Arama

Mahkeme-i Kübra Nedir? Mahkeme-i Kübra Hakkında

Güncelleme: 22 Ağustos 2016 Gösterim: 9.410 Cevap: 1
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
8 Mart 2008       Mesaj #1
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın

Mahkeme-i Kübra Nedir?


Yapılan hiçbir iyilik boşa gitmez. Yapılan hiçbir kötülük de insanın yanına kar kalmaz. Allah Teala; “İnsan için ancak emeğinin karşılığı vardır ve yaptıklarının karşılığını mutlaka görecektir.” Necm:39-40 buyuruyor. Emeğin iyilikse iyilik, kötülükse kötülük olarak belki bu dünyada, eğer bu dünyada olmazsa ahrette mükâfat ya da ceza olarak mutlaka bir karşılığı olacaktır.
Sponsorlu Bağlantılar

Mahkemi-i Kübra, ilahi adaletin noksansız gerçekleşeceği yerdir. O gün hiç kimseye en ufak bir haksızlık yapılmayacaktır. Enbiya Suresinin 47 nci ayetinde şöyle duyurulmuştur: “Kıyamet günü için, adalet terazileri kuracağız. Öyle ki hiçbir kimseye zerre koyacağız.”

Peygamberimiz (s.a.s.) bir hadisi şeriflerinde , “ Allah sizin bedenlerinize ve görüntünüze bakmaz. Allah sizin kalbinize ve amelinize bakar.” buyuruyor. Kalp, iyiliğe niyetin yapıldığı ve iradenin davranışları yönlendirdiği bir merkezdir. İnsanı hem Allah katında hem de insanlar arasında yüceltecek olan iyi ve güzel davranışlardır. İyilik sahibi yaptığı iyiliklerle kendi davranışlarını süslediği için öncelikle kendisine iyilik yapmış olmaktadır. Aynı şekilde kötülük de, sahibini küçük düşürerek, başını çeşitli belalara sokarak en fazla failine zarar verir. Bu sebeple iyilik, başkalarının beğenisinikazanmak için değil, kendisine iyi davranmak yaraştığı için yapılmalı, kötülükten de zarardan korunmak için sakınmalıdır.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen Safi; 22 Ağustos 2016 21:27
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
perlina - avatarı
perlina
Ziyaretçi
22 Ağustos 2016       Mesaj #2
perlina - avatarı
Ziyaretçi

Mahkeme-i Kübrâ


MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar

En büyük mahkeme, âhirette bütün insanların amel defterlerinin tartıldığı ve dünyâda yaptıklarının hesâbını verecekleri yer.
Allahü teâlânın bilmediği hiçbir şey yoktur. Açık ve gizli O’nun yanında birdir. O; “Ol!” dedi, yokluktan varlık meydana geldi. O, henüz olmamış olanları, açığa vurulmamış sırları bilir. Yeri ve gökleri kudretiyle (gücüyle, kuvvetiyle) tutan, kıyâmet günü Mahşerde kurulacak mahkeme-i kübrânın hâkimi (hükmedeni) O’dur. (Sa’dî Şîrâzî)
Ad:  mahkeme -i kübra.jpg
Gösterim: 3548
Boyut:  131.2 KB
Hâşr kökeninden ism-i mekân olan mahşer, sözlükte toplanma yeri demektir. Hz. İsrâfil'in ikinci defa Sûr'a üflemesi ile yeniden dirilecek olan insanların ve diğer canlıların toplanacağı yere mahşer ve mahşer yerinde Yüce Allah'ın yapacağı yargılamaya mahkeme-i kübrâ denir.

Yüce Allah buyuruyor:
İnsan başıboş bırakılacağını (sorgulanmayacağını) mı sanıyor? (Kıyâme, 36)

Fiziksel açıdan en güzel bir şekilde yaratılan, akıl ile bilinçlendirilen ve ruh ile sonsuzlaştırılan insan, bitki türleri gibi sadece dünya hayatı için ya- ratılmadığından öldükten sonra yeniden diriltilip kabrinden kaldırılacak ve mahşer yerindeki mahkeme-i kübrâ'da yargılanacaktır.

Yüce Allah buyuruyor:
İnkârcılar öldükten sonra (yeniden) diriltilmeyecekleri iddiasında bulundular. (Ya Resûlüm!) De ki: Hayır! Rabbime andolsun ki kesinlik- le (yeniden) diriltileceksiniz. Sonra yaptıklarınız size haber verilecek, bu da Allah'a göre çok kolaydır. (Teğâbün, 7)

"Zalim izzetinde, mazlûm zilletinde kalıp, buradan göçüp gidiyorlar. Demek, bir mahkeme-i kübrâya bırakılıyor, tehir ediliyor; yoksa, bakılmıyor değil. Bâzan dünyada dahi ceza verir. "
Bediüzzaman Said Nursi

Benzer Konular

9 Ocak 2009 / TiglonBoYs Spor tr
12 Ağustos 2016 / perlina Din/İlahiyat
30 Mart 2016 / Mira X-Sözlük
13 Mart 2014 / Misafir Cevaplanmış