Arama

Bileşikler - Formik Asit (Metanoik Asit)

Güncelleme: 3 Ağustos 2011 Gösterim: 2.628 Cevap: 0
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
3 Ağustos 2011       Mesaj #1
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Formik Asit
Sponsorlu Bağlantılar

Formik asit, HCOOH, tek karbonlu karboksilik asittir. Metanoik asit olarak da bilinir. Formik asit, karbonil karbonuna bağlı alkil grubu içermemesiyle en basit karboksilli asit özelliği taşır.

Ad:  150px-Formic-acid.png
Gösterim: 247
Boyut:  5.2 KB
Formik asit

Normal şartlarda sıvı olan, en basit ve en kuvvetli karboksilli asit (HCOOH). Metanoik asit ve karınca asidi adlarıyla da bilinir. 8°C'ta donar, 101°C'ta kaynar. Ciltle temas ettiğinde deriyi kabartır. Kuvvetli bir indirgendir. Cıvayı tuzlarından açığa çıkarır. Sodyum hidroksitin karbon monoksitle basınç altında ısıtılmasıyla elde edilir. Latex'in pıhtılaştırılmasında, tekstil ve deri sanayiinde kullanılır.

Formik asitin bazı kimyasal ve fiziksel özellikleri aşağıda verilmiştir,
  • Molekül ağırlığı: 46,0254 g/mol
  • Yoğunluğu: 1,22 g/ml (sıvı)
  • Asitlik (pKa): 3,75
  • Erime noktası: 8,4 °C
Formik asit; su, metanol, etanol, aseton, eter gibi çözücülerde çok iyi çözünür.

Formik asitin diğer bir adı da karınca asididir. Doğada ilk olarak karıncaların salgılarında rastlanmış ve buradan çekilerek elde edilmiştir.[kaynak belirtilmeli] Varroa ile en etkili şekilde mücadele etme yöntemlerinden birisi de kolonilere formik asit uygulamasıdır. Formik asit organik asittir. Özellikle arıcılığı gelişmiş ülkelerde Organik bal üreticileri tarafından yaygın olarak kullanılmaktadır. İlkbaharda nektar akımı döneminden en az 15 gün önce ve sonbaharda bal hasatından sonra belirtilen şekilde kullanıldığında bal ve bal mumunda kalıntı bırakmadığı araştırmalar sonucu belirlenmiştir. Kullanımı arıcı için tehlikeli olabileceğinden Kanada ve Avrupa’da jel haline kullanılmaya başlanmıştır. Trake akarına karşı mücadele yöntemi olarak da kullanılmaktadır.

Sıvı formik asit (formic acid) uygulamasında çözelti % 65 oranında olmalıdır. Bunun manası kolonilere uygulanacak formik asit çözeltisinin % 65 i Formik asit, %35 i su olduğudur. Varroa bu çözeltinin buharından etkilendiği için ölmektedir. Uygulamada formik asit çözeltisi arılara direkt olarak temas ettirilmemelidir. Bu yüzden bir miktar tuvalet kâğıdı ya da kâğıt parçası örtü tahtasının altına, kuluçka çerçevelerin üstüne yayılır ve 40 ml. çözelti kâğıt üzerine enjekte edilir. Kâğıt parçası çözeltiyi emerek arıların üzerine damlamamasını sağlamak için kullanılır. Formik asit çözeltisinin kovan içerside buharlaşması yolu ile varroa öldürülmüş olur. Yurt dışında “Mite Away”,”Apicure” adında formik asit içeren ürünler kullanılmaktadır.

Vikipedi
MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi



Benzer Konular

30 Ekim 2016 / KisukE UraharA Kimya
29 Kasım 2012 / _Yağmur_ Kimya
3 Mayıs 2010 / _Yağmur_ Kimya
20 Ağustos 2013 / Mira Kimya
9 Nisan 2011 / Misafir Cevaplanmış