.
  • Periyodik tablonun 7. periyodunda bulunur.
  • Periyodik tablodaki konumu itibariyle metaldir.

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
5 Eylül 2013       Mesaj #2
Avatarı yok
Yasaklı
Periyodik Tabloda Yeni Bir Element

Sponsorlu Bağlantılar
rdwm

İsveç'ten bilim adamlarının yaptığı deneylerden sonra yeni bir süper ağır elementin varlığı doğrulandı. Elementin yakın zamanda resmi bir isim alması ve periyodik tablodaki diğer elementler arasına karışması bekleniyor.

Bu periyodik tabloda 115 numaralı element için bir boşluk ayrılmıştır.Elementlerin periyodik tablosu yakın zamanda yeni bir üyeye ev sahipliği yapacağa benziyor. İsveç'teki Lund Üniversitesi'nde çalışan araştırmacıların yürüttüğü bir çalışmada yeni bir elementin varlığı doğrulandı. Süper ağır elementin atom numarası, periyodik tablodaki boşluğa uygun şekilde, 115 olarak açıklandı.

Araştırma ekibinin çalışması, daha önce Ruslar tarafından yapılan çalışmaların devamı niteliğinde.Kullanılan deneysel yöntem Almanya'da bir laboratuarda gerçekleştirildi. Deneyde, 95 atom numarasına sahip ve radyoaktif amerisyumun ince filminin kalsiyum iyonları ile bombalanması sağlandı. Böylece yeni elementin fotonları ortaya çıktı ve atom numarası doğrulanmış oldu. Lund Üniversitesi'nde çekirdek fiziği alanında profesör olarak çalışan Dirk Rudolph, bu gelişmeyi şöyle değerlendiriyor: “Bu deney, son yıllarda, bu alandaki en önemli gelişmelerden biri ve çok başarılı bir deney”.

Frodo on top in 'Periodic Table of Middle Earth'

How to learn the periodic table in 3 minutes

Yeni elementin henüz resmi bir ismi yok, önceki çalışmalarda geçici olarak “ununpentium” ismi kullanılıyor. Şimdiki adımda uluslararası bilim adamlarının oluşturduğu bir grup tarafından bu elementin periyodik tabloya kabul edilmesi veya daha çok deney yapılmasının talep edilmesini içeren bir değerlendirme süreci başlayacak.

Element kabul edildiğinde, IUPAC (Uluslararası Temel ve Uygulamalı Kimya Birliği) bilim adamlarını davet ederek bir isim önerilmesini sağlayacak ve element periyodik tabloda yerini alacak.115 numaralı element sonunda resmi olarak periyodik tabloda yerini almış olursa, son bulunan elementler olan livermorium (114) ve flerovyum (116) arasındaki konumuna yerleşecek.


Kaynak: news.cnet / Physical Review Letters (27 Ağustos 2013, 01:42)


Benzer Konular

6 Kasım 2017 / kompetankedi Kimya
23 Şubat 2018 / kompetankedi Kimya
22 Şubat 2015 / Misafir Cevaplanmış
3 Ekim 2012 / kompetankedi Kimya
10 Ekim 2012 / kompetankedi Kimya