Arama

Beyin Dalgaları - Sayfa 2

Güncelleme: 27 Mayıs 2013 Gösterim: 33.688 Cevap: 12
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
18 Temmuz 2012       Mesaj #11
Avatarı yok
Yasaklı
Düşünce Okuyabilen Program

Sponsorlu Bağlantılar
120717neural

ODTÜ ve Koç Üniversitesi araştırmacıları, beyin verilerini kullanarak zihinden geçenleri okuyabilen bilgisayar programı geliştirdi.

''Beyin Verilerini Kullanarak Zihinden Geçenleri Kestiren Bilgisayar Programı'' adı verilen proje, ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yarman Vural ve Koç Üniversitesi Psikoloji Bölümü Öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Öztekin’in çalışmasıyla geliştirildi. Vural, Google şirketinin maddi desteğiyle başladıkları projelerinde, ileride bilgisayarların ''akıl okuyabildiği'' sistemler geliştirmeyi hedeflediklerini söyledi. Bu amaç için MR makinesinde birtakım deneyler yaptıklarını, insanların çeşitli duygularını canlandırarak beyin sinyallerini kaydettiklerini ifade eden Vural, bu verileri bilgisayar ortamında modellediklerini söyledi.

Yarman Vural, çalışmaya ilişkin şu bilgileri verdi: ''İnsan beyninden manyetik rezonans görüntüleme ile kaydedilen sinyalleri kullanarak, düşündüğümüz nesneleri tahmin eden özgün bir bilgisayar programı geliştirdik. Geliştirilen yöntemde, önce kişinin beyin sinyalleri kaydedilerek bir bilgisayara yükleniyor. Bilgisayar kişinin beyninin yaklaşık bir düşünce modelini çıkararak öğreniyor. Daha sonra bu kişiden gelen yeni sinyaller ölçüldüğünde bilgisayar kişinin ne düşündüğünü kestirmeye çalışıyor. Soyut duygu durumlarından kişinin mutlu, yılgın, sinirli olup olmadığını belirleyebiliyoruz. Bunun yanında sistemimiz, akıldan geçen somut nesneleri de okuyabiliyor. Mesela akıldan geçen renkleri, nesneleri, hayvanları, kılık kıyafetleri, sebze ve meyveler gibi bazı nesneleri doğru tahmin edebiliyor. Şu anda bizim tanımladığımız 10 grupta topladığımız nesneleri de doğru tahmin edebiliyor. Doğru tahmin oranlarımız ise yüzde 80'nin üzerinde.''

Deney MR'da Yapılıyor

Deneyin yapılabilmesi için kişinin MR makinesinin içine konulması gerektiğini anlatan Yarman Vural, ''Şimdilik deneyin yapılması için bu gerekiyor. Ancak bu çok külfetli bir iş. Modelleri tamamen Türkiye'de geliştirdik. Dünyadaki en iyi modeller olduğunu söyleyebiliriz. Literatürden takip ettiğimiz sistemimizin performansı benzerlerine oranla çok çok daha ileri'' dedi.Prof. Dr. Vural, insanoğlunun akıllı makineler yapmayı başardığına işaret ederek, bu makinelerin insanlardan daha iyi satranç oynadığını, çok daha hızlı hesap yapabildiğini vurguladı.

''Ama şimdi ilk kez, bu yapay zekalı makineler kendisini oluşturan doğal zekayı anlamaya çalışıyor'' diyen Yarman Vural, bunun çok heyecan verici olduğunu söyledi. Yarman Vural, ''Henüz başlangıç aşamasındayız. Geliştirdiğimiz sistem şimdilik sadece kendisine daha önceden öğrettiğimiz düşünceleri anlayabiliyor ve yüzde 80 oranında doğruluk payına sahip. Bu yüzden daha da geliştirilmesi gerekiyor'' diye konuştu.

Google Neyi Hedefliyor?

Proje yürütücüsü Prof. Dr. Vural, ODTÜ Bilgisayar Mühendisliği Bölümünde makine ile görme ve öğrenme yöntemleri konusunda çalışıyor.Projenin Koç Üniversitesi tarafında yer alan Yrd. Doç. Dr. Öztekin ise beyin sinyallerini değerlendirerek bellek süreçlerini çalışan bir bilişsel psikolog ve nörobilimci. Projede yer alan araştırma görevlileri Mete Özay, Orhan Fırat, Itır Önal ve Ömer Ekmekçi geliştirilen algoritmaları canlandırıyor.Projenin finansmanını ise ABD'li arama motoru devi Google sağlıyor. Google, ileride düşünce ile yönetilen arama motorları geliştirebilmek ve arama motorlarını kişinin o anki duygu ve düşüncelerine göre yönlendirebilmek amacıyla projeyi destekliyor.



Kaynak : AA (17 Temmuz 2012,13:07)

Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
22 Eylül 2012       Mesaj #12
Avatarı yok
Yasaklı
Beyinden Gelen Sinyallerle Çalışan İnsansız Hava Aracı

Sponsorlu Bağlantılar
Çinli bilim adamları düşünce gücüyle uçup komuta edilen insansız hava aracı geliştirdi.Rus RIA Novosti ajansının verdiği bilgiye göre,Zhejiang Üniversitesi bilim adamları şimdilik sadece engelliler için geliştirildiği belirtilen ancak uzun vadede askeri alanlarda da kullanılabilecek olan “Flybuddy 2"adlı insansız hava aracının tanıtımını yaptı.RIA Novosti'nin ifadesiyle “nükleer bilim adamı olmayı gerektirmeyecek kadar basit!" olan sistem için bir dizüstü bilgisayarla Bluetooth bağlantısı bulunan bir EEG başlık ve bilgisayarla bağlantılı bir Parrot AR hava aracı yetiyor.

Buna göre bilgisayar Bluetooth aracılığıyla beyinden gelen EEG sinyallerini alıyor ve bunları WiFi sistemle AR aracını kontrol eden komutlara dönüştürüyor.Örneğin beyin “sol tarafı" düşününce hava aracı yükselip alçalırken, “hafif sol" düşünüldüğünü saat yönünde, “sağ" düşünüldüğünde de ileri yönde hareket ediyor.Araç, göz kırpma hareketiyle de üzerinde bulunan kamera aracılığıyla çevre görüntüsünün fotoğrafını çekiyor.



Kaynak : CNN (03 Eylül 2012,17:29)

DeRDeST - avatarı
DeRDeST
Ziyaretçi
27 Mayıs 2013       Mesaj #13
DeRDeST - avatarı
Ziyaretçi
BEYİN DALGALARI
MsXLabs.org

Beynin elektroanselograf (EEG) aygıtıyla ölçülebilen, dalgalar tarzında kendini gösteren elektriksel etkinlik ritimlerine verilen ad. Kafatası zedelenen hastaların beynindeki elektriksel etkinliği ölçme girişiminde bulunan Alman psikiyatr Hans Berger’in (1873–1941), 1924’te, beyin hücrelerindeki elektriksel etkinliğin karışık olmayıp düzenli dalgalar halinde kendini gösterdiğini bulgulaması, beyin dalgalarının keşfine başlangıç oluşturmuştur. 1934’te İngiliz Lord Edgar D. Adrian (1889–1977) ve B. C. H. Matthews, Berger’in araştırma sonuçlarına paralel sonuçlar elde etmişlerse de bilim, beyin dalgaları konusuyla sistemli bir şekilde ancak 1950’lerde ilgilenmeye başlamıştır. Beyin dalgaları kafa derisi altına elektrotlar yerleştirilmek suretiyle EEG aygıtıyla ölçülür ve dalga frekansları saniyedeki periyodik değişim sayısını gösteren hertz (Hz) birimi ile ifade edilir. Günümüzde tıp ve parapsikolojide beyin dalgaları üzerine araştırmalar sürdürülmekte ve araştırma sonuçlarından uygulamada yararlanılmaktadır.

Başlıca dört dalga ya da dalga ritmi saptanmıştır. Bu dalga ritimleri şunlardır:

1- Beta dalga ritmi: 27–14 Hz arası frekans gösterirler. Özellikler: Bilinç uyanık, aktif, gözler açık.

2- Alfa dalga ritmi: 13–8 Hz arası frekans gösterirler. Genliği 100 mikro volttur.Özellikler: Gözler kapalı (dalgınken düş görmede gözler açık), beden gevşek, süjelerin çoğunluğu olup bitenin bilincinde. Hafif ipnoz, meditasyon, “bio–feedback” hali, dalgınken düş görme , ‘uyku uyanıklık arası’ ve ‘trans’ gibi kimi değişik bilinç hallerinde alfa ritmi oluşur. Ancak transta alfa dalgaları süreklilik göstermezler. Alfa ritminin DDA fenomenleriyle ve özellikle telepati fenomeniyle yakından ilgili olduğu sanılmaktadır. Monoton bir uyarana dayalı konsantrasyonla veya iç ve dış uyarılmanın minimum düzeye indirilmesine yönelik çeşitli yöntemlerle elde edilebilir. Alfa ritminde süjenin gözleri kapalı, fakat zihni uyanıktır. Zihinsel bir faaliyet veya gürültü gibi düzensiz bir dış uyaran karşısında, süje gözlerini açmasa da, alfa ritmi yerini beta ritmine bırakır.

3- Teta dalga ritmi: 8–4 Hz arası frekans gösterirler.Özellikler: Derin bir gevşeme, uyuşukluk, hafif uyku. Süjelerin çoğu olup bitenin bilincinde değildir. Kimilerinin teta ritmini meditasyon ve bio–feedback halinde de yakalayabildikleri görülmüştür.

4- Delta dalga ritmi: 4–0 Hz arası frekans gösterirler. Özellikleri: Derin uyku ve bilinçsizlik.



Benzer Konular

10 Kasım 2008 / Misafir Deniz Bilimleri
4 Ağustos 2011 / Misafir Soru-Cevap
11 Ekim 2008 / Gabriella Taslak Konular