Arama

Pigment Nedir?

Güncelleme: 5 Aralık 2015 Gösterim: 29.918 Cevap: 2
The Unique - avatarı
The Unique
Kayıtlı Üye
12 Şubat 2010       Mesaj #1
The Unique - avatarı
Kayıtlı Üye
Pigment

Sponsorlu Bağlantılar
Vikipedi, özgür ansiklopedi


200px Indian pigments

Hindistan'ın Goa eyaletinde, markette satılan pigmentler


Pigment, tüm nesnelerin renklerini oluşturan moleküllerdir Pigment moleküllerinin harekete geçmesi için belirli bir enerji gereklidir. Renklerin oluşmasındaki diğer tüm aşamalarda olduğu gibi, pigmentlerle ışık arasında da ilişki vardır. Zira dünyaya ulaşan güneş ışığı, canlılarda renk molekülü olarak bilinen söz konusu pigment molekülleri için önemli rol oynar.
Gözün retinasında bulunan koni hücrelerinin üç ana rengi (kırmızı, yeşil ve mavi) algılamasının nedeni de içlerinde bulunan özel pigment molekülleridir.
Pigmentlerin renkler için gerçekleştirdikleri en hayati işlem, kendilerine gelen ışığın renk enerjisini elektrik sinyaline çevirmeleridir. Yani insan gözünde renk diye tanımlanan her şey aslında gözde bulunan pigmentlerin kendilerine gelen ışığın dalga boyunu elektrik sinyali olarak beyne iletmeleridir.
Görünür ışığın sahip olduğu enerji düzeyi, canlıların derilerinde, derilerini kaplayan pullarında, tüylerinde veya kürklerinde bulunan pigment moleküllerini harekete geçirmek için gereken enerji düzeyine eşittir. Görünür ışığın aralığı içinde olan ve belirli renklere karşılık gelen dalga boyları bu pigmentleri harekete geçirerek canlıların renklerini oluşturur.
Çiçeklerin yapraklarındaki renk çeşitliliğinin nedeni ise, yapılarında bulunan pigment moleküllerinin ışığa karşı verdikleri tepkidir.
Kısacası, canlıların hem görme merkezlerinde hem de vücutlarında bulunan pigmentler, işleyen diğer vücut sistemleriyle birlikte tam bir uyum halindedir. Bir canlının görme merkezinde özel bir pigment molekülünün bulunmaması veya gerektiğinden az bulunması, onun çevresindeki renkleri ayırt edememesine (Renk körlüğü) neden olur.
Bir bildiğim varsa hiç bir şey bilmediğimdir. (:
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
17 Haziran 2012       Mesaj #2
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Pigment
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Hayvanlara ve bitkilere renk veren kimyasal madde. Hayvanlarda en önemli pigmentler melanin (siyah), rodopsin (mor) ve solunum pigmentleri olan hemoglobin (kırmızı) ve hemosiyanindir (mavi). Bitkilerde de kolorofiller (yeşil) fotosentezde oynadıkları rolden ötürü önem taşır. Diğer bitkisel pigmentler arasında karotenler ve ksantofiller (kırmızı-sarı), antosiyaninler (kırmızı-mavi) ve antoksantinler (sarı-turuncu) bulunur. Doğada beyazlık, pigment eksikliğinden (albinizm) ileri gelir ve seyrek rastlanır. Doğal pigmentlerden başka boyarmadde de denilen toz şeklinde renkli parçacıklardan oluşan pigmentler de vardır. Bu tür pigmentler doğal ya da yapay bir dizi inorganik ve organik maddeden elde edilir. Başlıcaları ağır metallerin oksitleri, sülfürleri, karbonatları ve sülfatlarıdır. Çinko oksit, kadmiyum sülfür ve kurşun karbonat, içlerinde en çok bilinenlerdir.

theMira
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
5 Aralık 2015       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
PİGMENT a (fr. pigment’den, lat. pig- mentum, boyayıcı madde). Çoğunlukla protein yapısında olan ve bulunduğu dokulara renk veren boyalı madde. (Bk. an siki. böl. Bot. ve Fizyol.)

—Boyac. Pigment oranı, bir boyada ya da benzer preparatlarda bulunan pigmentlerin tümü.

—Der. hast. Pigment yitimi, deri hastalığına ya da genel bir hastalığa bağlı olarak derinin renk kaybetmesi.

—Kim. ve Boyac. Bilinen asıltı ortamlarında pratik olarak çözünmeyen, kimi optik, dekoratif ya da koruyucu özellikleri nedeniyle kullanılan, genellikle ince toz halinde madde. (Bk. ansikl. böl.) || Pigment macunu, pigmentlerin kimi öğütme sıvılarıyla birlikte öğütülmesi sonunda elde edilen macun.

—Tekst. Pigment boyama, lifleri, ana maddesini reçine oluşturan bir bağlayıcı içinde asıltı halinde bulunan ince bir pigment katmanıyla kaplamaya dayanan boyama ve baskı yöntemi. (Çok ince olan ve açık renklerde bile, özellikle ışık haslığı çok kararlı nüanslar elde etmeyi sağlayan organik pigmentler kullanılır. Bağlayıcı, içine kİ mi kez ısılyoğuşur bir reçine katılan termoplastik bir reçineden oluşur. Isıl bir işlem, reçineleri bağlar; böylece reçineler pigmentin liflerin yüzeyinde tutulmasını sağlar.)

—ANSİKL Bot. Bitkisel pigmentler. Bitkiler kendilerine renk veren çeşitli pigmentleri içerir; bunlar arasında en başta gelen ve işlev bakımından çok önemli olan pigment, üstün yapılı bitkilerin karbonlu beslenmesini (fotosentez) ve onlar aracılığı ile de hayvanların beslenmelerini sağlayan klorofıl'dir. Yapraklarda klorofille birlikte ksantofil (sarı pigment) ve sonbaharda yaprakların ölmesi sırasında, klorofilin yok olması ve kendi miktarlarının artması sayesinde görünür hale gelen karotenimsi (kırmızı) pigmentler bulunur. Çiçeklerin ve meyvelerin pıgmentlenmesi, ya plastların taşıdığı (domatesteki ve salran çiçeklerindeki likopeni) ya da kofulların içerdiği eriyik halindeki maddelerden ileri gelir: ortamın asitliliği ile rengi değişen antosiyanin (telgrafçiçeği, üzüm vermemiş asmaların yaprakları, gül, ebegümeci, petunya, sardunya çiçekleri) ve flavonlu bileşikler (acıbaklada lüteolın, kırmızı yüksük- otunda digilrisın, sûpürgeçalısında ve sarı süsende soflavon). Antosıyanınlerın, fla- vonların, betasiyaninlerin ve hatta karote- nimsi maddelerin bireşimi fitokrom' tarafından düzenlenir. Suyosunlarında klorofilin yanı sıra fikoeritrin (kırmızı suyosunları), fikoksantın (esmer suyosunları), fıkosiyanin (mavi süyosunları) bulunur Bu pigmentler klorofilin emdiği ışık dalgalarından daha kısa dalgalardan suyosununun yararlanmasını sağlar

—Fizyol, Hayvansal pigmentlerin başlıca- ları şunlardır: derideki malanın, hemoglobin (kanın kırmızı pigmenti) ve türevleri, safra ve idrar pigmentleri. Bunların çoğu oksijenin taşınmasında rol oynar

—Kim, ve Boyac, Pigmentler türlerine göre organik pigmentler, anorganik pigmentler, metal pigmentler ve organome tal pigmentler olmak üzere dört ana gruba ayrılır: organik pigmentler, azolar, fta- losıyanınler, antrakınonlar, kınakrıdonlar, tetrakloro-ızo-ındolınonlar, vb'dır: anorga nik pigmentler, bir oksit, bir metal tuzu (kurşun, bakır, kadmiyum, cıva tuzu, vb.) ya da çeşitli siyah maddelerden (hayvan kömürü, is karası, karbon siyahı, asetilen siyahı, vb.) oluşur; metal pigmentler, ikiye ayrılır; birincisi alüminyum, bakır, nikel, çinko vb.'den oluşan metal kökenli pigmentler; İkincisi paslanmaz çelikler, bronz vb.'den oluşan alaşım kökenli pigmentlerdir; organometal pigmentler, ya bir metal kompleksinden (örneğin bakır ftalosıyanin) ya da organik bir asitle Kızlaştırılmış bir metalden (örneğin kurşun siyanamit) meydana gelir. Pigmentler boyacılıkta özellikle korozyonu ve kirlenmeyi önlediği, yüzeyde oluşan ince boya filmine kimi nitelikler (kısmi yanmazlık, parlaklık, ışıldama. fosforı vb.) kazandırdığı için kullanılır; ayrıca elastomerler, beton vb, gibi katiları renklendirmeye yarar.


Kaynak: Büyük Larousse