Arama

Ilımlı İslam

Güncelleme: 22 Nisan 2010 Gösterim: 1.627 Cevap: 1
ThinkerBeLL - avatarı
ThinkerBeLL
VIP VIP Üye
10 Nisan 2009       Mesaj #1
ThinkerBeLL - avatarı
VIP VIP Üye
Ilımlı İslam
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Ilımlı İslam, İslam ülkelerinde radikal İslami hareketlerle ilişkili istikrarsızlık ve bunun getireceği siyasi sonuçların, Amerikan ve Batı karşıtlığı hareketlerine, güvenlik zaafiyetlerine ve olası menfaat kayıplarına sebep olmasının önüne geçmek için ABD düşünce kuruluşlarında geliştirilip hükümet tarafından desteklenen modernist, protestan İslam yorumu.

RAND raporu
ABD'nin milli stratejilerini belirleyen düşünce kuruluşlarından olan kar amacı gütmeyen RAND şirketinin, Milli Güvenlik Araştırmaları Dairesinin 2003 yılında yayınladığı Uygar ve demokratik İslam, partnerler, kaynaklar ve stratejiler isimli araştırmasına göre çağdaş İslam, değerleri, kimliği ve dünyadaki yeri ile ilgili dahili ve harici çatışmaların sürdüğü istikrarsız bir vaziyettedir. Rapora göre bu çatışmanın getirdiği ciddi bir maliyet vardır ve bu çatışma dünyanın geri kalanınına iktisadi, toplumsal, siyasi ve güvenlik açısından tesir etmektedir. ABD ve diğer sanayileşmiş memleketler ve tabi ki milletlerarası toplum, sistemin geri kalanı ile uyumlu, ekonomik olarak güvenilir, siyasi olarak istikrarlı ve milletlerarası kurallara ve normlara riayet eden bir İslam dünyasını tercih eder.
Bu rapora göre Arap milliyetçiliği, Arap sosyalizmi gibi sonuçsuz kalmış girişimlerin doğurduğu öfkenin de tesiriyle ayrışma ve çatışma hızlanmıştır. İslam dünyasında dört faklı görüş birbiriyle çatışma halindedir. Raporun saydığı çatışma halindeki farklı görüşler,
  • Köktendinciler
  • Gelenekçiler
  • Modernistler
  • Laikler
olarak sıralanır.

1. Köktendinciler
Demokratik değerleri ve çağdaş Batı kültürünü reddeden köktendinciler. Kendi aşırıcı bakış açısılarına göre İslam hukukunu ve faziletlerini uygulayacak otoriter, bağnaz bir devlet isterler. Bu gayeye ulaşmak için teknolojiyi ve yenilikleri kullanmayı arzularlar.

2. Gelenekçiler
Muhafazakar bir toplumdan yana olan gelenekçiler. Değişim, yenilik ve moderliğe kuşku ile bakarlar.

3. Modernistler
Modernciler (modernistler) İslam dünyasının, küresel modernliğin bir parçası olmasını arzularlar. Çağa ayak uyduracak şekilde İslamda reforma gidilmesini ve modernleştirilmesini isterler.

4. Laikçiler (Seküleristler)
Sekülerciler (laikçiler) İslam dünyasının, devlet ve dinin, Batılı demokrasilerde kilise ve devletin ayrı olması gibi ayrılmasını, dinin kişinin kendi mahrem hayatı olmasını kabul etmesini isterler.
Bu gruplar, siyasi ve şahsi hürriyetler, eğitim, kadın hakları, kadının toplumdaki yeri, ceza hukuku, değişim ve reformların yasalaşması ve Batıya karşı tutum gibi birçok zaruri tartışma konularında devamlı bir ihtilaf içinde farklı görüşlere sahiptirler. Köktendinciler Batıya ve ABD'ye karşı düşmanca tavır sergilerler. Gelenekçiler daha ılımlı tavır sergilerler ancak yer yer köktendincilere yakın durarlar. Modernist ve sekülarisler, değerler ve davranışlarda Batıya en yakın olanlardır ancak toplumda örgütlenme, etkinlik ve finans olarak diğerleri kadar etkin değildirler. Sekülerler geniş ideolojik eğilimleri yanında toplumdaki İslamcılara karşı kendilerini kabul ettirebilme güçleri olmamaları sebebiyle kabul edilebilir müttefikler değildirler.
Rapora göre ortodoks islamın demokratik unsurları köktendinci islamcıların otoriteryen ve baskıcı yanlarını karşılamaya yeterli değildir. Burda görev modernist İslamcılara düşmektedir. Batı ve Amerika İslam ülkelerinde daha sağlam bir demokrasinin, uluslararası dünya düzeninin çağdaş batı değerlerinin yerleşmesi için İslami unsurlar içinde hangisini destekleyeceği, hangilerini himaye edeceği ve kendisine potansiyel müttefik seçeceğini bu rapor irdelemiştir.

Rand Raporu Planı
Rapor karışık dört aşamalı bir eylem planı öngörmekte ve tavsiye etmektedir.

Önce modernistleri destekle

  • Modernistlerin çalışmalarını subvanse edilmiş maliyetlerle yayınla.
  • Gençlik için kamuoyuna açık sunumlar ve konferansları cesaretlendir.
  • İslami eğitim müfredatında onların görüşlerini duyur.
  • Onlara bir kamuoyu platformu sağla.
  • Onların dini yorumlar ile ilgili fikirlerini ve yargılarını web siteleri, okullar, enstitüler gibi fikir yayma araçları ile gelenekçi ve köktencilerinkine rakip olarak ortaya koymalarına imkan sağla.
  • Asi fikirler arayışındaki İslami gençliğe, seküler ve modernist karşıkültürleri seçenek olarak ortaya koy.
  • İslam önceki ve İslami olmayan kültürlerinden haberdarlıklarını ilgili ülkenin medyasında ve eğitim kurumlarında öne çıkar.
  • Bağımsız sivil orgnizasyonların gelişimini destekle ve sıradan vatandaşların kendilerini politik süreçte eğitmeleri ve görüşlerini söyleyebilmeleri alanları yarat.
Gelenekçileri köktencilere karşı destekle
  • Köktenci aşırılıklarını ve şiddetini eleştiren gelenekçileri kamuoyu önüne getir. Gelenekçi ve köktencilerin anlaşmazlıklarını teşvik et.
  • Gelenekçiler ve köktenciler arasındaki ittifakların önüne geç.
  • Modernistlere yakın görüşten gelenekçilerin modernistler ile ortak hareket etmelerini destekle.
  • Uygun oldukça gelenekçileri köktenciler ile münakaşalarında daha iyi olabilmeleri için eğit ve donat. Köktenciler hitabette genellikle çok üstündürler buna karşın gelenekçiler dini eğitimlerini ailede alırlar ve meramını anlatmada zayıftırlar.
  • Gelenekçi enstitü ve kurumlarda modernistlerin profillerini ve varlıklarını arttır.
  • Gelenekçilerin değişik bölümleri arasında ayrımcılık yap. Modernist görüşlere yakın olan olan Hanefi mezhebi okulunu gibilerini diğerlerine karşı cesaretlendir. Vahabî kaynaklı kuralların otoritesini zayıflatmak maksadıyla onların dini fikirlerini yaymalarını destekle. Bu iş fonlama ile ilintilidir: Vahabi parası muhafazakar Hanbeli mezhebini destekler. Bu ayrıca bilgi ile alakalıdır: Müüslüman dünyanın daha geniş çekingen kısmı İslami hukunun yorumundan ve ileri uygulamalarından bihaberdir.
  • Sufiliğin kabulünü ve popülerliğini teşvik et.
Köktencilere karşı koy
  • İslamı yorumlamalarına itiraz et ve tutarsızlıklarını açığa vur.
  • İllegal grup ve eylemler ile ilişkilerini ortaya koy.
  • Şiddet eylemlerinin neticelerini kamuoyuna duyur.
  • Cemaatlerinin ve bölgelerinin olumlu gelişimi için yönetme yetersizliklerini göster.
  • Bu mesajları özellikle genç insanlara, takva ehli gelenekçilere, batıdaki Müslüman azınlığa ve kadınlara ver.
  • Köktenci aşırıların ve teröristlerin başarılı şiddet eylemlerine saygı duyulmasına ve sempati beslenmesine engel ol. Onları kötülük sever kahramanlar olarak değil, rahatsız edici, alçak ve ödlek olarak lanse et.
  • Köktendinciler ve teröristlerin gayri ahlakiliklerini, riyakârlıklarını ve yolsuzluklarını araştırmaları için gazetecileri yüreklendir.
  • Köktenciler arasındaki bölünmeleri destekle.
Laikçileri seçici destekle
  • Köktendincilerin ortak düşman olarak tanınmasını destekle, laikçilerin Milliyetçi ve sol ideolojik platformlarda ABD karşıtı gruplar ile ittifak yapmalarına mani ol.
  • İslamda da devlet ve dinin ayrı tutulabileceğini bunun inanca zarar vermeyeceği aksine onu güçlendireceği fikrini destekle.

Dinlerarası Diyalog (bak. Dinlerarası Diyalog)
Türkiye'de Fethullah Gülen grubu önderliğinde dinlerasrası diyalog ve hoşgörü çalışmaları yapıldı. Onursal başkanlığını Fethullah Gülen'in yaptığı Gazeteciler ve Yazarlar Vakfı'nın organize ettiği Abant Toplantılarında dinlerarası diyalog fikirleri konuşuldu.
Fethullah Gülen 9 Şubat 1998 tarihinde, ABD Ankara eski Büyükelçisi Morton Abromowitz'in yardımları sayesinde gerçekleştiğini açıkladığı Papa II. Jean Paul ile Vatikan'da görüşmesini yaptı. Yarım saat süren görüşmesinde Dinlerarasi Diyalog için Papalık Konseyi (PCID) misyonunun bir parçası olmak isteiklerine dair bir mektubu Papa'ya verdi.
Fethullah Gülen grubunun yayınladığı Aksiyon dergisinde 8 Aralık 2003 tarihinde Hz. İsa İnsanlık onu Bekliyor konusunu kapak konusu yapmıştı.
New York Times gazetesi Pakistan'daki okullarda verilen Radikal İslamcı eğitime alternatif olarak Fethullah Gülen okullarının ılımlı islam dersleri vermesini bir alternatif olarak gösteren yazı yayınladı.
Suat Yıldırım'ın yayınladığı Kuran meali Zaman gazetesi tarafından Fethullah Gülen'in önsözü ile birlikte okurlarına ücretsiz olarak dağatıldı. Bu mealin içinde paragraflar arasında İncil ve Tevrattan ayetler konumuştu. Kuran mealinin içine İncil ve Tevrattan ayetler serpiştirilmesi televizyondaki tartışma programlarında tartışıldı. İlahiyat profösörü Yaşar Nuri Öztür telefon bağlantısı ile katıldı Hulki Cevizoğlu'nun yönettiği Ceviz Kabuğu tartışma programında Suat Yıldırım'ı Kuraanı İncilleştirmekle ve İblis edebiyatı yapmakla suçladı.
Michigan State Üniversitesi ve Avrasya Stratejik Araştırmalar Merkezi'nin Ankara'da 2003 yılında yapılan 3. Avrasya Konferansı'nda konuşmacılardan olan CIA eski üst düzey yöneticisi Graham Fuller, Gülen'in radikal İslamcı olduğu görüşüne katılmadığını söyledi.

Tanrı varsa eğer, ruhumu kutsasın... Ruhum varsa eğer!
guneyk - avatarı
guneyk
Ziyaretçi
22 Nisan 2010       Mesaj #2
guneyk - avatarı
Ziyaretçi
ılımlı islam tam bir tuzaktır islamı çağımız insanı anlamaya zorlanırken birde ılımlı islam diye amerikan menşei uyduruk bir modelin ülkemizde uygulanmaya başlaması çok korkunç bir durumdur bu yolun sonu cuma namazı sonrası pazar ayinlerinede katılabilecek bir toplum meydana getirecektir hepimize hayırlı olsun demek isterdim ama islamiyeti kökten sarsacak bir modelin hayır getirebileceğine inanmıyorum
Sponsorlu Bağlantılar

Benzer Konular

5 Haziran 2009 / ThinkerBeLL Müslümanlık/İslamiyet
11 Mayıs 2009 / ThinkerBeLL Müslümanlık/İslamiyet
30 Temmuz 2012 / arwen Müslümanlık/İslamiyet
9 Ağustos 2008 / asla_asla_deme Müslümanlık/İslamiyet
15 Aralık 2015 / Safi X-Sözlük