Arama

Çıldır Meydan Savaşı

Güncelleme: 14 Mayıs 2012 Gösterim: 2.152 Cevap: 0
Alvarez Ocean - avatarı
Alvarez Ocean
Ziyaretçi
30 Kasım 2009       Mesaj #1
Alvarez Ocean - avatarı
Ziyaretçi
Çıldır Meydan Savaşı - Çıldır Meydan Savaşı Hakkında - Çıldır Meydan Savaşı Tarihi

Sponsorlu Bağlantılar
Vikipedi, özgür ansiklopedi


Çıldır Meydan Savaşı, 9 Ağustos 1578'de Osmanlı Devleti ile Safevi kuvvetleri arasında yapılan meydan savaşıdır.

1555 yılında imzalanan Amasya Antlaşması'yla Safevi Şahı I. Tahmasp; Osmanlıların Kars, Iğdır, Revan (Erivan) ve Tebriz çevresindeki egemenliğini kabul etmişti.

23 yıl sonra antlaşma bozuldu ve bu bölgeler tekrar Safevilerin eline geçti. III. Murad tarafından sefer ile görevlendirilen Lala Mustafa Paşa, önce Erzurum'a geldi. Deveboynu'nda karargâhını kurdu. Bu sırada, Ardahan Sancakbeyi Abdurrahman, kendi üzerine düşeni yerine getirerek Çıldır Gölü'ndeki "Ağca Kalesi"ni fethetti. Bunun üzerine, sefere çıkan Tokmak Han komutasındaki yaklaşık 30.000 kişilik Safevi Ordusu ile Türk ordusu Çıldır yakınlarında 9 Ağustos 1578'de karşılaştılar. Savaşta Türk ordusu önemli bir zafer kazandı ve Aras boyu tekrar Osmanlıların eline geçti.

Zafer, Safevi direncini önemli ölçüde kırdı ve Gürcistan ile Azerbaycan'ın yolunu açtı. Çıldır Zaferi'nden sonra ileri harekatına devam eden Türk ordusu aynı yıl içinde Gürcistan ve Şirvan'ı fethederek Hazar Gölü kıyılarına ulaştı.

Çıldır Zaferi'nden hemen sonra ayrıca Çıldır Eyaleti kuruldu. Arpalı, İmirhev, Pertekrek, Ardanuç, Çeçerek, Aspinze ve Ude sancaklarına sahip eyaletin ilk beylerbeyi Atabegli Mustafa (Minûçihr) Paşa oldu.

Son düzenleyen asla_asla_deme; 14 Mayıs 2012 12:25 Sebep: Sayfa Düzeni

Benzer Konular

8 Nisan 2018 / GusinapsE Osmanlı İmparatorluğu
31 Temmuz 2012 / ThinkerBeLL Türkiye Cumhuriyeti
7 Aralık 2010 / Misafir Cevaplanmış
1 Aralık 2012 / Misafir Soru-Cevap
8 Ekim 2015 / asla_asla_deme Taslak Konular