Arama

Kabakçı Mustafa İsyanı

Güncelleme: 5 Temmuz 2012 Gösterim: 4.894 Cevap: 2
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
12 Mart 2010       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Kabakçı Mustafa İsyanı
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Kabakçı Mustafa İsyanı

Tarih Mayıs 1807
Bölge
İstanbul
Sonuç
3.Selim tahtan indirilip IV.Mustafa yerine geçmiştir.
Taraflar
Osmanlı Devleti Kabakçı Mustafa Çetesi

Kabakçı Mustafa’nın Mayıs 1807 tarihinde, liderliğini yaptığı isyanın sonunda III. Selim tahttan indirilerek yerine IV. Mustafa geçirilmiştir.


Kabakci Mustafa'nin sonu

"Ruscuk Yarani" adı ile anılan gizli bulunan, reform ve III. Selim yanlısı ve önemli devlet gorevleri yüklenmiş olan grup (Sedaret Mektupcusu Tahsin, Başmuhasebeci Ramiz, Tuna Yalisi Mubayaacisi Behiç, Sadaret Kethudası Refik, Reisikuttab Galip efendiler) caba gostererek hiç velvele cikartilmadan Alemdar Mustafa Pasa ve seymenler ve Kiracali ordusunun Edirne'ye gelmesini sağlamışlardı. Bu ordu mensupları Trakya'da yollar ve konaklara dağılarak Istanbul Trakya sayahatlerini önlemişlerdi. işşemri ile 300 kisilik bir süvari baskın birliği oluşturulmuş ve Hacı Ali Ağa emrinde 14 Temmuz'da Rumelifeneri Kalesini basmışlardır. Kalede bulunan Kabakçı Mustafa bu baskın sonucu hemen öldürülmüştür. Fakat yamaklar Istanbul'dan getirdikleri toplarla direnişe geçmişlerdi. Buna karşılık olarak baskıncı birlik ellerine geçirdikleri Anadolufeneri Kalesi toplarını kullanmaya başlamışlardı. Muthiş bir muhabere başlamıştı. Rumelifeneri köyü yamaklara tarafindan yakılmış; Rumelikavağı, Sariyer, Yenikoy yıkılıp yakılıp büyük zarar görüştü. Sivil halk denizden sandallarla kaçıp kurtulmaya calışmaktaydı. Bu muhabere 4 gun sürmüş ve sonunda yamaklar tepelenmişti. Yamaklardan 300 ölü; Alemdar milislerinden 13 ölü zayiat doğmuştu.

İsyanın sonucu, III. Selim'in öldürülüşü ve II. Mahmud'un tahta çıkışı

IV. Mustafa durumu iyi görmemiş ve Edirne'de bulunan Sadrazam Çelebi Mustafa Paşa ile Alemdar Mustafa Paşa'ya aracı olarak Hazine Vekili Nezir Ağa'yi gondermis ve her ikisini de Istanbul'a cagirmistir. Sadrazama ve Alemdar milis ordusu ile birlikte 19 Temmuz'da Istanbul'a gelmislerdi. Onlari Seyhulislam ve devlet erkani Incirli Ciftligi'nde ve Sultan IV. Mustafa'da Sancak-i Serif'le (Incirli ile Davutpasa arasinda bulunan) Kirkkavak'da karsilamislarsi Sultan, Sadrazam ve Alemdar devlet erkanini ile gorusme yapmisti.
"Ruscuk Yarani" IV. Mustafa'nin hemen burada tutuklanmasi ve milislerin ivedilikle Istanbul'a girip III. Selim'i tekrar tahta gecirmesi idi. Fakat Alemdar bu oneriyi "mertlige uygun degildir" diyerek reddetmisti
Alemdar Kircali milisleri ve seymenleri ile Cirpici Cayiri'nda ordugah kurdu. Sadrazam ise sehirdeki konagina ve yanindaki askerlerde sehir kislalrina gitmislerdi. 20 ve 21 Temmuz'da yeni bir seri atama yapildi ve ozellikle Seyhulislam'liga Arapzade Arif Efendi getirildi. 21 Temmuz'da Alemdar ordusyla Alay Kosku onunde IV. Mustafa'ya alay gosterdi. Fakat IV. Mustafa Alemdar'i sadrazam tayin etmeyip onu bir sadik, has ve kahraman kisi olarak ovdukten sonra butun Trakya ve Balkanlar uzerinde (Edirnekapi'dan Tuna Irmagi'na kadar yorelere) devlet murahhasi ve serdari olarak atandigini bir hatt-i humayunla ilan etti.
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
25 Mayıs 2010       Mesaj #2
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye
Kabakçı Mustafa İsyanı

Sponsorlu Bağlantılar
Osmanlı Sultanı Üçüncü Selim Hanın tahttan indirilerek yerine Dördüncü Mustafa Hanın geçirilmesiyle neticelenen isyan. Kastamonulu olan Kabakçı Mustafa’nın Mayıs 1807’de, âsîlerin lideri seçilmesinden önceki hayatı bilinmemektedir.

Kabakçı Mustafa isyanının sebepleri çok çeşitlidir. On sekizinci yüzyılın başlarında Osmanlı Devleti, içte ve dışta çeşitli düşmanlarla mücadele ediyordu. 1789 Fransız ihtilâlinden sonra Avrupa’da meydana gelen olaylar, Osmanlı ülkesini etkilemedi. Hattâ Sultan Üçüncü Selim Han, “Nizâm-ı Cedîd” adı ile askerî, mülkî, idarî, ticarî, içtimaî ve siyasî bir dizi ıslahat teşebbüslerine girişerek, devlete yeni bir hayatiyet ve canlılık getirdi. Bu durum; Rusya, Fransa ve İngiltere’nin hoşuna gitmedi. 13 Aralık 1806’da çıkarılan Sırp isyanı, 1807’de Rusya’ya harp ilanı ve İngiliz donanmasının İskenderiye’yi işgali, tamamen Osmanlı Devletinin bu gelişme programını önlemeye yönelikti. Nitekim bu faaliyetler, içeride de, Selim Hanın kurduğu modern Nizâm-ı Cedîd ordusunu istemeyen yeniçeriler ile menfaatperestleri ve Osmanlı Devletinin yıkılmasını isteyen hainleri harekete geçirdi. Akkâ yenilgisini bir türlü unutamayan Fransızların İstanbul Sefîri Sebastiani’nin teşviki ve Selânikli Sadaret KaymakamıHaseki Halil Ağayı parçaladılar. Bu hareket ile isyan başlatıldı. Büyükdere Çayırında toplanan âsiler, Kastamonulu Kabakçı Mustafa’yı lider seçtiler. İsyan genişledi. Beş yüz kadar âsi, İstanbul’a yürüdü. Âsileri, Levend Çiftliğindeki bir tabur nizamî asker durdurmaya kâfiyken, Köse Musa, Nizâm-ı Cedîd askerinin harekâtını durdurdu. Sultan Üçüncü Selim Han da, Müslüman kanı dökülmesini istemedi. Sultan Üçüncü Selim Hanın; “Bu işlere sebep, benim hilmimdir (yumuşak huylu olmamdır)!” demesi üzerine, Köse Musa, âsileri teskin edeceğini ifade ederek, Nizâm-ı Cedîd askerlerinin kaldırıldığı hakkındaki fermanı çıkarttı. Kararın hemen ardından Köse Musa harekete geçti. Çardak ve Unkapanı İskelesine gelen âsiler, yeniçeriler ile birleşip, Nizâm-ı Cedîd taraftarı devlet adamlarını katlettiler. Daha sonra Pâdişâhı da istemiyoruz diye bağıran âsiler, 29 Mayıs 1807’de, Sultan Üçüncü Selim Hanı tahttan indirip, yerine Sultan Dördüncü Mustafa Han'ı geçirdiler. Bütün ilerlemeler durduruldu. Kabakçı Mustafa, Turnacıbaşılık pâyesiyle Boğaz’a tayin edildi. Hükümet işlerinde nüfuz sahibi oldu. Fakat bu çok kısa bir zaman sürdü. Temmuz 1808’de, Boğaz’daki evinde öldürüldü.



BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.
buz perisi - avatarı
buz perisi
VIP Lethe
5 Temmuz 2012       Mesaj #3
buz perisi - avatarı
VIP Lethe
Kabakçı Mustafa İsyanı
MsXLabs.org & MORPA Genel Kültür Ansiklopedisi

III. Selim'in yeniliklerine ve özellikle Nizamı-Cedit ordusuna karşı gerçekleştirilen ayaklanma. Hareketi Kabakçı Mustafa adlı biri yönettiği için, bu adla anılır. İsyan, Boğaz kalelerinde görevli yeniçeri yamaklarının Nizamı Cedit üniforması giymek istememesi yüzünden patlak verdi. Sadaret Kaymakamı Köse Musa Paşa ile Şeyhülislâm Ataullah Efendi'nin kışkırttığı yamaklar ayaklandılar (25 Mayıs 1807) ve ertesi gün bu ayaklanmaya İstanbul'da bulunan yeniçeriler de katıldılar. III. Selim, İstanbul'da bulunan Nizamı Cedit askerini, ayaklanmanın başlangıcında isyancılara karşı kullanmak kararlılığını gösteremedi. İsyancılar, III. Selim'in yakınlarından on Nizamı Cedit taraftarının kellesini istedi ve bu istekleri kabul edildi. İsyan 29 Mayıs 1807'de III. Selim'in tahttan indirilmesiyle sonuçlandı. Nizamı Cedit ve onunla ilgili her şey yok edildi.
In science we trust.

Benzer Konular

28 Mart 2012 / Misafir Soru-Cevap
25 Haziran 2010 / _Yağmur_ Taslak Konular
19 Mart 2010 / asla_asla_deme Osmanlı İmparatorluğu
2 Haziran 2010 / _Yağmur_ Taslak Konular