Arama

Bunaltı (Kaygı/Anksiyete) Bozuklukları - Sayfa 2

Güncelleme: 10 Şubat 2016 Gösterim: 70.557 Cevap: 10
eanxiety - avatarı
eanxiety
Ziyaretçi
10 Şubat 2016       Mesaj #11
eanxiety - avatarı
Ziyaretçi
Anksiyeteyi Artıran Yiyecekler

Sponsorlu Bağlantılar
Anksiyeteye neden olan birçok faktör olmakla birlikte bunlardan biri de tükettiğimiz yiyecek ve içeceklerdir. Anskiyeteyle başa çıkmak için kişiler çeşitli yollara başvururlar. Bazıları mevcut inanışlarını değişitirirken bazıları çeşitli terapi yöntemleri keşfeder ya da tıbbi yardım alır. Ancak, beslenme düzeninde yapılacak basit değişikliklerle anksiyeteyi kontrol altına alabilirsiniz.

Endişeli olduğunuz durumlarda aşağıdaki listedekileri tüketmeniz anksiyetenizi daha da kötü hale getirecektir. Bunlar;
  • Koruyucu içeren gıdalar
  • Alkol
  • Acılı yemekler
  • Şeker
  • Kafein
1. Korucuyu İçeren Gıdalar
Dışardan satın aldığımız gıdaların birçoğunda raf ömrünün daha uzun olması için sodyum benzoat içeren koruyucu maddeler bulunmaktadıır. İnsanlar uzun süre dayanıklı olan bu gıdaları tercih etmektedir. Ancak, raf ömrünü uzatan bu katkı maddelerinin yüksek dozajlarda kullanımı anksiyeteye neden olmaktadır. Yüksek miktarda sodyum benzoat katkı maddesi içeren gıdalardan bazıları şunlardır:
  • Meyve Suları
  • Lezzet Artırıcılar
  • Soda
Yapılan son araştırmalarda sodanın içinde bulunan sodyum benzoatın, sağlıklı fareler üzerinde 4 hafta gibi kısa süre içinde anksiyeteye yol açtığı görülmüştür. Sağlıklı beslenme düzeninizi fast food, patates kızartmaları, soda ve benzeri yiyecek türleriyle değiştirdiğinizde vücudunuzda endişe yaratan hislerin olduğunu görebilirsiniz.

Az miktarlarda sodyum benzoat içeren maddelerin beşeri tüketimi güvenli olmasına rağmen asıl korkutucu durum, bu maddenin her şeyin içinde bulunmasıdır. Yani bir bakıma bu koruyuculardan tamamen uzak durmak imkansızdır. Ancak satın alacağınız gıdalarda sodyum benzoatın olup olmadığını etiketinde bulunan "içindekiler" bölümüne bakarak görebilirsiniz. Sodyum benzoat genellikle E211 gıda kodu şeklinde bu etiketlerde bulunur.

2. Alkol
Uzun ve yorucu bir günün sonunda tek istediğiniz bazen sadece bir bardak alkol olabilir. Ancak tükettiğiniz bu alkol size gerçekten fayda sağlıyor mu? Alkol beyindeki sinir iletimini zayıflatan yatıştırıcı bir içecektir. Bu nedenle ki hafif çakır olduğunuzda anksiyeteniz tetiklenmez. Bu size hızlı bir çözüm olarak görünebilir ama alkolun bu yatıştırıcı etkileri geçtikten sonra anksiyeteniz daha da alevlenir. Alkollu içeceklerden bazıları:
  • Bira
3. Acılı Yemekler
Reflü. Reflü nedir diye soracak olursanız, mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçmasıdır. Halk arasında mide ekşimesi olarak da geçer. Vücudunuz bazen yaklaşmakta olan bir anksiyete atağından önce reflü ile vücudunuzu uyarır. Aşırı stresli olduğunuz durumlarda metabolizmanız yavaşlar ve doğal olarak besin sindiriminiz zorlaşır. Hassas mideniz varsa acı içeren yiyecekler tüketmeniz halinde reflünüz artar ve bununla birlikte anksiyeteniz de artırmış olur.

4. Şeker
Şeker içeren gıdaların sadece kilo problemi yaratmadığı aynı zamanda anksiyete durumunu kötüleştirdiği belirlendi. Amerikalı bilim adamlarının yaptığı araştırmada şeker içeren bisküvi, çikolata ve şekerleme gibi hazır gıdalarda bulunan fruktoz şekerinin kişilerin ergenlik döneminde depresyon ve anksiyete halini kötüleştiği kaydedildi.

5. Kafein
Çay, kahve ve çikolatalı pastalar, kolalı içecekler, günlük hayatımızın bir parçasıdır. Kafein sadece kahve ve çayda bulunmaz. Ağrılarınızı gidermek için kullandığınız ilaçlar, kolalı içecekler ve enerji ürünlerinde de kafein var.

Kafeinin özellikle dolaşım ve sinir sistemini olumsuz etkilediği bilinmektedir. Gereğinden fazla kafein tüketimi, uyku sorunlarını tetikleyebilir. Sinirlilik, çarpıntı, kan basıncı yükselmelerine yol açabilir. Kalp atımında düzensizlikler yapabilir. Kafeinin fazlası yorgunluk bile yapabilir. O yüzden vize final sınavı haftalarınızda aşırı kahve tüketiminden kaçınmanızda fayda var. Kafein bulunan bazı içecekler:
  • Kahve
  • Red Bull
  • Çikolata

Son düzenleyen _Yağmur_; 22 Mart 2016 14:29 Sebep: sayfa düzeni

Benzer Konular

22 Ağustos 2012 / Misafir Soru-Cevap
1 Nisan 2008 / nünü X-Sözlük
2 Kasım 2010 / _Yağmur_ Psikoloji ve Psikiyatri
18 Temmuz 2016 / eanxiety Psikoloji ve Psikiyatri
3 Ağustos 2016 / kenan23 Psikoloji ve Psikiyatri