Arama

Atatürk'ün Süvarileri

Güncelleme: 25 Mayıs 2011 Gösterim: 5.453 Cevap: 0
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
25 Mayıs 2011       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi


Sponsorlu Bağlantılar
Atatürk'ün Süvarileri


13ncü Roma Uluslararası Engel Atlama Yarışması - Mussolini Uluslar Altın Kupası


13ncü Roma uluslararası engel atlama yarışmalarının en önemlisi olan Mussolini Uluslar Altın Kupası yarışması Türk binicilik tarihinde özel bir yere sahiptir.


clipimage002iw


Yzb.Cevat KULA, Yzb.Cevat GÜRKAN, Yzb.Eyüp ÖNCÜ ve Ütğm.Saim POLATKAN’dan oluşan Türk ekibi, ulu önder Atatürk’ün direktifleri ile başlamış oldukları uluslar arası binicilik yarışmaları serisini bu yarışmada elde ettikleri başarı ile taçlandırmışlar ve Atatürk’ün süvarileri olarak anılmaya başlamışlardır.


Dünya biniciliğinde söz sahibi rakipleri Almanya, İtalya, İrlanda ve Romanya arasında birincilik için pek şans tanınmayan Türk Ekibi, 2 Mayıs 1938 günü onbinlerce seyirci önünde mükemmel bir yarışma çıkararak, II.Dünya Savaşı öncesinin güç gösterisine dönüşen ortamında, uluslar arası Mussolini Uluslar Altın Kupası’nı kazanma başarısını göstermiş ve bu büyük başarı ile ulu önder Atatürk’ün “Beni bahtiyar ettiniz. Hepinizin gözlerinden öperim.” sözünü duyma onuruna erişmişlerdir.


Bu muhteşem başarı ülkemizde inanılmaz bir sevinç yaratırken, o dönemin yerli ve yabancı basında oldukça geniş yer almıştır.

"Binicilerimizin Yeni Ve Parlak Zaferi"

Bugün Roma’da onbinlerce seyirci önünde yapılan Uluslar Kupası yarışmasında ekibimiz Mussolini altın kupasını kazandı. Yarışmada Mussolini de hazır bulunmuş ve kendi elleriyle adını taşıyan Altın Kupayı Türk Ekip Şefi Alb.Cevdet BİLGİŞİN’e vermiştir. Şeref direğine Türk bayrağı çekilmiş ve şiddetle alkışlanmıştır. Ekibimizin bu güne kadar katıldığı bütün yarışmalarda elde ettiğimiz en büyük sonuç. Bununla nekadar onur duysak azdır.

Dünyanın en büyük binicileri ve atların katıldığı bu yarışmada Türk ekibinin büyük farkla elde ettiği başarıyı iletirken, ölçüsüz onur duyuyoruz. Türk subaylarının parlak sonucu, biniciliğin Türklerin ulusal sporu olmasına bağlayabiliriz. Bu Türk subaylarının yabancı ülkede, özellikle uluslar arası yarışmalarda, Bayraklarının şerefini korumak ve direkte dalgalandırmak için ne büyük bir azimle çalıştıklarını eklemek gerekir.

3 Mayıs 1938 Ulus Gazetesi


"Büyük Önder, Binicilerimizin Roma'da Kazandıkları Eşsiz Zaferden Memenun Oldu"


Beş ülkenin 164 atla katıldıkları Roma yarışmalarında Türk binicilerini bu yarışmaların en önemlisi ve çetini olan uluslar ödülünü kazanarak bizzat Bay MUSSOLİNİ’nin elinden MUSSOLİNİ ALTIN KUPASI’nı aldıklarını büyük bir sevinçle haber vermiştir. Özellikle dünya biniciliğinin Roma yarışmalarına verdiği önem göz önüne alınırsa, bu başarıdan duyduğumuz sevincin anlam ve önemi daha iyi anlaşılır önce şu noktayı belli etmek gerekir ki; Türk binicilerinin bu başarısı Almanya, İtalya, İrlanda gibi dünyanın en önde gelen binici ve atlarını yetiştiren ülke ekiplerinin önünde kazanılmıştır.

4 Mayıs 1938 Ulus Gazetesi


“ Altın Kupa Ve Türk Zaferi“


Bu zaferin hiç beklenmeyen bir sonuç olduğu iddia edilemez. Çünkü, Türk binicileri girdikleri bütün yarışmalarda her zaman en önde gidenlerin arasında yer almış ve BERLİN OLİMPİYATLARI’ ndan beri ilerlemiş olduklarını göstermislerdir.

Bu sonuçtan önceki kanı, asıl mücadelenin Almanya ile İrlanda arasında geçeceği şeklindeydi.

Frank Furter SAYTUNG


“Mussolini Kupasını Türkiye Kazandı“


Yarısmaların başından beri Türklerin binicilikteki gelişmesini yıllardan beri izleyerek ve ilk günden gösterdileri çok iyi sonuçları gözleyerek bu sonucun sürpriz olmadığını söyleyebilir. Bu böyle olmakla beraber tüm uzmanlar biniciliğin Almanya ile İrlanda arasında arasında olacağını sanıyorlardı. Ancak, Türkiye’nin çok tehlikeli bir rakip olacağı da daha başlangıçta belliydi.

Berliner TABLAT

Roma uluslar arası engel atlama yarışmaları genç, en yeni fakat kararlı ve çok iyi ata binen bir ekibin biniciliği ile sonuçlandı. Diğer dört ekip tarafından geçileceği sanılan bu ekip, herkesin beğenileri ve bakışları arasında bu önemli başarıyı kazanmıştır. Bu yıl görülen gelişme, ilk günlerden bir yıldız gibi parladı ve bütün ışığını ortaya koymakta gecikmedi. Yzb.KULA, Yzb.GÜRKAN, Yzb.ÖNCÜ ve Ütğm.POLATKAN’dan kurulu ekipte Atlarından gelen atçılık gelenekleri tüm özellikleriyle belirmekteydi. Bu zafere 50 bin seyirci ve Duce MUSSOLİNİ’de katıldı.

clipimage004e


clipimage006d


30 Mayıs 1938 Mesajero Gazetesi



Ata sporundaki uluslar arası başarıları duyan Türk halkı, Atatürk’ün Süvarilerini karşılamak için Sirkeci’den Karaköy’e,Tophane’den Beşiktaş’a kadar mahşeri kalabalıklar oluşturmuşlardır. Resimde Mussolini Kupasını kazanan binicilerimizin yurda dönüşlerinde, Tophane(Karaköy) iskelesinde karşılanması görülmektedir.


Kaynak: Kara Harp Okulu

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

16 Nisan 2012 / Misafir Mustafa Kemal ATATÜRK
15 Aralık 2008 / Ziyaretçi Cevaplanmış
1 Mart 2016 / Misafir Mustafa Kemal ATATÜRK
11 Ekim 2017 / Misafir Mustafa Kemal ATATÜRK
28 Kasım 2014 / Misafir Soru-Cevap