Arama

Şizofrenin belirtileri nelerdir?

Güncelleme: 17 Ocak 2017 Gösterim: 7.801 Cevap: 3
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
3 Haziran 2010       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
Şizofrenin belirtileri nelerdir?
Son düzenleyen perlina; 17 Ocak 2017 19:33 Sebep: İç başlık
LaSalle - avatarı
LaSalle
Ziyaretçi
3 Haziran 2010       Mesaj #2
LaSalle - avatarı
Ziyaretçi

Sizofreni Belirtileri Nelerdir?



Sponsorlu Bağlantılar

Başlıca belirtiler şu şekilde özetlenebilir:


  • Giyim-kuşama özen ve kendine bakım azabilir, alışılagelmişin dışında giyinme görülebilir.
  • Mimikler ve jestlerde azalma, çevrede olup bitenlere karşı ilgisizlik görülebilir. Bazılarında yüz ifadesi donuklaşabilir.
  • Bazı hastalarda konuşma bozulur. Dağınık ve muğlak olabilir. Yer yer kopmalar içerir, gereksiz ayrıntılarla doludur, belirli bir mantık örgüsü izlenmez. Bazılarında ise konuşma normal görünümdedir.
  • İçine kapanma veya yakınlarına bağımlılıkta artma görülebilir. Amaçsız ve anlamsız davranışlar gösterebilirler. Hiç hareket etmeme, devamlı bir noktaya bakarak hiç konuşmama veya saldırgan davranışlar olabilir.
  • Hastaların çoğunda takip edildiklerini, öldürüleceklerini, aleyhlerinde komplo-tuzak kurulduğunu düşünme ve korkma görülebilir. Bir kısmı kendileriyle ilgili yayın yapıldığı düşüncesiyle çevreden, televizyondan gazetelerden rahatsız olabilirler.
  • Kimileri vücudunda değişiklik olduğunu veya bedensiz olduklarını düşünebilirler.
  • Bazıları kendileri ile konuşan, kendilerine emreden, hakaret eden, hareketleri hakkında yorum yapan sesler işitebilirler.
  • Bazı hastalar da da uyanıkken gözlerinin önüne çeşitli görüntüler geldiğini ifade edebilirler.

Son düzenleyen perlina; 17 Ocak 2017 19:32
Avatarı yok
nötrino
Yasaklı
4 Haziran 2010       Mesaj #3
Avatarı yok
Yasaklı
Şizofrenliğin en önemli belirtisi;şizofren hastasının,hastalığını kabullenmemesidir.Kısaca şizofren olan kişiler bu durumu kolay kolay kabullenmezler.
Son düzenleyen perlina; 17 Ocak 2017 19:26
perlina - avatarı
perlina
Ziyaretçi
17 Ocak 2017       Mesaj #4
perlina - avatarı
Ziyaretçi
Bu mesaj 'en iyi cevap' seçilmiştir.
Belirtiler şöyle sınıflandırılabilir:
61410d1484561288 sizofreni nedir sizofren sizofrenlik sizofren sanrilar
  • 1) Duygusal tepkilerde bozukluk, duygu azalması ya da küntlüğüne yol açar. Genel bir ilgi azalmasının yanı sıra olaylara tepki azalmış, yok olmuştur ya da uygunsuzdur. Soğuk, ilişki kurulması zor olmasına karşılık, hastanın yoğun bir bunaltısı (anksiyete) vardır. Kimilerinde yersiz ve anlamsız görünen gülme, ağlama, taşkınlık gibi duygulanım bozuklukları görülür.
  • 2) Düşüncelerdeki bozukluğa düşünce biçimi ve akışında ya da düşünce içeriğinde rastlanır. Düşünceyi oluşturan kavramlar arasındaki bağlantı kırılmıştır. Birkaç sözcükten parçalar ya da kavramlar bir araya getirerek yeni sözcükler türetme, karışık, anlamsız görünen “sözcük salatası” görülür. Yer, zaman ve nedensellik kavramları ortadan kalkabilir. Düzensiz, dağınık ve tutarsız sanrılardan en sık rastlananlar cinsellik,büyüklük, hastalık, kötülük görme ve beden görünüşüne ilişkin olanlardır.
  • 3) Hastanın gerçeği değerlendirme yetisindeki yıkılma sonucu ortaya çıkan algı bozuklukları varsanılar (halüsinasyon) ve yanılsamalardır (ilüzyon).
  • 4) Hareket bozuklukları arasında garip el ve yüz hareketleri, kalıplaşmış, yinelenen hareketler, taşkınlık ve saldırganlığın yanı sıra katatoni olarak bilinen, belirli bir pozisyonda uzun süre haraketsiz kalma sayılabilir.
  • 5) Birbirine karşıt duygu, düşünce ve eğilimlerin aynı anda bulunması karşıt değerlilik (ambivalans) olarak bilinir.
  • 6) En tipik belirti olan içekapanmada (otizm) hasta dış dünyanın gerçeğini yadsıyarak kendine özgü bir iç dünya yaratır ve bu iç dünyaya çekilir
Özetle şizofrenide gerçeği değerlendirme yetisinin çok bozulduğu, kişinin düşünceleri ve duygularıyla dış dünyada olanları birbirinden ayıramaz duruma geldiği söylenebilir. Buna karşılık hastanın bilinci açıktır, yönelim, zekâ ve bellek bozuklukları yoktur.Her 100 kişiden birinde görülme sıklığı vardır.

DEVAMI >>>> Şizofreni Nedir?


Benzer Konular

12 Ekim 2016 / halil666 Tıp Bilimleri
13 Ocak 2017 / Misafir Psikoloji ve Psikiyatri
12 Ekim 2010 / Ziyaretçi Soru-Cevap
2 Kasım 2015 / Misafir Soru-Cevap
24 Eylül 2013 / Misafir Tıp Bilimleri