Arama

Dünya Kentleri: Rio De Janeiro

Güncelleme: 1 Mart 2017 Gösterim: 27.771 Cevap: 7
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
28 Şubat 2007       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi

RİO DE JANEİRO

Ad:  Rio De Janeiro1.jpg
Gösterim: 793
Boyut:  76.2 KB

Brezilya'da kent, aynı adlı eyaletin merkezi,
Sponsorlu Bağlantılar

Guanabara koyu ve Atlas okyanusu kıyısında; 6 011 181 nüf. (1990); anakent alanında 10 217 269 nüf. (1990) alışılmamış biçimli dağların, kumsalların, tropikal ormanların, sakız ağaçlı bataklıkların birleştiği noktada bulunmasından kaynaklanır. Konutlar doğal manzara içine serpiştirilmiştir; yüksek kesimlerde muz ağaçlarının ve şekerkamışlarının yanında gökdelenler yükselir.

Granitli yer biçimleri kıyıya paralel uzanır ve dik yamaçlı doruklarla parçalanmıştır: bunlar koyun ağzını kapatan ve bulundukları yere özgünlük kazandıran küçük dağlardır (morro): Pedra de Gâvea, Corcovado, Babilonia, Pao de Açücar, Cara de Câo (Köpek Başı), Viuva, Santo Antonio, Sâo Bento; ovada hac yeri Penha yükselir.

Koyda az çok kentleşmiş, bazıları karaya bağlanmış adalar sıralanır. Gök gürültülü sağnak yağışların etkisi ve granitlerin ve gnaysların çözünmesi sonu cunda morro'ların eteğinde döküntüler birikmiştir; derelerin ya da deniz akıntılarının sürüklediği bu döküntüler Arpoador, Leblon, ipanema, Copacabana kumsallarını ve boyutları uyumlu küçük koylarının ortaya çıktığı bataklık ovaları (praia Vermelha, Botafogo, Flamengo) oluşturdu.

İklim yalnızca yaz ortasında çetindir ve sadece kıyı kütlelerinin ötesindeki alçak bölge dayanılması gerçekten zor nemli bir sıcağın etkisindedir. Daha az elverişli bir kuzey bölgesine karşılık, güney kesiminde daha havadar bir kesim bulunur ve varlıklı sınıflar burada yaşar.

Kentin gelişimi


1 ocak 1502'de bir Portekizli Guanabara koyunun girişini keşfetti ve bir ırmağın halicini bulduğunu sandı (Rio de Janeiro “Ocak Irmağı" adı buradan gelir). 1555'te bir transız keşif ekibi, ekibin başındaki Villegaignon adı verilen adacığa yerleşti. Aimorö Kızılderilileri'nin yardımına karşın Fransızlar, sonunda, Pao de Açücar'ın eteğine yerleşen Portekizlilerde kovuldular. 1565'te genel vali Mem de Sâ, cizvitlerin bir okul yaptıkları morro do Castelo tepesinde Sâo Sebastiâo de Rio de Janeiro kentini kurmayı kararlaştırdı.

Bununla birlikte kent, ancak 1704'te kenti Minas Gerais altın madenlerine bağlayan yolun yapılmasıyla önem kazandı. 1763’te kent Brezilya'nın başkenti oldu; Joâo VI Napolyon Bonaparte'ın orduları tarafından Portekiz'den kovulunca 1808’de bu kente sığındı. 1822'de ilan edilen bağımsızlık kentin siyasal önemini artırdı.

Kentsel büyümenin ilk evresinde, Castelo, Sâo Bento, Santo Antonio ve Conceniçâo morno'larıyla sınırlı bir dörtgen içinde kalan ovalar ve denizkulakları yerleşmeye açıldı.

XVIII. yy. sonunda, bu sınırlar içindeki tüm alan yapılarla doldu. Caminho Velho'nun (maden yolu) açılması nüfusun ciddi bir şekilde artmasına neden oldu; toplum yararına büyük işler gerçekleştirildi.
İkinci gelişme evresi Portekiz kralı ve maiyetinin kente yerleşmesiyle başladı. Kral, K.'deki Sâo Cristovâo'ya yerleşirken, Rio'da oturmalarına izin verilen yabancılar güney kesimini (Flamengo ve Botafogo), sonra serra da Carioca yamaçlarını yeğlediler. XIX. yy.’da gelişme daha yavaş da olsa devam etti. Rio’da ticaret ve kahve tarımının yanı sıra gelişen yeni işlerle (demiryolları, buharlı gemi ulaşımı, bankalar, sigorta şirketleri) sayesinde bu dönemde büyük servetler birikti.

Böylece biriken sermayeler, Başkan Rodrigues Alves'in büyük kentleşme çalışmalarına ve sarıhumma ile sivrisineklere karşı büyük bir mücadeleye, vb. giriştiği XX. yy.'ın başında başkentin genişlemesine katkıda bulundu. 1872'de 275 000 olan kent nüfusu 1900’de 691 500’e ve 1920'de 1 158 800'e ulaştı. 1920'den sonra kent tüm yönlerde gelişti, aynı zamanda çoğu yerde ulaşıma en elverişli yamaçlara doğru tırmandı.

K.'e doğru yerleşme, körfez boyunca, limanın ötesinde gerçekleşti. Kuzey kesimi, bütün olarak sanayinin yerleştiği, işçilerin ve orta gelirli halkın oturduğu bölgedir. Buna karşılık güney bölgesi daha varsılların yaşadığı kesimdir. Kibar mahalleleri, dar bir vadi deki Laranjeıras mahalleleriyle, ünlü kumsalların (Flamengo ve Botafogo bugün çok kirlenmiştir, Leme'yle birlikte Copacabana, ipanema, üeblon) kenarında sıralanan mahallelerdir Carıoca mimarisi, sürprizlerle doludur. Sömürge dönemi sanatından da birkaç örnek kalmıştır: Candelaria, Sâo Bento, Santo Antonio gibi manastır ve kiliseler, imparatorluk döneminde, itamarati (eski dışişleri bakanlığı), Catete sarayı (eski cumhurbaşkanlığı konutu), Ouinta da Boa Vista gibi yapılar gerçekleştirildi 1930'lu yıllarda, Eğitim bakanlığıyla işbirliği yapan L. Costa, Niemeyer, A E. Reidy sayesinde, parlak bir mimarlık okulu ortaya çıktı (1936).

Tüm brezilya kentlerinde olduğu gibi, kentsel yenileşme Rio de Janeıro'da da hızla devam etmektedir: Copacabana'nın deniz kenarındaki bulvarı ve kumsalı 1970 lı yıllarda yeniden yapıldı.

Botafogo mahallesinin deniz cephesi baştan aşağı yenilenmektedir; yeraltı ile topografyanın yapısı dikkate alındığında gerçek jeoteknık mucizeler olan 35-40 katlı yapılar yükselmektedir. İpanema ve Leblon daha az dikey bir kentleşmeyi tamamlarken, XXI. yy.'ın Rio de Janeiro'su kurulmakta (Barra da Tijuca) ya da güneyde doğmaktadır (Jacarepaguâ). Orta kesimse, bir dizi viyadükle öbür kesimlere bağlanmıştır. Genişlemekte olan anakent, batı mahallelerini merkeze ve buradan da Flamengo, Botafogo ve Copacabana'ya bağlamaktadır. Gecekondular (ünlü favela'lar) büyük bölümüyle yok edilmiştir.

1960'tan beri federal başkent olmasına karşın kentin ulaşıma, ticarete, ulusal ve uluslararası turizme (özellikle geleneksel ve yıllık karnaval sırasında önemlidir) dayalı hizmet sektörü işlevinde de gerileme olmadı Kentin donanımı, konaklama tesisleri (özellikle otel sektöründe) bakımından oldukça başarılıdır. Rio de Janeiro'ya giriş, kentin demiryolu ve karayolu ulaşımının başlangıç noktası olması sayesinde kolaylaşmıştır. Biri uluslararası (Galeâo), öbürü ulusal (kent merkezine çok yakındır) iki havalimanının 1980'deki yolcu kapasitesi 7 milyon kişiydi.

Liman üç işlevi birden yerine getirmektedir: ticaret limanı (yıllık trafik 8 Mt); uluslararası yolcu limanı (başta Italyan olmak üzere okyanus aşırı hatlar); ulusal yolcu limanı. Hafta sonu için gelen turistler de körfezin çeşitli yerlerine gitmek için Rio de Janeiro rıhtımlarından yararlanırlar.

Sanayi bakımından Sao Paulo yerleşme alanına göre daha az etkileyici olmasına karşın, Rio de Janeiro ve çevresinde her tür sanayi bulunur. Demiryolu ya da otoyollarla bağlanan uydu kentler, hem sanayi merkezleri, işçi kentleri hem de yatakhane kentlerdir. Bunlardan üçünün nüfusu 500 000'i aşmaktadır: Nova iguaçu, Duque de Caxias, Sâo Gonçalo, serra do Mar’da bulunan Petröpolis, Nova Frıburgo, Teresöpolis belli bir ekonomik özerklik kazanırken iklimi sağlığa yararlı bir tedavi merkezi olma özelliklerini de korudular. Guanabara koyunun öbür kıyısındaki Niteröi kenti, Rio'ya, uzunluğu 13 km'yi aşan bir karayolu köprüsüyle bağlanır. Salvador de Bahia'dan daha az melezleşmiş olmasına karşın carioca halkı içinde yerlilerin oranı oldukça yüksektir.
Ad:  Rio De Janeiro2.jpg
Gösterim: 636
Boyut:  81.6 KB

RİO DE JANEİRO


Brezilya'nın G.-D. kesiminde eyalet, Atlas okyanusu kıyısında; 43 305 km2. Eski Guanabara (Brasilia'nın kuruluşuna kadar federal yönetim bölümü) ve Rio de Janeiro (merkezi Niteröi'ydi) eyaletlerini içine alır; 14 061 694 nüf. (1990). Halkın % 92'si kentlerde yaşar. Rio de Janeiro ile Niteröi'den başka, Nova ignaçu, Sâo Joâo de Meriti, Sâo Gonçalo, Duque de Caxias, Campos gibi başka büyük kentleri içine alır.

Rio de Janeiro eyaleti kıyı kütlelerinden (Rio yakınlarında Cabo Frıo’da). girintili çıkıntılı koylardan (Angra dos Reis, Guanabara), kenarında kumulların uzandığı uzun kumsallardan (restinga ao Marambaıa), denizkulaklarından (Araruama), bir delta bölgesinden (Paraı'ba do Sul) oluşur Arkada içeriye doğru Paraı'ba vadisinin yanı başından yükselen serra do Mar dikliği (serra dos Orgâos, Pedra do Sino doruğunda 2 263 m'ye, Dedo do Deus'da 1 600 m’ye ulaşır) yer alır.

Eski orman örtüsünün büyük bölümü tahrip olmuştur. Sıcak ve nemli iklim, Cabo Frio dolaylarında daha kuru, dağlarda (yükselti nedeniyle) yumuşaktır. (Nova Friburgo, Petröpolis, Teresöpolis sayfiye kentleri). Kötü akaçlanan bazı alçak bölgelerde (Baixadas ya da "Alçak ülke") sıtma kol gezmişti; ama akaçlama çalışmaları ve toprakların tarıma açılması salgının önüne geçmiştir (Santa Cruz yerleşmesi). Kahve tarımı gerilemektedir. Bunun yerini, portakal bahçeleri ve küçük toprak sahiplerince ekilen ve büyük fabrikalarda işlenen şekerkamışı işletmeleri almaktadır.

Kentleşme, artülkedekı dağlık kesimler de olduğu kadar Atlas okyanusu kıyılarında da önemli boyutlara ulaşmaktadır; örneğin Rio de Janeiro'nun 165 km kuzeyindeki Cabo Frio (arsa spekülasyonu nedeniyle eski tuzlalar ortadan kalktı, balıkçı toplulukları iç kesimlere itildi ve sonunda çok büyük bir turizm alanı oluştu) Campos'a doğru ve yakındaki kıta sahanlığında petrol yatakları işletilmektedir.

Kaynak: Büyük Larousse

Son düzenleyen Safi; 1 Mart 2017 00:18
Bia - avatarı
Bia
Ziyaretçi
11 Eylül 2008       Mesaj #2
Bia - avatarı
Ziyaretçi

Rio De Janeiro Turizm Bilgileri


Rio de Janeiro, Brezilya'nın 26 eyaletinden birisinin başkentidir.
Sponsorlu Bağlantılar

Rio de Janeiro. Şehrin isminin tam yazılışı: São Sebastião do Rio de Janeiro ("Saint Sebastian of the January River") şeklindedir. São Paulo'dan sonra Brezilyanın ikinci büyük şehridir.
Ad:  1.JPG
Gösterim: 644
Boyut:  133.6 KB
Uzun kumsalları, karnaval coşkusunun yaşanması, binaları, yapıları, yaşam tarzları ve yemek kültürleri ile gezmekten keyif alacağınız bir şehir.

Hz. isa Heykeli:
730 metre yüksekliğinde ki Corcovado dağında bulunan isa Heykeli, 1145 ton ağırlığında ve 38 metre yüksekliğindedir. Corcovado Dağı'na teleferikle, otobüsle ya da taksiyle ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. Bu dağda isa heykelini yakından görmenin dışında mükemmel bir Rio manzarası ile karşılaşacaksınız. Bir yanda upuzun kumsalları, bir yanda binaları ve bir yanda ise rengarenk cıvıl cıvıl bir Rio De Janeiro sizi bekliyor.

Kumsalları:
Rio'yu anlatmak için bir çok kavram kullanılabilir. Karnaval, kahve, renkli bir yaşam tarzı ve kumsallar, deniz güneş kum... Rio'da kumsalların apayrı özellikleri vardır. Özellikle Türkiye'de kış mevsimi yaşanırken Brezilya'da yaşanan yaz ayları "bir yudum güneş arayan" gezginler için oldukça güzel bir nedendir. ilk bakışta kumsallarda ki yoğun kalabalık biraz gözünüzü korkutabilir, ancak zamanla sizde bu kalabalığın içinde keyifli vakitler geçirebileceğini anlayacaksınız.
Rio'nun plajlarında güneşlenmenin dışında bir çok aktivitede bulunabilirsiniz. Başta plaj futbolu olmak üzere bir çok sportif aktiviteye katılabilirsiniz. Unutmayın en iyi bronzlaşma, hareket halindeyken olur.

Tujica Ormanı:
Size şehrin ortasında tropikal bir yaşamı karşınıza çıkartacak olan bir yer. Dev ağaçlar, ağaçlarda başta hindistancevizi olmak üzere bir çok bitki ve çiçekler, tam anlamıyla doğal bir ortamdan bekleyebileceğiniz bir çok şeyi bir arada sunan bir yer.

Centro:
Centro Rio'nun tarihi bölgesi olarak adlandırılır. Bu bölge Rio'da bulunan zengin ve fakir kesimin birleştiği noktadır. Sanata dair bir çok yapıyı burada bulabilmeniz mümkün. Modern Sanatlar Müzesi, Milli Kütüphane ,Tiyatro Binası gezilebilecek yerler arasıda yer alıyor.
Ayrıca Centro, restoran ve kafe gibi değişik mekanlarıyla da oldukça ünlüdür. Bir bardak kahve ya da Brezilya yemeklerinin tadına bakmak için Centro oldukça güzel bölgelerden sadece bir tanesidir.

Maracana Stadyumu :
Rio'da futbol, bir yaşam tarzıdır Futbol Brezilya ve özellikle de Rio De Janeiro için oldukça ayrı bir yeri vardır. Maracana Stadyumu bu şehirde milli bir müze olarak görülür. Sokaklarda, plajlarda, alışveriş yaparken, geceleri eğlenirken 7'den 70'e bir çok insanın üzerinde ünlü futbolcuların formalarını görebilirsiniz. Sokaklarda gençlerin futbol topuyla yaptıkları şovları hayretle seyredebilirsiniz.
Özellikle de plajlarda oynanan futbol maçları, yeşil sahalara taş çıkartır cinstendir. Brezilyalı futbolcuların bu kadar iyi olmalarını bir diğer nedeni ise; Rio kumsallarında oynadıkları futbol maçları sayesinde güçlenen kasları olduğunu biliyor muydunuz?

Yemek
Rio De Janeiro yılın her ayında dünyanın dört bir yanından ziyaretçileri ağırlayan bir şehir olduğu bu şehirde Çin mutfağından, Fransız mutfağına kadar bir çok lezzeti bir arada bulabileceğiniz mekanlara rastlamanız hiçte zor değil. Ancak o kadar yol gelip de, Brezilya yemeklerinin tadına bakmazsanız kendinize oldukça ihanet etmiş olursunuz. Brezilya mutfağından bahsetmek gerekirse, ilk olarak bu ülkede yemekler size sushi ya da Çin yemeği kadar değişik ya da ilginç gelmeyecektir. Bu ülke tropikal bir iklime sahip olduğu için burada en çok rastlayacağınız ürünler, tropikal meyve ve sebzeler olacaktır.
Yemeklerde genel olarak rastlayacağınız lezzetler tropikal tatlar olacaktır. Başta hindistancevizi olmak üzere, yemeklerin içine değişik soslar katılarak farklı lezzetler ortaya çıkartılması Brezilya mutfağının olmazsa olmazları arasında yer alır. ilk başta bu değişik soslar ve hindistancevizi yağları size ağır gelebilir ancak zamanla bu lezzete alışırsınız.

Rio'da deniz ürünlerinden bahsetmeden olmaz. Yengeç, kalamar, karides ve kabuklu deniz ürünlerinin içine katılan değişik soslar sayesinde her yemek oldukça farklı bir lezzete dönüşmektedir.

Rio'nun yöresel yemeği ise, "feijoada" adı verilen sığır ya da domuz etinden yapılan ve yanında garnitür olarak lahana ya da çeşitli sebzelere sunulan yemekleridir. Brezilya usulü salata ve pilavda bir çok restoranda tadına bakabileceğiniz lezzetler arasında yer alıyor.

Ve kahve
Brezilya kahveleri ile ünlü bir ülkedir. Ve Rio'da tadına bakmadan dönmemeniz gereken bir diğer lezzet ise, kahvedir. Brezilyalılar düzenli olarak her öğlen kahve içerler. Kahvenin şehri olan, bu şehirde karamelliden, sütlüye, sıcaktan soğuk... her çeşit kahveyi burada bulabilirsiniz. Ancak sizde Brezilyalılar gibi öğlen kahvesi içmek isterseniz, bu kahvelerin oldukça sert oldukları söylemekte yarar var.

Alışveriş
Rio da "renkli" kelimesini bir çok farklı şeyler için söylenebilir. insanlar renklidir, yaşam renklidir, karnaval renklidir, gece hayatı renklidir ve alışverişlerde oldukça renklidir.

Brezilya renkli ve desenli kıyafetleri hayatımıza sokan ülkelerin arasında yer alıyor. T-Shirtler, gözlükler, şortlar terlikler, şapkalar... hepsi desenli, hepsi rengarenk. Ayrıca alışveriş yapmak için sokak sokak gezmenize de gerek yok. Eşsiz kumsallarında güneşlenirken plajlarda satıcılar bu renkli alışveriş dünyasını ayağınıza kadar getiriyor.

Renkli kıyafet ve aksesuarların süslediği vitrinlerin bir diğer ışıltısı ise mücevherlerdir. Brezilya'da ki mücevher madenleri ve dünyaca ünlü "Stern" mücevher firmasının burada bulunması sonucunda Rio'yu ziyarete gelen bir çok insan bu ışıltılardan kendini alamıyor. Ametis, elmas, zümrüt, safir, rubi, topaz, turmarın, turkuaz gibi mücevherler özellikle bayanları oldukça etkileyor. Tabii ki de bu mücevherlerin oldukça pahalı olduklarını da söylemeden geçmeyelim. Ancak parayı gözden çıkartıp bir mücevher satın almaya karar verirseniz, mutlaka mağazalardan satın alın, ve satın aldığınız ürünün garanti belgesi olmasına dikkat edin.

Eğlence
Rio'nun renkli ve hareketli yüzü:Bu şehri belki de en meşhur yapan şey karnavaldır. Renkli kıyafetler, sambacı kızlar ve yoğun bir kalabalık... bir çok insan bu şehre karnaval zamanında ziyarete eder ve bunun sonucunda Rio'nun karnaval zamanlarında nüfusu 2 katına katlanır.
Tabii ki de bu kadar renkli ve eğlenceli bir şehirde eğlence kavramını sadece karnavalla sınırlamak yanlış olur. Bu şehir, eğlencenin 7x24 yaşandığı bir şehirdir. Samba şovlar, barları, striptiz kulüpleri, kafeleri ile eğlencenin dolu dizgin yaşandığı bir şehirdir. Bu şehirse o kadar yoğun bir eğlence hayatı var ki! eğlence kavramını dört duvar arasına sığdıramıyorlar. Açık alanlarda, parklarda yapılan gösteriler, konserler samba şovları ile Rio eğlencenin tadını çıkartabileceğiniz bir şehir.

Ulaşım
Rio De Janerio da bir yerden bir yere ulaşmak için en iyi seçenek sokaklarda yürümek olacaktır. Ara sokakları keşfedebilir, bilinmeyen yerleri görebilir, sahillerde uzun yürüyüşler yapabilirsiniz.
Ulaşım araçları arasında ise, en ucuz yol metrodur. Metro ile oldukça ucuz ve güvenli bir ulaşım sağlayabilirsiniz. Ancak yer altından değil de yer üstünden gitmek isterseniz o zaman taksiler sizin için bu eğlence şehrinde her saat hizmetinizdedir. Sokaklarda oldukça rahatlıkla bulabileceğiniz taksilerin fiyatlarının da çok pahalı olduğu söylenemez.
Son düzenleyen perlina; 28 Şubat 2017 23:16
Gabriella - avatarı
Gabriella
Ziyaretçi
14 Eylül 2008       Mesaj #3
Gabriella - avatarı
Ziyaretçi
Ad:  500px-Montagem_RJ.jpg
Gösterim: 584
Boyut:  91.7 KB
İnsanlar renklidir yaşam renklidir karnaval renklidir gece hayatı renklidir. Her şeyi ile renkli bir şehirdir.
Rio De Janeiro Brezilya'nın önemli şehirlerinden olmasının dışında adından oldukça söz edilen bir şehirdir. Uzun kumsalları karnaval coşkusunun yaşanması binaları yapıları yaşam tarzları ve yemek kültürleri ile gezmekten keyif alacağınız bir şehir.

Kumsalları


Rio'yu anlatmak için bir çok kavram kullanılabilir. Karnaval kahve renkli bir yaşam tarzı ve kumsallar deniz güneş kum...

Rio'da kumsalların apayrı özellikleri vardır. Özellikle Türkiye'de kış mevsimi yaşanırken Brezilya'da yaşanan yaz ayları "bir yudum güneş arayan" gezginler için oldukça güzel bir nedendir. İlk bakışta kumsallarda ki yoğun kalabalık biraz gözünüzü korkutabilir ancak zamanla sizde bu kalabalığın içinde keyifli vakitler geçirebileceğini anlayacaksınız.

Rio'nun plajlarında güneşlenmenin dışında bir çok aktivitede bulunabilirsiniz. Başta plaj futbolu olmak üzere bir çok sportif aktiviteye katılabilirsiniz. Unutmayın en iyi bronzlaşma hareket halindeyken olur.

Rio'yu özellikle Şubat aylarında yapılan meşhur Rio Samba Karnavalı sırasında gezenler bu soruya bir türlü yanıt veremezler. Çünkü çoğu zaman Karnaval Rio'nun önüne geçer. Upuzun palmiye ağaçları dev dalgalı uçsuz bucaksız kumsallar 30 metre yüksekliğindeki Corcovado anıtı...
Bunların hepsi Rio'nun simgeleri ama ille de samba ille de samba...

Rio Samba Karnavalı ilk kez 1923 yılında yapılmış. İnanması güç de olsa bu çılgın karnavalın katı kuralları var. Orada sadece dans edilmiyor rengarenk hayal gücünün sınırlarını zorlayan kostümlerle geçit yapılmıyor.
Karnavalda yeni bir hayat kurmanın yarışı var aslında.
3 gün süren Rio Samba Karnavalı ile ilgili birkaç önemli bilgi verelim. Karnaval'da aslında iki lig bulunuyor. Ligin takımlarını Rio'daki dans okulları oluşturuyor. Birinci ligde 16 ikinci ligde 18 takım var. Dans okullarının 3 bin ila 5 bin arasında dansçısı mevcut. Dansçılar yıl boyunca tüm maharetlerini sergileyerek Sambodromo Caddesi'ndeki resmi geçitte yer almanın savaşını veriyorlar.

Karnavalda dans edebilmek geçim zorluğu çeken Brezilyalılar için kurtuluşa açılan bir kapı aslında. KarnAval geçidine katılan bir okul 1.4 kilometrelik yolu yaklaşık 2 saatte sürekli dans ederek geçiyor.

Her okulun kullanabildiği iki renk var. Yani giysiler ve dekorlar seçilen bu iki renkle bezeniyor. Karnaval sonunda yılın şampiyon dans okulu seçiliyor. Danscılar yeni bir geleceğe yol almanın planını yaparken neredeyse tüm Rio kumsallara akıyor.

Rio De Janeiro Hakkında


400 yaşından fazla bir geçmişe sahip olmasına rağmen Rio oldukça modern bir şehirdir.Rio'nun nüfus yoğunluğu geçmişinin bir yansımasıdır. Afrikalı Avrupalı ve Güney Amerikalı Yerlisi gibi değişik grupların koloniler zamanından bugüne yaptıkları evliliklerle bugünkü halini almıştır.Rio'yu özellikle Şubat aylarında yapılan meşhur Rio Samba Karnavalı sırasında gezenler bu soruya bir türlü yanıt veremezler. Çünkü çoğu zaman Karnaval Rio'nun önüne geçer. Upuzun palmiye ağaçlar dev dalgalı uçsuz bucaksız kumsallar 30 metre yüksekliğindeki Corcovado anıtı…

Rio De Janeiro Tarihi Yerleri Rio De Janeiro Gezilecek Yerleri



Kurtarıcı İsa Heykeli


730 metre yüksekliğinde ki Corcovado dağında bulunan İsa Heykeli 1145 ton ağırlığında ve 38 metre yüksekliğindedir. Corcovado Dağı'na teleferikle otobüsle ya da taksiyle ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. Bu dağda İsa heykelini yakından görmenin dışında mükemmel bir Rio manzarası ile karşılaşacaksınız. Bir yanda upuzun kumsalları bir yanda binaları ve bir yanda ise rengarenk cıvıl cıvıl bir Rio De Janeiro sizi bekliyor.

Tujica Ormanı


Size şehrin ortasında tropikal bir yaşamı karşınıza çıkartacak olan bir yer. Dev ağaçlar ağaçlarda başta hindistancevizi olmak üzere bir çok bitki ve çiçekler tam anlamıyla doğal bir ortamdan bekleyebileceğiniz bir çok şeyi bir arada sunan bir yer.

Maracana Stadyumu


Rio'da futbol bir yaşam tarzıdır
Futbol Brezilya ve özellikle de Rio De Janeiro için oldukça ayrı bir yeri vardır. Maracana Stadyumu bu şehirde milli bir müze olarak görülür. Sokaklarda plajlarda alışveriş yaparken geceleri eğlenirken 7'den 70'e bir çok insanın üzerinde ünlü futbolcuların formalarını görebilirsiniz. Sokaklarda gençlerin futbol topuyla yaptıkları şovları hayretle seyredebilirsiniz.

Centro


Centro Rio'nun tarihi bölgesi olarak adlandırılır. Bu bölge Rio'da bulunan zengin ve fakir kesimin birleştiği noktadır. Sanata dair bir çok yapıyı burada bulabilmeniz mümkün. Modern Sanatlar Müzesi Milli Kütüphane Tiyatro Binası gezilebilecek yerler arasıda yer alıyor.

Ayrıca Centro restoran ve kafe gibi değişik mekanlarıyla da oldukça ünlüdür. Bir bardak kahve ya da Brezilya yemeklerinin tadına bakmak için Centro oldukça güzel bölgelerden sadece bir tanesidir
Son düzenleyen Safi; 28 Şubat 2017 23:16
RoSSoRoSe - avatarı
RoSSoRoSe
Ziyaretçi
18 Eylül 2008       Mesaj #4
RoSSoRoSe - avatarı
Ziyaretçi

Rio de janerio, Brezilya

Ad:  Rio De Janeiro3.jpg
Gösterim: 553
Boyut:  91.0 KB

400 yaşından fazla bir geçmişe sahip olmasına rağmen Rio, oldukça modern bir şehirdir. Yaklaşık 1200 km2'lik bir alanı kaplar ve Brezilya'nın en hızlı büyüyen ve en kalabalık şehirlerinden biridir. 10 milyondan fazla sakini (6 milyonu şehir içi, 4 milyonu çevresinde) Rio'yu Brezilya'nın en büyük ikinci kenti yapmaktadır. Rio'nun nüfus yoğunluğu dünyada en yüksek olanlardan biridir. Rio'nun nüfus yoğunluğu, geçmişinin bir yansımasıdır.

Para Birimi : Real
Yönetim Şekli : Cumhuriyet
Resmi Dili : Portekizce
Nüfus : 172.600.000
Din : %75 Katolik, %25 diğer.
Irk karışımı : %70 beyaz, %20 siyah, %10 diğer.
Uçuş Süresi : 15 saat
Saat Farkı: 6 saat geri
Elektrik : 60 devirli 110 / 220 volt kullanır.
İklim : Tropik iklimi vardır.
KDV : Vergi iadesi uygulaması yoktur.
Yüzölçümü : 8.514.876,599 km2
Dini : Ağırlıklı olarak katoliktir.

Afrikalı, Avrupalı ve Güney Amerikalı Yerlisi gibi değişik grupların, koloniler zamanından bugüne yaptıkları evliliklerle bugünkü halini almıştır. Rio'nun en önemli kültürel olayı şüphesiz her Şubat sonu veya Mart başı düzenlenen karnavaldır. Dünyanın her yerinden birçok insanı cezbeder ve yüzbinlerce insan Rio' nun bu şatafatlı eğlencesine katılır.

Karnavalın kaynağı, 15.yy' da doğuda Portekiz' deki eğlence geleneğidir. 19.yy ortalarında Rio sosyetesinde maskeli balolar popüler oldu; ama yoksul halk da kendini dışlamadı ve kendi gruplarıyla geçiş törenleri yaptılar. Samba okulları karnavalda birinci gelmek için yarışırlar. Bu amaçlı kurulan arena 90.000 kişi kapasiteli. yarışmalarda jüri müzik, elbise, hikaye, şarkı, ritim ve dans olarak hepsinden puan vermek durumundadır. Biletleri yerel seyahat acentası Riotur' dan yada Banco do Brasil' den temin etmek mümkündür. Rezervasyonlu katılım şiddetle tavsiye edilir.

Çevre


Birleşik Devletler Çevre ve Gelişim Konferansı, Eko 92' den sonra Rio kendini dünyanın çevresel başkenti olarak kabul etti. Konferansa hazırlanırken, federal hükümet Rio' nun altyapı sistemi için 1 milyon dolardan fazla para harcadı. Şehrin yoksul bölgelerinde sağlık korumaları için daha çok harcama yapılmaktadır ve pek çok sağlık kliniği, okul, anaokulu ve halk merkezleri kurulmuştur.

Dil


Portekizce Brezilya'nın resmi dilidir. Güney Amerika ve Afrika dillerinden birçok kelime kullanılır. Birçok yer isminde (Guanabara, Carioca, Tijuca ve Niteroi ) ve hayvan isimlerinde (Piranha, Capivara ve Urubu) bunun örneklerine rastlayabiliriz. Portekizcenin yazılışı İspanyolcanın yazılışı ile benzeşmektedir, ancak konuşulan dil tamamen farklıdır. Brezilyalılar, İspanyolların konuşmasını kolayca anlar ancak İspanyollar, Brezilyalıların konuşmalarını anlamakta zorluk çeker. İngilizce, okullarda okutulmasına rağmen konuşma dilinde pek kullanılmaz. Kullanım sölüğü alacak olursanız İngilizce-Avrupa Portekizcesi değil, İngilizce-Birezilya Portekizcesi olmasına dikkat edin; çünkü bu iki dil birbirinden oldukça farklıdır.

İklim - Sıcaklık


Rio tropik bir iklim kuşağında bulunmaktadır. Yaz boyunca ( Aralık' tan Mart' a kadar ) sıcak ve nemlidir. Günlük en yüksek sıcaklıklar 25 - 40 C arasındadır ve sağnak yağış görülür, fakat yağış nadiren uzun sürer. Kışları sıcaklık dereceleri 20 - 30 C arasında olup plaj için idealdir.

Gümrükler


Turistler Brezilya' ya girerken 400 sigara, 250gr. tütün ve 25 puro; 2lt. alkol getirmelerine ; Brezilya serbest bölgesinden 2500 USD değerinde eşya almalarına izin verilir.

Ekonomi


Rio gemicilik, bankacılık, kültürel, yayıncılık ve idari yönetim açısından hızla gelişmektedir. Liman ticareti her yıl 30 milyon tondan fazladır. Brezilya'ya gelen misafirlein %80' i Rio havaalanından gelir ve gider.

Sağlık ile İlgili Detaylar


Genel bir sağlık problemi yoktur. Devlet ve Özel Hastanelerin hizmet verdikleri Brezilya' da Özel Hastaneler tavsiye ediliyor...

Giyim


İklim ılık olduğundan günlük kıyafet standardında, akşamları serin olan dağlık bölgeye gezi düşünmediğiniz taktirde pek fazla kalın giyecek almanıza gerek yoktur. Fakat tropik kuşakta bulunan Rio' da yağmura karşı yağmurluk ve sweat-shirt bulundurmakta fayda var.

Dans


Rio Bale Topluluğu da Kent Tiyatrosu bünyesindedir. Samba tüm şehirde yaygındır. Başlıca samba ve tango öğretilen dans okulları; Elite; Rua Frei Caneca 4-1, Centro, Estudantina, Praca Tiradentes 79, Asa Branca; Adelzon, samba de raiz Alves, Avenida Mem de Sa 17...

Müzik


Brezilya Semfoni Orkestrası, Kent Tiyatrosu'nun orkestrası olup Rio'dadır. The Theatro Municipal, Praça Floriano, Centro aynı zamanda Rio opera şirketlerinin de buluşma noktasıdır.

Din


Brezilya ağırlıklı Katoliktir ve dünyanın en yoğun Katolik nüfusuna sahiptir. Brezilya ayrıca yandaşlarına büyük bir esneklik sağlayan farklı ve değişik din ve mezheplerden karma bir ırka sahip olması açısından da ünlüdür.

Para Birimi


Brezilya' nın para birimi REAL' dır. 100 centten meydana gelir bozuk olarak 1, 5, 10, 25 & 50. 1 tam real için 1 banknot vardır. Banknotlar değişik renklerden oluşur: 1 Real yeşil, 5 Real mavi/mor, 10 Real kırmızı, 50 Real kahverengi ve 100 Real mavi.

Tiyatro


Oyun sahnelenebilecek kadar geniş kültür merkezleri ve müzeler haricinde Rio'da tiyatro için 60' tan fazla bina vardır. Bunların bazıları; Kent Tiyatrosu, Musea de Belas Artes, Avenida Rio Branco 199, Dulcina, Rua Alcindo Guanabera 17.

Carioca


"Carioca" kelimesi, ülkenin ilk avrupalı zamanlarından kalma olup " beyaz adamın evi " anlamındadır ve eskiden Portekiz ticaret mekanı olarak tarif edilmiştir. Bu kelime bugün, doğumyeri, soy yada ikametten çok daha fazla anlam ifade etmektedir. Gurur, duygu ve hırsın hayata ithaf edildiğini anlatır. Carioca coşkusunun çoğu şehrin doğal görkeminden kaynaklanır: uçsuz gibi görünen plaj, heykeltraş elinden çıkmış gibi burunlar ve engin okyanus.

Film


Carioca'lar, sinemanın müdavimleridir. Amerikan ve Avrupa filimlerini seyretmek ucuzdur ve Brezilya'da hemen gösterime girer. Orjinal dilleriyle Portekizce alt yazılı olarak sunulur. Sinema biletleri R$8 civarındadır. Rio'nun en önemli filmi the Fred Astaire ve Ginger Rogers klasiği Copacabana Palace Hotel'de çekilen "Flying Down to Rio" (1933). En son Antonio Fagundes'in oynadığı "Bossa Nova" (1999) Rio' da çekildi.

Zaman


Brezilya resmi olarak 4. zaman dilimindedir. Standart zaman dilimi Rio da dahil Brezilya'nın doğu, kuzeydoğu, güney ve güneydoğu bölgelerini kapsar. Bu zaman dilimi Greenwich'ten 3 saat geridedir. Rio'da öğlen iken Londra'da saat 15.00' dir; New York' ta sabah 10.00 iken San Francisco'da sabah 07.00, Sydney' de yada Melburne' da sabah 01.00 ve Yeni Zelanda' da akşam 11.00' dir. Yaz saati Ekim - Şubat arası uygulanır.

Ne zaman Gitmeli?


Şehir, Rio' nun ünlü karnavalı zamanında ziyaretçi ve turistlerce dolup taşar. Diğer zamanlarda ise fazla kalabalık olmadığından şehrin güzelliklerinin daha iyi görülebilmesi açısından tercih edilebilir. Güzel manzarası, dünyaca ünlü plajları, sıcak Carioca' lar gerçekten görülmeye değer.

Edebi Notlar


Brezilya edebiyatının pekçok eseri İngilizce' ye çevrilmemiştir. Jorge Amado belki de Brezilya'nın en ünlü ulusal yazarıdır. Eserlerinden " Blues For A Lost Childhood " da, Rio'da yaşayan ama bu hayatı cennetten çok cehennemde yaşamaya benzeten gazeteci Antonio Torres'in hayatını anlatmaktadır. Diğer Brezilyalı yazarlar arasında Carlos Drummond, Luis Fernando, Verissimo ve Ziraldo yer almaktadır.

Vücut Dili


Brezilyalıların o kadar çok vücut dili vardır ki, bu sözlü iletişimi güçlendirir. Başparmağın hava gösterilmesi "tudo bem" tebrik için, tamam yada teşekkür anlamında kullanılır. Amerikalıların baş parmağı ile işaret parmağını birleştirerek kullandıkları "tamam" işaretini kesinlikle kullanmayın, çok kaba bir el hareketi olarak algılanır. Acele - telaş bildirmek için, el bilekten sallanırken başparmak hafiften orta parmağa dokunur. Eğer bir şey istemiyorsanız sanki geri kalan olaylardan kurtulmak istiyormuş gibi ellerinizi hızla birbirine vurmanız yeterli. Parmağınızla gözünüzün kenarına dokunmanız, "ben sana göre daha akıllıyım" anlamındadır.

Bahşiş


Genelde %10 - 15 bahşiş beklenir. Restoranlarda servis ücreti zorunludur ve genelde hesaba dahil edilir. Eğer servisten fazla memnun kaldıysanız, artı bir bahşiş de bırakabilirsiniz. Hesaba dahil edilmemiş olsa bile %10 bahşiş gelenekseldir. Geleneksel olmadığı yerlerde mesela yerel kafeler, barlar, sokak ve plaj satıcılarında, bahşiş her zaman takdir edilir. Park görevlilerinin maaşları yoktur, sadece bahşişe dayanırlar. Benzin istasyonları çalışanlarına, ayakkabı boyacılarına ve berberlere de genelde bahşiş verilir. Taksilere, yeni müşteri alacaklarından bahşiş verilmez.

Pasaport ve Vize


Avusturalya, Amerika, Yeni Zelanda ve Kanada pasaportuna sahip kişilerin Brezilya' ya girmek için vize almaları gerekmektedir. İngiliz vatandaşların vize alması gerekmemektedir. Vize işlemleri Brezilya diplomatik ofislerinde yapılır ve Brezilya'ya giriş için işlem tarihinden sonra 90 gün boyunca geçerlidir. Brezilya'ya girdiğinizde iki nüshadan oluşan Turist Kartı doldurmanız gerekmektedir; bir nüsha pasaportunuza iliştirilirken, diğeri memurda kalır.

Kültürel Olaylar


Rio, Karnaval ile eş anlamlıdır; ancak her yıl, yıl boyunca genel ve eğlence şovları gibi birçok kültürel olaya da ev sahipliği yapar. The Rock in Rio For a Better World Festivali geleneksel olarak Brezilyalı ünlü sesleri ve Sting, Oasis, REM, Britney Spears, Sheryl Crowe ve Neil Young gibi uluslararası şarkıcıları bir araya getirir. Ağustos' ta Serbest Jaz Festivali düzenlenir, jaz dünyasında yeni bir olaydır. Uluslararası Film Festivali, Rio-Cine , her sene Kasım'da yapılır ve ünü o kadar büyüdü ki şimdi Cannes' a ve Montreal' e rakip olmuştur.

Rio' daki kültürel olayların takvimi


Ocak


New Year's Eve and Festa de Iemanja: Noel arifesi, binlerce itfayecinin şehri ıslatması ile Rio' da görülmeye değer bir olaydır ve ayrıca Deniz Tanrıçası Iemanja Festivali ile de çakışır. Bu festival cüppeli inananlarca çiçekler fırlatılarak ve adaklarla dolu küçük botlarla kutlanır.

Dia de Sao Sebastiao : Şehrin Koruyucu Aziz' inin kutlamasıdır ve anma günü 20 Ocak' ta, Rio de Janeiro Başpiskopos' unca takdis edildiği Metropolitana Katedrali' nin imgesi taşınarak kutlanır.

Şubat


Carnival : Her yıl binlerce insan dünyanın en ünlü yol partisi için Rio' ya akın eder. Samba okulları öğrencilerin provalarını izlemeleri için ziyarete açılmadan bir ay önce hazırlıklara başlanılır. Rakip okulların asıl gösterisi bu amaçlı Sambodromo' da izlenilir, 16 en iyi okuldan biri kazanır ve Rio' nun gururu olur. Herkesi etkileyen bu şenlik tüm şehre yayılır. Her köşebaşında Karnaval Balosu' na rastlanır ve otelin kendi kutlamasının da tadını çıkarabilirsiniz.

Dia da Fundação da Cidade (20th February 2000) : 1565' te şehrin kurulması anısına Tijuca' daki Sao Sebastiao' da toplanılarak kutlanır.
Ad:  Rio De Janeiro6.jpg
Gösterim: 603
Boyut:  77.5 KB

Mart


Sexta - Feira da Paixao : Kutsal Cuma tüm şehirde en önemli kutlama olarak, Via Sacra' nın yeniden çıkarılmasını konu alan dini bir törenle Acros da Lapa altında 100' e yakın aktörle kutlanır.

Haziran


Festas Juninas : Geleneksel festival şehrin önemli meydanlarında 13, 24 ve 29 Haziran tarihlerinde kutlanır.

Temmuz


Festa da Sao Pedro do Mar : 3 Temmuz' da kutlanan denizle ilgili bu törende, hayatını denizden kazananların Aziz' lerine hürmetlerini sunmak için süslü gemileriyle Sao Pedro Urca' ya yol alırlar.

Ağustos


Festa de N S da Glória do Outeiro : Meryem Ana' nın göğe yükselişinin anısına bu gün kiliseden başlayıp caddeler boyunca devam eden kutsal geçiş törenidir. Kilise ışıklandırılır, dükkanlar renklenir ve müzik yayını yapılır.

Eylül


Dia de Independencia do Brasil : Rio de Janeiro' da 7 Eylül' de kutlanan Bağımsızlık Günü, askeri geçit töreni halinde Vargas Özgürlük Meydanı boyunca yapılır.

Ekim


Festa da Penha : Ekim ayının her Pazar günü ve Kasım' ın ilk Pazar günü düzenlenir; bu dini ve popüler festivaller Igreja N S da Penha de França, Largo da Penha 19' da oldukça canlı bir biçimde kutlanır.

Ulaşım


Rio de Janeiro'da çevreyi keşfetmenin en iyi yolu yürümek. İyi bir spor ayakkabı ve güneşten korunmak için bir şapka ile nefes kesici kumsallarsa ya da renkli caddelerde şehri daha iyi tanıma fırsatına sahip olabilirsiniz.

Rio'da taksiler ise en çok rastladığınız ulaşım aracı olacak. Parlak sarı renginde ve kenarlarında mavi şeritlerin bulunduğu taksileri farketmemeniz ise mümkün değil. Akşam saat 21:00'dan sonra ve haftasonu normalden biraz daha pahalı. Metro ise biraz küçük de olsa oldukça güvenilir ve rahat. Biletler tek sefer için R$1. Havalandırmalı otobüsler ise taksileri aratmıyor. Gün boyu hizmet veren otobüslerin belirli bir saat çizergesi yok. Birkaç dakikada bir otobüs var. Biletleri otobüsün ön kısmında oturan bir görevliden temin ediyorsunuz ve istediğiniz yerde inebilirsiniz.

Rio'da araba sürmek ise tamamiyle kurallara uygun olmalı. Kurallara uymamanın cezası eskiye nazaran daha ağır. Mutlaka emniyet kemeri takmak zorundasınız. Ayrıca güvenlik kameraları 24 saat kontrol yapıyor.

Yiyecek ve İçecek


Bir ülkeye ilk kez gittiğimizde hepimiz o ülkeye ait yemekleri tadmak isteriz. Özellikle de yemek kültürü bizimkinden çok farklı olan egzotik yiyecekler hepimizin ilgisini çekiyor. Turistik bir kent olan Rio'da yemek kültürü hayli geniş bir perspektifte her zevke hitap eden geniş bir menüye sahip.

Restoranlar ise iyi bir şeyler yemek istiyorsanız haklı olarak ucuz sayılamayacak bir fiyat sunuyorlar. Eğer seçtiğiniz restoranda fiyat listesi yoksa tavsiyemiz derhal oradan çıkmanız ya da büyük bir süprize hazırlıklı olmanız. Siz istemediğiniz sürece masanıza su gelmeyecektir. Su da ücrete dahil ediliyor.

Tabi Brezilya'ya gidip de kahve içmemek olmaz. Çok keskin ve acı bir tada sahip olan kahveler lezzetli ve denemeye değer. Tüm dünyada olduğu gibi Rio'da da fast-food oldukça yaygın. Bu alanda en çok sesini duyuran ise Mc Donald's. Son zamanlarda en gözde içecek ise "Açai". Bu Amazon meyvelerinin karşımından elde edilen hayli enerji verici bir içecek. Koyu kırmızı rengi sizi korkutmasın, tadı gayet güzel.Yanında sandviç yemek ise en iyi seçim olcaktır. Değişik bir sandviç arıyorsanız sıcak servs edilen muzlu Milas'ı tavsiye ederiz.

Gelelim Brezilya'nın spesyallerine. Brezilya çok büyük bir ülke. Etnik yemekleriyle de turistlere keyifli anlar yaşatıyor. Domuz etiyle pişirilen fasulye yemeği - Feijoada, mutlaka denemeniz gereken yemeklerden biri. Feijoada ile birlikte servis yapılan Farofa ise manyok ununun yumurta ve tereyağ ile kavrulduktan sonra muz ile karıştırılmasıyla yapılır ama bir ana yemek değildir.

Son düzenleyen Safi; 28 Şubat 2017 23:37
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
1 Ağustos 2012       Mesaj #5
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Rio De Janerio
Guanabara eyaletinin merkezi; Brezilya'nın eski başkentidir. Ülkenin güneydoğusunda, Guanabara Körfezi (Atlas Okyanusu) kıyısında, Brezilya'nın en kalabalık kenti, başlıca ulaştırma, ticaret ve endüstri limanıdır. Granit yapılı tepelerle çevrili, tropikal iklim altında taşkın bir bitkisel örtü ile kaplı kumsal bir kıyıda kurulmuş olan Rio, Amerika'nın en güzel liman kentlerinden biridir ve çok canlı turizme sahne olur (plajları, özellikle Copacabana Plajı, hayvanat ve botanik bahçeleri, ünlü karnavalı). Sâo Paulo'dan sonra Brezilya'nın ikinci büyük ticaret ve endüstri limanıdır. Başlıca endüstri kolları şunlardır: Besin, dokuma, kimya, metalürji. Santos'tan sonra ikinci önemli kahve ihraç iskelesidir. Birçok kara ve demiryolunun terminali olan kentte uluslararası bir havalimanı, iki üniversite ve birçok yükseköğrenim kurumu bulunmaktadır. Nüfusu 6.000.000'u aşmaktadır.

MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 28 Şubat 2017 20:58
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
21 Ağustos 2016       Mesaj #6
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
Ad:  Rio De Janeiro5.jpg
Gösterim: 555
Boyut:  78.2 KB
RİO DE JANEIRO

Brezilya'nın ikinci büyük kentidir.

1763'ten 1960'a kadar ülkenin başkenti olan Rio de Janeiro önemli bir limandır. Kısaca Rio adıyla tanınan kent, Atlas Okyanusu'nun batı kıyısında yer alır. Rio'nun kurulduğu yarım ay biçimindeki Guanabara Körfezi neredeyse denizin kıyısında yükselen mavi yeşil tepelerle çevrilidir. Bu tepelerin çoğu deve hörgücüne benzeyen biçimleriyle alışılmamış bir görünüm sergiler. Koni biçimindeki Pâo de Açücar ("kelle şeker") Dağı deniz kıyısından 395 metre yüksekliktedir. Bu dağa teleferikle çıkılabilir. Corcovado ("kambur") adıyla bilinen 705 metre yüksekliğindeki dağın doruğunda Hz. İsa'nın bir heykeli vardır. "Kurtarıcı İsa" adıyla tanınan 29 metre boyundaki bu heykel 1931'de yapılmıştır.

Kıyı tepelerinin ardındaki dağlar tropik ormanlarla örtülüdür. Pek çok küçük adayla dolu olan denizde yoğun gemi ve feribot seferleri yapılmaktadır. Rio ekvatorun güneyinde yer aldığından en soğuk ayı temmuz, en sıcak ayı ise şubattır. İklim nemli ve tropiktir; yağmur mevsimi kasımdan mayısa kadar sürer.

Rio de Janeiro'da yaşayan insanlar karışık kökenlidir; ama büyük bir bölümü, kente ilk yerleşen Avrupalı sömürgeciler olan Portekizliler'in soyundan gelir. Rio de Janeiro'da ilk yerleşim 1565'te gerçekleşti. Üç yıl sonra ise bir ortaçağ kalesi durumuna geldi. Rio'da yaşayan pek çok Siyah vardır. Değişik ırktan insanlar arasında uyumsuzluğa pek rastlanmaz. Konuşulan dil Portekizce'dir.

Rio'da hâlâ sömürge döneminden kalma eski yapılar vardır. Büyük taş duvarlı ve kiremit çatılı eski kiliselerin içleri altın yaldızla bezelidir. Kent merkezinin büyük bir bölümü yeniden yapılmıştır; körfezi çevreleyen kıyıda beyaz gökdelenler yükselir. Brezilya'ya adını veren paubrasil ağacı gibi herdemyeşil ağaçlarla süslü uzun ve geniş caddeler kenti boydan boya geçer ve deniz kıyısı boyunca uzanır. Rıhtımdaki Santos Dumont havalimanı kıyıdaki bir tepenin düzleştirilmesi ve çıkan toprakla denizin doldurulması sonucu yapılmıştır. Kentin uluslararası havalimanı olan Galeao ise körfezdeki bir ada üzerindedir.

Santos Dumont havalimanının güneyinde, gene denizin doldurulmasıyla elde edilen alanın üzerinde ise bir modern sanat müzesi vardır. Özellikle dış turizme yönelik kuruluşlarıyla tanınan Copacabana ve Ipanema banliyöleri daha güneyde, Atlas Okyanusu'na bakan geniş ve kıvrımlı kumsaldadır. Banliyölerin iç ulaşımları ve kent merkeziyle bağlantıları sabah ve akşam saatlerinde tek yön uygulaması yapılan iki geniş yolla gerçekleştirilir. Guanabara Körfezi üzerindeki köprü ile 1979'da açılan metro kentin trafiğini büyük ölçüde rahatlatmaktadır. Rio'nun dünyaca ünlü botanik bahçesinde 30 metre yüksekliğinde palmiye ağaçlan, yaprak çevresi 6 metreye ulaşan nilüferler vardır.

Sâo Paulo'dan sonra Brezilya'daki ikinci büyük sanayi merkezi olan Rio'da giysi, ayakkabı, ilaç, cam, basım, yayımcılık ve gemi sanayileri vardır. Bankacılık ve turizm kentin başlıca gelir kaynaklarıdır. Her yıl düzenlenen Rio Karnavalı'na dünyanın birçok yerinden turist gelir.
Rio de Janeiro'nun nüfusu 5.090.700'dür (1980).

kaynak: Temel Britannica
Son düzenleyen Safi; 28 Şubat 2017 23:18
🌘 🚀
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
28 Şubat 2017       Mesaj #7
Safi - avatarı
SMD MiSiM

Rio de Janeiro


Brezilya’nın güneydoğu kesiminde eyalet (estado).

Yüzölçümü 44.268 knr'dır; bunun 960 knf’sini kıyı lagünleriyle öbür iç sular oluşturur. Yönetim merkezi Rio de Janeiro kentidir.
16. yüzyılda bir yönetim birimi olarak düzenlendi. Rio de Janeiro kentinin 1834’te ayrı bir tüzel kimlik kazanmasından sonra, yönetim merkezi 1835’te Niteröi’ye taşındı. Brezilya’da cumhuriyetin ilan edildiği 1889’da eyalet yapıldı. Ertesi yıl eyalet merkezi olarak seçilen Teresöpolis, bu konumunu 1902’de Niteröi’ye bıraktı. 1960’ta Brezilya başkentinin yeni kurulan Brasılia kentine taşınması üzerine, Rio de Janeiro Federal Bölgesi Guanabara adıyla bir eyalete dönüştürüldü. 1975’te komşu iki eyalet birleştirildi ve Rio de Janeiro kenti yeni eyaletin merkezi oldu.

Bölgenin ekonomisini ayakta tutan şeker üretiminin yerini 19. yüzyılda kahve üretimi aldı. Brezilya İmparatorluğu’nun yönetici kesimini oluşturan Paraıba Vadisinin toprak sahipleri, köleliğin kaldırılmasına (1888) değin kahveden büyük kazançlar sağladı.
Ad:  Rio De Janeiro4.jpg
Gösterim: 534
Boyut:  114.5 KB
Eyalet yüzey şekilleri bakımından üç bölgeye ayrılır: Ova ya da kıyı düzlüğü, dağlık bölge ve iç plato. Kıyı düzlüğü Frio Burnucabo, Saquarema ve Grande Adasınınilha karşısındaki kıyıda, yer yer denize doğru uzanan kayalıklarla kesintiye uğrar ve Serra do Mar’ın denize yaklaştığı batıya doğru daralır. İklimin sıcak ve nemli olduğu kıyılarda yazları sağanaklar görülür. Kışları güneyden soğuk hava kütleleri gelir. Ortalama sıcaklık genellikle 22°C’nin üzerindedir. Dağlık bölge Serra do Mar’m bir bölümüyle, daha içerilerdeki Mantiqueira Dağlarının bir bölümünü kapsar. Yükseklik nedeniyle ortalama sıcaklığın 20°C’nin altında olduğu bu bölgede Petröpolis, Teresöpolis ve Nova Friburgo gibi önemli turistik tatil yöreleri vardır. Bölgenin en yüksek dorukları Örgâos Dağları ve Agulhas Negras Doruğunda (pico) 2.750 m’ye ulaşan Itatiaia Masifinde yer alır. İç plato bölgesini boydan boya aşan Paraıba do Sul Irmağı Atlas Okyanusuna dökülür.
1950’lerde başlayan yeniden ağaçlandırma çalışmalarıyla Tijuca Ormanı koruma altına alınmış, Örgâos Dağları ve Itatiaia Masifinde ulusal parklar oluşturulmuştur.

Rio de Janeiro kentleşme oranı yüksek eyaletlerden biridir. Nüfusun büyük bölümünü Katolikler oluşturur. Eğitim ve sağlık hizmetleri oldukça gelişmiştir. Eyalet gelirinin altıda birini tarım, üçte birini sanayi, yaklaşık yarısını da hizmet sektörü sağlar. Başlıca sanayi dalları metalürji, basımcılık, gemi yapımı, petrol arıtımı, dokuma, gıda ve kimyasal madde üretimidir. Tarım ürünlerinin başında şekerkamışı, portakal ve muz gelir.
Rio de Janeiro eyaletinde 60’tan fazla müze, 300 kadar sinema ve tiyatro, 30 kadar da radyo istasyonu vardır. Nüfus (1991 geç.) 12.548.108.

Rio de Janeiro


kısa adı RİO. Brezilya’da, Rio de Janeiro eyaletinin (estado) yönetim merkezi liman kenti.

Atlas Okyanusu kıyısında yer alır. Guanabara Körfezinin (baıa) güneybatı kesimine bakan kıyı dağlarının yamaçlarını ve dar bir kıyı ovasını kaplar. Kent alanının yüzölçümü 1.171 knf. metropoliten alanın yüzölçümü 6.464 kmTdir. 1568’de bir ortaçağ kalesi olarak kuruldu. 1763-1960 arasında Brezilya’nın başkenti olarak kaldı. Büyük ve modern bir kent durumuna gelmesinde Sâo Paulo ve Minas Gerais gibi gelişmiş eyaletlere yakınlığı ve limanının son derece elverişli oluşu da önemli rol oynadı.

Okyanustan etkilenen nemli ve tropik bir iklimi vardır. Ortalama sıcaklık kışın (temmuz ortalarından eylül ortalarına değin) 20°C’yi, yazın (aralık ortalarından mart ortasına değin) 26°C’yi bulur. Yıllık ortalama yağış miktarı 1.100 mm’dir.

Sâo Paulo’dan sonra Brezilya’nın ikinci büyük imalat merkezi olan kentin başlıca sanayileri ecza maddeleri, giysi, ayakkabı ve cam eşya üretimi, inşaat, metalürji, gıda ve tütün işleme, basım ve yayım işleri ile gemi yapımıdır. Bununla birlikte ekonominin en önemli dalı hizmet sektörüdür. Turizm ve öteki dinlence hizmetleri de önemli bir gelir sağlar. Aynı zamanda ticari ve mali bir merkez olan kent ve metropoliten alanı, birçok şirketin yönetim merkezini, büyük bankalan ve ülkenin en büyük borsalanndan birini barındırır. Önemli bir ihracat ve ithalat kapısı olan Rio de Janeiro limanı Brezilya’nın güney, kuzeydoğu ve güneydoğusunu içine alan geniş bir bölgeye hizmet verir.

Rio de Janeiro kuzey, orta ve güney olmak üzere üç ana kesime ayrılır. Kuzey kesiminde Maracanâ Stadyumu, Ulusal Güzel Sanatlar Müzesi ve Nossa Senhora da Penha (Kayaların Meryem Anası) adlı kilise yer alır. Gökdelenler, borsa binası, belediye ve eyalet yönetim binaları, büyük kütüphaneler, müzeler ve tiyatrolar ise aynı zamanda iş merkezi olan orta kesimde bulunur. Yarımay biçimli kumsalı boyunca otel, cafe, gece kulübü, lokanta, tiyatro ve barların sıralandığı ünlü Copacabana, güney kesim içinde kalır. Bu kesimde ayrıca Corcovado Dağındaki (morro) Andlar’ın Mesihi Heykeli ve Rodrigo de Freitas Gölü vardır. Nüfusun büyük bölümü kentin tepelik bölümü ile bataklık kıyıları kaplayan gecekondu mahallelerinde (favela) yaşar.

Birçok üniversite, enstitü ve çok sayıda yetişkin eğitim merkezinin bulunduğu kentin öteki kültür kurumlan arasında Brezilya Bilimler Akademisi, Belediye Tiyatrosu, Ulusal Kütüphane ve Ulusal Müze sayılabilir. Kentte her yıl düzenlenen dünyaca ünlü karnaval çok sayıda turist çeker.
Guanabara Körfezi üzerindeki 14 km’lik Costa e Silva Köprüsü ile 1979’da hizmete açılan metro, metropoliten alan içindeki ulaşımı büyük ölçüde rahatlatmıştır. Galeao Havalimanı Governador Adasındadır. Nüfus (1991) kent, 5.336.179; metropoliten alan, 9.600.524.

kaynak: Ana Britannica
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 28 Şubat 2017 23:30
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
28 Şubat 2017       Mesaj #8
Safi - avatarı
SMD MiSiM

Rio de Janeiro Botanik Bahçesi

Ad:  Rio de Janeiro Botanik Bahçesi.jpg
Gösterim: 817
Boyut:  148.5 KB

Dünyanın en büyük tropik botanik bahçesi ve arboretumlarından biri.

1808’de, Brezilya ve Portekiz kral naibi Joaö (sonradan Kral VI. Joaö) tarafından, dünyanın başka tropik bölgelerinden getirilen ekonomik bitkileri yetiştirmek ve üretmek amacıyla kuruldu. Yüksek kumtaşı tepelerinin altında 54 hektarlık bir alana yayılan bahçede 7 bini aşkın tropik bitki türü bulunur. Palmiyeler gibi Brezilya’nın yerli bitkilerini de barındıran bahçenin en çarpıcı özelliği 61 metreye kadar uzamış kral palmiyeleridir. Bahçede ayrıca, 165 bin kuru bitki örneğinden oluşan bir herbaryum, iyi bir kütüphane ve donanımlı araştırma laboratuvarlan bulunur.

Rio de Janeiro Protokolü


Batı Yarıküre ülkelerinin dışişleri bakanlarının Rio de Janeiro’da yaptıkları toplantı sonucunda Peru ve Ekvador sınırı üzerindeki El Oriente bölgesinin mülkiyeti sorununu çözüme kavuşturan antlaşma (1942). Peru kuvvetleri 1941’de zayıf donanımlı Ekvador ordusunu yenilgiye uğratarak bölgeyi işgal etti. ABD, Arjantin ve Brezilya’nın ilk barış girişimleri başarısızlıkla sonuçlandı. Ama 1942’deki konferansta Şili’nin de katılımıyla bu devletler Ekvador’u sorunun çözümünü kabul etmeye zorladılar. Antlaşma uyarınca tartışmalı bölgenin yaklaşık 200 bin knri’lik bölümü Peru’ya bırakıldı. Ama kesin sınır hiçbir zaman çizilemedi. 1960’ta Ekvador devlet başkanı Jose Mana Velasco Ibarra antlaşmayı tanımadıklarını bildirdi. Böylece sorun çözümlenemeden kaldı.

kaynak: Ana Britannica
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 28 Şubat 2017 23:46
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

15 Şubat 2010 / volture Kültür
1 Mart 2017 / Mira Coğrafya
7 Mayıs 2012 / Mira Hayali Karakterler
1 Eylül 2010 / LaSalle Taslak Konular
16 Temmuz 2012 / Mira Oyunlar