Arama

Tıp Sekreterliği

Güncelleme: 22 Mayıs 2014 Gösterim: 63.570 Cevap: 1
Mystic@L - avatarı
Mystic@L
Ziyaretçi
20 Ekim 2006       Mesaj #1
Mystic@L - avatarı
Ziyaretçi
TANIM

Sponsorlu Bağlantılar
Sağlık hizmetlerinin verildiği kamu ve özel sağlık kuruluşları, doktor muayenehaneleri vb. yerlerde sekreterlik görevini yerine getiren kişidir

GÖREVLER

- Bağlı olarak çalıştığı yöneticiye daha önce planlanmış işleri hatırlatır, - Hastalara randevu verir, - Gelen hastaları, hasta yakınlarını ve diğer misafirleri karşılar, - Telefon görüşmelerinin yapılmasını sağlar, arayanları not alır, - Gelen yazıları alır, kaydeder ve yöneticiye ulaştırır, - Yazılması gereken yazıları yazar, gerekirse çoğaltır, gönderir, dosyalar, - Büronun temizliğini yaptırır. Gerekiyorsa misafirlerin ağırlanması işini yapar, - Çalıştığı yer doktor muayenahanesi ise doktorların kullandığı cihaz ve malzemeleri hazırlar.

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER

- Kırtasiye malzemeleri (kağıt, kalem vb.), - Bilgisayar, fax, telex, daktilo, fotokopi ve hesap makinesi, - Telefon ve diğer büro malzemeleri.

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

Tıp sekreteri olmak isteyenlerin; - Ayrıntılara dikkat edebilme yeteneğine, - Güçlü görsel ve işitsel belleğe sahip, -Sır saklayabilen, sorumluluk sahibi,Nazik, güler yüzlü, - Problemler karşısında çabuk karar verebilen ve mantıklı düşünebilen kimseler olmaları gerekir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

Tıp sekreteri büroda görev yapar. Çalışma saatleri genellikle düzenlidir. Ancak, birlikte çalıştığı kişinin iş yoğunluğuna bağlı olarak hafta sonu çalışması veya akşam geç saatlere kadar çalışma söz konusu olabilir. Çalışmalarında hem veriler (yazılar vb.), hem de insan ilişkileriyle ilgilidir. Çalışırken yöneticilerle ve ziyaretçilerle iletişimde bulunurlar.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Önemi ve etkinliği giderek artan bir meslek olduğundan iş bulma olanağı oldukça geniştir. Meslek elemanları hastanelerde, özel sağlık kuruluşlarında, tıbbi laboratuarlarda ve doktor muayenehanelerinde çalışma imkanına sahiptirler.

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER

Bu mesleğin eğitimi; Sağlık Bakanlığına bağlı, Sağlık Meslek Liselerinin “Tıbbi Sekreterlik” bölümünde, Anadolu Ticaret Meslek Liselerinin sekreterlik alanının “Tıp Sekreterliği” dalında verilmektedir. Anadolu kız meslek ve kız meslek liselerinin büro yönetimi ve sekreterlik alanının “Tıp Sekreterliği” dalında, verilmektedir.

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI

Sağlık Bakanlığına bağlı Sağlık Meslek liselerinde öğrenim görmek için; İlköğretim okulu mezunu olmak, Sağlık meslek lisesinin Tıbbi Sekreterlik bölümüne önkayıt yaptırıp, önkayıt yaptıranlar arasından diploma notuna göre sıralamaya girildiğinde kesin kayıt hakkı kazanılır. Anadolu ticaret meslek liselerine girebilmek için ise ilköğretim okulu mezunu olmak, Milli Eğitim Bakanlığınca merkezi sistemle yapılan Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı'nı kazanmak gerekmektedir.

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ

Sağlık meslek lisesinde ve Anadolu ticaret meslek liselerinde eğitim süresi bir yılı yabancı dil hazırlık sınıfı olmak üzere 4 yıldır. kız meslek liselerin de ise 3 yıldır. Eğitim teorik ve pratik olarak verilmektedir. Eğitimde genel olarak okutulan dersler; genel kültür dersleri ile meslek dersleridir. Meslek eğitimini tamamlayanlara sağlık meslek lisesi diploması ve "Tıp Sekreteri" unvanı verilir.

MESLEKTE İLERLEME

Sağlık Bakanlığına bağlı Sağlık Meslek Liselerinin Tıbbi Sekreterlik ve Tıp Sekreterliği bölümünden mezun olanlar istedikleri takdirde, Büro yönetimi ve sekreterlik, Diş teknik sekreterliği, Hastane yönetimi ve organizasyon, Odyometri, Optisyenlik, Sağlık kurumları işletmeciliği, Tıbbi dökümantasyon ve sekreterlik, Tıbbi mümessillik ve pazarlama ön lisans programlarına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Gereken koşullara sahip oldukları takdirde yerleştirilebilirler. Ayrıca, Sağlık Meslek Liselerinin Tıbbi Sekreterlik bölümünden mezun olanlar üniversitelerin, Sağlık memurluğu (Sağlık Yüksekokulu) lisans programını, Tıp Sekreterliği bölümünden mezun olanlar ise Büro Yönetimi Öğretmenliği lisans programını tercih etmeleri durumunda ek puan almaları nedeniyle diğer bölümlerden mezun olanlara göre öncelikle yerleştirilmektedir. Yenilikleri kurs vb. yollarla takip ederek kendilerini geliştirerek yönetici sekreter olabilirler.
BENZER MESLEKLER: Büro Memurluğu, Daktilograflık, Bilgisayar Operatörlüğü, Hukuk Sekreterliği, Yönetici Sekreterliği, Ön Büro Elemanı.

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU

Öğrenciler son sınıfta 3308 Sayılı Kanun hükümleri gereğince haftada iki gün teorik eğitimlerini okulda, üç gün uygulamalı eğitimlerini işyerinde görmektedirler. İşletmelerde beceri eğitimi gören öğrencilere ilgili işyerince asgari ücretin en az %30'u oranında ücret ödenmektedir. Eğitim sonrası kazanç çalışılan işyerinin özel veya kamu işyeri olmasına göre değişmektedir. Özel işyerlerinde ücret işyerinde gösterilen performans ve kıdeme göre ücretlerde artışlar olmaktadır.

DAHA AYRINTILI BİLGİ İÇİN BAŞVURULABİLECEK YERLER

- İlgili Eğitim Kurumları, - Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü Meslek Danışma Merkezi, - Bünyesinde Meslek Danışma Merkezi bulunan Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü İl ve Şube Müdürlükleri.
d_n_z - avatarı
d_n_z
VIP VIP Üye
22 Mayıs 2014       Mesaj #2
d_n_z - avatarı
VIP VIP Üye

Tıbbı Dokümantasyoncu ve Sekreter

Sponsorlu Bağlantılar

TANIM


Tıp ve sağlık teknolojisinin çeşitli dallarında yapılan bilimsel araştırmalarda elde edilen bulguların derlenmesi, düzene konması ve araştırıcıların hizmetine sunulması konularında çalışan kişidir.
GÖREVLER

Çalıştığı hastanelerde yatak ve tedavi olanakları, giriş yapan hastaların çeşitli birimlere dağılımı, yapılan tedavinin türü, süresi, şifa ile taburcu olan veya ölenlerin vb. sayılarını toplar, düzenler ve ilgililerin hizmetine sunar, Çalıştığı hastane veya sağlık kuruluşunun verimlilik, yatak kapasitesi, doğum hızı, ölüm oranı vb. konulardaki periyodik istatistik cetvellerini derler ve araştırıcıların hizmetine sunulması için düzene koyar, Tıp alanında yapılan bilimsel araştırmalarda elde edilen bulguları derler, düzene koyar, Hastanelerde hasta kaydı ve taburcu işlemlerini yapar, ilgili bölüm veya doktorlara gönderir, Tıbbi raporları yazar, Hastane arşivini baştan kurup düzenleyebilir.
KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
Kağıt, kalem gibi büro malzemeleri, Bilgisayar, daktilo, dikte cihazları.
MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER

Tıbbi dokümantasyoncu ve sekreter olmak isteyenlerin; El ve parmakları, görme ve işitme organları sağlam, Ayrıntıyı algılayabilen, Dikkatli, düzenli Kurallara uyan, sorumluluk sahibi, Kapalı ortamlarda oturarak çalışmaktan hoşlanan, Sabırlı ve insanlarla rahat iletişim kurabilen kimseler olmaları gerekir.
ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Tıbbi dokümantasyoncu ve sekreter hastanelerde hasta dosyaları arşivinde, polikliniklerde, servis sekreterliklerinde ve bürolarda görev yaparlar. Hastane personeli ve hastalarla yakın ilişki içerisindedirler. Çalışma ortamı kalabalık ama temiz ve gürültüsüzdür. Hasta yatırma veya taburcu etme işlemleri ile ilgili birimlerde çalışan sekreterler isteklerini ifade edemeyen veya isteklerinin hemen yapılmasını isteyen hasta sahipleri veya yakınlarına durumu açıklamakta zorluklarla karşılaşabilirler.
MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Mesleğin eğitimi aşağıdaki üniversitelerin Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokullarının "Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik" bölümü ve Sağlık Meslek Liselerinin "Tıbbi Sekreterlik" bölümlerinde verilmektedir.
Çukurova Üniversitesi(Adana) Sağlık Hizmetleri Meslek Y.O
Afyon Kocatepe Üniversitesi Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Y.O
Aksaray Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Y.O
Gazi Üniversitesi (Ankara) Sağlık Hizmetleri Meslek Y.O
Hacettepe Üniversitesi (Ankara) Sağlık Hizmetleri Meslek Y.O
Hacettepe Üniversitesi Polatlı Sağlık Hizmetleri Meslek Y.O
Adnan Menderes Üniversitesi (Aydın) Sağlık Hizmetleri Meslek Y.O
Balıkesir Üniversitesi İvrindi Sağlık Hizmetleri Meslek Y.O
Batman Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Y.O
Uludağ Üniversitesi (Bursa ) Sağlık Hizmetleri Meslek Y.O
Pamukkale Üniversitesi (Denizli) Sağlık Hizmetleri Meslek Y.O
Dicle Üniversitesi (Diyarbakır) Atatürk Sağlık Hizmetleri Meslek Y.O
Trakya Üniversitesi (Edirne) Sağlık Hizmetleri Meslek Y.
Fırat Üniversitesi ( Elazığ) Sağlık Hizmetleri Meslek Y.O
Erzincan Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Y.O
Atatürk Üniversitesi (Erzurum) Sağlık Hizmetleri Meslek Y.O
Atatürk Üniversitesi( Erzurum) Narman Meslek Y.O
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Y.O
Gaziantep Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Y.O
İstanbul Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Y.O
Dokuzeylül Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Y.O
Ege Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Y.O
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Y.O
Erciyes Üniversitesi(Kayseri) Halil Bayraktar Sağlık Hizmetleri Meslek Y.O
Kocaeli Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Y.O
İnönü Üniversitesi (Malatya) Sağlık Hizmetleri Meslek Y.O
Celal Bayar Üniversitesi (Manisa) Sağlık Hizmetleri Meslek Y.O
Mersin Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Y.O
Muğla Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Y.O
Niğde Üniversitesi Zübeyde Hanım Sağlık Hizmetleri Meslek Y.O
Sakarya Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Y.O
Ondokuz MayısÜniversitesi(Samsun) Sağlık Hizmetleri Meslek Y.O
Siirt Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Y.O
Cumhuriyet Üniversitesi (Samsun) Sağlık Hizmetleri Meslek Y.O
Harran Üniversitesi (Şanlıurfa)Sağlık Hizmetleri Meslek Y.O
Gaziosmanpaşa Üniversitesi (Tokat) Erbaa Sağlık Hizmetleri Meslek Y.O
Gaziosmanpaşa Üniversitesi (Tokat) Turhal Sağlık Hizmetleri Meslek Y.O
Karadeniz Teknik Üniversitesi (Trabzon) Sağlık Hizmetleri Meslek Y.O
Yüzüncüyıl Üniversitesi (Van) Sağlık Hizmetleri Meslek Y.O
Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Y.O
Başkent Üniversitesi (Ankara) Sağlık Hizmetleri Meslek Y.O
Fatih Üniversitesi (İstanbul) Sağlık Hizmetleri Meslek Y.O
İstanbul Bilim Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Y.O
Okan Üniversitesi (İstanbul) Sağlık Hizmetleri Meslek Y.O
MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLAR

Meslek liselerinin; Tıbbi Sekreterlik, Tıp Sekreterliği, Büro Yönetimi ve Sekreterlik bölümlerinden mezun olanlar "Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik" ön lisans programına sınavsız geçiş için başvurabilirler. Ortaöğretim Başarı Puanları, okul türleri, Mesleki ve Teknik Eğitim Bölge'leri (METEB) ve mezuniyet yılları dikkate alınarak kontenjan dahilinde yerleştirilebilirler. Meslek liselerinin sınavsız geçiş için belirlenen bölümleri dışındaki bölümlerden ya da liselerden mezun olanlar/olacaklar ise sınavsız yerleştirme sonunda kontenjan kalırsa ek yerleştirme ile açık olan programlara isteklerine ve YGS puanlarına göre yerleştirilebileceklerdir. Bunun için bu kişilerin ÖSYM Başkanlığınca yapılan Yükseköğretime Geçiş Sınavına (YGS) girmeleri ve yeterli "YGS-3" puanı almaları gerekir.
EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokullarının Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik programı liseden sonra 2 yıl, Sağlık Meslek Lisesi Tıbbi Sekreterlik bölümü ise ilköğretimden sonra 4 yıldır.
Tıbbi Dökümantasyon ve Sekreterlik programının;
1. Yıl: Psikoloji, Biyoistatistik, Bilgisayar, Anatomi, Fizyoloji, Mikrobiyoloji, Farmakoloji, Histopataloji, Tıbbi Terminoloji, Daktilografi, Hastalık Bilgisi, Stenografi, Halk Sağlığı ve Tıbbi Deontoloji, İlk Yardım,
2. Yıl: Tıbbi Dokümantasyon ve Arşiv Bilgisi, Daktilografi, Araştırma Teknikleri, Stenografi, Halkla İlişkiler, Tıp Kütüphaneciliği, Sağlık Yönetimi, Büro Teknikleri ve Yönetimi gibi meslek dersleri ile 1. ve 2. sınıflarda Atatürk İlke ve İnkılap Tarihi, Türk Dili,Yabancı Dil, Güzel Sanatlar ve Beden Eğitimi gibi kültür dersleri okutulur. Programda eğitim teorik ve pratik olarak verilmektedir. Özellikle Bilgisayar ve Daktilografi dersleri uygulamalı yapılmaktadır.
MESLEK EĞİTİMİ

Hastane arşivlerinin mimari yapıları, raf düzeni, dosyalama usulleri, indexleme usulleri, depolama usulleri, arşiv malzemesinin zararlılara karşı korunması, arşiv bütçesinin hazırlanması, hastanelerde bulunması gereken tıbbi kayıt komisyonlarının sekreterya hizmetlerinin nasıl yapılması gerektiği konularında da teorik ve pratik çalışmalar yapılmaktadır. Uygulama derslerinde dikte cihazlarının nasıl kullanıldığını, bilgisayarda windows ve windows altında çalışan programları özellikle access, word ve write programlarını öğrenir.
EĞİTİMİN SONUNDA ALINAN BELGE -DİPLOMA VE UNVAN
Eğitimini başarı ile tamamlayanlara "Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik Ön lisans diploması ve "Tıbbi Dokümantasyoncu ve Sekreter" unvanı verilir.
ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Üniversite hastaneleri, devlet hastaneleri, sağlık ocakları, özel hastane ve kliniklerde, özel muayenehane hekimliklerinde, tıbbi yazılım (tıbbi dergi, bülten, abstrak vb.) şirketlerinde, medikal malzemenin satış ve tanıtım işlerinde, ambulans şirketlerinde görev alabilirler.
Halen kadro sorunu olmakla birlikte, sağlık alanında bu konuda yetişmiş elamanlara ihtiyaç duyulmaktadır. Kadro sorununun da gelecekte çözüleceği ümit edilmektedir. Ayrıca sayıları gittikçe artan özel hastanelerde de iş bulma şansı artmaktadır. Hastanelerde tıbbi kayıtları, defterleri tutanların doktorlar ve özellikle hemşireler oldukları göz önüne alındığında, bu görevi yapacak tıbbi dokümantasyoncu ve sekreterlerin yetişmeleri halinde yüzbinlerce elemana ihtiyaç olacağı ortadadır. Uluslararası düzeye açılan Türk Tıp Sisteminde yabancı dil bilen, hastalıkları ve ameliyatları uluslararası Koel Sistemi olan ICD - IO - (ICD = International Clasification Of Disiaces) sistemi ile kodlayabilen, tıp diline hakim, anatomi, bilgisayar bilgileri ile donatılmış sekreterlere duyulan ihtiyaç çok fazladır. Özel sağlık kuruluşlarında sekreter, arşivist, istatistik memuru olarak çalışabildikleri gibi ilaç tanıtım firmalarında da görev yapabilirler. Çok iyi bilgisayar bilgisi ile donatılmış olmaları ve on parmak daktilo bilmeleri tıbbi yazılım büroları tarafından çok aranan eleman olmalarını sağlamaktadır. Özel muayanehane hekimlerinin hasta randevu işlerini takip etmekte, doktorların bilimsel çalışmalarında yardımcı olmaktadırlar.
EĞİTİM SÜRESİNCE VE EĞİTİM SONRASI KAZANÇ
EĞİTİM SÜRESİNCE
Eğitim süresince, hastanelerin döner sermaye, vakıf gibi kuruluşları ile özel sağlık kuruluşlarında gece ve hafta sonu çalışmalarına katılmak suretiyle ek bir gelir elde edebilirler. Ayrıca, mezuniyet sonrası ödemek koşuluyla Kredi ve Yurtlar Kurumu'ndan "Öğrenim ve Harç Kredisi" alınabilir.
EĞİTİM SONRASI

Tıbbi dokümantasyoncu ve sekreter olarak Sağlık Bakanlığı ve üniversiteler bünyesinde bir kadro bulunmamaktadır. Bu nedenle mezunların hastane ve sağlık kuruluşlarında çalışabilmeleri için yapılacak Devlet memurluğu sınavına girerek başarılı olmaları gerekmektedir. Sınavda başarılı olmaları halinde, memur veya daktilograf kadrolarında l0. derecenin 2. kademesinden göreve başlarlar. Devlet Memurları Yasasına göre göreve başladığı yıl (ortalama asgari ücretin 2 katı düzeyinde maaş + yan ödemeler + döner sermayeden pay alırlar) l0. derece memur maaşından ücret alırlar. Son zamanlarda sağlık teknikeri kadrosuna atananlar da vardır.
MESLEKTE İLERLEME

"Tıbbi Dokümantasyon ve Sekreterlik" programını bitirenler ÖSYM tarafından yapılan Dikey Geçiş Sınavında (DGS) başarılı oldukları taktirde; Sağlık Kurumları İşletmeciliği, Sağlık İdaresi lisans programına dikey geçiş yapabilirler. Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulunun tıbbi dokümantasyon ve sekreterlik bölümünden mezun olanlar hastane ve benzer kuruluşlarda idari memur olarak göreve başlarlar. Mesleki başarı ve deneyimlerine göre de büro şefliğine (İdari ve Teknik İşler, Kütüphane ve Dokümantasyon işleri vb.) yükselebilirler.
kaynak:m.egitim.com
iLKiMimmmMsn Angel

Benzer Konular

15 Ağustos 2015 / Misafir Tıp Bilimleri
20 Ekim 2006 / Mystic@L Meslekler
30 Eylül 2009 / Misafir Cevaplanmış
10 Temmuz 2012 / Misafir Soru-Cevap
14 Ekim 2010 / Misafir Soru-Cevap