Arama

Kosova Savaşı (Kosova Zaferi, Kosova Savaşları) - Sayfa 2

Güncelleme: 27 Kasım 2016 Gösterim: 58.322 Cevap: 11
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
19 Ekim 2016       Mesaj #11
Safi - avatarı
SMD MiSiM

Kosova Savaşı (Kosova Zaferi, Kosova Savaşları)


Osmanlılar ile Haçlılar (Sırp, Bulgar, Macar ve Karadağlılar) arasında yapılan meydan savaşları.
Sponsorlu Bağlantılar

Birinci Kosova Savaşı (1389)
I. Murad (Hüdâvendigâr), Sırp, Bulgar ve diğer Hıristiyan devletlerin doğurduğu tehlikeyi önlemek amacıyla, 60 000 kişilik bir kuvvetle Sırbistan üzerine yürüdü. I. Murad Han'ın yanında oğulları Bayezid (Yıldırım) ile Yakub Bey vardı. Öncü kuvvetlerin başında Evrenos Bey ile Paşa Yiğit bulunuyordu. Türk ordusu, Filibe, Köstendil, Eğri Palanka ve Üsküp'ün kuzeydoğusundan geçen yolu takip etti, Kosova ovasının doğu yamaçları boyunca Priştina'ya yürüdü. İki taraf, Priştina'nın kuzeybatısında, Priştina - Vuçitrn yolu üzerinde, Lab suyu yanında karşılaştı. Haçlı kuvvetleri, Osmanlılar'dan fazlaydı. I. Murad Han, ordunun merkezinde yer aldı; sağ kolda Bayezid'i, sol kolda öteki oğlu Yakub'u görevlendirdi.

Veziriazam Çandarlı Ali Paşa ile Kara Timurtaş Paşa, padişahın yanında yer aldılar. Haçlıların merkezinde Sırp despotu Lazar, sağ kolunda yeğeni Vuk Brankoviç, sol kolda da Bosna kralı Tvrtko vardı. Sekiz saatlik bir çarpışmadan sonra, henüz savaşın sonucu alınmadan, Lazar'ın damadı, Sırp asilzadelerinden Miloş Obiliç (veya Kopiliç), bir mülteci veya elçi gibi Sultan Murad Han'a yaklaştı ve birden çıkardığı hançerle padişahı yaraladı. Türk kaynaklarında, I. Murad Han'ın savaşın sonunda savaş sahasında dolaşırken, yaralı bir Sırp tarafından öldürüldüğü kaydedilir. Sultan Murad Han'ın yaralandığı yere bir çadır kuruldu; sultan, ağır yaralı olduğu halde kumandayı elden bırakmadı. Bu sebeple, savaş Türklerin lehine sonuçlandı. Ölmeden önce esir alınan Sırp despotu Lazar ile damadı ve diğer Sırp asilzadeleri öldürüldüler. I. Murad Han'ın vefatından sonra yerine, I. Bayezid (Yıldırım) padişah oldu; Sırpları takip eden Yakup Çelebi ise öldürüldü.

Birinci Kosova Savaşı sonunda, yeni Sırp despotu Stephan Lazaroviç, Osmanlılara vergi vermeyi ve savaşlara askerleri ile birlikte katılmayı kabul etti; ayrıca kızkardeşi Despina'yı, Bayezid Han'a zevce olarak verdi.

İkinci Kosova Savaşı (1448)
Polonya ve Macaristan kralı Ladislas'ın, Varna'da ölümünden sonra (1444) Macaristan kral naipliğine getirilen Yanoş Hunyadi, Varna yenilgisinin öcünü almak için kuvvet toplamağa başladı. Bu sırada Osmanlılar, isyan eden Arnavutluk beyi İskender Bey ile uğraştıklarından, Yanoş Hunyadi'nin, Macarlardan başka Eflak, Bohemya ve Almanlardan kuvvet toplamasına engel olamadılar. Sırbistan'a kolaylıkla geçen Yanoş Hunyadi kuvvetleri, Kosova'ya geldi (1448). Osmanlı hükümdarı II. Murad Han da bir süre sonra Kosova'ya vardı. Yanoş Hunyadi, gönderdiği elçi aracılığıyla barış istedi. Ancak bu teklifi kabul edilmedi. Savaş, Yanoş Hunyadi'nin saldırısıyla başladı.

Üç gün sürdü (17-19 Ekim). İlk gün, hafif kuvvetlerin birbirlerini denemeleriyle geçti. Şiddetli savaş, ikinci gün öğleden sonra başladı. Gece yarısı Yanoş Hunyadi kuvvetlerinin, Osmanlı ordugâhına yaptığı baskın bir sonuç vermedi. Üçüncü gün sabahtan başlayan savaşta Osmanlılar, plan gereğince sağ ve sol kanatları, yenik düşmüş gibi göstererek geri çektiler. Merkezi müdafaasız bulan Yanoş Hunyadi, hücum emrini verdi. Merkezde bulunan yeniçeriler, haçlılara şiddetle karşı koydular. Haçlılar merkeze yığılınca, sağ ve sol kanatlardan geri çekilen Osmanlı kuvvetleri, bu kanatlardan ve geriden haçlıları sarmağa başladılar. Kısa bir süre sonra, haçlı ordusunda panik başladı. Yanoş Hunyadi, savaş meydanını bırakarak kaçtı. Pek çok haçlı, savaş meydanında kaldı.

İkinci Kosova Savaşı sonucunda Osmanlılar, Balkanlar'a iyice yerleştiler. Yenilen Macarlar, 1456 Belgrad kuşatmasına kadar, Osmanlılarla savaşmadı, özellikle İstanbul'un fethine seyirci kaldılar.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM
Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
19 Ekim 2016       Mesaj #12
Safi - avatarı
SMD MiSiM

Tahta ikinci çıkışı ve II. Kosova Savaşı.


II. Murad’m tahttan çekilmesi yönetimde bunalıma yol açtı. Sadrazam Çandarlı Halil Paşa ile yeni padişahın lalası olan devşirme Zağanos Paşa arasında çekişme başladı. Bu arada Macarların Edirne-Segedin Antlaşmasını bozarak Osmanlı topraklarına saldırması ve Venedik donanmasının Çanakkale Boğazını kapatması üzerine II. Mehmed, Halil Paşa’nın babasını çağırma önerisini kabul etti. Edirne’ye dönen II. Murad, oğlunun sultanlığına ilişmeden ordunun başına geçti. Hıristiyan kuvvetlerini Varna Savaşı’nda (1444) ağır bir yenilgiye uğrattı. Macar kralı I. Ulâszlö öldürüldü, Jânos Hunyadi ise zor kurtuldu. II. Murad gene Manisa’ya döndü. Bu arada Halil Paşa ile devşirme paşalar arasındaki iktidar çekişmesi sürüyordu. Ulahlarm harekete geçmesi üzerine Halil Paşa yeniden Edirne’ye dönmesi için II. Murad’a mektup gönderdi. Bir yandan da onu yeniden tahta çıkarma siyasetinin bir parçası olarak Buçuktepe Olayı adıyla bilinen yeniçeri ayaklanmasını düzenledi. II. Murad 1446’da Edirne’ye dönerek bir kez daha tahta çıktı. II. Mehmed de Zağanos Paşa’yla birlikte Manisa’ya gönderildi.
Sponsorlu Bağlantılar

II. Murad, I. Bayezid’in Ankara Savaşandaki yenilgisinden sonra elden çıkan Mora içlerine ilerleyerek 1446’da yarımadayı OsmanlI topraklarına kattı. Ertesi yıl Arnavutluk’ta OsmanlIlara karşı bağımsızlık mücadelesine girişen İskender Bey’in (Ghion Kastrioti’nin oğlu Gjergj Kastrioti) üzerine yürüdü, Kocacık’ı (Svetigrad) aldı. Ama Jânos Hunyadi’nin büyük bir sefere hazırlandığı haberi gelince Sofya’ya döndü. Jânos Hunyadi komutasındaki birleşik Macar-Eflâk ordusuyla Sırbistan’da Kosova Gölovası’nda karşılaştı. II. Kosova Savaşı (1448) adıyla bilinen meydan savaşında Hunyadi’yi ağır bir yenilgiye uğratarak Balkanlar’da Osmanlı egemenliğine son vermek ve Konstantinopolis (İstanbul) çevresindeki Osmanlı kuşatmasını kırmak amacıyla girişilmiş olan son büyük Haçlı seferini durdurdu. 1450’de Arnavutluk’un önemli kalelerinden Akçahisar’ı (Kruje) beş ay süreyle kuşattıysa da alamadı. 1451 başlarında Edirne’de hastalandı ve öldü. Vasiyeti üzerine Bursa’ya götürülerek kendi yaptırdığı Muradiye Camisi’nin yanındaki türbesine gömüldü.

DEVAMI Osmanlı Padişahları - Sultan İkinci Murad
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
SİLENTİUM EST AURUM

Benzer Konular

23 Haziran 2010 / GusinapsE Türkiye Cumhuriyeti
13 Kasım 2016 / DERUNİ Tarih
31 Mayıs 2008 / GusinapsE Osmanlı İmparatorluğu
5 Mayıs 2011 / Misafir Cevaplanmış
12 Ocak 2015 / Misafir Cevaplanmış