Arama

Syd Barrett

Güncelleme: 25 Ekim 2015 Gösterim: 7.144 Cevap: 2
estudiantes - avatarı
estudiantes
Ziyaretçi
3 Kasım 2007       Mesaj #1
estudiantes - avatarı
Ziyaretçi
Syd Barrett,
(6 Haziran 1946 - 7 Temmuz 2006), Pink Floyd'un kurucusu olan ünlü İngiliz müzisyendir.
Sponsorlu Bağlantılar

Çocukluk
Normal bir çocukluk dönemi geçirdi. Başarılı ve popüler bir öğrenciydi. Babası, Syd'in müzikal yeteneğini farkettiğinde ona hemen bir banjo, daha sonra da bir gitar alarak cesaretlendirdi. Syd Barrett 14 yaşındayken babasını kaybetti, bu erken ölüm onun psikolojik yapısını travma denebilecek derecede olumsuz etkiledi. Cambridgeli bir baterist Sid Barrett'a gönderme yapmak için onun adını Syd olarak kendi adına kattı. Bu dönemde ilk bestelerine başladı. Syd ve David Gilmour beraber büyüdüler. David daha iyi bir gitaristti, ama Syd'in söz yazma konusundaki başarısına yetişemedi.

Pink Floyd yılları
1964'te grup arkadaşlarıyla beraber Pink Floyd'u kurdu. Syd Barrett grubun adını Pink Anderson ve Floyd Council adlı iki blues müzisyeninden etkilenerek koymuştu. Syd Barrett kendine has slide tekniği ve kaydedilen seslere verdiği efektler, konser sırasında arkada gösterilen yeni renk oyunlarıyla psychedelic müzik kavramını yaratmıştı. Grubun tanınmasına neden olan single'lar Arnold Layne ve See Emily Play Barrett imzalı eserlerdi. Pink Floyd'un ilk albümü olan The Piper At The Gates Of Dawn'nın bir şarkı dışında hepsini bestelemiş, çıkan singleların çoğunu yazmış ve ikinci albümde de bir şarkı bestelemiş ve bir şarkıda gitar çalmıştır. Şarkı sözlerinde uyuşturucunun etkisinden dolayı hayali şeylerden bahsetmiştir. Astronomy Domine'de gökyüzündeki gezengenlerden bahsederken Chapter 24'te mistik öğeler ve büyülerden bahsetmiş. Syd'in çocuksu yüzü sevgilisine bisikletini ödünç vermekten bahsettiği Bike, kedisi Lucifer Sam, cüceler ve korkuluklar hakkında yazdığı şarkılarda ortaya çıkmıştı. Uyuşturucu etkisinde yazdığı şarkılara baktığımızda ise ilk versiyonu dakikalarca aynı melodi üstüne kurulu Interstellar Overdrive, bir konserden sonra gördüğü hayali bir kız hakkındaki See Emily Play ve uyuşturucu sarmayı anlattığı için yasaklanan Candy And A Current Bun'ü görürüz.
A Saucerful Of Secrets`ta 2 şarkıda grupla çalan Syd konserlerde sadece tek akora basarak bütün konser devam etmesi gibi birçok sorun yüzünden önce şarkı sözü yazarı olarak anlaşma yapar ancak daha sonra gruptan tamamen ayrılır.

Solo yıllar
1970 başında The Madcap Laughs adlı ilk solo albümünü çıkarır. David Gilmour ve Roger Waters bu albümde prodüktör olmuştur. Solo albümdeki şarkılar ise Pink Floyd'dakilerden farklı sadece gitarı ile yapılmış sade bestelerdi. Syd kayıtlarda zorluk çekmişti ve bazı şarkılarda yaptığı hataları düzeltmeden albümü yayınladılar. Bu albümden sonra Barrett sadece bir solo konsere çıktı. O konserde de üçüncü şarkıdan sonra sahneden inmiştir ve bu onun son solo konseri olmuştur.
Aynı senenin sonunda Barrett adlı albümünü çıkarmıştır. Bu sefer de prodüktörler David Gilmour ve Richard Wright`dı.David Gilmour tarafından bu albümün kayıtlarını yapmak bir faciaya benzetilir çünkü Syd ile çalışmak hiç de basit değildir. Bu albümden sonra ise Syd Barrett üçüncü solo albüm için planlar yapmış ama böyle bir albüm asla olmamıştır. 1972'de Syd Barret müziği geri döner ve Stars adını verdiği bir grup kurar. Fakat bu grup da verdiği 3 konserden sonra Syd Barrett tarafından dağıtılır. 1974'te tekrardan müzisyen arkadaşlarının yardımıyla stüdyoya giren Barrett sözleri yazılmamış bir kaç deneme şarkısından sonra devam etmek istemez ve müziği bırakır.

Pink Floyd'da Syd Barrett etkileri

1975 yılında Pink Floyd, Wish You Were Here albümünü kaydederken Shine On You Crazy Diamond (ki baş harfleri SYD olmaktadır) ve Wish You Were Here şarkılarını Syd Barrett için bestelemişlerdir. Shine On..'un kayıtlarında Syd, kaşları dahil vücudundaki bütün kılları kesmiş ve kilo almış bir halde stüdyoya gelip gitar kayıtlarını ne zaman yapacağını sormuştur. Onu gören grup üyeleri ise ağlamışlardır. David Gilmour o kişinin hala Syd olduğuna inanmak istemese de Roger Waters onun Syd olduğundan emindir. Ona yazdıkları Wish You Were Here'i ona çaldıklarında ise Syd Barrett şarkıyı çok eski moda bulmuştur. Oradan ayrılan Syd Barrett ile grup üyeleri bir daha hiç buluşmamışlardır. Grup ayrıca Dark Side Of The Moon albümündeki deliliği anlatan Brain Damage şarkısını Syd'den esinlenerek yazmış ve Roger Waters, 1982 tarihli Pink Floyd: The Wall filminin baş kahramı Pink'i yaratırken eski arkadaşı Syd'i düşünerek yaratmıştır.

Müzik sonrası yaşam
Stüdyoda yaşanan bu olaydan sonra Syd Barrett evinde izdivaya çekilmiş ve kendini kaybettirmiştir. Artık Syd adının yerine orjinal adı Roger'ı kullanmaya başlamıştır. Daha eskiden resim eğitimi almış ve resim yapmakta olan Barrett, müzikten sonra da kendini resim yapamya adamıştır. Yıllar sonra David Gilmour bir doğum günü partisine Syd'i çağırmak için davetiye yollamış ancak Syd'in ablası tarafından iyi dilekler almıştır.
1988'de Barrett'in üçüncü albümü Opel piyasaya sürüldü. Bu albümde Syd'in yayınlanmamış şarkıları ve ilk iki albümdeki şarkıların değişik versiyonları bulunmaktaydı. 1993'te bu üç albüm Crazy Diamond box set'i olarak piyasaya sürülmüştür. Daha sonra 2001'de Wouldn't You Miss Me adlı best of'u yayınlanmamış iki şarkı ile beraber piyasaya sürülmüştür. 2003'te ise kendisini ve Pink Floyd'un ilk yıllarını konu alan The Pink Floyd and Syd Barrett Story adlı DVD yayınlanmıştır.
Artık sağlığı iyice bozulan Syd Barrett, Cambridge'deki evinde inziva hayatı sürdürüyordu ve resim yapamya devam eiyordu. 7 Temmuz 2006 günü 60 yaşında iken, Cambridge'deki evinde pankreas kanseri sonucu hayatını kaybetti.

Diskografi
Single'lar
1969 - Octopus / Golden Hair
Albümler
1970 - The Madcap Laughs
1970 - Barrett

Toplamalar
1974 - Syd Barrett
1987 - Syd Barrett: The Peel Sessions
1988 - Opel
1992 - Octopus - Best Of Syd Barrett
1993 - Crazy Diamond
2001 - The Best of Syd Barrett: Wouldn't You Miss Me?
2004 - The Radio One Sessions

Pink Floyd ile
Single'lar
1967 - Arnold Layne / Candy and a Currant Bun
1967 - See Emily Play / The Scarecrow
1967 - Apples and Oranges / Paintbox

Albümler
1967 - The Piper at the Gates of Dawn
1968 - A Saucerful of Secrets

Toplamalar
1971 - Relics
1973 - A Nice Pair
1974 - Masters of Rock
1984 - Works
1992 - Shine On
1995 - London '66-'67
2001 - Echoes: The Best of Pink Floyd

DVD
1966 - Syd's First Trip
1968 - Tonite Let's All Make Love in London
2003 - The Pink Floyd and Syd Barrett Story
  • Syd Barrett ayrıca Kevin Ayers'in 1969 tarihli "Joy Of A Toy" albümünde "Religious Experience" adlı şarkıda gitar çalmıştır.

Son düzenleyen Safi; 25 Ekim 2015 00:54
Biyografi Konusu: Syd Barrett nereli hayatı kimdir.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
30 Ocak 2008       Mesaj #2
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Syd Barrett, İngiliz şarkıcı, besteci ve gitarist. Otuz yıldan fazla süren inziva sürecinden önce yedi yıl aktif olarak müzisyenlik yaptı. Pink Floyd grubuyla tanındı.

Sponsorlu Bağlantılar
Asıl adı Roger Keith Barrett olan sanatçı 6 Ocak 1946'da Cambridge'de doğdu. Doktor Arthur Max ve eşi Winifred Barrett'ın dördüncü çocuğuydu. Oldukça iyi bir eğitim alan Roger, spor ve izcilik faaliyetlerindeki başarısını giderek sanatsal ve yaratıcı yöne doğru kaydırdı ve oyunculuk, resim ve müzikle ilgilenmeye başladı. En büyük destekçisi babası, klasik müzik hayranıydı ve diğer çocukları gibi Roger'a da bu müzik sevgisini erken yaşlarda aşılamıştı. Ancak Roger'ın mutlu çocukluk yılları babasının ani ölümüyle gölgelendi. Bu talihsiz olay yaşandığında Roger henüz 14 yaşındaydı ve bu onun için büyük ve beklenmedik bir travma oldu.
Bu yıllarda Roger ilk gitarını aldı ve ismini çok sevdiği bir bateristin adına ithafen Syd olarak değiştirdi. Cambridge'deki müzik çevrelerinde aralarında David Gilmour'un da bulunduğu birçok arkadaş edindi. Aralarında büyük bir dostluk kurulan David ve Syd, The Mill adlı bir klüpte birlikte çalmaya başladılar. David'in tekniği Syd'inkinden üstündü fakat Syd söz yazma konusunda tam bir dehaydı. Aynı yeteneği resim alanında da gösterdi ve Londra'da burs kazanarak Camberwell Sanat Okulu'na girdi.
1965 yılında aile evini terkederek temelli olarak Londra'ya taşındı. Cambridge'den tanıdığı Roger Waters'ın tavsiyesiyle Rand B Band'de çalmaya başladı. Grubun davulcusu Nicholas Berkley Mason, mimarlık öğrencisiydi. Klavyedeki Richard William Right ise Londra'da müzik eğitimi alıyordu. Gruptaki herkesin bir müzik geçmişi vardı ancak Syd, daha özel bir yeteneğe sahipti. O resme olan aşkıyla, renkleri notalara dönüştürüyordu. Kısa zamanda etkileyici kişiliği ve bu nadir yeteneğiyle grubun lideri haline geldi ve grup arkadaşlarıyla birlikte adını Pink Anderson ve Floyd Council adında iki müzisyenden ilham alarak oluşturduğu grubu Pink Floyd'u kurdu. Seslere eklediği farklı efektlerle ve sahne gösterileriyle psychedelic müziğin babası sayılan Syd'in besteleri grubun kısa zamanda tanınmasını sağladı. 1967 yılında Pink Floyd, ilk albümü ''The Piper At The Gates Of Dawn''ı çıkardı. Bu albümde bir şarkı hariç tüm şarkıların sözleri Syd Barrett'a aitti. Yine Syd'e ait, hayali bir kıza yazdığı ''See Emily Play'', grubun tanınmasını sağlayan şarkılardan biriydi.
Ancak başarısı arttıkça daha fazla uyuşturucu kullanmaya başlayan Syd Barret, şarkılarını uyuşturucunun etkisiyle yazıyordu. Hatta bir şarkısı (Candy and A Current Bun) uyuşturucu sarmayı anlattığı için yasaklandı. Giderek daha az ayık olmaya başlayan Syd, konserlerdeki performansının düşmesi nedeniyle grup arkadaşlarıyla da yollarını ayırmak zorunda kaldı. Bir süre sadece Pink Floyd için söz yazarlığı yaptı, daha sonra ise tamamen ayrıldılar.
Pink Floyd grubuyla yollarını ayırdıktan sonra gözlerden tamamen uzak kalmayı seçti. Bu süreç içinde “The Madcap Laughs” ve “Barret” adlı iki solo albüm çalışması yaptı. Bu albümleri, şarkı yazarlığı konusunda en üretken olduğu dönem olan 19661977 yılları arasında biriktirdiği materyallerle yaptı. Bu albümlerin yapımında David Gilmour'dan ve “Soft Machine” grubunda hatırı sayılır destek aldı.Solo albümlerinde Pink Floyd'dan farklı olarak sadece akustik gitar kullandı.”The Madcap Laughs” albümünden sonra son konserine çıktı ve üçüncü şarkıda sahneden inerek konseri yarım bıraktı. Bu albümlerden sonra üçüncü solo albümü için planlar yaptı, ancak bu planlar hiç gerçekleşmedi. Barret, Pink Floyd grubundan ayrıldıktan sonra çok az sayıda yeni şarkı yazdı. 1972 yılında “Stars” adını vediği bir grupla müziğe geri döndü, bu grubu da verdikleri üçüncü konserden sonra dağıttı.
1975 yılında Pink Floyd, “Wish You Were here” albümüne, Syd'e ithafen iki şarkı koydu. Bunlardan biri “Shine on You Crazy Diamond”, diğeri de “Wish You Were Here” dı. Bu albümün kayıtları sırasında stüdyoya gelen Syd'i, aşırı kilolu ve tükenmiş bir halde gören grup üyeleri, gelen kişinin Syd Barrett olduğuna inanmak istemediler. Ama Roger Waters onun Syd Barrett olduğundan emindi. Bu buluşmadan sonra grup üyeleriyle birdaha görüşmedi. Pink Floyd, “Dark Side of The Moon” albümündeki “Brain Damage” şarksını da Syd'den esinlenerek yazmıştır. Ayrıca “The Wall” filminin baş karakteri olan “Pink” te Roger Waters tarafından Syd Barrett' tan esinlenilerek yaratılmıştır.
1988 yılında Barrett'ın yayınlanmamış şarkılarından ve iki solo albümündeki şarkıların uyarlamalarından oluşan “Opel” albümü yayınlandı. 1993'te Syd Barrett'ın Pink Floyd'dan sonraki çalışmaları Crazy Diamond Box seti olarak piyasaya sürüldü. 2001'de best of albümü olan “Wouldn't You Miss Me”, iki yayınlanmamış şarkıyla beraber piyasaya sürüldü.
Syd Barrett Cabridgeshire' daki inziva sürecinde kendini resim yapmaya adadı. Sağlığı iyice bozulan Barrett, 7 Temmuz 2006'da hayatını kaybetti.

Diskografi
Single'lar 1969 - Octopus / Golden Hair

Albümler
1970 - The Madcap Laughs
1970 - Barrett
Toplamalar
1974 - Syd Barrett
1987 - Syd Barrett: The Peel Sessions
1988 - Opel
1992 - Octopus - Best Of Syd Barrett
1993 - Crazy Diamond
2001 - The Best of Syd Barrett: Wouldn't You Miss Me?
2004 - The Radio One Sessions

Pink Floyd ile
Single'lar
1967 - Arnold Layne / Candy and a Currant Bun
1967 - See Emily Play / The Scarecrow
1967 - Apples and Oranges / Paintbox
Albümler
1967 - The Piper at the Gates of Dawn
1968 - A Saucerful of Secrets

Toplamalar
1971 - Relics
1973 - A Nice Pair
1974 - Masters of Rock
1984 - Works
1992 - Shine On
1995 - London '66-'67
2001 - Echoes: The Best of Pink Floyd

DVD
1966 - Syd's First Trip
1968 - Tonite Let's All Make Love in London
2003 - The Pink Floyd and Syd Barrett Stor
eXcaLLaNT - avatarı
eXcaLLaNT
Ziyaretçi
7 Mayıs 2008       Mesaj #3
eXcaLLaNT - avatarı
Ziyaretçi
pink floyd wideweb
o Syd20Barrett
Son düzenleyen KisukE UraharA; 7 Mayıs 2008 19:46 Sebep: Şekil

Benzer Konular

23 Kasım 2007 / nünü X-Sözlük
2 Aralık 2009 / Alvarez Ocean Spor ww
25 Temmuz 2013 / Jumong Sinema ww