Arama

Psikoloji ve PDR Bölümü Hakkında Soru ve Cevaplar - Sayfa 29

Güncelleme: 26 Kasım 2016 Gösterim: 406.455 Cevap: 520
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
29 Ekim 2010       Mesaj #281
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
türkiye de pdr bölümünde puanı en düşük olan üniversite ?
Sponsorlu Bağlantılar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
30 Ekim 2010       Mesaj #282
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
mrb bn 9 snfm ea secip pdr okumayı düsünüyorum zor mu ? yanı cok mu matematık ısyor ?? bilgi verirsenız cok sevınırım
Sponsorlu Bağlantılar
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
7 Kasım 2010       Mesaj #283
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
uludag pdr yeni mezunuyum hazırlık bolumu bulunmamaktadır ilgnize
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
25 Kasım 2010       Mesaj #284
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
PSİKOLOG
_________________________________________________

TANIM
İnsan ve hayvan davranışlarının yapı ve süreçlerini, gözlem ve deney gibi bilimsel yöntemleri kullanarak inceleyen, davranış bozukluklarının ve gelişim sorunlarının teşhis ve tedavisi yönünde faaliyetlerde bulunan kişidir.

GÖREVLER
- İnsanlarda görülen normal ve normal dışı davranışları; düşünme, öğrenme, duygu ve heyecan gibi insanın psikolojik süreçlerini inceler, - İnsan ve hayvan davranışlarının fizyolojik nedenleri konusunda araştırmalar yapar, - İleri derecede davranış bozukluklarının tanı ve tedavisine yönelik çalışmalarda (psikoterapi) bulunur. Hafif uyum sorunlarının çözümlenmesine yönelik danışmanlık yapar, - Genel olarak psikolojik gereksinimleri ve sorunları saptar. Çözüm yollarını araştırır, - Bireylerin mesleki uyumlarının, kişiler arası iletişim becerilerinin geliştirilmesine çalışır.

KULLANILAN ALET VE MALZEMELER
Çeşitli tipte zeka, yetenek, kişilik testleri, ilgi envanterleri, tutum ölçekleri, görüşme, kayıt tutanakları ve formlar, istatistik tabloları ve anketler.

MESLEĞİN GEREKTİRDİĞİ ÖZELLİKLER
Psikolog olmak isteyenlerin; -Üst düzeyde genel ve sözel yeteneğe, - Aritmetik akıl yürütebilme, - Mantıksal bağlantıları kurabilme, - Soyut düşünebilme ve düşünceleri söz ve yazı ile ifade edebilme yeteneğine sahip, - Başkalarının duygularını anlayabilen, başkaları ile iyi iletişim kurabilen, - Tutarlı, sabırlı, hoşgörülü, - İşbirliğine açık kimseler olmaları gerekir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI
Psikologlar büro, hastane, okul gibi kapalı ortamlarda çalışırlar. Çalışırken öncelikle danışanla (hasta, sorunlu kimseler, öğrenci, işçi, işveren vb.) ve bu kimselerin yakınlarıyla iletişimde bulunurlar. İletişimde bulundukları diğer meslek elemanları çalıştıkları kuruma göre değişir.

ÇALIŞMA ALANLARI VE İŞ BULMA OLANAKLARI
Ayrıca, “Psikoloji Bölümü” bölümü mezunları Ortaöğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans Programını veya Milli Eğitim Bakanlığı Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) işbirliği ile açılan /açılacak pedagojik Formasyon programını başarı ile tamamlayanlar, lise ve dengi okullarda Psikoloji Öğretmeni olabilirler. Psikologlar; hastane, poliklinik ve ruh sağlığı merkezlerinde, çocuk yuvalarında, kreş ve huzurevlerinde, okullarda ve ıslahevlerinde, kitle iletişimi ile ilgili kurum ve kuruluşlarda, propaganda ve kamuoyu araştırma merkezlerinde çalışabilirler. Psikoloji Bölümünü bitirenlerden “Ortaöğretim Alan Öğretmenliği Tezsiz Yüksek Lisans Programı”nı veya “Pedagojik Formasyon Programı”nı başarı ile tamamlayanlar öğretmenlik yapabilirler. öğretmenliği yapabilirler.

MESLEK EĞİTİMİNİN VERİLDİĞİ YERLER
Mesleğin eğitimi; çeşitli üniversitelere bağlı edebiyat, fen-edebiyat fakülteleri ve benzeri fakültelerin "Psikoloji" bölümlerinde verilmektedir.

MESLEK EĞİTİMİNE GİRİŞ KOŞULLARI
İlgili bölüme lise ve dengi okul mezunlarının katılabildiği, Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) “Eşit Ağırlık (EA)” puanı ile öğrenci alınmaktadır.

EĞİTİMİN SÜRESİ VE İÇERİĞİ
- Eğitim süresi 4 yıldır. - Eğitim süresince; İstatistiğe Giriş, Çağdaş Psikoloji Akımları, Ruh Sağlığına Giriş, Eğitim Psikolojisi, Motivasyon ve Heyecan, Gelişim Psikolojisi, Sosyal Psikolojiye Giriş, Ruh Sağlığı, Hafıza ve Dikkat, Öğrenme Psikolojisi, Araştırma Yöntem ve Teknikleri ve Psikosomatik Hastalıklar gibi dersler verilmektedir.

MESLEKTE İLERLEME
- Psikologlar, eğitimlerine devam ederek akademik kariyer edinmeye yönelebilirler, - Psikologlar, lisansüstü eğitim yaparak klinik veya deneysel danışmanlık, eğitimsel, endüstriyel psikoloji vb.alanlardan birinde uzmanlaşabilirler, - Çalıştıkları kurum ve kuruluşlarda, uzmanlık alanları, tecrübeleri, kurum ve kuruluşların hizmet içerikleri doğrultusunda yönetim kademelerinde yer alabilirler.

BENZER MESLEKLER:
Psikiyatristlik (ruh tıp doktorluğu), psikolojik danışmanlık.

BURS, KREDİ VE ÜCRET DURUMU
- Öğrenciler eğitimleri süresince çeşitli kurum ve kuruluşlar tarafından sağlanan kredi ve burslardan faydalanma olanaklarına sahiptirler. - Psikologlar, işe ilk başladıklarında kamu sektörüne ait kurum ve kuruluşlarda 8.dereceden göreve başlarlar ve sağlık hizmetleri sınıfından ücret alırlar. Tecrübeleri, uzmanlık alanları, işteki pozisyonları ve işletmelerin yapısına göre bu ücrette artış olabilmektedir.
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
29 Kasım 2010       Mesaj #285
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
inönü üniversitesinde pdr bölüm varmı
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
1 Aralık 2010       Mesaj #286
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
BENDE PDR OKUMAK İSTİYORUM ASLI
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
3 Aralık 2010       Mesaj #287
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
ben kararsız kaldım sımdı piskolog mu olayım yoksa psıkolojık danısman mı
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
3 Aralık 2010       Mesaj #288
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
tabıkıde tercıh edebılırsın ama puann dusuooo sanırım 15
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
5 Aralık 2010       Mesaj #289
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Bu nasıl bir haksızlıktır !! Üniversitelerin psikolojik danışmanlık ve rehberlik bölümlerinden mezun oluolar ohh sonra gelip ofis açıolar bizim gibi psikologların işlerini ellerinden alıolar devlet inşallah bunu engeller en kısa zamanda bi yasayla eğer bir psikloğa gidecekseniz psikolojimi yoksa rehberlikten mi mezun olduğunu sorun çünkü rehberlik mezunları üniversitede daha çok okul üstüne eğitim alırlar dikkat !
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
7 Aralık 2010       Mesaj #290
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
ya bende pdr istiyorum ama daha lise 3 teyim ve bu meslek hakkında pek bilgim yok biraz bilgi verirmisiniz ..

Benzer Konular

6 Temmuz 2015 / _PaPiLLoN_ Psikoloji ve Psikiyatri
1 Mart 2012 / Misafir Soru-Cevap
21 Temmuz 2012 / Misafir Soru-Cevap
9 Ağustos 2011 / Ziyaretçi Soru-Cevap
14 Temmuz 2012 / Misafir Soru-Cevap