Arama

Peltier Nedir?

Güncelleme: 6 Eylül 2013 Gösterim: 3.281 Cevap: 0
_EKSELANS_ - avatarı
_EKSELANS_
Kayıtlı Üye
6 Eylül 2013       Mesaj #1
_EKSELANS_ - avatarı
Kayıtlı Üye
Peltier
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

250px Peltierelement 16x16
16x16 mm ölçülerinde bir Peltier elemanı.

Peltier 12 volt elektrik ile çalışan bir tarafı çok soğuk olup diğer tarafı aşırı sıcak olan elektronik alettir. Taşınabilir buzdolaplarında, otomobil soğutucularında ve bilgisayar soğutma sistemlerinde kullanılır. Peltierin aynı zamanda diğer bir özeliği de iki yüzeyi arasındaki sıcaklık farkından dolayı elektrik enerjisi üretmesidir. Bu enerjinin miktarı yüzey alanının genişliğine ve kullanılan madde cinsine göre değişiklik göstermektedir. Ortalama 40x40x3.9 mm ölçülerinde bir peltier iki yüzeyi arasında sıcaklık farkı 80 derece olduğu bir ortamda yaklaşık 1,5V ve 0,2A değerlerinde bir enerji vermektedir. İki yüzey arasındaki sıcaklık farkı artıkça ürettiği enerji de artacaktır.
Peltier, P ve N uçlarının seri bağlanmasıyla oluşan ve içinden doğru akım geçtiğinde “Peltier efekti” diye bilinen fiziksel bir etki ortaya çıkaran elemandır. Bu etki ile malzemenin bir yüzü ısınırken diğer yüzü soğur.
peltier element teknolojisi rus bilim adamlarınca uzay araçlarının ısınan yüzeyinin uzay aracının iç bölmelerinde klima etkisi yapması için icat olduğu şeklinde yorumlar vardır, Bu elementlerin ticari dünyada kullanılmasını Amerika lılar sağlamıştır. Peltier elementler çeşitli voltaj ve ebatlarda olabilirler, 6 -12 - 24 V çalışanları vardır. Anot ve Katot uçları vardır. Elementlere doğru polarizasyonda voltaj verildiğinde bir yüzeyin ısındığı, diğer yüzeyin soğuduğu görülür, Polarizasyon yönü değişince ısınan ve soğuyan yönlerde değişir. kullanım alanına göre bazı dezavantajlarıda vardır. Yüzey soğutmak için kullanılıyorsa, arka yüzeyinden çıkan yüksek ısınında bir şekilde soğutulması gerekir. Yoksa aşırı ısınmadan dolayı peltier kolayca yanabilir. Tıbbi cihaz teknolojilerinde, CPU soğutma işlemleri, Oto buzdolabı vs yaygın bir kullanım alanı vardır.

Benzer Konular

22 Mart 2009 / Gabriella Mühendislik Bilimleri