Arama

Kutsal Yerler - Hira Mağarası

Güncelleme: 18 Kasım 2010 Gösterim: 10.019 Cevap: 2
KnocKout - avatarı
KnocKout
Ziyaretçi
1 Eylül 2009       Mesaj #1
KnocKout - avatarı
Ziyaretçi
Kutsal Yerler - Hira Mağarası
Vikipedi, özgür ansiklopedi

Sponsorlu Bağlantılar

522px Cave Hira

Hira (Arapça: حراء Ḥirāʾ) veya Hira Mağarası (غار حراء Ġār Ḥirāʾ) İslam peygamberi Muhammed'in inzivaya çekildiği mağara. Ayrıca Kur'an-ı Kerim Muhammed'e bu mağarada indirilmeye başlamıştır. Suudi Arabistan yönetimi Nur dağının ziyaretini bid'at olarak gördüğü için kendi haline bırakmıştır. Günümüzde çöp ve bir ağaca bağlı çaputlar dolayısı ile bakımsız haldedir.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
asla_asla_deme - avatarı
asla_asla_deme
VIP Never Say Never Agaın
19 Nisan 2010       Mesaj #2
asla_asla_deme - avatarı
VIP Never Say Never Agaın
Hira Mağarası'nı veya Hira Mağarası'nın bulunduğu Nur Dağı'nı ziyaret etmek, ibadetin bir parçası değildir. Ancak bir Müslüman, Mekke-i Mükerreme'de bulunduğu sürece Hz. Peygambere ilk vahyin geldiği Hira Mağarası'nın bulunduğu Nur Dağı'nı en azından uzaktan defalarca seyredecektir.

Sponsorlu Bağlantılar
Hira mağarası, Nur Dağı'nın zirvesinden 15 m. aşağı­da dağın kuzeyine bakan tarafında yer almaktadır. İçeri­sinde bir kişinin kalabileceği kadar bir alan vardır. Mekke-i Mükerreme'ye bakan tarafında bir açıklık bulunmaktadır. Bu açıklıktan Kâbe-i Muazzama görülebilir. Ancak bu gün çevre­deki yapılaşma nedeniyle sadece Mescid-i Haram'ın minare­leri görülebilmektedir.


Hz. Peygamber, 35 yaşından itibaren burada inzivaya çe­kilmeye, orada günlerce kalarak tefekkür etmeye başlamıştır. İlk vahiyler olan Alâk sûresinin ilk 5 ayeti böyle bir inziva es­nasında burada inmiştir.

Mutasavvıflar, O'nun Nur Dağı'ndaki itikâfını, Hz. Musa'nın Tur Dağı'ndaki halvetiyle kıyaslarlar, inziva ve itikâ- fın önemini vurgulamak için Hira tecrübesine işaret ederler.
Hakikati arayışiçerisinde olanHz. Peygamber, câhiliyye'nin hüküm sürdüğü Mekke'nin hareketli hayatından uzaklaşıp, kendisini dinleyebilmek, kâinat hakkında tefekkür edebil­mek amacıyla geliyordu Hira'ya. Orada inen ilk vahiylerle hem kendisini, hem de Rabbini bulmuştu. Çünkü O, vahiyle, Kur'an'la buluşmuştu.
O günkü Mekke'ye nis­petle çok daha fazla yoğun ve yorucu bir hayatın içinde olan günümüz insanı, Hz. Peygamber'in bu inzivasına benzer bir inziva tecrübesi­ni belki de hiç yaşamamıştır. Sürdürdüğü o hızlı tempolu modern hayatında "inziva" ve "tefekkür" kavramları, belki de hiç yer almamıştır. Doğ­rusu ne kendini dinlemeye, ne hakikati tefekkür etmeye, ne de Allah'ın gönderdiği vahiyle, Kur'an'la baş başa kalmaya yeterli zamanı olmuştur. Namaza ayırdığı kısa zaman dilim­lerinden başka, belki de kâfi derecede zaman ayıramamıştır kendini ve Rabbini tanımaya. Yaşadığı modernite, ister iste­mez sürekli uzaklaştırdı ve yabancılaştırdı onu Hira'nın ar­mağanı Kur'an'dan ve vahyin öğretilerinden. Birçokları için bu ve buna benzer gerçekleri düşünebilmesi için Mekke-i Mükerreme'ye geliş, bir fırsattır. Hira, bu acı gerçekle yüzleş­menin bir anlık da olsa düşünüldüğü, hatırlandığı yerdir. Hz. Peygamber'i vahiyle buluşturan Hira, ziyaretçiyi de buluşturmalıdır vahiyle, Allah'ın Kitabıyla. Hz. Muhammed'in haya­tını değiştiren Hira'nın Kitabı, onun hayatını da değiştirmeli, ona da hayat vermelidir.
Hira'yı anlamak, vahyi anlamaktır, Kur'an'la yeniden bu­luşmaktır. Hira, hakikati arayan için inzivaya ve tefekküre olan ihtiyacı hatırlamaktır.

"Hani, o ikisi mağarada iken arkadaşına: 'Üzülme! Allah bizimle beraberdir' di­yordu. Tam o sırada Allah ona serinkanlılık indirdi ve onu sizin görmediğiniz or­dularla destekledi. Kâfirlerin planını da alaşağı etti..."(Tevbe sûresi, 9/40)

MsXLabs.org & DİB

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Şeytan Yaşamak İçin Her Şeyi Yapar....
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
18 Kasım 2010       Mesaj #3
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi

Hıra mağarası.

Hıra, Mekke ya­kınlarındaki bir dağın adıdır. Hz. Muhammed peygamber olmadan ön­ce zaman zaman bu dağdaki bir ma­ğarada inzivaya çekilir, orada ibadet eder ve içinde bulunduğu toplumun halini düşünürdü. Kendisine peygam­berlik ve ilk vahiy 610 yılında yine bu mağaraya çekildiği bir sırada gelmiş­ti. Son dinin ilk vahyinin bu mağara­da gelmesi, son peygamber Hz. Mu-hammed'in burada peygamberlik gö­revine başlaması, bu mağaraya özel bir önem kazandırmış ve İslâm tari­hinde kendisinden çok söz edilen bir mekân olmuştur.



İslam Ansiklopedisi


Benzer Konular

8 Aralık 2016 / Misafir Müslümanlık/İslamiyet
10 Haziran 2017 / ThinkerBeLL Müslümanlık/İslamiyet
23 Aralık 2016 / ThinkerBeLL Müslümanlık/İslamiyet
18 Şubat 2012 / Daisy-BT Müslümanlık/İslamiyet
19 Nisan 2010 / asla_asla_deme Müslümanlık/İslamiyet