Arama

Çin Etnik Grupları - Sayfa 2

Güncelleme: 21 Mart 2010 Gösterim: 11.541 Cevap: 14
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
16 Mart 2010       Mesaj #11
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi


Sponsorlu Bağlantılar
Tatarlar
(Tatarca: Tatarlar/Татарлар), Günümüzde Rusya Federasyonu içinde yer alan Tataristan Cumhuriyetindeki Volga Tatarları, Ukrayna'ya bağlı Kırım Özerk CumhuriyetindekiKırım Tatarları gibi etnik gruplar kendilerini Tatar olarak adlandırmaktadır. Bunun dışında Çin Halk Cumhuriyetinin azınlıklarından biri olan Tatarlar (塔塔尔族 tătăĕr zú) da bilinmektedir. Rusya, Ukrayna, Polonya, Moldova, Litvanya, Belarus, Bulgaristan, Çin, Kazakistan, Romanya, Türkiye ve Özbekistan gibi ülkeler Tatarların yaşadıkları yerlerdir.


"Tatar" sözcüğü, çeşitli zamanlarda değişik anlamlarda kullanılmıştır. Ruslar, yüzyıllar boyunca, Rusya Avrupa'sında yaşayan Türk soylu Müslümanlar için, batılı yazar ve araştırmacılar, Türkistan'da ve Karadeniz'in kuzeyinde yaşayan Türkler için, Osmanlılar ise, on altıncı yüzyıldan başlayarak kuzey Türkleri için kullanmışlardır.

Bazı Çin kaynaklarına göre Tatarlar, bulundukları bölgeler, sosyal ve askeri yaşayış şekilleriyle farklılık göstermektedirler.

Volga Tatarları

  • İdil Tatarları
  • Kazan Tatarları <- Kazan Hanlığı
  • Mişär Tatarları
  • Qasím Tatarları <- Kasım Hanlığı
  • Astrakhan Tatarları <- Astrahan Hanlığı
Kafkasya Tatarları

Orta Asya ve Sibirya Tatarları
  • Kazak Tatarları <- Kazak Hanlığı
  • Sibirya Tatarları <- Sibir Hanlığı
  • Baraba Tatarları
  • Chulym Tatarları
  • Abakan Tatarları
  • Kuzey Altay Tatarları
  • Altaylar
Ak Tatarlar

Çin sınırına yakın bölgede yaşarlar. Düzgün giyimli, medeni ve aile düzeni olan insanlardı. Uzun yıllar Uygur Türkleri ile iç içe yaşamışlardır. Gelenekleri, Türkistan'da yaşayan Türk topluluklarının gelenekleriyle birebir örtüşmektedir.

Kara Tatarlar

Türkistan'ın kuzeyinde, Çin sınırından uzak bölgelerde yaşamaktaydılar. Bir rivayete göre Cengiz Han'ın ataları olduğu düşünülmektedir. Çok ilkel bir hayat sürerler ve Çinliler tarafından Türklerden ayrı bir yapıya sahip olduğunu belirtmek için Kara Tatar adı ile adlandırılırlardı. Kırmızı yüzlü, büyük yanaklı, kirpikleri ve sakalları çok seyrek, belden yukarısı kısa, bacakları uzun, dolgun vücutlu insanlardı.


405pxtatarsinkazan1885




45c0d7f97b


Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
20 Mart 2010       Mesaj #12
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi


Sponsorlu Bağlantılar
Salarlar (Salarca: Salarlar, Salırlar; Çince: 撒拉尔 Pinyin: Sālāěr), Günümüzde Çin Halk Cumhuriyeti'nin resmî olarak tanınmış 56 etnik grubundan bir Türk halkıdır.
Sarı Irmak (Çince: 黃河, Huáng Hé) yakınlarında yaşarlar. Başlıca geçim kaynakları tarım ve hayvancılıktır.
Salarlar kendilerine Salır, dillerine de Salırca derler.

Nüfus

2000 yılı nüfus sayımında 104.503 Salar kaydedilmiştir. Nüfusun çoğunluğu Çinghay eyaletinde Şunhua Salar Özerk İlçesi ve Hualung Hui Özerk İlçesi, Gansu eyaletinde Jishishan Bao'an Dongxiang ve Salar Özerk İlçesi, Şincan Uygur Özerk Bölgesinde ve İli Kazak Özerk Bölgesi gibi bölgelerde yaşamaktadır. İliSalarca'nın bir batı lehçesi de Kazakistan sınırı yakınlarındaki Gulca yöresinde tahminen 2000 kişi tarafından konuşulur.

Diller


Nüfusun yaklaşık üçte biri Türkmence'ye yakın bir Türk dili olan Salarca'yı, bir kısmı ise Tibet dilini ve hemen hemen hepsi devlet dili olan Çince'yi konuşur. Salarca'nın iki lehçesi mevcut olup biri Tibet dili ve Çince'den etkilenmiş, diğeri Uygurca ve Kazakça'dan etkilenmiştir. Önceleri Salar alfabesi (撒拉文 Sālā wén) kullanılmaktaydı. Salarlar günümüzde latin alfabesini kullanma isteği içerisindedirler.
Örnekler:
Sen yaxşimi?; Sen nasılsın?
Men yaxşidir.; Ben iyiyim.

Tarihçe


Kaşgarlı Mahmut, Divân-ı Lügati't-Türk'de; ".... beşincisi: "صاَلغُر Salgur"lardır. Belgeleri şudur: 25px Salur " şeklinde tanımladığı Salarlar, Oğuzların Salgur boyundandır. Yuan Hanedanı zamanında 14. ve 15. yüzyılda Semerkand ve Turfan'dan göç etmiş Oğuzlar'ın Tibetliler, Han ulusu ve Huiler ile karışarak günümüze kadar geldikleri düşünülmektedir.
1781'de Salarlar Qing Hanedanı'na karşı isyan etmiş ve Salar nüfusun %40 katledilmiştir. Çağdaş Türkmenlerin kökeni Salır boyu Türkmenistan, Özbekistan, Afganistan, Irak ve İran'da, ve aynı kökden olan Çin'deki Salar uyruğu Salur boyundan gelmektedir[6]. Salarca başlıca Tsinghai (Qinghai) eyaletinde konuşulur, 1928 yılına kadar bir kesime Tibet'te Amdo denilirdi.

Kültür

Salarlar tipik giyimleri bölgedeki müslüman diğer insanlara çok benzer. Erkekler çoğunlukla sakallı ve beyaz gömlekli ve beyaz veya kara takkeler giyerler. Genç bekar kızlar parlak renkli Çin giysileri ile giyinirler. Evlenmiş kadınlar beyaz veya siyah renkli olan geleneksel giysilerini giyerler.
Salarlar, müzikal bir alet olan Kouxuan çalarlar. Kouxuan bir gümüş veya bakır telli olup ve tek kadınlar tarafından çalınır.

Din



100px SalarflagBIGmavibayrak
Salar Bayrağı

Salarlar İslâm dinine çok sadıktırlar ve her köyde bir camileri bulunur. 1750 yılında Salarların büyük çoğunluğu İslâm dinini benimsemiştir. 1980li yıllarda 80'den fazla camileri vardı. Tibetlilerle çok yakın ve beraber yaşadıkları halde Budizm dinine çok şiddetli karşı gelmişler ve baskılara rağmen budist olmamışlardır.
Nakşibendi tarikatının iki önemli kolundan biri olan Aktağlık (Afakiyye) Qinghai ve Gansu'da yaşayan Salarlar ve Huiler'in çok önemli katkıları olmuştur.


51bb18bd09c


Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
21 Mart 2010       Mesaj #13
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi


Tacikler (Farsça: تاجيک Tādjīk; UniPers: Tâjik; Kiril: Тоҷик), Tacikistan'da yaşayan millete verilen isim. Tacikistan vatandaşı anlamına gelir.
İran kökenli bir Fars kavmi olan Tacikler başta Tacikistan, Özbekistan, Afganistan ve İran olmak üzere pek çok yerde yaşamaktadırlar. Geneli Sünni Müslüman olmakla beraber Fars kökenli bir dil olan Tacikçe konuşurlar.


514pxchildrenintajikist




Semerkand'de bir Tacik.

Tacikler Tacikistanın dışında da azınlık olarak yaygındırlar.
691pxprokudingorskii53




187176c49e



Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
21 Mart 2010       Mesaj #14
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

contentbj6

Azınlık etnik grupların kültürünü geliştirmek için Çin’deki etnik özerk bölge ve ilçelerde etnik gruplara ait yazar, opera, müzik, dans ve özel sanatlar, sinema ve fotoğraf dernekleri kuruldu. Bazı etnik özerk bölgelerdeki yüksek okullarda ve etnik fakültelerde azınlık milliyetlerin edebiyat bölümleri açıldı. Bazı bölgelerde müzik, opera ve film fakülteleri kuruldu ve edebiyat ve sanat alanlarında azınlık etnik gruplara mensup çok sayıda kalifiye insan yetiştirildi. Etnik tıp bakımından, şu ana kadar Tibet Özerk Bölgesi, İç Moğolistan Özerk Bölgesi ve Xinjiang Uygur Özerk Bölgesi’nde Tibet, Moğol ve Uygur tıp fakülteleri ve okulları kuruldu.

Şu anda Çin’de azınlık etnik gruplara mensup çok sayıda yazar ve sanatçı bulunuyor. Man etnik grubundan Lao She, Dai etnik grubundan şair Kang Langying, Heze etnik grubundan yazar Wu Baixin bunlardan bazılarıdır. Azınlık etnik gruplara mensup profesyonel ve amatör sanat toplulukları etnik grupların toplu halde yaşadıkları köylerde, hayvancılık bölgelerinde, şehirlerde ve kasabalarda faaliyet gösteriyor.

Azınlık etnik grupların halk edebiyatı ile ilgili çok sayıda eser yayınlandı. Bunlar arasında, “Çin Halk Şarkıları”, “Çin Yerel Opera Müzikleri”, “Çin Etnik Müzik Adetleri”, “Çin Etnik Halk Dansları”, “Çin Yerel Operaları”, “Çin Halk Hikayeleri” ve “Çin Atasözleri” bulunuyor.

Azınlık etnik grupların edebiyat ve sanat yayınları her geçen gün daha da gelişiyor. Şu anda Çin’de azınlık etnik gruplara ait edebiyat ve sanat yayınlarının sayısı 100’ü aşmış durumda. Bazı bölgelerde etnik gruplara ait şiir, müzik, güzel sanatlar, film ve yerel opera konulu özel yayınlar bulunuyor ve bunlardan 20’den fazlası azınlık etnik grupların dilleriyle yayınlanıyor. Çin’in etnik özerk bölgelerinde yayınlanan kitap, gazete ve dergilerin sayısında büyük artış kaydedildi ve azınlık etnik grupların diliyle yayınlanan kitap çeşidi 3400’e ulaştı.


Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
21 Mart 2010       Mesaj #15
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Naxi etnik grubu, Çin'in güney kesiminde yaşıyan ve nüfusu çok az olan bir azınlık etnik gruptur. Naxilar bayram sırasında bayramlaşma yapar. Orta yaşlı ve genç erkekler fener gösterisi düzenler, diğer köylerle yarışma yapılır.



1fcc5de645

Benzer Konular

19 Kasım 2008 / Ziyaretçi Cevaplanmış
3 Haziran 2009 / ThinkerBeLL X-Sözlük
5 Ekim 2009 / virtuecat Müslümanlık/İslamiyet
16 Ekim 2014 / misafir Soru-Cevap
7 Mayıs 2008 / Misafir Taslak Konular