Arama

Sirk Kültürü

Güncelleme: 26 Kasım 2012 Gösterim: 5.434 Cevap: 1
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
13 Temmuz 2012       Mesaj #1
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Sponsorlu Bağlantılar
Circus / Sirk


Sirk; akrobatlar, palyaçolar, eğitimli hayvanlar, trapezciler, cambazlar, tek tekerli bisikletçiler ve bir takım sanatçılardan oluşan ve genellikle gezici olan bir eğlence takımı veya şirketidir. Yaptıkları gösteri de kendileri gibi sirk adı ile anılır. Sirkler oval veya çember şeklinde bir alanda gösteri yaparlar. Gezici olduklarından genellikle genişçe bir çadırda gösterilerini sergilerler.

Sirk tarihi
Antik Roma'dan bu yana sirk gösterileri yapılır. Roma sirklerinin Mısırlı ve Yunanlılardan etkilenerek oluştuğu düşünülmektedir. Roma sirklerinde uzunca ve karşılıklı iki tribün vardır ve iki uçta hilal şeklinde birleşir. Alt tribünde daha asiller otururdu. Bu arada Romada haremlik selamlık uygulanmayan tek organizasyon sirklerdi.
Aslan terbiyecisi (Gibson & Co.) 1873
Circus Lion Tamer
Billy Smart Sirkinin büyük çadırı Cambridge, İngiltere 2004.
800px CircusTent02

İnsanlar tarafından eğitilmiş hayvanlara yaptırılan çeşitli akrobasi numaralarının yapıldığı özel hazırlanmış yerler. Kenarları yüksek, ortası çukur yuvarlak meydanlar ile kenarları yarım dâire şeklinde dik buzullarla oyuk hâline gelmiş yerlere de “sirk” ismi verilmektedir. Herkesin girip çıkması ve faydalanması serbest olan kum pistlerine de “sirk” denir. Sirkin târihi M.Ö. yaşamış eski Roma krallıklarına kadar varmaktadır. İlk sirk oyunları Romulus isminde bir Romalı tarafından ortaya çıkarıldığı ve geliştirildiği, daha sonra Fransa’ya geçtiği burada yapılan arkeolojik kazılardan anlaşılmıştır. On sekizinci yüzyılın yarısından sonra sirk gösterileri İngiltere’de kendini gösterdi. Bugünkü modern sirk gösterilerinin temeli bir İngiliz süvâri subayının gösterileriyle atılmış oldu. Çevrenin ilgisini çeken bu tür gösteriler, Amerika ve diğer Avrupa ülkelerinde yayıldı. Yirminci yüzyılda ise çeşitli yenilikler içerisine giren sirkler, sevilen eğlence yerleri hâlini aldı. Sirkin ilk çıktığı devirle bugünkü modern durumu arasında çok büyük farklar vardır. Önceleri sirklerde araba yarışları, hayvan dövüşleri ve çeşitli komik gösteriler sergilenirdi. Bu gösteriler tamâmen açık havada eni dar, boyu uzun ve etrâfı yüksek vâdilerde yapılırdı. Gösteriler herkes tarafından rahatlıkla seyredilirdi. Sirkler zamanla gezici hâle geldi. Gösteriler büyük çadırlarda yapılmaya başlandı. Gösteri sayısı ve cinsleri de değişti. Sirkin ilk çıktığı târihlerde araba yarışları, hayvan dövüşleri, truva oyunları, atlı ve yaya saldırıları, gemi dövüşleri, av oyunları vb. gibi gösteriler sergilenirdi. Sirklerin çocuklara da gösterilmeye başlanması ile, bu çeşit gösteriler de ortadan kalktı. Bunların yerini modern sirk oyunları denilen köpek ve ayıların dansları, maymunların bisiklete binmesi, atların hep birden seyircileri selâmlaması, fillerin dansı, yırtıcı hayvanlardan arslan ve kaplanların insanlarla şakalaşması gibi gösteriler daha çok tutuldu. Bunlarla birlikte zamânımıza kadar gelen erkek ve kadın cambazların ortaya koydukları akrobasi hareketler de sirk çadırlarında yer aldı. Sirk idâre etmek ve devam ettirmek çok zor bir meslek dalıdır. Zahmetli bir iştir. Bu işle uğraşanlar çok küçük yaşta çalışmalara katılarak zamanla ustalaşırlar.



Kaynak: turkcebilgi.com/

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 3 üye beğendi.
🌘 🚀
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
26 Kasım 2012       Mesaj #2
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Sirk
MsXLabs.Org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Cambazlık, hayvan hünerleri, palyaço güldürüleri gibi gösterileri çoğu kez büyük bir çadırda sunan gezici topluluk ve bu gösterilerin yapıldığı yer.

Arkeolojik kazılarda ortaya çıkarılan en eski sirkler İ.Ö. 2400 yıllarına aittir ve Doğu Akdeniz'de bulunmuştur. Daha sonra Yunan ve Roma uygarlıkları dönemlerinde de sirkler kuruldu. Roma İmparatorluğu'nun sirkleri, araba yarışlarının ve gladyatör dövüşlerinin yapıldığı alanlardı. İlk Roma sirki olan Circus Maximus dikdörtgen biçimindeydi ve 385.000 seyirci alıyordu. Bu sirkin gösteri alanı araba yarışlarının yapıldığı bir pist olarak düzenlenmişti. Orta Çağ'da jonglörler, akrobatlar, müzisyenler ve hayvan terbiyecileri gösterilerini han avlularında, panayırlarda vb. sürdürdüler. Modern anlamda ilk sirk 1768'de Philip Astley tarafından Londra'da kuruldu. Bu sirkin bugünkülere benzer bir programı vardı ve kapalı bir alanda gösteri yapıyordu. Aynı dönemde Fransa'da Antoin Franconi de yine kapalı alanlarda benzer gösteriler düzenliyordu. Amerika'da ilk sirk 1793'te İngiliz John William Ricketts tarafından kuruldu. Hem Avrupa'daki hem de Amerika'daki ilk sirkler daha çok yerleşik kuruluşlardı. Daha sonra gezginci sirkler ortaya çıktı ve birincilerle rekabet etmeye başladılar. Avrupa sirkleri genellikle tek alanlıydılar. Amerikalılar üç gösteri alanı olan sirkler kurdular. Ayrıca "büyük sirk çadırı"nı da onlar geliştirdiler. Alışılmış sirk gösterilerine kendilerine özgü "Vahşi Batı" gösterisini de eklediler. Günümüzün ünlü sirkleri İngiltere'de "Bertram Mills and Chipperfields", Amerika'da "Ringling Brothers and Barnum and Bailey" ya da gösterileriyle ünlüdür), Fransa'da "Medrano", İspanya'da "Corzana", Almanya'da "Hagenbeck", "Kröne", İtalya'da "Togni" vb.dir.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Sen sadece aynasin...

Benzer Konular

11 Aralık 2007 / Misafir Türkiye Cumhuriyeti
25 Kasım 2012 / _Yağmur_ Kültür
27 Kasım 2008 / karayel Kültür
23 Haziran 2008 / Bia Taslak Konular