Arama

Arif Mardin

Güncelleme: 13 Eylül 2013 Gösterim: 7.585 Cevap: 2
Kral_Aslan - avatarı
Kral_Aslan
VIP MsXTeam
25 Haziran 2007       Mesaj #1
Kral_Aslan - avatarı
VIP MsXTeam
Türk müzik yapımcısı.
15 Mart 1932 yılında İstanbul'da dünyaya geldi. Berklee Koleji'nde müzik eğitimi gören Mardin, Quincy Jones Bursu'nu kazandı. Kariyerine 1963 yılında Atlantic Records şirketinde Nasuhi Ertegün ile çalışarak başlayan
Sponsorlu Bağlantılar

Arif Mardin, aynı şirkete 1969 yılındada başkan yardımcısı oldu.
Ahmet Ertegün ve yapımcı Jerry Wexler ile birçok projede birlikte çalışan Arif Mardin, 2001 yılında Atlantic Records'tan ayrıldı ve kendi markası olan Manhattan/EMI Records için çalışmalara başladı.

Mardin, şarkıcı Norah Jones'u bu dönemde büyük üne kavuşturdu. 40 yılı aşkın sürelik kariyeri boyunca 40 altın ve platin albüm ödülü kazanan Mardin, 15 kez aday gösterildiği Grammy ödülünü 12 kez kazandı.
Mardin, Bee Gees, Bette Midler, Diane Ross, Aretha Franklin, Barbra Streisand, Phil Collins, Jewel, Chaka Khan ve son olarak Norah Jones gibi çok sayıda ünlü sanatçıyla çalıştı, prodüksiyon ve müzik aranjmanlarını yaptı.

Müzik alanında pek çok kez onurlandırılan Arif Mardin, müzik endüstrisine önemli katkılarından dolayı şubat 2001'de NARAS (National Recording Academy of Arts and Sciences) Yaşam Boyu Başarı Ödülü'nü de değer görüldü. 25 Haziran 2006'da ABD'de kansere yenik düştü.

.
Son düzenleyen Kral_Aslan; 20 Eylül 2008 00:16
Biyografi Konusu: Arif Mardin nereli hayatı kimdir.
Hayatın ne anlamı var.. Yanımda sen olmayınca....
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
26 Şubat 2008       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Arif Mardin, değişik müzik türlerinde çok sayıda sanatçının piyasaya çıkmasına önayak olmuş olan başarılı prodüktör.

Sponsorlu Bağlantılar
15 Mart 1932'de, içlerinde diplomatların ve devlet adamlarının da bulunduğu saygın bir ailenin oğlu olarak İstanbul'da dünyaya geldi. Bing Cosby ve Glenn Miller gibi önemli caz sanatçılarını dinleyerek büyüyen Mardin, kız kardeşi aracılığıyla tanıştığı müzik eleştirmeni Cüneyt Sermet sayesinde müzik dünyasına ilk adımını attı. İstanbul Üniversitesi Ekonomi Bölümü'nünden mezun olduktan sonra, London School of Economics'e giren Mardin, bu yıllarda düzenleme ve orkestrasyon denemeleri yapmaya başladı ancak hiçbir zaman müzik üzerine bir kariyer planlamadı.
1956 yılında İstanbul'daki bir konserde ünlü Amerikalı caz müzisyenleri Dizzy Gillespie ve Quincy Jones ile tanıştıktan sonra müzik dünyasına dahil olmaya karar veren Mardin, Amerika'da bir radyo istasyonunda çalışan arkadaşı Tahir Sur'a, yaptığı üç düzenleme demosunu yolladı. Tahir Sur'un bu demoları Quincy Jones'a ulaştırmasının ardından Mardin, Quincy Jones'un verdiği bursla Berklee College of Music'e girdi.
1958 yılında nişanlısı Latife ile birlikte Boston'a taşındı ve Berklee'den mezun olduktan sonra bir yıl boyunca bu okulda eğitmenlik yaptı.
1963 yılına gelindiğinde Atlantic Records'ta, Ahmet Ertegün'ün kardeşi Nesuhi Ertegün'ün asistanı olarak çalışmaya başladı ve kısa zaman içinde başarıları sayesinde kariyerinde önemli ilerlemeler kaydetti. Kariyeri boyunca aralarında Carly Simon, Petula Clark, Bette Midler, Barbra Streisand, the Bee Gees, Diana Ross, Queen, Patti Labelle, Aretha Franklin, Anita Baker, Judy Collins, Phil Collins, Culture Club, Roberta Flack, Hall & Oates, Donny Hathaway, Norah Jones, Chaka Khan, George Benson, Side Show, The Manhattan Transfer, Modern Jazz Quartet, Willie Nelson, John Prine, Dusty Springfield, David Bowie, Jewel ve Ringo Starr'ın da bulunduğu sayısız ismin prodüktörlüğünü yaptı.
40 yılı aşkın süren kariyeri boyunca 40 altın ve platin plak ödülü, 15 Grammy adaylığı ve 12 Grammy Ödülü kazandı.
Arif Mardin 25 Haziran 2006'da, pankreas kanserine karşı verdiği uzun mücadelenin ardından bu hastalığa yenik düşerek, New York'daki evinde hayatını kaybetti.
Mira - avatarı
Mira
VIP VIP Üye
13 Eylül 2013       Mesaj #3
Mira - avatarı
VIP VIP Üye
Arif Mardin (1932 İstanbul)
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

İktisat öğrenimi için gittiği Londra'da caza merak sardı. Caz çalışmalarını, daha sonra Amerika Birleşik Devletleri'nde de sürdürdü. 1960 yılında "Atlantic Plak Şirketi"nde aranjör olarak çalışmaya başladı. Burada Young Rascals, Aretha Franklin, Lulu, Dusty Springfield ve Petula Clark gibi ünlülerle çalıştı. Onlarla birlikte plaklar yaptı. "The Windmills of Your Mind" adlı filmin müzik aranjmanını düzenledi. Üç kez Gramy Ödülü aldı.
theMira

Benzer Konular

 Mardin
13 Eylül 2013 / Misafir Türkiye Coğrafyası
4 Ocak 2012 / Daisy-BT Türkiye'den
29 Ocak 2012 / CeLebRindaL Türkiye Coğrafyası
3 Nisan 2007 / Misafir Taslak Konular