Ziyaretçi
Zigetvar ya da Szlgetvar seferi
Kanuni Sultan Süleyman'ın son gazası
Sponsorlu Bağlantılar
Birikmiş yıllık vergileri ve AvusturyalIlarda işgal edilen kentleri (Tokaj ve Serene) geri istemek için Viyana'ya gönderilen türk elçisi Hidayet Çavuş'un, orada. Maximilian II tarafından hapse atılması üzerine artık savaşın kaçınılmaz olduğuna karar veren sadrazam Sokullu Mehmet Paşa, 72 yaşındaki hasta padişahı 13. gazası olan Zigetvar seferi’ne çıkmaya zorladı. Böylece aslında Sokullu'nun yönetiminde İstanbul’dan yola çıkan (1 mayıs) Kanuni’nin başında bulunduğu 100 bin kişilik türk ordusu, Zemlin (Semlin) konağında, önceden haber salınan Erdel (Transilvanya) banı Jânos Zsigmond ile Kırım hanı Devlet Giray kuvvetlerinin de katılmasıyla (29 haziran) sayısını 150 bine yükselttikten sonra Essek köprüsünden geçerek (19 temmuz) Zigetvar'a ulaştı ve iç içe iki sağlam kalenin koruduğu kenti kuşattı (5 ağustos).
Üç parçadan oluşan kentin önce "Eski Zigetvar” denen bölümü (13 ağustos), sonra da "Yeni Zigetvar" (19 ağustos) ele geçirildi. Zigetvar dış kalesine yeniçerilerin önderliğinde yapılan birinci (26 ağustos), ikinci (29 ağustos) ve üçüncü (2 eylül) genel saldırılar başarısızlıkla sonuçlandı. Yeniçerilerin lağım patlatarak surlarda gedik açmaları sonucu dış kale fethedilince (5 eylül), Kanuni’nin teslim önerisini reddeden ve 5 bin askerini yitirmiş olan kale komutanı kont NicolasZriny, geriye kalan 15 bin kişilik kuvvetiyle iç kaleye çekildi, iç kale türk ordusunca odun yığınlarıyla çevrilerek ateşe verildiği sırada (6 eylül gecesi) hasta döşeğinde yatmakta olan Kanuni öldü.
Padişahın ölümünü bir karışıklık olasılığına karşı askerlerden gizleyen Sokullu, Kütahya sancakbeyi şehzade Selim'i (Selim II) tahta çağırmak için Haşan Çavuş'u bir mektupla hemen yola çıkardı. Bu arada, odun yangınıyla kuşatılan ve yanmakla teslim olmak ikilemi arasında kalan kont Zriny, askerlerinin başına geçerek şiddetli bir huruç (çıkış) hareketi yaptıysa da kendisi vurulup öldü, askerlerinin ölmeyenleri teslim oldular.
Ancak, iç kaleye giren türk ordusunun öncü kuvvetleri (yaklaşık 5 bin kişi), oradaki barut deposunun patlaması sonucu yaşamlarını yitirdiler (7 eylül). Sonunda 5 ağustostan 7 eylüle kadar süren 34 günlük bir kuşatmadan ve Kanuni’nin ölümünden sonra fethedilen Zigetvar’ın sancakbeyliğine Peçuy (Pecs) muhafızı İskender Bey'i atayan Sokullu, padişahın öldüğünü bilmeyen ordunun başında Belgrad'a döndü.
Kaynak: Büyük Larousse
Son düzenleyen Safi; 23 Eylül 2016 21:18