Arama

Etnik Temizlik

Güncelleme: 7 Mayıs 2008 Gösterim: 2.496 Cevap: 1
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
7 Mayıs 2008       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Etnik Temizlik
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Etnik temizlik terimi, bir etnik gruba mensup insanların zorla yerinden edilmesini amaçlayan değişik siyasal politikaları ifade eder. Genellikle, zorla göç ettirme, belirli bir nüfusun yerini değiştirme gibi uygulamaların sonucunda ortaya çıkar. Bu terim, etnosid ve jenosid ile yakından ilişkilidir.
Terimin uluslararası ilişkiler terminolojisine girişi 1990'ların başında olmuş, terim ilk kez henüz dağılmamış olan Yugoslavya Federal Cumhuriyeti'nde cereyan eden ve Boşnakların bölgeden temizlenmesine kadar giden olayları ifade etmek üzere kullanılmıştır. Terimin tüm dünyaya yayılması, Sırp savaşının açıkça ya da ima şeklinde "bölgeleri temizleme" (čišćenje) planlarını sergilemeleri üzerine olmuştur.
Etnik temizlik, dar anlamda büyük insan hakları ihlalleri ve diğer faktörler eşliğinde, kitleleri zorla yerlerinden etmek olarak tanımlanırken; geniş anlamda nüfus transferi teriminin eş anlamlısı olarak kullanılmaktadır.

eXcaLLaNT - avatarı
eXcaLLaNT
Ziyaretçi
7 Mayıs 2008       Mesaj #2
eXcaLLaNT - avatarı
Ziyaretçi
Abhazya’da Gürcülere uygulanan etnik temizlik

Sponsorlu Bağlantılar

Abhazya’da Gürcülere uygulanan etnik temizlik
, Abhazya'da Gürcü-Abhaz anlaşmazlığı sırasında, 1991-1993 arasında uygulandı. Rusya Federasyonu güçlerince desteklenen Abhaz ayrılıkçılar ile Kuzey Kafkasyalı paralı askerler tarafından 10.000 kadar Gürcü bu etnik temizlik sırasında öldürüldü. Öldürülenler arasında önde gelen siyasetçiler Guram Gabiskiria, Jiuli Şartava, Raul Eşba gibi kişiler de vardı. Abhazya nüfusunun yaklaşık yarısını oluşturan 250.000 kadar Gürcü de zorla göç ettirildi. Bu göç sırasında da çok sayıda insan yolda yaşamını yitirdi.
Abhazya’daki etnik temizlik sırasında 10.000’den çok insanın ortadan kaldırıldığı tahmin edilmektedir. Bunun dışında 250.000 kadar Gürcü evlerinden sürülürken büyük acılar çekti, yaralandı, baskına uğradı ve işkence gördü. Yaklaşık 30.000 Rus, 25.000 Abhaz, Ermeni ve Yunanlı ve başka ulustan kişiler mülteci durumuna düştü. 20.000’den çok Gürcü okulu, çocuk yuvası, kültür merkezi, kilise, hastane ve tarihsel kalıntı yakıldı ve yağmalandı. Abhazya’daki etnik temizlik sırasında Yunanlılar, Yahudiler, Ukraynalılar, Ruslar ve değir etnik gruplar da etkilendi. Abhazya'nın doğu kesimindeki Gali bölgesinin Gürcülerinin bir bölümü yıllar sonra evlerine geri döndü. Ancak bu nüfus, anadilinde eğitim gibi bütün haklardan mahrum ve sürekli tehdit altında yaşamaktadır.
Savaşın sona ermesinden sonra Gürcüstan hükümeti, Lahey Savaş Suçları Mahkemesi, Birleşmiş Milletler ve Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı bölgede inceleme başlattı ve soykırım, etnik temizlikGali bölgesinde Abhaz yönetiminin Gürcülere karşı uygulamalarına Birleşmiş Milletler gözlemcileri dikkat çekmektedir.
konularında belgeler toplamaya başladı. 1998 yılında Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Konseyi, Abhazya’da Gürcülere etnik temizlik uygulandığını resmen kabul etti. Mart 2006’da Lahey Savaş Suçları Mahkemesi, Gürcistan’dan bu konudaki belgeleri istedi. Bugün Abhazya’nın
Son düzenleyen Daisy-BT; 22 Şubat 2011 22:19 Sebep: Aktif linkler.

Benzer Konular

27 Eylül 2007 / GusinapsE Sanat
26 Aralık 2006 / evo Taslak Konular
21 Mart 2010 / Daisy-BT Kültür
3 Haziran 2009 / ThinkerBeLL X-Sözlük
29 Şubat 2012 / Alvarez Ocean Sosyoloji