Arama

Beyin Yıkama

Güncelleme: 7 Nisan 2017 Gösterim: 3.386 Cevap: 0
_Yağmur_ - avatarı
_Yağmur_
VIP VIP Üye
7 Nisan 2017       Mesaj #1
_Yağmur_ - avatarı
VIP VIP Üye

Beyin Yıkama


Bireylerin bir inanç, otorite ya da öğretiye körü körüne bağlanmasını sağlamak için yürütülen sistemli çaba. Gündelik dilde bireyin düşünce ya da eylemlerini kendi isteği, iradesi ya da bilgisi dışında yönlendirme amacı taşıyan her türlü yöntemi kapsayacak biçimde kullanılır. Beyin yıkamada fiziksel ve toplumsal ortam denetim altında tutularak, istenmeyen topluluk ya da bireylere bağlılığı ortadan kaldırmaya; bireye kendi tutum ve düşünce kalıplarının yanlış olduğunu ve değişmesi gerektiğini göstermeye ve bireyde egemen güce bağlılık ve kayıtsız boyun eğme anlayışı geliştirmeye çalışılır.
Sponsorlu Bağlantılar

Ad:  Beyin Yıkama.jpg
Gösterim: 809
Boyut:  21.1 KB
Beyin yıkama terimi daha çok siyasal ya da dinsel bir öğretiyi aşılamaya ya da bireyin ideolojik yapısını yeniden biçimlendirmeye yönelik sistemli programlar için kullanılır. Beyin yıkamada genelde bireyin eski dost çevresiyle ilişki kurmasını ve bilgi kaynaklarına ulaşmasını engelleme; kayıtsız boyun eğmeyi ve aşağılanmayı öngören sıkı bir disiplin uygulama; işbirliğine özendirmek için güçlü toplumsal baskıdan ve ödüllendirmeden yararlanma; işbirliğinin reddedilmesi durumunda, toplum dışına itme, kınama ve yemek, uyku ve toplumsal temas gibi temel gereksinimlerden yoksun bırakmadan, hapsetme ve işkenceye kadar değişen fiziksel ve psikolojik cezalar verme ve sürekli baskı altında tutma gibi yöntemlere başvurulur.

Yoğun psikoterapi ve yüzleştirme yoluyla, beyin yıkamanın etkilerini tersine çevirmenin, özellikle dinsel kült üyelerine uygulandığında bir ölçüde başarılı olduğu görülmüştür.

Beyin yıkamanın bireyin bakış açısı ve tutumunda yarattığı değişimin derinliği ve kalıcılığı, bireyin kişiliğine, dönüştürülmek istenen eski güdülenmenin gücüne ve ortamın yeni değerler sistemini ne ölçüde desteklediğine bağlıdır.

MsXLabs.org & Ana Britannica

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
"İnşallah"derse Yakaran..."İnşa" eder YARADAN.

Benzer Konular

20 Ekim 2009 / broken* Soru-Cevap
27 Nisan 2015 / Misafir Soru-Cevap
23 Mart 2016 / Safi X-Sözlük