Arama

Silistre Kuşatması

Güncelleme: 18 Haziran 2010 Gösterim: 2.405 Cevap: 0
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
18 Haziran 2010       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Silistre Kuşatması
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

adszpl

Silistre Kuşatması, (14 Nisan - 23 Haziran 1854) Kırım Savaşının dönüm noktalarından biridir.

Çarpışmalar

İvan Paskeviç


150px Omer Pacha

Ömer Paşa



150px Michael Gortschakow

Mihail Gorçakov


General İvan Paskeviç(Ivan Paskevich) komutasındaki Rus ordusu, Tuna üzerinde SilistreOsmanlı güçlerini kuşatarak 70 gün boyunca yoğun bir baskı altına aldı. kalesindeki
General Paskeviç'in yardımcısı bir topçu subayı olan Prens Mikhail Dmitrieviç Gorçakov'du(Mikhail Dmitrievich Gorchakov). Kuşatma harekatı, 14 Nisan günü Tuna'nın kuzey kıyısında Rus topçu bataryalarının konuşlandırılmasıyla başladı. Başlangıçta Rus ordusunun mevcudu 50.000'den giderek 80.000'e kadar yükseldi.
Silistre kale komutanı Topçu Feriki (Tümgeneral) Musa Hulusi Paşa'ydı. Kentin savunma tahkimatının planlarını, bir Prusyalı olan Albay (Baron) Grach yapmıştı. Merkezde yarım daire şeklindeki taş bir yapı olan Mecidiye Tabyası ve çevresinde onu koruyan 140 m. uzunluğunda Arap Tabya adı verilen bir toprak Tabya yer alıyordu. Kent, bunun yanındaki Yılanlı Tabya ve diğer tabyaları birbirine bağlayan toprak siperlerden oluşan bir savunma hattı boyunca 10.000 civarında Osmanlı askeri tarafından savunulmaktaydı.
İki hafta içinde Rus topçusu kuzeyde Tuna üzerinde bir adada ve güney batıda Arap Tabya ile Yılanlı Tabya karşısında konuşlanmıştı. Üçüncü haftanın sonunda kentin etrafındaki çember kapandı. Karşılıklı topçu ateşi ve piyade saldırıları birbirini kovaladı. Karargahı ve yığınağı güneyde Şumnu'da olan Osmanlı Başkomutanı Serdar-ı Ekrem Ömer Paşa kuşatmayı kırmak için hemen harekete geçmedi. İngiliz ve Fransız Başkomutanlarını Şumnu'ya davet etti. Yapılan değerlendirmede, müttefiklerin Varna limanına çıkmalarına karar verildi. 28 Mayıs'ta müttefik birlikler İstanbul'dan gemiye binmeye başladılar.
Zamanın daraldığını gören Rus ordusu baskıyı arttırdı. Kale muhafızları da yüksek bir direnç gösterdiler. Çarpışmalar giderek sertleşti. Haziran başında Musa Paşa'nın şehit düştüğü haberi geldi.(Kısa bir süre önce Müşir (Mareşal) rütbesine yükseltilmişti) Ardından 10 Haziran'da General Paskeviç yaralanarak komutayı Prens Gorçakov'a bıraktı.
Gorçakov 22 Haziran'da son ve büyük bir saldırı planladı. Bu saldırıda Gorçakov ve yardımcısı ağır yaralandılar. 23 Haziran gecesi ani bir emirle Rus ordusu çekilmeye başladı.

Sonuç

Silistre kuşatması Osmanlı Devleti için stratejik ve moral bir zaferle sonuçlandı. "Silistre Müdafaası" üzerine destanlar ve marşlar (Bkz. Dikran Çuhacıyan Efendi) ve bir de önemli tiyatro eseri (Bkz. Namık Kemal: Vatan, Yahut Silistre) yazıldı.
Çarpışma diplomatik ve askeri sonuçlar da doğurdu. Avusturya Balkanlar'dan çekilmesi için Rusya'ya nota verdi. Müttefik güçleri stratejik hedef olan Sivastopol'e hamle yapmak üzere Varna'da yığınağa başladılar.


"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

19 Haziran 2010 / GusinapsE Osmanlı İmparatorluğu
21 Haziran 2010 / Misafir Osmanlı İmparatorluğu
15 Haziran 2011 / _Yağmur_ Edebiyat
17 Ekim 2012 / volture Taslak Konular
16 Mart 2010 / Misafir Osmanlı İmparatorluğu