Arama

Elektronik Beyin

Güncelleme: 10 Aralık 2009 Gösterim: 2.212 Cevap: 0
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
10 Aralık 2009       Mesaj #1
Avatarı yok
Yasaklı
Elektronik Beyin Nedir ?

Sponsorlu Bağlantılar

Bugün ,büyük ölçüde yararlandığımız robotların çoğu elektronik beyinli olup,bunlar (komputer) diye tanımlanırlar. Yapı ve fonksiyonlarında elektronik beyinleri temel unsur olduğundan, daha genel bir şekilde "elektronik beyin " adıyla anılırlar.

Computer) kelimesinin sözlükte karşılığına bakacak olursanız,matematik problemleri çözen bir makine" anlamına geldiğini görürsünüz. Elektronik beyin veya komputer "düşünen makine", ya da düşünen robot" diye isimlendirilse de, bu tanımlama yanlıştır. Aslında hiç bir makinenin düşünemeyeceği tabii bir şeydir.

Masa üzerinde kullanılabilecek küçük boyutlulardan,bir oda büyüklüğündekilere kadar,elektronik beyinler değişik yapıda olabilirler. Bunlar, çok karmaşık matematiksel problemlerin çözümünde,uzaya atılan uyduların yörüngelerini hesaplamakta, balistik roketlerin atılmasında,yükseklerdeki hava şartlarının tespit edilerek fırtınalara karşı hazırlıklı olmak bakımından kullanılırlar.

Bir elektronik beyinin birkaç saat içinde çözümleyeceği bazı matematik problemler, aynı şeyi kağıt kalemle yapmağa kalkışan bir insanı hayatı boyunca meşgul edebilir.

Bundan yüz yılı aşkın bir süre önce,Charles Babbage adında bir İngiliz matematikçisi,"analitik-çözümleyici" bir makine tasarlamıştı. Ancak, tasarının gerçekleştirilmesi için, gerekli mekanik parçaların olmayışı,teknik yetersizlik, bu fikrin uygulamaya dökülmesine meydan vermedi. 1936 yılında .Profesör Howard Aiken adında genç bir Harvard Profesörü, Doktor Charles Babbage'in notlarını okumuştu. Aynı fikrin gerçekleştirilebileceğini düşündü. Yardımcılarıyla beraber, 1944 yılında gerçek anlamıyla çalışır durumda ilk elektronik beyini ortaya koydu.

İki yıl sonra, tamamen elektronik ve genel kullanışlar için uygun,ENİAK adı verilen ilk elektronik beyin yapıldı. ENIAK, bugünkü elektronik beyinlerin hepsinin büyükbabası sayılabilir. ÜNİVAK, MANİAK, ÜNİKALL, MİNİVAK, SEAK ve BİZMAK gibi daha nice elektronik beyinler, ENİAK'ın torunlarıdır.

Günümüzde kullanılan elektronik beyinler iki türdür:

l - Analog komputerler

2 - Dijital komputerler

Analog komputerler (elektronik beyinler), problem çözümleyecek yapıdadır.Genellikle,belirli bir problemi veya özel bir gurup problemi çözümleyecek şekilde tasarlanıp yapılmışlardır. Cevaplar, taksimatlı bir skala üzerinde kaydedilir.

Dijital komputer (elektronik beyin)ise, daha yaygın ölçüde kullanılmaktadır. Daha değişik türde iş yapar. Dijital komputerler ölçmez,sadece sayarlar. Zaten isimleri de,iki elimizin on parmağını esas tutan ve "parmak" kelimesi anlamına "digit-dijit" den kaynaklanmıştır.

İki elimizde yirmi,oniki veya altı değil de on parmak olduğundan, saymaların çoğunda 0,1,2,3,4,5,6,7, 8 ve 9 üzerinden "ondalık" sistem esas tutulmuştur. En ilkel ve basit dijital komputer de,parmaklarımızdır.Nitekim onlardan yararlanarak basit saymalar, hesaplamalar yaparız.





Kaynak:Bilimnet

Benzer Konular

5 Ağustos 2012 / KisukE UraharA Biyoloji
11 Kasım 2017 / Misafir Mühendislik Bilimleri
29 Eylül 2011 / ThinkerBeLL Tıp Bilimleri
19 Temmuz 2012 / Sedef 21 Tıp Bilimleri