Arama

Rio Karnavalı

Güncelleme: 1 Mart 2017 Gösterim: 28.053 Cevap: 2
volture - avatarı
volture
VIP "Ipıslak Balık"
13 Şubat 2010       Mesaj #1
volture - avatarı
VIP "Ipıslak Balık"

TARİHÇESİ


Rio ismi karnavalın yapıldığı şehir olan Brezilya’nın en büyün şehirlerinden biri olan Rio De Janeiro’dan alıyor ismini. Sambasıyla, plajlarıyla, güzel kızlarıyla ve hani şu Corcovado dağının tepesindeki ünlü 38m’lik dev İsa heykeliyle ünlü olan şehir burası. Sao Paolo’dan sonra Brezilya’nın ikinci büyük şehri ve yaklaşık 6 milyonluk nüfusa sahip. Rio Karnavalı ise genellikle Şubat ayına rastlayan, 4 gün boyunca süren bir sınırsız eğlence etkinliği. Karnaval boyunca dünyanın dört bir yanından eğlenmeye meraklı binlerce kişi Rio’ya akın ediyor. Öyle ki ortalama 3 bin - 5 bin arası yarışmacının katıldığı yarışmayı canlı izlemek için sadece Karnaval alanına 150 bin kişi geliyor. Bu sayıya TV başındaki izleyicileri de eklersek ortaya çıkan rakam gerçekten de inanılmaz oluyor. Şubat dedik ama Brezilya’nın Güney Yarım Küre’de olduğunu hesaba katarsak Şubat ayının en sıcak ay olduğunu görürüz.
Sponsorlu Bağlantılar
Ad:  Rio Karnavalı3.jpg
Gösterim: 847
Boyut:  121.0 KB
Karnaval tarihi Paskalya’ya göre değişiyor. Paskalya tarihi her yıl değiştiğinden karnaval tarihi de değişiyor; her yıl Paskalya’dan 7 hafta önce düzenleniyor. Geleneksel olarak Cumartesi, Pazar, Pazartesi ve Salı günleri yapılıyor. Bu dört günün iki günü 14 samba okulunun yarışmasıyla geçiyor ve festival alanı rengarenk görüntülere sahne alıyor.

Rio’da düzenlenen karnaval kayıtlarına ilk olarak 1723 yılında rastlanmış. O zamanlar Portekiz adalarından Brezilya’ya göçenler Entrudo isimli bir eğlence getirmişler Brezilya’ya. Amaç bir yerde meydanda toplanan insanların birbirlerine su ve kireç tozu atarak eğlenmeleriymiş. Daha sonra 19.yy ortalarında yine bir Portekizli olan José Nogueira de Azevedo Pazartesi günleri arkadaşlarını toplayıp caddelerde davul, tef gibi aletler çalarak eğlenceler düzenlemeye başlamış, buna da Zé Pereira ismini vermişler. 1885 yılında ise Grandes Sociedades isimli yeni bir karnaval yapılmış ve imparator da dahil 80 kişilik aristokrat grubu da bu eğlenceye katılmış. Değişik kostümler ve maskeler takan grup çiçeklerle ve müzik eşliğinde sokaklarda yürümüş. Ardından 1870 yılında Cordão Carnavalesco isimli bugünküne daha yakın bir karnaval yapılmış. Bunda kral, kraliçe, cadı, köylü ve cadı kostümleri gibi kıyafetler giyen insanlar büründükleri karakterler gibi performanslar sunarak karnavala renk katılmasını sağlamışlar. Daha sonra sponsorluklar, orkestralar ve koroların da katılımı sayesinde eğlence giderek büyümüş ve bugünkü Rio Karnavalı böylece oluşmuş. 2. Dünya Savaşı esnasında her ne kadar festival yapılmasa da savaşın sonlanmasıyla birlikte tekrar festival başlamış ve içine yarışma da katılarak bildiğimiz Rio ortaya çıkmış.

Bu Brezilyalılar da ne ilginç insanlar diyeceksin sanki. Sokaklara dökül, saatlerce ağır kostümler altında dans et, çığlık çığlığa bağır! Birçoğumuz diyecek ki bu ne büyük işkence. Ama gel gör ki samba ruhu bu, insanın kanı kaynıyor; TV başında izlerken bile canı ortalığa çıkıp deli gibi dans etmek istiyor. Bir de oradaki atmosferi düşün. Sokaklar cıvıl cıvıl, bütün caddeler gökkuşağı gibi, her yerden farklı bir müzik yükseliyor. Vallahi şundan eminim sen de orada olsan yerinde duramaz sabaha kadar dans ederdin!

Fakat bu samba başka samba. Eğlenme amacının dışında bir amacı daha var: yarışmak. Karnavalda gördüğün figürler, dekorlar ve kostümler hepsi eğlenmenin dışında yarışmada en iyi samba okulu olabilmek amacına da hizmet ediyor. Karnavala katılan yarışmacılar 14 okul içinde en iyisi olabilmek için bütün enerjilerini harcarlar. Rio de Janeiro’da birçok samba okulu vardır. Bunlar samba öğretmezler, sadece samba severlerin oluşturduğu topluluklardır. Belirli aralıklarla toplanıp dans geceleri düzenlerler ve üyeler birbirleriyle kaynaşmayı amaçlarlar. Rio Karnavalı’na 3 bin – 5 bin arası üyeyle katıldıklarını hesaba kattığımızda bunların ne denli büyük topluluklar olduğunu da anlarız.

Karnavalın iki gününde 14 samba okulu geçişe katılır. Gruplar ikiye ayrılır ve bir günde 7 grup Sambodrome’da geçiş yapar. Akşam 9’da başlayan geçişler sabah 6, 7’ye kadar devam edebilir. Bir gurubun geçişi ortalama 70 dakika sürer. Okullar bir konu seçerler ve kostümleriyle, müzikleriyle, dekorlarıyla ve figürleriyle bu konuyu yansıtırlar. Bunu en iyi yapan grup jüri değerlendirmesi sonucu birinci olur. Birinci olan okul para ödülünün sahibi olur ve en iyi samba okulu unvanı alır. İşte bir samba festivali de böyle sonuçlanır, doyumsuz eğlenceye, renkli görüntülere ve uykusuz gecelere bir sonraki yıl tekrar yaşanmak üzere veda edilir.

BAKINIZ Dünya Kentleri: Rio De Janeiro
Son düzenleyen Safi; 1 Mart 2017 00:22
volture - avatarı
volture
VIP "Ipıslak Balık"
13 Şubat 2010       Mesaj #2
volture - avatarı
VIP "Ipıslak Balık"
Ad:  Rio Karnavalı2.jpg
Gösterim: 614
Boyut:  94.8 KB

Rio Karnavalı başladı


Dünyanın en ünlü karnavalı Brezilya'nın Rio kentinde başladı. Bu yıl tartışma konusu güvenlik. Brezilya hükümeti, en küçük suçlara bile müdahale edileceğini açıkladı.
Sponsorlu Bağlantılar

Danslar, dev sokak partileri, çılgınca eğlenen insanlar...

Dünya'nın en ünlü karnavalı Rio başladı.

Festivalin açılışı Rio Belediye Başkanı Eduardo Paes'in kentin sembolik anahtarını Kral Momo'ya vermesiyle gerçekleşti.

Ancak bu seneki karnaval biraz farklı. Zira 2016 Olimpiyat Oyunları'na evsahipliği yapacak Rio, bu sene güvenliği ön planda tutuyor.

Rio Belediyesi, ülke imajını zedelediği belirtilen en küçük suçlara dahi "hoşgörü" gösterilmeyeceğini açıkladı.

Örneğin alkolün etkisiyle huzurluksuz çıkaranlara, sokaklara tuvaletlerini yapanlara izin verilmeyecek. Gözaltına alınacak.

Rio polisi şimdiden yaklaşık 100 kişiyi gözaltına aldı bile...

Fahişelere de kısıtlamalar getirildi.

Karnaval boyunca, plajlarda da önlemler üst seviyeye çıkarılacak. Plaj futboluna bile belirli saatlerin ardından izin verilecek.

Ancak güvenlik önlemlerine itiraz edenler de var. Onlar bu yasakların karnavalın atmosferini zedeleyeceğini savunuyorlar.

Rio Karnavalı'nda hayatta kalmanın yolları

Brezilya'nın dünyaca ünlü festivali Rio Karnavalı başlarken dünyanın dört bir yanından insanlar Rio'ya akın etti.

Turistlerin yoğun ilgisine mazhar olan bu festival eğlencenin yanı sıra yaşanan suç olaylarıyla da gündeme geliyor.

Rio de Janeiro dünyanın en tehlikeli metropollerinden biri sayılıyor.

Festival sırasında hiç sebepsiz yere öldürülmeniz bile olası.

Rio'da en tehlikeli bölgeler olarak Zona Sul ve Copacabana gösteriliyor.

Brezilya'nın "ölmenizi kolaylaştıracak" başka bir şöhreti daha var: Trafik kazaları.

Dünyada en çok trafik kazası yaşanan ülkelerden biri olan Brezilya'da hayatta kalabilmeniz kimi zaman tesadüflere bağlı olabiliyor. Ne yazık ki Brezilyalılar'ın hemen hemen hepsi kendini ünlü milli Formula 1 sürücüleri Senna ve Massa ile aynı ayarda sanabiliyor.

Brezilya'da trafikte dikkat edilmesi gerekenler

  • Araçlara kırmızı yanıyor olsa bile emin olmadan karşıya geçmeyin.
  • Otopark ve garajların giriş ve çıkışlarının önünden geçerken çok dikkatli olun.
  • Yolda yürürken gelip geçen araçların sürücüleriyle göz kontağı kurmayın. Aksi halde kendinizi bir anda otomobilin içinde bulabilirsiniz.
  • Mümkün olduğunca ortalıkta yaya olarak dolaşmayın.
  • Brezilyalı değilseniz Brezilya'da araç kiralamayın. Hiçbir kurala uyulmadığı için potansiyel olarak trafik kazasına kurban gitme ihtimaliniz çok yüksek.
  • Kaldırımda, yolda, parkta... Hiç farketmez... Bisikletlilere dikkat edin. Çok hızlıdırlar ve önlerinde kim olup olmadığıyla pek ilgilenmezler.
  • Suç girişimlerine karşı yapmanız gerekenler
  • Cüzdanınızda parasız dolaşmayın. Yanınızda çok değil yeterince para bulundurun. Soygun girişiminde direnmeyin "az paranızı" vermeniz soyguncuyu mutlu edecektir.
  • Kredi kartınızı cüzdanınızdan ayrı taşıyın.
  • Pasaport ve değerli eşyanızı otelde bırakın.
  • Mücevher, saat gibi takıları üzerinizde bulundurmayın.
  • Yanınızda sadece acil ihtiyaçlarınızla ilgili şeyleri koyabileceğiniz küçük bir çanta bulundurun.
  • Motosikletli ve bisikletli hırsızların sık sık görüldüğünü unutmayın.
  • Cep telefonu, fotoğraf makinesi gibi cihazları elinizde dolaştırmayın, cebinize koyun.
  • Elinizde haritayla sokakta yol kenarına sakın oturmayın. Direkt bütün hırsızların dikkatini çekersiniz.
  • Mümkünse tek başına dolaşmayın, grup halinde gezmeyi tercih edin.
  • Taksi ya da otobüs yerine metroyu tercih edin.

Son düzenleyen Safi; 1 Mart 2017 00:23
volture - avatarı
volture
VIP "Ipıslak Balık"
15 Şubat 2010       Mesaj #3
volture - avatarı
VIP "Ipıslak Balık"

Karnaval olaylı başladı


Brezilya’da yüzbinlerce turistin çılgınlarca eğlendiği ünlü Rio Karnavalı başladı ama ilk kutlamalara gölge düştü.

Geçtiğimiz cuma günü Hollandalı bir turist gaspçılar tarafından vuruldu. Rio karnavalı için ülkeye gelen Alexander Kors Johannes Vervoort isimli 37 yaşındaki turist, karısıyla “Kurtarıcı İsa” heykelinin olduğu bölgede gezerken gaspçıların saldırısına uğradı.

Gaspçılar Vervoort’ı iki kurşunla karnından ve kolundan vururken eşini de döverek yaraladı. Hastaneye kaldırılan turistin yoğun bakımda olduğu açıklandı.
Ad:  Rio Karnavalı1.jpg
Gösterim: 665
Boyut:  119.6 KB
“Tatsız saldırıya” rağmen eğlence tüm hızıyla sürüyor. Son 50 yılın en sıcak yazını yaşayan kentte seksi kostümlü dansçılar sokaklarda aylardır hazırlandıkları şovlarını sunuyor. Sambadrome Anhemb’daki dünkü şova dünyaca ünlü futbolcu Ronaldo da katıldı. Yoğun katılımın olduğu şovda Ronaldo kafasına dokunan hayranı yüzünden zor anlar yaşadı. Karnavala 1 milyonun kişinin katılması bekleniyor.
(Hürriyet)
Son düzenleyen Safi; 1 Mart 2017 00:24

Benzer Konular

28 Şubat 2017 / Misafir Turizm
8 Şubat 2011 / ispermecet Taslak Konular
1 Mart 2017 / Mira Coğrafya
7 Mayıs 2012 / Mira Hayali Karakterler
16 Temmuz 2012 / Mira Oyunlar