Arama

Ayakkabı Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Güncelleme: 7 Haziran 2016 Gösterim: 21.879 Cevap: 5
kompetankedi - avatarı
kompetankedi
VIP Bir Dünyalı
3 Mayıs 2007       Mesaj #1
kompetankedi - avatarı
VIP Bir Dünyalı
Ayakkabı Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Ad:  ayakkabi.jpg
Gösterim: 578
Boyut:  27.8 KB

Ayakkabı satın alırken dikkat edilmesi gerekenler

:
  • Bir çift ayakkabının tekleri arasında herhangi bir görünüm şekil, işçilik, renk, boyut farkının bulunmamasına dikkat ediniz. Ayakkabının her ikisini de mutlaka deneyiniz.
  • Ayakkabının içini elle kontrol ederek astar vb. kısımlarda ayağı rahatsız edici kırışıklıklar bulunmadığından emin olunuz.
  • Dikiş uçları bitim yerlerinin sağlam olmasına, dikiş hatalarının bulunmamasına dikkat ediniz.
  • Ayakkabıların ayakla temas eden kısımlarında sentetik malzeme kullanılıp kullanılmadığını kontrol ediniz. Çünkü sentetik malzemeler hava geçirmez ve hava geçirmeyen malzemeler ayak sağlığı için zararlıdır.
  • Yazın tabanı kösele, kışın ise tabanı sentetik (PVC, termoplastik, kauçuk gibi) maddelerden üretilmiş, üst bölümünün derisi yumuşak olan ayakkabıları tercih ediniz.
  • Ayakkabı astarının boya verip vermediğini parmağınızı ıslatıp astara sürerek tespit edebilirsiniz.
  • Ayakkabıların iç tabanlarının ayağın doğal şekline uygun olmasına dikkat ediniz. Örn; yüksek ökçeli ve sivri burunlu ayakkabıları tercih etmeyiniz.
  • Nubuk, süet gibi çabuk kirlenen ya da boyası çabuk soyulan maddelerden üretilmiş ayakkabıları alırken ve kullanırken iklim koşullarını göz önünde bulundurunuz.
  • Çocuk ayakkabılarının arkalarının sert, ön bölümünün esnek olmasına ve burun bölümünün parmakları sıkmamasına dikkat ediniz.
  • İnsan ayağının hacmi gün boyunca genişler bu nedenle ayakkabınızı öğleden sonra satın almaya özen gösteriniz.
  • Satın almayı düşündüğünüz ayakkabının bulunduğu kutu üzerinde aşağıdaki bilgileri arayınız.
1. İmalatçı firmanın ticaret unvanı, kısa adı, adresi ve tescilli markası,
2. Ayakkabının sınıfı, rengi, numarası "Bu ayakkabının ayakla temas eden kısımlarında suni malzeme kullanılmamıştır" ibaresi,
3. İmal tarihi,
4. Parti, seri ve kod numaralarından en az biri.
Ayakkabı Satın Alırken Dikkat Edilecek Hususlara Uymanıza Rağmen Ayakkabınızda Sorun Varsa Ne Yapabilirsiniz?
  • Ayıplı ayakkabıyı 15 gün içinde satıcı firmaya geri vererek; değiştirilmesi veya ödediğiniz bedelin geri iade edilmesi veya ayıbın neden olduğu değer kaybının bedelden indirilmesi veya ücretsiz tamiri seçeneklerinden birini talep edebilirsiniz.
  • Satıcıya başvurduğunuzda sonuç alamadığınız takdirde ya da satıcının önerdiği çözüm, isteğiniz doğrultusunda değilse veya çözümü haksız buluyorsanız aşağıdaki kuruluşlara başvurabilirsiniz.
1- Tüketici Sorunları Hakem Heyetleri: 80 il merkezinde Sanayi ve Ticaret İl Müdürlükleri ve ilçelerde kaymakamlıklar bünyesinde faaliyettedir.
2- İllerde Sanayi ve Ticaret Müdürlükleri
3- T.C. Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Tüketicinin ve Rekabetin Korunması Genel Müdürlüğü
4- Tüketici sorunlarına bakmakla
görevli Asliye Hukuk veya Ticaret Mahkemeleri
5- Tüketicinin korunmasına yönelik faaliyet gösteren dernek veya vakıflar

DİKKAT!
1 ) "Kullanılmış", "tamir edilmiş", ya da "özürlüdür" ibarelerini içeren bir etiketle ayakkabının ayıplı olduğu önceden belirtilmiş ise,
2) Satıcı / imalatçı firma önerilerini dikkate almamışsanız , örn; satın aldığınız ayakkabıyı çamaşır makinasında yıkamamanız önerildiği halde yıkadıysanız,
3) Dikkatsiz ya da yanlış kullanım nedeniyle ayıba siz neden olmuşsanız,
Tazmin hakkınızı kullanamazsınız.

*
Son düzenleyen kompetankedi; 7 Haziran 2016 23:44
arrjin - avatarı
arrjin
Ziyaretçi
29 Eylül 2007       Mesaj #2
arrjin - avatarı
Ziyaretçi
eline saglık senin sayemde dikket edecm ayabı alırken tşkler
Sedef 21 - avatarı
Sedef 21
Ziyaretçi
19 Nisan 2008       Mesaj #3
Sedef 21 - avatarı
Ziyaretçi
Ayak sorunlarının kaynağı: topuklular

Kadınların çok sevdiği şık ayakkabılar ayak rahatsızlıklarını tetikliyor. Doruk Özel Bursa Hastanesi Ortopedi Uzmanı Doktor Erdeniz Duygulu, bayanlarda görülen birçok ayak rahatsızlığının temel kaynağının topuklu ayakkabılar olduğunu vurguladı.



Duygulu yaptığı açıklamada, topuklu ayakkabı tutkusunun kadınların sağlığını hiç düşünmeden tehlikeye atmasına sebep olduğunu belirterek, “Spor ayakkabılar da ayakları deforme edebiliyor. Bu noktada doğru ayakkabı seçimi kadar ömür boyu sizi taşıyan ayaklarınızın bakımına ve konforuna da önem vermek gerekiyor” dedi.
Ayak rahatsızlıklarının başlıca sebebi olarak ayağa uyumu düşünülmeden yalnızca estetik kaygılarla satın alınan ayakkabıları gösteren Duygulu, “Öncelikli olarak ayağınızın şeklini alan ve hafif ayakkabılar tercih edilmeli. Modanın takipçisi olmak adına şıklığı kriter almak ve bütün bir günü topuklu ya da ayağınızı sıkan ayakkabılarla geçirmek ileri zamanlarda çok ciddi hastalıklara davetiye çıkarabilir.” diye konuştu.

-AYAK BAŞPARMAĞINDAKİ KEMİK ÇIKINTISI-

Topuklu ayakkabılarda ilk göze çarpan sorunun ayak baş parmağının diğer parmaklara yanaşmak üzere dışarıya doğru bükülmesi olduğunu kaydeden Duygulu, özellikle hanımlarda çok sık görülen bu rahatsızlığın nedeninin, genellikle dar ve yüksek topuklu ayakkabılardan kaynaklandığını ifade etti. Duygulu, çukur taban ve düz taban gibi diğer ciddi ayak problemlerinde, sıkı bantlı ayakkabı kullananlarda bu rahatsızlığa sıkça rastlandığını dile getirdi.
Duygulu, öncelikle daha çok orta yaşı geçmiş bayanlarda görülen bu sorunda, en erken hissedilen belirtinin, tabanda baş parmağın altına gelen bölgede (metatars) hissedilen ağrı olduğunu anlattı. Zamanla ağrının arttığını ve bölgede kızarıklık başladığını vurgulayan Duygulu, baş parmak ekleminde zamanla yuvarlak bir çıkıntı oluştuğunu ve buna da halk arasında “kemik çıkması” olarak adlandırıldığını söyledi.


Duygulu, “Böyle bir rahatsızlık durumunda, hafif vakalarda sivri uçlu ve dar ayakkabılar mümkün olduğunca tercih edilmemeli. Önü küt ayakkabıların içine ya da terlikle baş parmak ile ikinci parmak arasına yerleştirilen makaraların kullanılması da rahatsızlığın ortaya çıkmaması için kısa süreli bir çözüm olabilir. Ağrı hissedilen parmaklara egzersiz uygulamak da yarar sağlayabilir” dedi.
Mantar ve diğer bakterilerden korunmak içinse tüm gün kapalı kalan ayakların havalandırılması gerektiğini belirten Duygulu, özellikle kış aylarında yağmur, kar gibi etkenlerle nem oluştuğundan ayakların hava almasının sağlık ve
temizlik açısından büyük önem taşıdığını söyledi.

-AYAKKABI ALIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİ?-

Duygulu, giyilecek ayakkabının malzemesi ve kalitesinin de önemli bir ayrıntı olduğunu belirterek, ayakta önemli taşıyıcı noktaları desteklediği için yürüyüşü rahatlan ve vücudun daha
rahat taşınmasını sağlayan ortopedik ayakkabılar tercih edilmesi gerektiğini vurguladı. Duygulu ayakkabı seçerken dikkat edilmesi gereken unsurları şöyle sıraladı:
”-Satın aldığınız ayakkabının sağ ve sol olarak, ikisini de deneyin. Bir çift arasında herhangi bir görünüm, şekil, renk ya da boyut farkının bulunmamasına dikkat edin.
-Ayağınıza tam uyum gösteren numarayı alın. Ayağınızın anatomik yapısına uymayan fazla büyük ya da sıkan ayakkabıyı giymek sakıncalı olabilir. En uzun parmağınız ile ayakkabının ucu arasında yarım santim boşluk olmasına dikkat edin.
-Ayakkabıların ayakla temas eden kısımlarında sentetik malzeme kullanıp kullanılmadığını kontrol edin. Sentetik malzemeler hava geçirmeyen özelliğe sahip olduklarından ayak sağlığı için zararlıdır. (mantar vs.)
-İnsan ayağının hacmi
gün boyunca genişler, bu nedenle ayakkabılarınızı öğleden sonra satın almaya dikkat edin.
-Üzerinde su geçirmez (waterproof) ibaresi bulunmayan her türlü deri ayakkabının yağmurda su geçirebileceğini dikkate alın.
-Aldığınız ayakkabının üzerinde ne tür deriden üretildiğini anlatan kullanma talimatı olup olmadığına bakın, eğer yoksa bir yetkiliden mutlaka öğrenin ve gerekli
bakım malzemelerini bulundurun. Özellikle ayakkabıların saya denilen üst bölümü doğal deriden imal edilmiş olmalı.”

Kadınların çok sevdiği şık ayakkabılar ayak rahatsızlıklarını tetikliyor. Doruk Özel Bursa Hastanesi Ortopedi Uzmanı Doktor Erdeniz Duygulu, bayanlarda görülen birçok ayak rahatsızlığının temel kaynağının topuklu ayakkabılar olduğunu vurguladı.
Sedef 21 - avatarı
Sedef 21
Ziyaretçi
25 Mayıs 2008       Mesaj #4
Sedef 21 - avatarı
Ziyaretçi
Topuklu ayakkabı bel ağrısı yapıyor


Sivri burunlu ve topuklu ayakkabıların zararları neler?


Dr. Hüseyin Akdağ, topuklu ayakkabıların şiddetli bel ağrısı yaptığını, sivri burunlu ayakkabıların da parmakları yanlış şekillendirdiğini söyledi.Dr. Hüseyin Akdağ, yüksek topuklu ayakkabı giymenin yol açtığı olumsuz etkilerin kişinin hayatını olumsuz etkileyebileceğini de kaydetti. Estetik görünmek için devamlı giyilen yüksek topuklu ayakkabıların vücut mekaniği ve dengesini olumsuz etkilediğini belirten Akdağ, şiddetli bel ağrılarına sebep olduğunu ifade etti.

Ayak kusurları hakkında da bilgi veren Akdağ,

sağlıklı ayak gelişimi için uzman görüşü, takip ve tedavisinin önemli olduğunu belirterek, "Doğumdan sonra bebeğin vücudunun erişkin duruşuna ulaşması 3-4 yaşına kadar sürmektedir. Ondan önce yürümedeki çoğu acemilikler, ebeveynler tarafından bir sakatlık ve kusur olarak düşünülmekte ve telaşlandırmaktadır" dedi. Her ayakkabının ortopedik olmadığını da vurgulayan Dr.Akdağ, “tıbbi anlamda ortopedik ayakkabı, ayağın kalıbı çıkarılarak yapılandır. Ortopedik diye satılan ayakkabılar her ayağa uygun olamaz” dedi.
Son düzenleyen Safi; 26 Mart 2016 17:14
karayel - avatarı
karayel
Ziyaretçi
18 Ekim 2008       Mesaj #5
karayel - avatarı
Ziyaretçi
AYAK VE İSKELET SİSTEMİ İÇİN TAVSİYELER

Çıplak ayakla kumda veya yumuşak yüzeylerde yürümek sorun değil ama sert yüzeylerde fazla yürümeyin, topuk ağrısı yapabilir, topukta su toplayabilir.

Hayatları boyunca yüksek topuklu ayakkabı giyenlerde ön ayak problemleri görülüyor.

Sadece serbest zamanlarda rahat ayakkabı giymek zorunda değilsiniz, iş sırasında da acı veren ayakkabıların yerine daha rahat ayakkabıları seçin. Ayakkabınızı çıkarın ve ayağınızın yanına koyun, göreceksiniz ki ayaklarınız ayakkabıdan daha küçük. Neden ayağınızı bunun içine sıkıştırasınız? Ayak şeklinize uygun ayakkabı seçin.

Romatizma ve artiriti olanların yumuşak ayakkabı giymesi daha doğru.

Koşu için kalın ve pedli (yastıklı) ayakkabıları seçin. Koşarken doğrudan topuklarınızın üzerine basıyor olsanız, vücut ağırlığınız 3 katı kadar kuvvet yerden size geri gelir. Bu da sizin ayağınızı, dizinizi ve kalça eklemlerinizi olumsuz etkiler.

Aynı şey gün boyu giydiğiniz ayakkabılar için de geçerli. Ayakkabınız sertse ya da içinde esnek olmayan bir iç tabanı varsa güç daha da sert olarak vücudunuza geri gelir. Bu da diz problemlerine yol açıyor.
_AERYU_ - avatarı
_AERYU_
Ziyaretçi
20 Ocak 2015       Mesaj #6
_AERYU_ - avatarı
Ziyaretçi
Ayakkabı Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
MsXLabs.org

  • Ayağınızın şeklini iyi tanımalısınız.
  • Genelde ayağı küçük gösteren ayakkabılar tercih edilir ama siz bundan uzak durun. Çünkü bu ayakkabılar hem deride, hem tırnaklarda, hem de parmaklarda dönüşü olmayan problemlere yol açabilir.
  • Ayakkabıyı, ayaklarımızın şiş olduğu akşam saatlerinde satın almak hayırlıdır. Böylece günün her saatinde rahat edersiniz. Ayakkabıcıların, "Kalıbı dar ama giydikçe açılır" demesine aldırış etmeyin.
  • Ayakkabıyı ayakta deneyin, oturarak değil. Hareket ederken kolayca salınmalısınız. Önden, yanlardan, arkadan baskı hissetmemelisiniz.
  • Yaş ilerledikçe insanın ayakları büyüyebilir. Ayakkabı numaranızın değişebileceğini bilerek eski numarada ısrarcı olmamak ayaklarınızın yararına olur.
  • İki ayağınızın numaraları farklı olabilir. Ayakkabı alırken mutlaka her ikisini de deneyin ve gerekirse numarası büyük olan ayağın "çağrısına" uyup bir numara büyük alın.


Uzman TV

Benzer Konular

11 Mart 2011 / Josie-X Soru-Cevap
25 Ağustos 2008 / RuffRyders Taslak Konular
5 Kasım 2014 / Shady Bilgisayar