Arama

Transmisyonlar

Güncelleme: 2 Ocak 2013 Gösterim: 1.808 Cevap: 0
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
2 Ocak 2013       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Transmisyonlar
MsXLabs.org & Morpa Genel Kültür Ansiklopedisi
Sponsorlu Bağlantılar

Mühendislikte, gücü, kaynağından uygulama noktasına aktaran aygıt.

Transmisyonlar genellikle güç milinin açısal hızını (ya otomobillerde olduğu gibi dişli çark düzenekleriyle ya da bisiklette olduğu gibi zincirle) belirli oranlarda ve kaymaya yol açmadan ya da (kayış-kasnak düzeneği vb. ile) değişken oranlarda ve kaymaya da yol açarak değiştirmekle çalışırlar.

Normal vitesli bir otomobilde, motor krank miline bağlı volan, debriyaj aracılığıyla vites kutusuna bağlıdır. Debriyajın baskı yayları, debriyaj balatasının volana temasını, sürtünme yoluyla da birlikte dönmesini sağlar. Debriyaj pedalına basıldığında volanla transmisyonun geri kalan bölümü arasındaki bağlantı kesilir ve vites koluyla vites kutusundaki farklı dişlilerin birbirine geçmesi sağlanır (vites değiştirilir).

Günümüz vites kutularında tüm ileri viteslerde, dişlilerin birbirine geçmeden önce dönüşlerini senkronlayan ve böylece birbirlerine daha kolay geçmelerini sağlayan "senkromeç" adlı konik parçalar vardır. Vites kutusu, kardan bağlantılı "şaft"la diferansiyele bağlanır ve diferansiyel de her biri bir tekerleği döndüren kamalı millerle hareketi tekerleklere iletir. Tüm bu sistem "transmisyon" adıyla bilinir.

"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.