Arama

Kayaçlar - Tebeşir

Güncelleme: 19 Mart 2014 Gösterim: 6.126 Cevap: 1
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
3 Ekim 2012       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Tebeşir
MsXLabs.Org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi & Vikipedi

Sponsorlu Bağlantılar
567pxdsc6623mrcraies

Çok az miktarda mil ya da çamur içeren, kalsitten (CaCO3) oluşmuş saf kireçtaşı. Beyaz, sarı ya da gri renkte, ince taneli, gözenekli bir tortul kayaçtır.

Küçük deniz hayvanlarının kabuklarından oluşur. Genellikle kretase döneminde meydana gelmiştir. Günümüzde de okyanusların kimi bölümlerinde tebeşir oluşumu süregitmektedir. Tebeşir, en çok kireç ve çimento üretiminde, ayrıca gübre olarak kullanılır. Kozmetik, plastik, kalem boya ve yağlıboya yapımında da tebeşirden yararlanılır. Tebeşir, kara tahtaya yazı yazmak üzere ders aracı olarak da kullanılır. Kaliteli yazı tebeşirleri, kimyasal olarak hazırlanmış kalsiyum karbonattır.


Karatahta tebeşiri, gerçek tebeşirden yapılmamaktadır. Tahta tebeşiri sert cisimlerin üzerine yazmak için kullanılır. Çünkü tebeşir daha yumuşaktır. Tahta silgisi veya su tebeşirle yazılan yazıyı silmek üzere kullanılabilir. Genellikle karatahta tebeşirleri marketlerde 5 cm uzunluğunda olarak satılmaktadır. Çocukların yerlere yazabilmesi için daha büyük boyutlarda tebeşirler de bulunmaktadır. Sokaklarda çocukların kullanma nedeni kalıcı olmaması, yağmur veya su ile yüzeyin teması olmasıyla beraber kolaylıkla silinir.

"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
19 Mart 2014       Mesaj #2
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Tebeşir nedir?
MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar

Birbirine gevşek olarak bağlanmış çok ince toz halindeki bir çeşit kireçtaşı. Kireçtaşı kalsiyum karbonat mineralidir. Tebeşir, kalsiyum karbonatla birlikte çok az miktarda balçık mineralleri, silis tanecikleri, çakmaktaşı tozu ihtiva eder. (Bkz. Kireç)

Tebeşir, foraminifere ve coccoliths gibi mini mikroorganizmaların milyonlarca sene önce deniz diplerinde biriken kabuklarıdır. Kuzey Amerika’da Alabame ve Teksas’ta; Avrupa’da İngiltere, Fransa ve İsveç’te bol miktarda tebeşir yatakları vardır

Tebeşir, temizlenip saflaştırıldıktan sonra portlant çimento yapımında ve dezenfektan olarak kullanılır. Tebeşirin işlenerek pudra haline getirilmesiyle kullanma sahası daha da artmıştır. Pudra tebeşir, seramik, cam macunu, muhtelif kozmetik, lastik, kağıt, marley, dişmacunu gibi birçok yerde dolgu maddesi olarak kullanılır.

Okullarda karatahtalarda yazı yazmak için kullanılan tebeşir tabii tebeşirden yapılmaz. Bu tebeşirler çok ince tebeşir tozunun, renk maddeleri, suda eriyen yapıştırıcılarla karıştırılıp, kalıplara dökülmesiyle elde edilir. ABD’de içine zehirli olmayan maddeler de karıştırılarak kağıt kalıplar içine dökülerek elde edilen tozsuz tebeşirler yapılmıştır.

Ülkemizde tozsuz tebeşir ilk defa 1982 senesinde Türkiye Gazetesi tesislerinde üretilmiş ve "Tozsuz Altın Tebeşirleri" adı verilmiştir.

Bununla beraber tebeşir tozunun ağırlığını arttıran malzemelerin sabun türü maddeler olduğu sanılmaktadır. Metal ve taş üzerine yazı yazmada kullanılan tebeşirlerse sabun, balmumu, reçine ve lamba karasından yapılır. Tebeşir umumiyetle silindir biçimindedir. Dört köşe olanları da imal edilmektedir.



"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

4 Mart 2007 / BlueNighT Kimya
4 Ekim 2009 / Misafir Soru-Cevap
28 Temmuz 2015 / MaRCeLLCaT X-Sözlük
14 Eylül 2011 / Daisy-BT Kimya
2 Ağustos 2012 / Mira Kimya