Arama

Dini Kutlamalar - Sayfa 16

Güncelleme: 13 Nisan 2018 Gösterim: 103.034 Cevap: 372
_RoSe_ - avatarı
_RoSe_
Ziyaretçi
16 Kasım 2010       Mesaj #151
_RoSe_ - avatarı
Ziyaretçi
kurban0oz3

Sponsorlu Bağlantılar
Yavru_Aslan - avatarı
Yavru_Aslan
VIP VIP Üye
16 Kasım 2010       Mesaj #152
Yavru_Aslan - avatarı
VIP VIP Üye
KURBAN VE BAYRAM

Sponsorlu Bağlantılar
Dinler tarihine baktığımız zaman ilk kurban hadisesi Adem peygamberin oğullarını Allah’a yaklaştıracak birer kurban sunduklarını görürüz.

Onlardan birininki kabul edilmiş,diğerininki kabul edilmemişti. Kurbanı kabul edilmeyen demiştiki; seni mutlaka öldüreceğim. Öbürüde, Allah ancak inanan ve sakınanlardan kabul eder, İşte maide suresinin 27 .ci ayetinde bu konu anlatılmaktadır. Bu bize insanlığın ilk kin ve kurban hadisesi olduğunu göstermektedir.

Kurban hadisesi Hz.İbrahim’in oğlu İsmail’i kurban etme olayı ile devam eder. SAFFAT suresi 103 cü ayette İsmail’in kurban edilişi,yine aynı surenin 107 ci ayetinde İsmail’in yerine bir koç armağan edilerek fitye olarak verilmiş, İsmail böylece kurban edilmemiştir.u olay bize Hz.İbrahim’den onun sünneti olarak intikal etmiştir.

HAC suresinin 36 cı ayetinde:Kurbanlık deve ve sığırları Allah’ın size olan nişanelerinden kıldık.Sizin için onlarda hayır vardır. Ön ayaklarından biri bağlı halde halde keserken üzerlerine Allah’ın adını anın. Yanları yere yaslandığı vakitte onlardan yiyin. Kanaat edip istemeyenlerede, isteyenede yedirin. Böylece onları sizin buyruğunuza verdik ki, şükredesiniz.

Yine HAC suresinin 37 ci ayetinde elbette onların etleri ve kanları Allah’a ulaşmayacaktır. Ancak O’na sizin takvanız erişecektir. Onları bu şekilde sizin buyruğunuza verdik ki, size yolunu gösterdiğinden dolayı,Allah’ı tekbir ile yüceltesiniz.(Ey MUHAMMET) vazifelerini güzelce yapan iyilik sevenleri müjdele.

KEVSER suresi 2.ci ayeti ise:Öyleyse Rabb’ın için namaz kıl ve kurban kes emri yer almaktadır. HAC suresinin 34 cü ayatinde, Biz her ümmete (kurban kesmeye uygun) hayvan cinsinden kendilerine rızık olarak verdiklerimiz üzerine Allah’ın adını ansınlar diye, kurban kesmeyi gerekli kıldık.

KURAN’ı KERİM’in bazı surelerinde kurban ile ilğili açılamalardan bahsedilmekte olup, bu ayetler genelde şunlardır. Bakara suresi 196 cı ayet,Al’i İmran suresi 183 cü ayet,Maide suresi 27-95-97 ayetleri,Fetih suresi 25 ci ayetlerini söyleyebiliriz.

Kurban islamdaki sosyal yardımlaşma ve dayanışmanın en güzel örneğidir. Fakirlere kurban eti verilmesi ondan yararlandırılması Allah’ın hoşnutluğunun kazanılmasına vesile olan bir ibadettir. Kurban bir gelenek,örf değildir. Kitap ve sünnetle meşruiyeti sabit olan bir ibadettir.

Kurban kesmek mukim olan(yani yerleşik) sadaka’i fıtır nisabına malik olan her Müslüman kadın ve erkek için vaciptir. Müslüman olmayan,seferde olan,fakir olanlara vacip değildir. Hanefi mezhebinin kurucusu İmam’ı Azama göre kurban vaciptir.Bir sünnet veya farz ibadeti değildir.Kurban kesmekte aynen zekat gibi hicretin ikinci yılında meşru kılınmıştır.
.
Cahiliye zamanında Hz. MUHAMMET Mekke’den-Medine’ye hicretinin ikinci yılında insanların iki gün eğlence yaptıklarını görünce şöyle uyarmıştır. Bunları bırakınız sizlere Ramazan ve Kurban bayramlarını müjdeliyorum. Bu günlerde eğleniniz.Allah’aşükrediniz.Bu günler sizin bayramınız .bu günlerde eğleniniz hadisi ile bildirilmiştir. İşte Bayramları meşruluğu böyle olmuştur. O günden bu güne İslam dünyasında coşku ile kutlanmaktadır.

Bayramlarda kılınan namazlarda Cuma şarları gibidir. Fakat cuma namazı farzdır. Bayramlarda kılınan namazlar ise vaciptir. Cenab-ı Allah hepimizi nice bayramlara sıhhat ve mutluluk içinde ulaştırsın.

Durmuş KARABAĞLI


Kurban BayramC4B1 E Kartlar11

e.said coskun - avatarı
e.said coskun
Ziyaretçi
19 Kasım 2010       Mesaj #153
e.said coskun - avatarı
Ziyaretçi
image001dq


image002tj
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
26 Kasım 2010       Mesaj #154
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Cuma günü kim cemaatin omuzlarını yararak ilerlerse cehenneme bir köprü ittihaz olunur
Selatü selaya yolladim Mevlaya, sen cümlemizin muradini ver gelecek Cuma’ya
Ya Celil, etme zelil, gönder delil Ilahi Yarabbi hacetimi rahmet deryasini ulastir, duaya açilan elleri icabete eristir

bbhb

Ne yaprağınız kurusun ne gülünüz solsun her tuttuğunuz altın olsun avuçlarınız semada dudaklarınız duada olsun her an ve her günki dualarınız kabul olsun
CUMANIZ MÜBAREK OLSUN


"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
e.said coskun - avatarı
e.said coskun
Ziyaretçi
26 Kasım 2010       Mesaj #155
e.said coskun - avatarı
Ziyaretçi
image001glo

image002ul
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
3 Aralık 2010       Mesaj #156
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
duaaactr91copyws5

Rabbim Allah, fikrim zikrullah, kalbimin nuru Resullullah, evvelim Allah, ahirim Allah, La ilahe illallah Muhammedün Resullullah.

Cuma gibi günümüz var. Islam gibi dinimiz var. Muhammed gibi sahimiz var. Allah dedim, dostum dedim, 99 ismine mühür vurdum, üstüne.


Bugün Cuma günüdür. Dinim Islam dinidir. Dinimin Islam dini olduguna, yetmis binin nisfina, mühürledim üstüne.

Lailahe illallah üç muradim var, biri cennet, bir irmak diyarini görmek. Aç cemalini göster diyarini.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
e.said coskun - avatarı
e.said coskun
Ziyaretçi
7 Aralık 2010       Mesaj #157
e.said coskun - avatarı
Ziyaretçi
HİCRİ YILBAŞI MUHARREM AYI VE AŞURE GÜNÜ HAKKINDA

Peygamber efendimiz Muhammed aleyhisselam, miladi 571’de 20 Nisana rastlayan, Rebiul-evvel ayının on ikinci Pazartesi sabahı, Mekke’de doğdu. 622’de Mekke’den Medine’ye hicret etti. 20 Eylül Pazartesi günü, Medine’nin Kuba köyüne geldi. Bu tarih Müslümanların Şemsi yılbaşı oldu. O yılın Muharrem ayının birinci günü de, hicri [kameri] yılbaşı oldu. Muharrem ayının birinci gecesi Müslümanların kameri yılbaşı gecesidir. Bu geceyi ihya etmeli ve saygı göstermeli. Saygı göstermek, günah işlememekle olur. Zilhiccenin son günü ve Muharremin birinci günü oruç tutan, o yılın tamamını oruç tutmuş gibi sevaba kavuşur. Bir hadis-i şerifte,(Ramazandan sonra en faziletli oruç, Muharrem ayında tutulan oruçtur) buyuruldu.

İslamiyet’ten önce Araplar, Muharrem ayında savaşmak isteyince, o yıl Muharrem ayının ismini, sonraki aya koyarlar, sonraki aya da, Muharrem derlerdi. Böylece haram ay, Muharremden bir sonraki ay olurdu.

(Bir ayın haramlığını başka aya geciktirmek, ancak kâfirliği arttırır. Kâfirler, böylece sapıtıyorlar. Onlar, Allah’ın haram kıldığı ayların sayılarını denk getirmek için, haram ayı bir yıl helal edip, başka yıl onu yine haram ederler. Böylece, Allah’ın haram kıldığını helal kılmaya çalışırlar) mealindeki, Tevbe suresinin 37. âyet-i kerimesi, ayların yerlerini değiştirmeyi yasak etti.

Kıymet verilen dört aydan biri

Muharrem ayı, Zilkade, Zilhicce ve Receb’le beraber Kur’an-ı kerimde kıymet verilen 4 aydan biridir. (Tevbe 36)

Birkaç hadis-i şerif meali şöyledir:
(Ayların efendisi Muharrem, günlerin efendisi Cuma’dır.)[Deylemi]

(Ramazandan sonra en faziletli oruç, Allahü teâlânın ayı Muharrem ayında tutulan oruçtur. Farzlardan sonra en faziletli namaz, gece namazıdır.) [Müslim, İbni Mace, Ebu Davud, Tirmizi, Nesai]
(Nafile oruç tutacaksan, Muharrem ayında tut! Çünkü o, Allahü teâlânın ayıdır. O ayda bir gün vardır ki, O günde Allahü teâlâ geçmiş kavimlerden birinin tevbesini kabul etti. Yine o gün, tevbe edenlerin günahlarını da affeder.) [Tirmizi]

Nafile ibadetlerin sevabına kavuşabilmek için, Ehl-i sünnet itikadında olmak, haramlardan kaçıp günahlara tevbe etmek, farzları kusursuz yapmaya çalışmak, o ameli ibadet olarak yapmaya niyet etmek şarttır.

Yılbaşı duası

Sual: Hicri yılbaşında hangi duayı okumalıdır?

CEVAP
Muharrem ayının ilk günü aşağıdaki duayı 3 defa okuyanın, gelecek Muharrem ayına kadar bütün belalardan emin olacağı, Aşûre Günü [Muharremin onuncu günü] 3 defa okuyanın ise, ölümden de emin olacağı; çünkü o sene öleceği takdir edilmiş olana, bu duayı okumak nasip olmayacağı bildirilmiştir.

Duanın Latin harfleriyle yazılışı şöyledir:


(Elhamdülillâhi Rabbil-âlemîn. Vassalâtü vesselâmü alâ seyyidinâ Muhammedin ve alâ âlihî ve sahbihî ecmaîn. Allahümme entel-ebediyyü’l-kadîm, el-hayyül-kerîm, el-hannân, el-mennân. Ve hâzihî senetün cedîdetün. Es’elüke fîhe’l-ısmete mineşşeytânirracîm, vel avne alâ hâzihinnefsil-emmâreti bissûi vel-iştiğâle bimâ yukarribünî ileyke, yâ zel-celâli vel-ikrâm, birahmetike yâ erhamerrâhimîn. Ve sallallâhu ve selleme alâ seyyidinâ ve nebiyyinâ Muhammedin ve alâ âlihî ve sahbihî ve ehl-i beytihî ecmaîn.)
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
17 Aralık 2010       Mesaj #158
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Aydan geceyi güneşten gündüzü var eden inciyi midyenin midesinde balı arının
peteğinde var eden yağmurdan baharı topraktan çiçeği var eden kalbimizi
yoktan
var eden Rabbimiz''e hamd olsun ..
Allah''ım! Kalbimize nakşettiklerin için sana şükrediyoruz.
Acıların karşılığında cenneti sunduğun günahlarımızı rahmetinle affettiğin
sevgiyi
bize verdiğin için sana şükürler olsun.
Allah Tüm Müslümanları bu zor imtihanda başarıya ulaştırsın inşaAllah.

Cumanız Mübarek olsun msn rose
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
24 Aralık 2010       Mesaj #159
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Ya Rab! Sen de biliyorsun ki, irtikap ettiğimiz bir kısım günahları, cüretimizden yahut Ulu Zâtının ve yüce dininin hukukunu hafife aldığımızdan dolayı işlemedik.

Ne çare ki şeytan ayaklarımızı kaydırdı, şeytanın içimizdeki santral gibi çalışan nefs-i emmare de hep kötülüklere teşvik edip durdu. Ya Rab! İşte kapına geldik. Günahlarımızdan tevbe ediyoruz.

Dualarımızı kabul buyur ve içine düştüğümüz günah ve hatalardan dolayı bizi azaba maruz bırakma.

Amin!

Hayırlı Cumalar.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
31 Aralık 2010       Mesaj #160
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
cumaaano6

Cuma günü ne yapılmalı?

Cuma namazı için gusletmek, güzel koku sürünmek, yeni, temiz giyinmek,
saç, tırnak kesmek sünnettir. Tırnakları Cuma namazından önce veya sonra kesmek sünnettir.
Namazdan sonra kesmek efdaldir. [Dürr-ül-muhtar]
Hadis-i şerifte : „Cuma günü tırnak kesmek şifaya sebeptir) buyuruldu.“ [E.Şeyh]
Perşembe günü de tırnak kesmek caizdir.

Hadis-i şeriflerde buyuruldu ki:

Ya Ali, tırnak kesmek, perşembedendir.
Cuma günü de, koku sürer ve yeni elbise giyersin. [Deylemî]

Cumaya perşembe gününden hazırlanın! [Hatib]

Her müslüman, cuma günü yıkanmalı, misvaklanmalı ve güzel koku sürünmelidir. [Buharî]


Cumanız mübarek olsun...
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

14 Şubat 2020 / ThinkerBeLL Genel Mesajlar
2 Ekim 2006 / Misafir Din/İlahiyat
26 Ocak 2007 / Misafir Din/İlahiyat
31 Mayıs 2010 / Misafir Soru-Cevap
14 Ağustos 2006 / Misafir Taslak Konular