Arama

Kısa Devre Nedir?

Güncelleme: 25 Haziran 2013 Gösterim: 8.300 Cevap: 1
_KleopatrA_ - avatarı
_KleopatrA_
Ziyaretçi
22 Şubat 2010       Mesaj #1
_KleopatrA_ - avatarı
Ziyaretçi
Kısa Devre
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Bir elektrik veya elektronik devrede bir hata sonucu meydana gelen yüke paralel düşük dirençli hat.

Kısa devrenin tanımı


Bir elektrik devresi ne kadar karmaşık olursa olsun, basit bir şekilde gösterilebilir. Fransız elektronik mühendisi Léon Charles Thévenin (1857–1926) tarafından geliştirilen ve adını taşıyan bir yöntemle, devre sadece iki elamana indirgenebilir. Bunlar, bir gerilim kaynağıyla, bütün yükleri ifade eden bir eşdeğer dirençtir. (Yükler direnç veya empedans olabilir.)
Devrenin görevi kaynağın ürettiği akımın bu yük üzerinde harcanmasıdır. Akan akım, kaynağın geriliminin yük direncine bölünmesiyle bulunur. Yük üzerinde harcanan güç ise kaynağın gerilimi ile akımın çarpımıyla verilir.
Kısaca,
5eb0b9fb65ab2b0675bd755eed6fda4c
Burada P watt (W) cinsinden güç, V volt (V) cinsinden kaynak gerilimi, I amper ( A) cinsinden akım şiddeti, R ohm (Ω) cinsinden dirençtir. Üreteç gücü de bu güç harcamasına uygun seçilir.
Ancak, bir arıza veya bağlantı hatası sonucu, bu yüke paralel olarak düşük dirençli (hatta hemen hemen 0 dirençli) ikinci bir hat daha oluşabilir. Bu istenmeden oluşan ikinci hatta kısa devre denilir.

Elektrik devrelerinde kısa devrenin yol açtığı sorunlar

Gerilim kaynaklarının gerilimleri bellidir. Akım ise yük tarafından saptanır.Çok düşük dirençli bir paralel hattın açılması demek, kaynaktan aşırı akım çekilmesi ve kısa devre hattı üzerinde aşırı bir güç harcanması demektir. Bunun sonuçları şu şekilde özetlenebilir.
  • Aşırı güç çekilmesi şayet bir önlem alınmamışsa, gerilim kaynağının kapasitesinin aşılması ve bu kaynağın arızalanması sonucunu verir.
  • Aşırı güç kısa devrenin olduğu noktada büyük miktarda ısı üretimine yol açar.Hatta çevrede yanıcı madde varsa, bu durum yangına bile yol açabilir.
  • İletim hatları ve kabloların (seri oldukları için) genellikle pek hesaba katılmayan düşük düzeyde dirençleri vardır. Ancak şayet kısa devre iletim hatlarından sonra meydana gelmişse, kısa devre anında kablolardan aşırı akım çekilmeğe başlanınca iletim hatlarında da ısınma meydana gelir ve kablolar yanabilir.


Örnek



KC4B1sa devre



Bir gerilim kaynağı 100 v üretmektedir. Bu kaynak en fazla 5 A çekecek şekilde üretilmiştir. Kaynağın bağlı olduğu eş değer yük 50 Ω dır. Kablo direnci ihmal edilebilecek kadar küçüktür. Normal şartlar altında eşdeğer direnç 50 Ω olduğundan, kaynaktan 2 A akım çekilmektedir.2 A kaynağın kapasitesi içersindedir.
Ancak, bir arıza, hatalı bağlanrı vb. sonucu, yüke paralel 1 Ω lık bir kısa devre meydana gelirse, bundan doğacak sakıncalar şunlardır:
1 Ω luk kısa devre kaynaktan (yükün çektiği akım gözardı edilse bile ) 100 A kadar akım çeker.Bu kadar yüksek akım kaynağın kapasitesi üzerindedir. Şayet önlem alınmamışsa, kaynak kısa süre içinde arızalanır. Öte yandan, kısa devrenin olduğu yerde, kaynak arızalanıncaya kadar, 10 000 w (= 10 kW) kadar bir güç harcanır ki, ısı haline gelecek bu enerjinin çevreye çok büyük zarar vereceği ortadadır.

Sigorta


Uygulamada kısa devrenin yol açtığı sorunlara karşı en etkili önlem sigortadır. İlke olarak sigorta belli bir akım limit değerinde devreyi kesen elemandır. Sigorta devrede seri olarak yer alır. Kısa devre sebebiyle akım yükseldiği takdirde, devreyi keser.

Elektronik devrelerinde kısa devrenin yol açtığı sorunlar

Devreler arasında elektrik elektronik diye kesin bir ayrım yapmak mümkün değildir. Ancak şayet devrenin fiziki boyutları dalgalı akım dalga boyu ile karşılaştırılabilir ölçüdeyse, devreler elektronik devre olarak nitelenir. Ne var ki bu durumda, kısa devre kavramı da farklıdır. Elektronik devrede, kısa devre olan noktanın kısa devre etkisi yapması için o noktanın kaynaktan dalga boyunun tam katı kadar uzakta olması gerekir. (Burada dalga boyu kablo içindeki dalga boyudur.) Elektronik devrelerde kısa devrenin en önemli sakıncası kaynağa yansıyan güçtür. Çünkü kaynaklar kendi üerttikleri güç düzeyinde de olsa, yansıyan güce karşı dayanıksız olurlar.

buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
25 Haziran 2013       Mesaj #2
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Kısa Devre
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Bir devrenin iki ucunda, çok küçük bir dirençle yapılan elektriksel bağlantı. Kısa devre, genellikle isteğe bağlı olmaksızın, değişik nedenlerle meydana geldiği gibi, kimi devrelerde bilinçli olarak da oluşturulabilir. Kısa devreye en iyi örnek, üzerindeki plastiği erimiş ve bakır telleri birbirine değen bir kordonun fişe takılmasıdır. Bu durumda, direncin çok düşük (bakır teller iyi iletken olduğundan dirençleri yok gibidir) olması, devreden çok büyük bir akımın geçmesine yol açar. Böylesine yüksek bir akımın elektrik şebekesine vereceği zarar, sigortanın atmasıyla (devrede bir tür anahtar görevi yapan sigorta telinin kopmasıyla) önlenmiş olur.
In science we trust.

Benzer Konular

18 Mart 2012 / Süleyman AsaF Soru-Cevap
6 Temmuz 2012 / ener Mühendislik Bilimleri
4 Şubat 2012 / senmibenn Soru-Cevap
8 Haziran 2012 / buz perisi X-Sözlük
16 Haziran 2015 / nötrino X-Sözlük