Arama

Truman Sendromu

Güncelleme: 1 Nisan 2016 Gösterim: 2.575 Cevap: 1
HerHangiBiri - avatarı
HerHangiBiri
Ziyaretçi
5 Aralık 2008       Mesaj #1
HerHangiBiri - avatarı
Ziyaretçi
fft17 mf139419


Sponsorlu Bağlantılar
Uzmanlar, çok televizyon izleyenlerin ‘kendilerini bir televizyon şovunda yaşıyor’ sanmaya başlayabildiğini belirterek bu hastalığa bir isim bile verdi.

ABD'li psikiyatrlar, yeni türeyen bir hastalık olan ve "Truman sendromu" olarak adlandırdıkları hastalığa yakalanan insanların, kendilerini sürekli "bir televizyon şovunda yaşıyormuş gibi" zannettiklerini aktardı.

Adını "Truman Şov" adlı filmden alan hastalığa yakalananlar, hayatlarının her aşamasının tıpkı filmdeki gibi gizlice kameraya kaydedilip televizyonda gösterildiğini zannediyorlar. Bilim adamları, bu hastalığın popüler kültürün ve televizyon kültürünün, insanların akli dengeleri üzerinde yarattığı etki açısından vardığı noktayı gözler önüne serdiğini söylüyor.



BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
perlina - avatarı
perlina
Ziyaretçi
1 Nisan 2016       Mesaj #2
perlina - avatarı
Ziyaretçi
Truman Sanrısı (sendromu)

Sponsorlu Bağlantılar
1998 yılında hayatının tamamının bir filme konu olduğunu öğrenen bir karakterin üzerine çekilen filmdeki hikayenin benzeri vakalar, artık doktorları şaşırtmıyor. Kanada’nın McGill Üniversitesi’nden psikiyatr Joel Gold ve kardeşi Ian, hayatlarında gerçekle kurguyu ayıramayarak başrolde kendilerinin oynadığı bir film karakteri olduğunu sanan insanları mercek altına aldı.

Paranoyanın Yeni bir Formu Gibi
Henüz tıbbi bir “hastalık” olarak nitelendirilemeyen fakat paranoyanın yeni bir formu kabul edilen “Truman Sanrısı” vakalarında internet çağı ve reality programların etkili olduğu kabul ediliyor. 2000’lerin başında başlayan reality şovların çoğalmasıyla başgösteren vakalar, artık daha ciddi bir boyuta evrildi. Gold’un hastalarından birinin, ABD’de İkiz Kuleler’e yapılan 11 Eylül saldırısını kendisinin yıldızı olduğu bir reality program sanarak New York’a gelip kuleleri kontrol etme girişimi veya gerçekte setinde çalıştığı bir reality programında başrolün kendisi olduğunu sanan bir başka hasta, Truman vakalarına örnek teşkil ediyor. Gold, Truman rahatasızlığının büyük ölçüde çevresel faktörlere dayandığını öngörüyor.

MOBESSE araçları da tetikleyebilir!
Etrafımızda ne kadar çok kamera var, farkettiniz mi? Yol kenarında, trafik ışıklarında, otoyol gişelerinde, cep telefonunda, fotoğraf makinesinde, bilgisayarda, girdiğimiz çoğu banka ve işyerlerinde karşılaştığımız kameralar neredeyse hayatımızın vazgeçilmez bir parçası haline geldi. Karşılaştığımız her birine el sallamaya kalksak elimizin yorulacağı günümüzde, kameralı hayata yenileri de eklenmeye devam ediyor. Şehirde denetimi sağlamaya çalışan bu kadar geniş bir izleme ağının olması “Truman Sanrıyı” tetikleyebilir
Kaynak

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

28 Mart 2009 / HipHopRocK Tıp Bilimleri
4 Ocak 2013 / Alvarez Ocean Tarih
4 Mayıs 2008 / Pollyanna Tıp Bilimleri
25 Ağustos 2015 / KisukE UraharA Siyaset ww
19 Nisan 2011 / ThinkerBeLL Edebiyat ww