Arama

Nazar Nedir? Nazar Hakkında

Güncelleme: 28 Aralık 2015 Gösterim: 35.179 Cevap: 2
galatasaraylı18 - avatarı
galatasaraylı18
Ziyaretçi
4 Mart 2008       Mesaj #1
galatasaraylı18 - avatarı
Ziyaretçi

Sponsorlu Bağlantılar
nazar20boncugu


Nazar

Pek çoğumuzun bilmediği, pek çoğumuzun da varlığına cahilce itiraz ettiği bir tehlikeyi anlatmak istiyorum. Bu tehlike emin olunuz ki, bugün ruhsal ve manevi rahatsızlık hisseden ve bunu doktor doktor gezip tedaviye gayret sarfeden fakat bu konuda en ufak bir mesafe bile alamayan insanlarımızın rahatsızlığının baş nedenidir. Yalnız müslümanlar arasında değil, gayrimüslimler arasında da nazar (göz değmesi) inancı vardır. Nazar bir elektriktir, bir frekanstır, bir kötü enerjidir. Bakışta önemli olan ilk bakıştır. Ona göre nazara karşı paratoner önlemler alınmalıdır.
Günümüze kadar ilim adamları nazar değmesini araştırmışlar, böyle bir olayın vuku bulduğunu kabul etmişler; fakat bu olayın nasıl meydana geldiğini anlayamamışlardır. Yani nazar (göz değmesi) olayı gerçekten vardır, fakat bu nasıl meydana gelmektedir? İşte ilim adamları bunu keşfedememişlerdir:
Ancak bugün tekniğin gelişmesi ile asrın mucizesi olarak kabul edilen bioenerji ilmi sayesinde bu olay kanıtlanmış ve insanların gözlerini çok etkili morötesi ve kızılötesi ışınlar yaydığı, bu olayın da insanlar ve diğer varlıklar üzerinde büyük ölçüde tahribata neden olduğu anlaşılmıştır.
İşte bu ışınlar insan makinesinin düzeni olarak kabul edilen "Bioritm"i yani insanın biyolojikdengesini bozmakta ve insanlarda bitkinliğe, halsizliğe, hastalığa, hatta zayıf bünyeli insanlarda ölüme bile neden olmaktadır.
Yapılan araştırmalar neticesinde görülen bir diğer gerçek de; bu ışınların doz ve oranının insanların KIZGIN, SİNİRLİ, HEYECANLI ve KISKANÇ anlarında daha da arttığı ve tahrip gücünün yükseldiğidir. Bu güç, renkli gözlü insanlarda diğer göz renklerine sahip insanlara nazaran daha artmakta ve tehlikeli olmaktadır.

Bazı insanların çok beğendikleri insanlara veya mallara, bakışlarıyla ve sözleriyle zarar verdikleri tarih boyunca görülmüş bir gerçektir. Siz de kendi hayatınızda, durup dururuken bardağınızın kırıldığına, vazonuzun veya aynanızın çatladığına, yeni aldığınız ve üzerine titrediğiniz bir eşyanın durup dururken bozulduğuna şahit olmuşsunuzdur. Veyahut da kendinizi çok sıhhatli ve zinde hissettiğiniz bir anınızda birderbire halsizleşip, sebepsiz bir yere hastalandığınız olmuştur. Tüm bu olayların nedeni ve sebebini bilmediğimiz nazar olayıdır. İşte bu nedenle islam alimleri Kur'an-ı Kerim'den aldıkları ilhamla nazar değmesi olayını kabul etmişler, nazardan korunmak için kökü ayet ve hadislere dayanan bazı silahlar tavsiye etmişlerdir. Nazar olayının varlığını Peygambere (S.A.V) haset ederek, ona göz değdirmeye çalışanların olduğunu haber veren Kalem Suresi'nin 51. Ayet'inden anlıyoruz
"Doğrusu o kafirler Kur'an'ı işittikleri vakit az kalsın, gözleriyle yiyeceklerdir. Hala da senin için Muhakkak ki o bir mecnundur' diyorlar. “
Kafirler bu sure ile bundan önce Kur'an'ı ilk işittikleri zaman onu nazım ve manasıyla belegatının yüksekliğini, Peygamberin (S.A.V) O'na mazhariyetini son derece kıskanmış, bütün kötülük ve kıskançlık dolu bakışlarını ona dikerek ve onu yiyecekmiş gibi bakarak yok etmeye çalışmışlardır. İşte onun üzerine bu Ayet-i Kerime nazil olmuş ve Peygamber'i (S.A.V) bu kötü durumdan haberdar ederek onlara karşı tedbir almasını sağlamıştır.

20060109161842 nazar































</B>
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
5 Mayıs 2009       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Nazar'ın Bilimsel İzahı

Sponsorlu Bağlantılar
Nazar halk dilinde göz değmesi,göz yakması,göz çekimi,göz istemi ve göz ışıması olarak bilinir.

Arapça nazar'a isabetül ayin denilir.Nazarın bilimsel tanımı ise;gözdeki fotoreseptörlerin kasılması sonucu açığa çıkan neğatif ve pozitif göz akım dalga ışınımına nazar denir.

Nazar'ın üç türlü ışınım etkisi vardır.Bu konu radyoloji ilmiyle bağdaştırılarak labaratuvarlarda ispatlanmıştır.

Alfa(sarsıcı) Beta(kırıcı,yıkıcı) ve Gama (yakıcı) ışınları olarak,genel itibariyle halk arasında daha çok Alfa (sarsıcı)ışın etkileri daha yoğun olarak oluşmaktadır.Nazar değen insanda bilimsel olarak beynin orta bölümü olan(Mezensefelon) kısmında nöronlar(sinirler) harekete gecerek;göz küresini büyütür ve esneme başlar.

İnsana nazar değdiği bilimsel olarak fizyolojik açıdan esneme ve göz küresinin büyümesinden anlaşılır.Nazar'ın oluşagelmesi için nazarı vuran kişinin,nazara gelecek kişiye negatif ışın göndermesini bilinçsiz olarak gerçekleşmesi gerekir.Nazar kesinlikle bilinçli olarak gerçekleşemez.Nazar'ı bilinçli olarak gerçekleştiren insanlar,çok azdır.Bu olay parapsikoloji konusuna girer.Nazarı bilinçli olarak vuran insanların gözlerinden Gama(yakıcı)ışınlar akımı oluşur.

Bu tür ışınlar röntgen çekimi bile gözleriyle yapabilecek seviyede X ışınlarını beynin hipotalamus kısımlarından boşalarak oluşturabilirler.Bu tür insanlar sayısı az olmakla birlikte çok tehlikelidirler.Gama ışınlara ilk defa 14 yaşındaki bir rus kızında bulunmuş ve ölçülmüştür.Bu insan gözleriyle karşısındaki insana radyolojik Gama ışını yollayarak röntgen çekimi bile yapabilmektedir.1000 kişi üzerinde laburatuvar'da yaptığımız çalışma sonucunda en çok nazar' a gelen göz renkleri kahverengi ve yeşil gözlü insanlar daha çok nazara maruz kalırlar.En etkili nazar ışınlarını oluşturan göz renkleri ise mavi ve sarı(Bal) göz renklerine sahip olan insanlar oluşturmaktadır.8 çeşit göz renklerine sahip olan insanlar üzerinde yaptığımız çalışma sonucu,sarı,mavi.siyah,yeşil,menekşe,gri,ela ve kahverengi göz renklerine sahip insanların birbirini pigment(Göz renk hücreleri) lerinin uyuşumu şöyledir.
mavi gözlüler sırasıyla en çok;kahverengi,ela,gri,menekşe,yeşil,sarı ve siyah gözlülere nazar vurur.
sarı(bal) gözlüler;mavi,siyah,yeşil,kahverengi,menekşe,gri ve ela gözlülere nazar vurur.
yeşil gözlüler;gri,ela,siyah,kahverengi,menekşe,sarı ve mavi gözlülere nazar vurur.
siyah gözlüler sırasıyla en çok;mavi,ela,yeşil,kahverengi,gri,menekşe ve sarı göz renkli gözlere nazar vurur.
ela gözlüler en çok sırasıyla;yeşil,sarı,mavi,siyah,kahverengi,menekşe ve gri gözlülere daha çok nazar vurur.
gri gözlüler en çok sırasıyla;siyah,menekşe,sarı,mavi,yeşil,ela ve kahverengi gözlülere daha çok nazar vurur.
menekşe rengine sahip insanlar sırasıyla;gri,sarı,yeşil,ela,kahverengi,siyah ve mavi gözlülere nazar vurur.
kahverengi gözlüler en çok sırasıyla;mavi,yeşil,sarı,ela.menekşe,gri ve siyah gözlülülere nazar vurur.
8 Çeşit göz renklerine sahip 1000 insan üzerinde yapılan çalışmaların sonucunda bu verilere ulaşılmıştır.
Nazar daha çok güzel insanlara,mala mülk sahiplerine,halk arasında şöhret sahiplerine,işinde başarılı olan insanlara,değerli maddelere,yeni olan gelişmelere,yeni evlenen gençlere,yeni doğan şirin çocuklara,yeni alınan arabalara,yeni alınan eve,bağa bahçeye daha çok nazar değer.Çünkü insana çekim ve istem oluşturan tüm güzel olan oluşumlara nazar değer.



Nazarın fizyolojik etkileri;baş dönmesi,ani mide bulantısı,ayak kayması,bulanık görme,refleks bozulmaları,gözlerin kızarması,göz küresinin büyümesi,sebepsiz esnemeler,sakarlıkların başlaması,çeşitli hastalıklar,biryerden düşme,gözde kan birikimi,sivilceler,elde veya başka bir yerde siğiller çıkması,göz çıbanları,kaş dökülmesi,bağaz ve kulak kaşıntısı,saç dökülmesi,cinsel iktidarsızlık,sakal ve saç kıran,mide ağrısı,dudak kuruması,ayak-el ağırması,bel ağrısı,burun kaşıntısı,kulak çınlaması,göz bulanıklığı,el-ayak kaşıntısı vb gibi fizyolojik bozukluklar nazar değdiğinde başlar.



Nazarın psikolojik etkisi
;rüyada sıçramalar,tik oluşması,el titremesi,göz dalması,yorgunluk hissi,uyku bozukluğu bazende aşırı uyku istegi,dalma hastalığı,gülme hastalığı,ani bunalım dönemi,stres,konsantre ve motive eksikliği,sebepsiz huysuzlaşma,dil sürtçmesi,düşüncede saçmalama,kalp çarpıntısı,kabuslar görme,sebepsiz göz yaşı,sebepsiz mutsuzluk-huzursuzluk hissi,kendinde ağırlık olduğu hissi,regl sancısının artması,rüyada nazar boncuğu görmesi,bitkinlik hissi vb gibi ruhsal etkiler oluşur.



Nazarın parapsikolojik etkileri;bereketsizleşme,işinizin rast gitmemesi,evinizde huzursuz olması,kaderin bir parçası olan şansınızın kapanması,kısmetinizin kapanması,yaşadığınız ortamı sevmeme,üzerinde aşırı derece bilinmeyen ağırlıklar oluşması,sevdiğinizden nefret etme,evliliklerde sebepsiz kavgalar,boşanmalar,eşinizin değişmesi,kıskançlıklaraın başlaması,arkadaşlıklarınızın bozulması,evlenememe,rüyalarınızda devamlı mavi renk veya nazar boncuğu görme,şiddetli geçimsizlik,büyülenme hissi vb gibi parapsikolojik etkiler oluşur.
Nazar daha çok altın,elmas,pırlanta ve gümüş gibi değerli takılara değer.
Kadın nazarı erkek nazarından daha fazladır.Bu olay kadınların her ortamda güzel gözükmek hissinden ve kapris yapma gücünden oluşur.Kadınlar birbirlerine daha çok nazar vururlar.
Erkek nazarı kadınlar üzerinde fazla etkili değildir.Erkekler genellikle kendi cinslerine daha çok nazar vururlar.
Nazara en çok maruz kalanlar;estetik ameliyat yapanlar,siyasetçiler,sanatçılar,sporcular,mankenl er,sanayiciler,sosyeteler,medya karşısında daha çok bulunanlar ve işlerinde başarılı olan insanlara daha çok nazar değer.

Nazar olgusu radyoloji ilmiyle bağdaştırılarak ilk defa bilimsel olarak incelemeler ile kanıtlanmıştır.

Nazarın parapsikolojik etkilerinden korunmayı dualar ile yapmak daha sağlıklıdır.


Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
28 Aralık 2015       Mesaj #3
Safi - avatarı
SMD MiSiM
NAZAR a. (ar. nazaı).
1. Gözleri bir kimse ya da bir şey üzerine çevirme; bakma, bakış.
2. Belli bir biçimde ele alma, öyle sayma: Bu olaya hangi nazarla bakarsan bak, olumlu bir yön bulamazsın.
3. Bazı kimselerde özellikle de bakışlarında bulunduğuna ve zarar verdiğine inanılan güç; göz değmesi: Nazara inanmak. Nazardan korkmak.
4. Nazar atfetmek, bakmak. || Nazar boncuğu, nazar değmesin diye takılan mavi boncuk ya da onun yerini tutan başka bir şey, göz boncuğu; eşi, benzeri bulunmaz anlamında kullanılır (tkz.). || Nazar değmek, nazara gelmek, nazara uğramak, uğursuzluk getirdiğine inanılan bakışların etkisiyle kötü bir duruma düşmek; göz değmek. || Nazar değmesin, "Tanrı kötü ve uğursuz bakışların etkisinden korusun” anlamında söylenen iyi dilek sözü. || Nazarı dikkatini celbetmek, çekmek, dikkatini, ilgisini toplamak. || Nazarı itibare almak, göz önünde bulundurmak önemsemek. || Nazarda olmak, gözde olmak (esk.). || Nazardan düşmek, gözden düşmek (esk.). || (Bir kimsenin) nazarında, birinin düşüncesine göre, onun açısından, onun gözünde: Benim nazarımda hiçbir değer taşımaz. || (Bir kimseye, bir şeye şu, bu) nazarıyla bakmak, ona o açıdan, o gözle o kanıyla bakmak: Ona zengin nazarıyla bakıyorlar. || Nokta-i nazar - NOKTAİNAZAR.

—Esk. Yan, bakış. |j Yüz çevirip bakma, önemseme, iltifat etme. || Nazar-baz, neşeli ve şuh bakan. || Nazar ehli, bir işin iç yüzünü kavrayan kimse. || Nazar-endaz, bakan, göz atan. || Nazar-firib, göz aldatan. || Nazar-firib-i efkâr, düşünceleri yanlış yöne sevk eden, yanlış düşündüren. || Nazargâh, bakılan ya da bakılacak yer; göz değdiren, kem gözlü. || Nazar-rûba, dikkat çeken; güzel, dilber. || Nazar-ı ibret, kötü bir olayı ders alınacak bir örnek olarak görme. || Nazar-ı istihcan, açık saçık, ayıp sayarak bakma. || Nazar-ı istilakâra- ne, saldırgan bakış. || Nazar-ı musagger, bir şeyi asıl boyutlarından daha küçük görme. || Nazar-ı şevkat,acıma bakışı. || Nazar-ı takdir, değer biçmek amacıyla bakma.

—Folk. Bazı kimselerin bakışlarında bulunduğuna ve insanlara, evcil hayvanlara, ürüne ve mala zarar verebileceğine inanılan tinsel güç. (Bk. ansikl. böl.) || Nazar değmek, birinin aşırı ilgili ya da kötü niyetli bakışları nedeniyle zarara uğramak. (Bk. ansikl. böl.) || Nazar takımı, nazara karşı etkili olduğuna inanılan maddelerle yapılan nazarlık. (Bk. ansikl. böl.) || Nazara uğramak, nazar değmek. || Nazarı değmek, birisine aşırı ilgili ya da kötü niyetli bakışlar yönelterek bir zarara uğramasına ya da kötü duruma düşmesine neden olmak.

—Tasav. insanı Tanrı gerçeğine ulaştıran yollardan biri; içebakış. (Bk. ansikl. böl.) || Nazar berkadem, nakşibendilikte tarikata yeni giren kimsenin (salik) kalbini başka şeylere yöneltmemek için çevresine bakmaması. || Nazar-ı hakkani, hamzevilikte mürşidin bakışıyla talibin aşk ve cezbeye uğraması (kendinden geçmesi).

—ANSİKL. Folk. Nazar Anadolu’da oldukça yaygın bir inanıştır. Özellikle açık mavi gözlü ve keskin bakışlı kişilerde nazar gücünün fazla olduğu düşünülür. Kıskançlık duygusu da nazarın başlıca nedenlerinden biri olarak kabul edilir. Nazarın en çok, güçsüzlükleri nedeniyle çocukları; kıskançlık duygularını kamçılaması nedeniyle güzel, hünerli, şanslı ve mutlu kişileri etkilediği yaygın bir inanıştır. Nazar olumsuz duygulardan kaynaklanabileceği gibi, aşırı sevgi ve hayranlık duygularının etkisiyle de ortaya çıkabilir.

Nazar değmek. Belli bir nedeni olmadan hastalanan çocuğa, birden zarara uğrayan hayvan ya da mala, ansızın kırı- lıveren eşyaya nazar değdiğine inanılır Aile içindeki düzen, iki dost arasındaki sevgi bağı, başarıyla yürütülen bir iş nazar değmesi sonucu kötü yönde etkilenebilir. Ana babanın, ya da yakınlarının aşırı sevgisi ve ilgisi çocuğa nazar değmesine neden olabilir. İnanışa göre, kimi zaman kötü, kimi zaman da iyi ama aşırı duygular, göz yoluyla bakılan kişiyi etkiler ve zarara uğramasına neden olur. Bunı/önlemek için çok çeşitli uygulamalara başvurulur. Nazardan korunmada akla gelen ilk çare, nazar değmesi olasılığı olan kişiyi gözlerden uzak tutmaktır. Nitekim Anadolu’ nun birçok yöresinde sağlıklı ve güzel çocuklar kırkı çıkıncaya değin, hatta çıktıktan sonra da nazar değebilecek kişilere gösterilmez.
Çocukların yakınları, sevgi ve hayranlık duygularının nazar değmesine neden olacağı düşüncesiyle çocuğu severken maskara, çirkin, sümüklü vb. kötüleyici sözleri yeğlerler. Arada bir mutlaka "maşallah" demek ve ardından “tü tü" diyerek tükürme taklidi yapmak yaygın bir uygulamadır. Böylece kötü gözlerin etkisini ürkütüp kaçırmak amacı güdülür. "Elem tere keyfe fiş, kem gözlere şiş" türünden tehditli sözler söylemenin de zararları önleyeceği düşünülür.
Nazar değmesine karşı kullanılan en yaygın uygulama nazarlıktır. (NAZARLIK.)
Nazar değmesi sonucu hastalanan, zayıflayan kişiyi okutmak da yaygın geleneklerdendir. Aynı ölçüde yaygın bir başka uygulama, tütsü ya da kurşun dökme’dir. Özellikle üzerlik yakma, nazara karşı çok sık başvurulan bir uygulamadır. Üzerlik tohumları ateşe atılır, nazar değmiş ya da nazardan korunması istenen kişiyi bunun dumanı koklatılır. Bu sırada bazı tekerlemelerin okunduğu da olur. Nazarı önlemek için muska yazdırmak da yaygın uygulamalardandır.

Nazar takımı, nazar takımının başta gelen parçası nazar boncuğudur. Altın maşallah, kurt dişi, kaplumbağa yavrusu kabuğu, çörekotu, ufak bir şap parçası, çitlembik ağacı kabuğu, yeşil kahve tanesi, deniz hayvanlarının kabuklan, nal, bir diş sarmısak vb. çok değişik malzemeyle hazırlanan nazar takımı, boncuk ve maşallah dışarıda kalacak biçimde bir mahfazaya ya da küçük bir torbaya konup bir birine iliştirilir. Omuza asılarak ya da vücudun belden yukarı bir kısmında dışarıdan görünecek biçimde taşınır.

—Tasav. Nazar birçok tarikatta Tanrı gerçeğine ulaşmanın temel yoludur. Bu açıdan nazara (bakışa) büyük önem verirler Tarikata yeni giren (salik), şeyhin nazarını bekler. Tarikata ya da şeyhe kapılananın onu görür görmez etkisine kapılmşsı şeyhin nazarının gücünü gösterir: "bir bakışta şeyh onu kul (ya da mürit) etti” denir Ayrıca tasavvufi inançlara göre Tanrı, insanın yüzünde tecelli ettiğinden insanın insana bakışı Tanrı'nın kendi kendini görüşüdür. Bu açıdan da “nazar" tarikat tarafından kutsal sayılır.

Kaynak: Büyük Larousse

Benzer Konular

1 Aralık 2016 / Kral_Aslan X-Sözlük
1 Aralık 2012 / doqido Soru-Cevap
25 Aralık 2009 / asla_asla_deme Müslümanlık/İslamiyet