Arama

Ahmet Kaya

Güncelleme: 22 Temmuz 2017 Gösterim: 4.045 Cevap: 7
Ayşenur - avatarı
Ayşenur
Kayıtlı Üye
6 Ocak 2016       Mesaj #1
Ayşenur - avatarı
Kayıtlı Üye

Ahmet Kaya

, 28 Ekim 1957 tarihinde Malatya’da doğdu. Altı yaşında babasının hediye ettiği bağlama ile tanıştı. İlkokulu Malatya'da okudu. Okuldan geri kalan zamanlarında plak ve kaset satan bir dükkanda çalışmaya başladı. Ailesinin geçim sıkıntısı çekmesi nedeniyle İstanbul Kocamustafapaşa'ya göç ettiler ve okulu bıraktı. İşportacılık ve çıraklık gibi çeşitli vasıfsız işlerde çalıştı. Birkaç arkadaşıyla birlikte Halk Birimleri Derneği'nin çalışmalarına katıldı. Çeşitli etkinliklerde bağlama çaldı.

Sponsorlu Bağlantılar
1978 yılında Gelibolu'da askerlik yaptı. Askerlik dönüşü Gülten Kaya ile evlendi. 1982 yılında kızları Çiğdem doğdu. Ağlama Bebeğim albümünü 1985 yılında yayınladı. Gülten Hayaloğlu ile evlendi. 1986'da Şafak Türküsü albümü çıktı. Aynı yıl An Gelir albümünü yayınladı. 1987 yılında kızı Melis doğdu. Gülten Hayaloğlu ile evlendikten sonra kardeşi Yusuf Hayaloğlu’nun şiirleriyle tanıştı. Sözlerinin çoğunluğunun Yusuf Hayaloğlu'na ait olduğu Yorgun Demokrat albümü 1987 yılında yayınlandı. 1988 yılında Başkaldırıyorum’u çıkarttı. 1989 yılında sadece bağlama ve vokalin oluşturduğu konserlerinden bir derleme olan Resitaller-1'i yayınladı. Aynı yıl İyimser Bir Gül'ü yayınladı.
1990 yılında Resitaller-2 albümü çıktı. Aynı yılın Ekim ayında çeşitli şairlerin şiirlerinden oluşan Sevgi Duvarı isimli albümünü çıkarttı. Ardından Şarkılarım Dağlara albümünü çıkardı.

1990 yılında Tatar Ramazan ve 1992 yılında Tatar Ramazan Sürgünde filmlerinin müziğini yaptı. 1994 yılında prodüksiyonu'nu Gülten Kaya ve Yusuf Hayaloğlu'nun yaptığı, Kanal D'de yayınlanan ‘Ahmet Abi'nin Vapuru’ programını yaptı. Bu programa ülkücü işadamı Nihat Akgün'ün katılması ve işadamı Fadıl Akgündüz’ün sahibi olduğu JetPA'nın sponsorluğunu yapması sol çevreler tarafından eleştirildi. 16 Kasım 2000 tarihinde Paris’te öldü.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 3 üye beğendi.
Son düzenleyen perlina; 22 Temmuz 2017 17:17
Biyografi Konusu: Ahmet Kaya nereli hayatı kimdir.
Yarını hiç bilmiyoruz,belki de hayat bu yüzden güzel !
Avatarı yok
OneNight
Yasaklı
10 Nisan 2017       Mesaj #2
Avatarı yok
Yasaklı

Ahmet Kaya


Ad:  Ahmet_Kaya.jpg
Gösterim: 709
Boyut:  18.5 KB
Ahmet Kaya (28 Ekim 1957, Malatya, Türkiye - 16 Kasım 2000, Paris, Fransa), Türkiye'de 1980'ler ve 1990'larda çıkardığı albümler ve verdiği konserlerle tanınmış, anne tarafından Türk, baba tarafından Kürt kökenli Türk Halk Müziği ve Özgün Müzik sanatçısı şarkıcı ve besteci.
Sponsorlu Bağlantılar

Hayatı


Ahmet Kaya 1957 yılında Adıyaman'dan Malatya'ya göç etmiş olan bir ailenin beşinci çocuğu olarak doğdu. Babası Sümerbank mensucatfabrikasında çalışan bir işçiydi. İlkokulu Malatya'da okudu. Müzikle altı yaşında babasının hediye ettiği bağlama ile tanıştı. Okuldan geri kalan zamanlarında plak ve kaset satan bir dükkânda çalışmaya başladı. Ailesinin geçim sıkıntısı çekmesi nedeniyle 1972'de İstanbul Kocamustafapaşa'ya göç ettiler ve okulu bırakmak zorunda kaldı. İşportacılık ve çeşitli işyerlerinde çıraklık yaptı. Bu dönemde küçük bir yerleşim yerinden büyük bir şehre taşınmanın ve alışmanın sıkıntılarını yaşadı.

Ad:  ahmet-kaya1_640.jpg
Gösterim: 802
Boyut:  20.1 KB
Bu sıkıntılarını bir belgeselde şöyle dile getirdi:« Onlarla konuşmuyordum; çünkü onlarla konuşamıyordum. Giyimleri başkaydı, konuşmaları başkaydı. Onlar gibi konuşmaya çalışıyordum. Mesela terziye gidip onlar gibi pantolon diktirmeye filan başlamıştım. Terzinin yaptırdığı pantolonların üzerime uymadığını görüyordum. Onlara yakışıyordu bana yakışmıyordu. Bir kız vardı bizim okulda; herkesin bir aşkı vardır, çocukluk aşkı. Bir gün gittim dedim ki: 'Biraz seninle konuşak beş dakika, kaçıyorsun hep...' Bana dedi ki: 'Rica ederim.' Öyle bir ağrıma gitti ki: 'Ben de sana rica ederim,' dedim.. Ben o zaman anlamını bilmiyordum, yani onu bir küfür zannettim.
On altı yaşında yasadışı afiş basmaktan hapse atıldı. Daha sonra birkaç arkadaşıyla birlikte Halk Birimleri Derneği'nin çalışmalarına katıldı. Bu çalışmaları sırasında çeşitli etkinliklerde bağlama çalmaya devam etti. Boğaziçi Üniversitesi'nde yapılan bir etkinlikte Ruhi Su ile tanışma fırsatı buldu ve Mahsus Mahal isimli Ruhi Su türküsünü söyledi. 1978 yılında Gelibolu'da askerlik yaptı, bu arada askeri orkestrada müzik çalışmalarına devam etti. Askerlik dönüşü Emine Kaya ile evlendi ve 1987 yılında kızları Çiğdem doğdu.

Eserleri

  • Ağlama Bebeğim (1985)
  • Başım Belada (1991)
  • Dokunma Yanarsın (1992)
  • Tedirgin (1993)
  • Şarkılarım Dağlara (1994)
  • Beni Bul (1995)
  • Yakamoz (1996)
  • Dosta Düşmana Karşı (1998)
  • Hoşçakalın Gözüm (2001)
  • Biraz da Sen Ağla (2003)
  • Kalsın Benim Davam (Aralık 2005)
  • Acılara Tutunmak (1985)
  • Şafak Türküsü (1986)
  • An Gelir (1986)
  • Yorgun Demokrat (1987)
  • Başkaldırıyorum (1988)
  • Resitaller-1 (1989)
  • İyimser Bir Gül (1989)
  • Resitaller-2 (1990)


Müzik Hayatı (Kısaca)



1984’e gelindiğinde Ahmet ısrarla şarkıları cebinde, müzik şirketlerinin kapısını aşındırmaktadır. Şarkılar da, Ahmet de yorulmuştur artık. Bilinen hiçbir türe benzememesi ve toplumsal içeriği yüzünden korkulması nedeniyle hiçbir firma yanaşmaz Ahmet’in albümünü yapmaya; ancak dipten derinden Ahmet’in adı ve şarkıları dillerde dolanmaya başlamıştır. Birkaç arkadaşının yardımıyla Hodri Meydan Kültür Merkezi ve Bilsak’ta dinleti düzenler ve afişlerinde de Ruhi Usta’nın kendine söylediği cümleye gönderme yapar: “Bağlama Böyle de Çalınır!”

Bu dinletinin umulanın çok üzerinde ilgi görmesi üzerine, elde kalan küçük bir para, arkadaşlarının ve annesinin de küçük katkılarıyla Ahmet yine Beyoğlu’nda, Sezer Bağcan’ın Değişim Stüdyosu’nda alır soluğu. Albümünü kendi yapacaktır. Sezer Bağcan, değişik şarkıları olan bu istekli genci çok sever ve başlarlar albüme. Şarkıları o dönem için çok tehlikelidir. Öyle şarkıları yayımlamayı bırakın, dinlemek bile suç olabilecek, hapishane kaçınılmaz son olacaktır; ama Ahmet şöyle der: “İş yok, sokaklarda aç geziyoruz, terk edildim, bebeğim bana gösterilmiyor, tüm arkadaşlarım da zaten içerde. Şarkılarımı söyler, arkadaşlarımın yanına giderim…” Ancak Ahmet ileride kendisinin de itiraf edeceği gibi hapse girmek istemekte; ama orda çok durmak istememektedir. Albümdeki onca eleştirel şarkının içine bir de Türk ordusunun Kurtuluş savaşındaki kahramanlığını anlatan bir şarkı koyar… Kafalar karışacaktır!

Ad:  ahmetkaya.jpg
Gösterim: 2440
Boyut:  16.4 KB
Albüm kısa sürede ve zor şartlarda biter. Bitmiş bir albüm satmasa da fazla ticarî bir risk getirmeyeceğinden bir firma bulması zor olmaz Ahmet’in. Çiğdem’e yazdığı şarkının adı olan “Ağlama Bebeğim” adıyla yayımlanır albüm 1985 yılının Nisan ayında. Hemen ardından İstanbul’un o günlerdeki en prestijli salonlarından biri olan Şan Tiyatrosu’nda da tek başına bir konser verir ve salon hiç beklenmedik şekilde tıka basa dolar.

“Ağlama Bebeğim” albümü yayımlanır yayımlanmaz toplatılır ve Ahmet gözaltına alınır. İlk mahkemede hâkim, Ahmet’in “Ağlama Bebeğim” şarkısındaki “Çok uzakta öyle bir yer var, o yerlerde mutluluklar” sözlerine takılmıştır. O güzel yerlerin nereler olduğunu sorarlar Ahmet’e! Yargılama kısa sürer, belki de o kahramanlık şarkısının kafa karıştırmasıyla ve Danıştay kararıyla albüm serbest bırakılır. Firma ve Ahmet, albümün satışının serbest bırakıldığını gazeteye ilan vererek duyurur. “Ahmet Kaya’nın yasaklanan “Ağlama Bebeğim” isimli albümü mahkeme kararıyla serbest bırakılmıştır.” içeriğiyle çıkan ilan, albüme olan ilgiyi artırır. Hiç beklenmedik bir şekilde albüm önce hapishanelerde, sonra sokakta inanılmaz bir ilgi görmeye başlar. Ahmet, albümüyle yüz binlerce siyasî tutsağın ve onların ailelerinin sesi olmuştur.

Hapse 1980’de girenlerin bir kısmı yavaş yavaş hapisten çıkmaya başlamıştır. İkinci albüm için yeniden Değişim Stüdyosu’na girilir. Değişim Stüdyosu’nun sahibi Sezer Bağcan, ünlü sanatçı Selda Bağcan’ın ağabeyidir ve Selda da darbeden sonra çok kısa bir süre Metris Askeri Cezaevi’nde yatmıştır. Selda hapisteyken oradaki kızlardan biri ile çok yakın bir arkadaşlık kurar. İşte o kız; Gülten Hayaloğlu, dört yıl yatıp hapisten çıkınca, dostu Selda Bağcan’ın ısrarı üzerine Değişim Stüdyosu’nda çalışmaya başlar. Ahmet’in ikinci albümünün kayıtları sırasında Gülten ve Ahmet stüdyoda uzun süre sohbet etme imkanı bulurlar, dünyaya karşı aynı duygularla dolu iki gencin uzun sohbetleri kısa sürede su sızmaz bir arkadaşlığa dönüşür. Gülten, Ahmet’in ilk albümünü onunla tanışmadan dinlemiş ve çok beğenmiştir zaten; ama birçok kişi gibi o da Ahmet’in yüzünü bilmiyordur tanışana kadar. Çok geçmeden ikinci albüm “Acılara Tutunmak” yayımlanır ve o sıralarda da Gülten’le aralarındaki dostluk aşka dönüşür. İkinci albüm de hiç reklam yapılmadan dilden dile dolaşarak inanılmaz satış rakamlarına ulaşır. Bu mutluluğu, sevdiği kadınla yaşayacaktır Ahmet.


-Derlemedir-

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Avatarı yok
OneNight
Yasaklı
10 Nisan 2017       Mesaj #3
Avatarı yok
Yasaklı
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Avatarı yok
OneNight
Yasaklı
3 Mayıs 2017       Mesaj #4
Avatarı yok
Yasaklı
Ad:  ahmet-kaya-.jpg
Gösterim: 2292
Boyut:  64.1 KB
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Avatarı yok
OneNight
Yasaklı
3 Mayıs 2017       Mesaj #5
Avatarı yok
Yasaklı
Ad:  ahmet-kaya-6.jpg
Gösterim: 1840
Boyut:  52.5 KB
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Avatarı yok
OneNight
Yasaklı
3 Mayıs 2017       Mesaj #6
Avatarı yok
Yasaklı
Ad:  images.jpg
Gösterim: 840
Boyut:  7.0 KB
Avatarı yok
OneNight
Yasaklı
20 Temmuz 2017       Mesaj #7
Avatarı yok
Yasaklı

Ahmet Kaya ve Ölümü


Bugün Ahmet Kaya'nın ölüm yıldönümü. 1957 yılında Malatyalı bir ailenin beşinci çocuğu olarak dünyaya geldiğinde takvimler 1957'yi gösteriyordu! Babası Sümerbank'ta çalışan bir fabrika işçisiydi...

_Ahmet Kaya, 2000 yılında Hoşçakalın Gözüm isimli albümünün kayıtlarını yaparken, Paris'in Porte de Versailles semtindeki evinde bir gece kalp krizi sonucu hayatını kaybetti. Cenaze merasimi Paris Kürt Enstitüsü'nde yapıldı.
Ad:  hqdefault.jpg
Gösterim: 2295
Boyut:  13.3 KB
Ahmet Kaya öldükten sonra kimi çevreler "aslında yaşıyor", "davalardan kurtulmak için Türkiye'den uzakta bir plan devreye soktular" gibi lafları dolaşıma soktu.

Bunun üzerine yakın dostu Ferhat Tunç, Paris'te Ahmet Kaya'nın cenazesinin baş ucunda durduğu bu fotoğrafı kanıt olsun diye yayınlamak zorunda kaldı.Ölümünden sonra, 2002 yılında Ahmet Kaya'nın şarkılarını 20 ünlü sanatçının söylediği Dinle Sevgili Ülkem isimli bir albümü yayımlandı...

SABAH HB
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen perlina; 20 Temmuz 2017 12:25 Sebep: Kalın ve italik yazı fontu düzeltildi.
Avatarı yok
OneNight
Yasaklı
22 Temmuz 2017       Mesaj #8
Avatarı yok
Yasaklı

MEZARI, ONUN YAŞAM HİKAYESİ


Anıt mezarının mermerlerine işlenen motif ve yazılar da, Kaya’nın Türkiye’ye dönme arzusunu doğruluyordu.
Ahmet Kaya’ya, Türkiye’de ‘Marmara mermeri’ kullanılarak hazırlanan ‘anıt mezar’, ölümünden üç yıl sonra ünlülerin yattığı Pere-Lachaise mezarlığında törenle açıldı. Sanatçının eşi Gülten Kaya ‘Ahmet Kaya’nın evi’ adı verilen anıt mezarın sanatçının hak ettiği huzuru bulabilmesini sağlayacak bir yatak olarak düşünüldüğünü söyledi. Ahmet Kaya’nın portresi kazınan mezarın mermerleri en sevdiği çiçeklerle, kardelenlerle işlendi. Mermerin üst kısmına 'Hoşça kal sevgili ülkem' yazıldı.
Mezarı, adeta onun yaşamının bir özeti olarak şekillendirildi. Doğduğu topraklar, Mezopotamya’nın güneşi, Ege’nin nazar boncuğu, Kastamonu yazmasından bir selvi ağacı, içine doğduğu kültürün silueti ile birlikte, dostlarıyla yakmayı özlediği bacağı kırık mangalı, en çok sevdiği insanların insafına bıraktığı şehir İstanbul’un silueti, öksüz bıraktığı enstrümanları mezar taşının üzerine işlendi.

Yine bu toprakların müziğinde kullanılan aletlerden bir seçki ve ayrıca müziğin evrenselliğine inandığı için bağlamasının yanı başına piyanosu da mermer üzerinde yer aldı.
anıt mezarın üzerine Ahmet Kaya’nın yıllar önce söylediği“Tarifi imkânsız acılar içindeyim. Gurbette akşam oldu yine rüzgâr peşindeyim. Yurdumdan uzak yağmurlar içindeyim, akşam oldu, sürgün susuyor” dizeleri kazındı.


HÜRRİYET
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

30 Mayıs 2016 / CrasHofCinneT Spor
20 Temmuz 2011 / KisukE UraharA Müzik tr
16 Ağustos 2012 / buz perisi X-Sözlük
27 Temmuz 2008 / TiglonBoYs Edebiyat tr