Arama

Atatürk Maskı

Güncelleme: 26 Aralık 2010 Gösterim: 7.261 Cevap: 1
Daisy-BT - avatarı
Daisy-BT
Ziyaretçi
28 Ağustos 2009       Mesaj #1
Daisy-BT - avatarı
Ziyaretçi
Atatürk Maskı

Sponsorlu Bağlantılar
zmirbuca

İzmir Buca Belediyesi tarafından çevre yolunda dev bir Atatürk Maskı yapıldı ve bugün (28 Ağustos 2009) itibarıyla Yeşildere Çevre Yolu üzerindeki üstgeçit yanında düzenlenecek açılış töreniyle ve ses ve ışık gösterileri ile açılıyor.

İnşaatında 450 tondan fazla çelik taşıyıcı kullanılan mask, 3 kat püskürtme beton atılarak tamamlandı. Heykeltıraş Harun Atalayman'ın yaptığı mask çalışmalarında Dokuz Eylül Üniversitesi olmak üzere farklı üniversitelerden danışmanlık hizmeti alındı.

Atatürk Maskı


haber1186mask2


AndThe_BlackSky - avatarı
AndThe_BlackSky
Ziyaretçi
26 Aralık 2010       Mesaj #2
AndThe_BlackSky - avatarı
Ziyaretçi
Kayadan Atatürk Maskı...

haber1003ataturkmaski3
Sponsorlu Bağlantılar
"Ben bütün İzmir'i ve bütün İzmirliler'i severim. Güzel İzmir'in temiz kalpli insanlarının da beni sevdiklerinden eminim."

MUSTAFA KEMAL ATATÜRK

DÜNYADA EŞİ BENZERİ YOK
Atatürk Rölyefi, birçok açıdan dünyanın en büyük heykel çalışmaları arasındadır. Genel sıralamada Brezilya'nın 32 metre yüksekliğindeki ünlü Reedemer Heykeli'nin (İsa Heykeli) önüne geçerek Dünya'nın en yüksek on heykeli arasına girecektir.
Buca Belediye Başkanı Ercan Tatı Atatürk Maskı'nın açılış tarihini Zafer Bayramı olarak kutlanan 30 Ağustos olarak belirledi.
Buca Belediyesi tarafından yaptırılan ve Dünya'nın en büyük rölyef projeleri arasında yer alan Atatürk Maskı bu yıl 30 Ağustos tarihinde açılacak.

image0022bod

Buca Çaldıran Mahallesi'nde çevre yolu güzergahına bakan kayalıklarda 3 yıl önce yapım çalışmalarına başlanan mask için önce bölgede zemin etüdü ile statik çelik projeleri yapıldı. İnşaatında 450 tondan fazla çelik taşıyıcı kullanılan mask, 3 kat püskürtme beton atılarak tamamlandı. Heykeltraş Harun Atalayman'ın yaptığı mask çalışmalarında, başta Dokuz Eylül Üniversitesi olmak üzere 25 farklı üniversitelerden danışmanlık hizmeti alındı.

Buca Belediyesi Ulu Önder Atatürk'ün devasa bir maskını İlçenin yüksek bir tepesinin kaya zemini üzerine işleyecek.
Eylül ayında yapılan tanıtım kokteyli ile startı verilen Atatürk Maskı; Buca Çaldıran Mahallesi, Taşocakları Mevkii'nde yüksek bir tepenin, Yeşildere Çevre Yolu'na bakan ön yüzüne, yer yer kırılarak, püskürtme beton tekniğiyle yaklaşık 40 m yüksekliğinde, 3 boyutlu olarak konuşlandırılacak.

Atatürk Maskı'nın kaya zemin üzerine işlenmesi işinin teknik danışmanlığını; Dokuz Eylül Üniversitesi ve Ege Üniversitesi Jeoloji, Jeofizik ve İnşaat Bölümü hocaları yapmakta olup, fizibilite ve projelendirme çalışmaları bittiğinde, tahmini olarak 50 ton çelik hasır, 500 m3 püskürtme beton ve 300 ton çelik konstrüksiyon kullanılacak.

Atatürk Maskı (rölyef)
Çaldıran Mahallesi taş ocakları mevkiinde kayaların şekline uygun yaklaşık 40 m . yüksekliğinde 3 boyutlu olarak konuşlandırılacak, ulu önder Atatürk'ün rölyef çalışması ihalesi yapılmıştır. Uygulaması yapılacak Atatürk resmi Belediyemiz ve akademisyenler tarafından oluşan bir kurul tarafından seçilmiştir. Atatürk Maskı'nın kaya zemin üzerine işlenmesi işinin teknik danışmanlığını; Dokuz Eylül Üniversitesi ve Ege Üniversitesi Jeoloji, Jeofizik ve İnşaat Bölümü hocaları yapmakta olup, fizibilite ve projelendirme çalışmaları bittiğinde, tahmini olarak 50 ton çelik hasır, 500 m3 püskürtme beton ve 300 ton çelik konstrüksiyon kullanılacaktır. Tepe civarında çevre düzenleme çalışmaları yapılacak. Ayrı ca alan gece gündüz aydınlatılacaktır.
Bu rölyef çalışmasıyla ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'ün adına yakışır bir eser yaratmakla birlikte hem ilçemizin hem de kentimizin tanıtımına olanak sağlayan bir proje kazandırılmış olacaktır.

ATATÜRK RÖLYEFİ İÇİN BUGÜNE
KADAR YAPILAN ÇALIŞMALAR
1- Arazinin jeolojik , jeofizik ve jeodezik etüdleri son aşamalarına kadar ilgili üniversite tarafından yapılmıştır.
2- Bu etüdler sonucunda herhangi bir depremde düşme olasılığı olan en küçükten en büyüğe kadar tüm kayalar tahribatsız genleşen dinamitle yerindeparçalanıp kaldırılmıştır.
3- Rölyefe ulaşımı sağlayacak yol açılıp, rölyefin oturtulacağı zemin ve kaya aynasının kazı ve temizleme işlemi yapılmıştır.
4- Rölyefin oturacağı ve yaslanacağı tüm kayaların yapıları taşıma güçleri, testler ve hesaplamalar sonucu belirlenmiş , yatay ankraj çivilerin çakılacağı kayalar belirlenmiştir. Yatay ve düşey ankrajlar,
açacak uygun makine ve ekipman belirlenmiştir.
5- Rölyef kabuğunu oluşturacak betonarme panellerin agrega ve çelik hasırları belirlenmiş ve mukavemet deneyleri tamamlanmıştır.
6- Rölyefi modüler olarak hazırlayacağımız 5 dönümlük alanın tesviye çalışması tamamlanmıştır.
7- Rölyefin montajının yapılacağı yerde, yapımına esas teşkil edecek 4 metrelik maketin ön çalışması olan 1 metre yüksekliğindeki maket tamamlanmıştır.
8- Rölyefi ve birlikte oluşturulacak yapay kayaların araziye yerleşim durumunu en gerçekçi biçimde sağlayabilmek için fotogrametrik teknolojiyi kullanmak üzere ilgili üniversite ile görüşmelerimiz sürmektedir.

PROJELER
Değişik branşlarda 15 mühendisin görev aldığı projeye, Ege Üniversitesi, Dokuz Eylül Üniversitesi ve İstanbul Yıldız Teknik Üniversitesi katkı veriyor.

fdshq

Bilgiler Buca Belediyesi Web Sitesi'nden alınmıştır.


Benzer Konular

16 Nisan 2012 / Misafir Mustafa Kemal ATATÜRK
15 Aralık 2008 / Ziyaretçi Cevaplanmış
1 Mart 2016 / Misafir Mustafa Kemal ATATÜRK
11 Ekim 2017 / Misafir Mustafa Kemal ATATÜRK
28 Kasım 2014 / Misafir Soru-Cevap