Arama

Karavan

Güncelleme: 10 Haziran 2016 Gösterim: 31.540 Cevap: 4
yeşil - avatarı
yeşil
Ziyaretçi
9 Temmuz 2009       Mesaj #1
yeşil - avatarı
Ziyaretçi
Ad:  PTTseyyar.jpg
Gösterim: 2180
Boyut:  10.3 KB

Karavan

, dış etkenlerden korunaklı bir biçimde içinde uzun süre yaşanabilecek, içi kamp yapmaya uygun gereçlerle donatılmış römork veya araçlardır. Karavan çekme karavan ve motokaravan olmak üzere ikiye ayrılır. Motorlu bir araç tarafından çekilenlere çekme karavan, kendi motor gücüyle hareket edenlerine ise motokaravan denmektedir. Çekme karavanlar uzun süreli konaklamalarda konfor sağlamakla birlikte, hareket kabiliyeti ve pratiklik bakımından motokaravanla farklı kullanım amaçlarına hizmet etmekte olup, her ikisinin de artı ve eksileri vardır.

Sponsorlu Bağlantılar

Motokaravan Seçimi


Nihayet bir moto-karavan sahibi olmaya karar verdiniz. Broşürleri karıştırmaya ya da piyasada karşınıza çıkan moto-karavanları incelemeye başladınız. Çeşit çeşit moto-karavan görüyorsunuz. Acaba bunlardan hangisi size uygun? Moto-karavan alırken veya yaptırırken nelere dikkat etmeniz lazım?

Bu yazıda çok çeşitli moto-karavan ailesinin genel özelliklerini inceleyerek, sizlere teorik olarak yardımcı olmayı hedefliyoruz. Aile yapısı, zevkleri ve kullanım amacına göre herkes kendi seçimini yapacaktır.

I .

TAŞIYICI


Eskiden sadece Avrupa'da bulunan ve ithal zorluklarından dolayı uzaktan yutkunarak baktığımız taşıyıcılar bugün artık Türkiye'de rahatlıkla bulunabiliyor.

Kullanılan taşıyıcılar genelde



1. Peugeot Boxer / Citroen Jumper / Fiat Ducato (kısa, orta ve uzun olmak üzere 3 boyda, ve alçak/yüksek tavanlı))
2. Ford Transit (değişik uzunluklarda ve alçak/yüksek tavanlı tipleri var)
3. Renault Master (değişik boy ve tip)
4. Mercedes Sprinter (değişik boy ve tip)
5. Iveco
6. Volkswagen Transporter / Volkswagen LT

Bu araçların teknik özelliklerinin firmalarından rahatca elde edileceğini düşünerek, burada ayrıca belirtmedik.

II.

MOTOKARAVAN TİPLERİ


Jeep büyüklüğündeki araçlardan tutun, kamyon üzerine veya otobüse yapılana varıncaya kadar çok çeşitli olmasına rağmen, bu yazımızda en çok rastlanan seçenekleri incelemek istiyoruz :

1. Fransızların "capucine-kapuçin", İngilizce "alcove" , bizde alkovan olarak geçen şöför mahalli üzeri yatak çıkıntılı. Piyasada % 44,5 ile en yaygın kullanım oranına sahip bu araç 5-6 kişilik aileler için ideal. Kabin içi alanı geniş ve kullanışlı. Buna mukabil uzun yolda kullanımı, çıkıntısından dolayı pek rahat değil. Kapuçin nedeniyle köprülerde, ağaç dalları gibi basık yerlerde dikkatli olmayı gerektiriyor. Çıkıntının araba şöför mahalli ile üstten ve yanlardan birleşme yerlerinin çok itinalı yapılması ve izolasyonu gerekli. Kötü yapılması durumunda hem estetik bozuluyor hem de su alması içerdeki mobilyalara ve eşyalara zarar veriyor. Konfor bakımından yüksek sınıfta yer alır.

2. "profil" moto-karavanların pazar payı % 29 olup uzun yol için ideal arabadır. Kendi arasında ikiye ayrılır:
a) taşıyıcının çıplak şasesi üzerine dış ve iç yapısıyla bir karavan oturtulur. Bu tipte karavan genişliğini, iç yüksekliğini, kısmen de olsa uzunluğunu, kapı yerini ve genişliğini istediğiniz gibi ayarlama şansına sahipsiniz. Size uyan iç planı daha rahat uygulayabilirsiniz. Şasenin altında kalan karavan bölmelerini istediğiniz gibi yaparak gaz tüpü, su deposu, jeneratör, v.s gibi kullanım yerleri açabilirsiniz. Maliyeti diğerine göre fazladır.
b) Panelvan içersi tefriş edilerek yapılır. Minibüs tavsiye etmiyoruz. Zira camları dolayısıyla gerek yaşam mahremiyetinde, gerek izolasyonunda, gerek iç planlamada bir sürü kısıtlamalar getirdiği gibi, koltukları atacağımız için pahalıya geliyor. Bugün piyasada genel olarak 3 farklı panelvan bulunmaktadır. Kısa, orta ve maxi boy. Kullanımı rahattır, kilometreleri oburca yutar.Yanlız çiftler veya tek çocuklu aileler için idealdir. Kabin aksesuarları ve yapımı nedeniyle orta pahalı moto-karavan grubunda yer alır.
3. "integral" grubunun pazar oranı % 20,6 dır. Alkovanlı tip ile profilli arasında olup her ikisinin iyi yönleri burada birleşir. Kompakt yapısı dolayısıyla kullanım kolaylığını, alkovanın ferahlığını burada bulabilirsiniz. Şöför mahallini kesintisiz içine aldığından kabinleri oldukca geniştir. Kabin genişliği dış görüşü de muazzam ferahlatır. Burada insan kendini evinde gibi hisseder. Lux aksesuarlarıyla moto-karavanların en pahalı tipini temsil ederler.

4. Moto-karavanlar içinde otomobile en yakın gruptur. % 5,9 luk pazar payına sahiptir. İçersi çok küçük olduğundan konforu azdır. Bazılarında tuvalet bulunmaz. Fiyat bakımından en avantajlı gruptur. Fiat Scudo, Peugeot Expert, Citroen Jumpy, Mercedes Vito, VW Transporter gibi taşıyıcıların içinin düzenlenmesi ile meydana gelir. Şehir içinde ikinci bir arabaya gerek kalmaz. Aynı boyda Jeepler bugün şehir trafiğinde normal karşılanıyor. Tavanı yükselterek, çocuklar için 2 kişilik yatak yapılabiliyor veya açılıp kapanan tavan olabiliyor. Bu tür tavan kitleri yurtdışında hazır kit olarak var.
Son düzenleyen Jumong; 10 Haziran 2016 23:41 Sebep: Mesajlar Otomatik Olarak Birleştirildi
yeşil - avatarı
yeşil
Ziyaretçi
9 Temmuz 2009       Mesaj #2
yeşil - avatarı
Ziyaretçi
grass caravan

caravan2
Sponsorlu Bağlantılar

westfalia verdier caravan

Son düzenleyen Jumong; 10 Haziran 2016 23:42
nicely - avatarı
nicely
VIP VIP Üye
2 Temmuz 2011       Mesaj #3
nicely - avatarı
VIP VIP Üye
Dünyanın En Lüks Karavanı

Bu bir karavan değil sanki 5 yıldızlı lüks bir hotel odasını andırıyor. Hotel odasından ziyade hotelin kral dairesi gibi… Anlatılmaz yaşanır bir tarifi var.

luxcaravan001

luxcaravan002

luxcaravan003

luxcaravan005

luxcaravan006

luxcaravan007

luxcaravan008

luxcaravan009
luxcaravan010

luxcaravan011

luxcaravan012

luxcaravan013

luxcaravan014
Msn Up
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Birbirimize tutundukça ;Bıçakların ucu kapanacak.. ~Smiley9TenderMsn Inlove
DERUNİ - avatarı
DERUNİ
Ziyaretçi
19 Ocak 2012       Mesaj #4
DERUNİ - avatarı
Ziyaretçi
Karavan FaK
Jumong - avatarı
Jumong
VIP VIP Üye
10 Haziran 2016       Mesaj #5
Jumong - avatarı
VIP VIP Üye
Ad:  Eski model karavanlar.jpg
Gösterim: 2084
Boyut:  56.5 KB
Ad:  Eski model karavanlar2.jpg
Gösterim: 1656
Boyut:  61.1 KB
Ad:  Eski model karavanlar3.jpg
Gösterim: 2308
Boyut:  55.1 KB
Ad:  Eski model karavanlar4.jpg
Gösterim: 1694
Boyut:  66.4 KB
Ad:  Eski model karavanlar5.jpg
Gösterim: 1716
Boyut:  19.0 KB
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
🌘 🚀

Benzer Konular

7 Ağustos 2015 / Jumong Genel Galeri
27 Şubat 2016 / Daisy-BT X-Sözlük