Arama

Pasif - Agresif Kişilik Bozukluğu

Güncelleme: 15 Mayıs 2011 Gösterim: 7.134 Cevap: 3
Pasakli_Prenses - avatarı
Pasakli_Prenses
Ziyaretçi
18 Kasım 2007       Mesaj #1
Pasakli_Prenses - avatarı
Ziyaretçi
Nedir?

Sponsorlu Bağlantılar
Psikolojide aynı zamanda negatif kişilik bozukluğu olarak da tanımlanır ve kişinin sürekli ‘hayır’ cevabını pasif bir tavır ile belirtmesinde görülür. Genelde çocukken bireyin kızgınlığını, kendi düşüncelerini ve negatif duygularını direk olarak ifade edemeyişinden kaynaklanır. Aynı zamanda bazı bulgular bu rahatsızlığa sahip insanların çocukluklarında ailelerinin kararsız, belirsiz ve hatta ihmalkar davranışlarına maruz kaldıklarını gösteriyor. Ailenin davranışı sebatsız, düzensiz ve sinirleri yıpratıcı olduğu için çocuk kızgınlık ve küskünlük duygularının esiri olur. Nitekim bu duyguları ne ifade edebilir ne de gitmesine izin verebilir.

Eğer siz pasif-agresif kişilik bozukluğuna sahipseniz, çevrenizdekilerin en ufak talepleri karşısında bile kendinizi ağır yük altında gibi hissetme ihtimaliniz yüksektir. Genel olarak çevrenizdeki otorite sahibi kişilere (ne kadar iyi niyetli olursa olsun) hem kızar hemde imrenirsiniz. Çoğu zaman kendinizi taciz edilmiş, bezmiş ve aşırı derecede yorulmuş hissedersiniz. Hem işinizde hem özel ilişkilerinizde hep yanlış anlaşıldığınızı, değerinizin verilmediğini ve limitlerinizin aşırı derecede zorlandığını düşünürsünüz. Çoğu zaman kızgın ve gücenmiş halde olduğunuz için dışarıya otomatik olarak negatif bir insan olarak yansırsınız.

Pasif-agresif kişiliği olan bireyler pesimistik, kuşkucu ve insanların iyi olmadığına inanırlar. Genelde olaylarda imkansızı ve hayal kırıklığına uğramayı beklerler. Kendilerini aldatılmış, değer verilmemiş, kurban edilmiş ve çaresiz hissederler. İşler arzu ettikleri gibi gitmediği zaman daha fazla somurtkan, kızgın, muhalif ve sinirli hale gelirler.

Bu tip kişiler diğer insanlarla yüzleşmekten çekinirler ve fikir ayrılıklarını, kırgınlıklarını yada kızgınlıklarını dolaylı yoldan ifade ederler. Individuals with passive-aggressive disorder have difficulty confronting others and are likely to express differences, disappointment or resentment indirectly. Sürüncemede bırakma, inatçılık ve verimsizlik gidi davranışlar bu probleme sahip insanların tipik davranışlarıdır.

İş yerinde pasif-agresif kişiler kendi yeteneklerini aşağı gördüklerinden dolayı kariyerlerinde yükselmek konusunda zorluk yaşayabilirler. Çoğunlukla kendilerine yardımı olabilecek kişileri davranışları ile uzaklaştırırlar.

Bu kişiler genelde huysuz kişilerdir. Kolaylıkla kızar, alınır yada kışkırtılırlar. Davranışları kolaylıkla saldırganlıktan pişmanlığa dönüşür. Sürekli çevrelerinde hata bulur, işbirliği etmez ve küskün dururlar fakat aynı zamanda aşırı derecede bağımlıdırlar.

Pasif-agresif kişilik bozukluğu olan kişiler derinlerinde güçsüz olduklarını, başka insanların merhametine kaldıklarını, haksızlığa uğradıklarını, yanlış anlaşıldıklarını ve ızdırap içinde olduklarını hissederler.

Belirtiler
  1. Sıradan işlerde bile beklenen çabaya karşı negatif yaklaşım ve pasif direnç göstermek.
  2. Değerinin verilmediğini ve hep yanlış anlaşıldığını düşünmek
  3. Küskün, asık suratlı ve tartışmacı davranışlar
  4. Otorite sahibi kişileri ve kurumları sürekli eleştirme ve küçümseme
  5. Başkalarını kıskanma ve kendi şanssızlığını vurgulama
  6. Bir yandan saldırgan ve küstah davranırken diğer taraftan pişmanlık gösterme.

Tedavisi

Psikolojik Kişilik hastalıklarının erken yaşlarda gelişiyor olması ve insanların kendilerini bu hastalık ile tanımlıyor olması tedavinin çözümünü zorlaştırmaktadır. Tedavinin başarılı olabilmesi için kişinin kökleşmiş davranış şekline, yaklaşımlarına, bakış açılarına, ilişki yapılarına ve kapasitelerine değinilmesi gerekir. Genelde kişilik problemleri psikoterapi ile çözümlenebilmesine rağmen, uzun zaman içinde yerleşmiş olan bu duygu, düşünce ve davranış alışkanlıklarını değiştirmek yoğun ve sürekli tekrarlanan bir tedavi ve öğrenme süreci gerektirir.

Bazı zamanlar, özellikle kriz anlarında kişi intihar teşebüssünde bulunabilir. Bu durumda kişinin kısa bir süreliğine hastaneye yatırılması gerekebilir. Eğer kişinin hastalığı ilerlerse ve evde ihtiyacı olan bakım ve ortam sağlanamıyorsa, daha uzun süreli olarak hastanede kalması istenebilir.

Araştırmalar bazı kişilik sorunlarının kişide devam ettiğini ama bazılarının yok olduğunu göstermektedir. Görünüşe göre hayat tecrübeleri ile birlikte kişi karakterinin temel özelliklerini değiştirmeyi öğreniyor. Psikolojik veya Psikiyatrik Tedavi uygulandığı zaman ise hastalığın gelişmesi hızlanıyor. Özellikle kişi tedaviye gönüllü olarak geliyorsa, iyileşmek için çaba sarfediyorsa ve problemlerinin sorumluluğunu üstleniyorsa hastalığın iyileşmesi daha hızlı oluyor. Ama diğer tarafta kişi sorunlarının başkalarından yada çevresinden kaynaklandığına inanıyorsa, sorumluluğunu üstlenmeyi reddediyorsa ve problemlerini çözemeyecek kadar güçsüz ve zayıf olduğunu iddia ediyorsa iyileşme süreci biraz daha uzun zaman alıyor.

pesimist - avatarı
pesimist
Ziyaretçi
15 Mayıs 2011       Mesaj #2
pesimist - avatarı
Ziyaretçi
Pasif – Agresif Kişilik Bozukluğu

Sponsorlu Bağlantılar
* Engelleyen sürümcemede bırakan ağırdan alan geciktiren erteleyen inatçı ve yavaşlatan kişilerdir.
* Yeterli başarı ölçütlerine karşı çıkarlar.
* Gecikmeler için her zaman bahaneleri vardır.
* Başkalarının hatalarını bulup çıkarırlar.
* Kendilerini öne sürmez ve ortaya çıkarmazlar.
* Her şeyi kendi bildikleri gibi yapma eğilimindedirler.
* Her şeyin en iyisini kendileri bilirler.
* Karşıdaki kişinin davranışlarını zaman zaman da olsa tolere edemez ve hemen karşı koyarlar.
* Başkalarının denetimi altında olmak ve yönetilmekten hoşnut olmazlar.
* Her şeyin ters gittiğine inanırlar.
* Uyumsuzlukları nedeniyle izole olabilir ve yalnız kalabilirler.
* Depresif bozukluklar ve alkol kötüye kullanımı gelişebilir.
* Küçük yaşta otorite olan kişilerle sorun yaşamış olabilirler
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Gece Prensesi - avatarı
Gece Prensesi
Ziyaretçi
15 Mayıs 2011       Mesaj #3
Gece Prensesi - avatarı
Ziyaretçi
Pasif – Agresif Kişilik Bozukluğu
Pasif-agresif kişi engelleyen, ağırdan alan, erteleyen, geciktiren, inatçı ve etkinliği düşüren tutumlar sergiler.
1 Tanı Koydurucu Özellikler
Pasif-agresif kişiliği bozukluğu olanlar örtülü engelleme, erteleme, inatçılık ve etkisizlik ile karakterizedir. Bu kişiler günlük sosyal ve mesleki durumlarda yerine getirilmesi gerekenlere karşı pasif olarak direniş gösterir. Bu yüzden yapması gereken işleri zamanında yetiştiremez. Bazen de bunu kasıtlı olarak yaparlar. Hâlbuki bunun için performansları yeterlidir. Geciktirmeleri için her zaman bahaneler öne sürerler. Çünkü onlara göre başkaları önlerini kapmasaydı daha başarılı olabilirlerdi. Yani direnç dolaylı olarak gösterilir. Ayrıca otoriteyi gereksiz görür ve otoritenin kendisine yaptığı eleştiriyi mantıksız görür.. Her zaman takdir edilmemekten ve yanlış anlaşılmaktan yakınırlar.
Çoğunlukla bu kişiler huzursuz, sıkkın ve duygularında kararsızlık gösterirler. Kendilerini ortaya koyamazlar. Değişen davranışları vardır. Bazı zamanlarda neşeli olabilirler ama bu durum genelde fazla uzun sürmez. Önemsiz şeylere gücenebilir ve bu durum anında hal ve mimiklerine yansıyabilir. Önemsenmediklerinde hemen kırılabilirler. Bağımlılık ve kendine güvensizlik sık sık yaşanır. Kavgacı olma eğilimleri vardır. Dürtüsel ve beklenmedik tepkiler verebilirler. Bu kişilerin değişen davranışları insanlarla yakın ilişki kurmasını engeller. Başkalarını sürekli eleştirirler.
2 Pasif- Agresif Kişilik Bozukluğu Tanı Ölçütleri
A. Aşağıdakilerden dördünün (ya da daha fazlasının) olması ile belirli, genç erişkinlik döneminde başlayan ve değişik koşullar altında ortaya çıkan, yeterli verimlilik için uygunsuz pasif direnç gösterme ve olumsuz tutumların olduğu sürekli bir örüntü:
(1) rutin, sosyal ve mesleki tasarıları tam karşılamaya pasif direnç gösterme
(2) başkaları tarafından takdir edilmemekten ve yanlış anlaşılmaktan yakınma
(3) asık yüzlü ve tartışmacıdır
(4) otoriteyi küçük görür ve eleştirileri mantıksız bulur
(5) görünüşte daha şanslı olmaya yönelik kıskançlık ve gücenme gösterir
Msn Demon kişisel şanssızlıktan devamlı yakınır ve abartılı olarak dile getirir
(7) pişmanlık duyma ve düşmanca meydan okuma arasında değişiklik gösterir
B. sadece major depresif epizodlar sırasında ortaya çıkmamaktadır ve distimik bozuklukla sebebi daha iyi açıklanamaz.
3 Ayırıcı Tanı
Pasif – agresif kişilik bozukluğunun borderline ve histrionik kişilik bozukluğundan ayrılması gerekir. Pasif- agresif kişilik bozukluğu olan hastalar diğerlerinden daha belirgin agresiftirler.
4 Etyoloji (Ortaya Çıkartan Nedenler)
Küçük yaşlarda otorite sorunları ile karşılaşılmış olabilir.
5 Epidemiyoloji (Görülme Sıklığı )
Bu bozukluğun epidemiyolojisi hakkında geçerli bir bilgi yoktur. Cinsiyet oranı tam olarak bilinmemektedir.
6 Gidiş ve Sonlanış
Ivor Small, ortalama 11 yıllık olan bir izleme çalışmasında yatarak tedavi gören 100 pasif- agresif hastanın 54’ ünde primer tanının pasif –agresif kişilik bozukluğu olduğunu, 18’inin ayrıca alkol kötüye kullanımının olduğunu ve 30’unda klinik olarak depresyon belirlendiğini bildirmiştir. 73’ünde önceden hastalık bulunmuştur. 58’inde dirençli psikiyatrik rahatsızlıklar bulunmuştur. 9’unda belirti görülmemiştir. Pek çoğunda huzursuzluk, anksiyete ve deprese görünüm olduğu saptanmıştır. Sadece 32’si işçi veya ev kadını olarak çalışmaktaydı. Sorumluluktan kaçma ve intihar girişimleri belirgin olmasına rağmen sadece 1’i aradaki zamanda intihara kalkışmıştı. 28’i hastaneye tekrar kabul edilmesine rağmen sadece 3 hasta şizofrenik olarak adlandırılmıştı.
7 Tedavi Yöntemleri
Destekleyici psikoterapi uygulanan pasif- agresif kişilik bozukluğu olan hastalar iyileşmektedir. Sadece depresyon ve muhtemel intihar girişimi olduğu zaman ilaç tedavisi uygulanabilir.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
pesimist - avatarı
pesimist
Ziyaretçi
15 Mayıs 2011       Mesaj #4
pesimist - avatarı
Ziyaretçi
Pasif-Agresif Kişilik Bozukluğu

Pasif-agresif kişilik bozukluğu olan kişiler, kendileri üstünde otorite kuran kişilere içerlerler. Bu içerlemeyi, aktif bir şekilde onlara karşı koymaktan ziyade, taleplere ustaca direnerek ifade ederler. Gösterdikleri pasif direnç, gizlenmiş agresif duyguların ifade edilmesidir.
Pasif-agresif kişilik bozukluğu, genellikle, yetişkinliğin ilk yıllarında başlar. Bu bozukluktan muzdarip kişiler, ister sosyal yaşam ister iş hayatıyla ilgili olsun, yükümlülükleri yerine getirmeyi ya sürüncemede bırakırlar ya da uygun bir şekilde unuturlar. Aynı zamanda, gösterdikleri gayretin kıymetinin bilinmediğine de inanırlar. Bir görevi yaparken, muvaffakiyetsiz olmaları halinde başkalarını suçlamakta gecikmezler.
Bir pasif-agresif kişilik, kişisel ve sosyal ilişkileri engelleyebilir, profesyonel gelişmeye yavaş yavaş veya sinsice zarar verebilir, ve bireylerin kişisel hedeflerine ulaşmasını zorlaştırabilirler. Depresyon genellikle semptomlara eşlik eder ve bunları kötüleştirir. Tedavi, onları değiştirmek gayretiyle, davranışlarının yıkıcı olduğundan kendilerini haberdar etmeye odaklanır. Psikoterapi, tahrip edici davranışı yönlendiren baskılanmış saldırganlığı ortaya çıkarmaya ve anlamaya da odaklanabilir.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.

Benzer Konular

23 Ekim 2013 / Pasakli_Prenses Psikoloji ve Psikiyatri
15 Mayıs 2011 / _PaPiLLoN_ Psikoloji ve Psikiyatri
24 Eylül 2016 / _PaPiLLoN_ Psikoloji ve Psikiyatri
15 Mayıs 2011 / _PaPiLLoN_ Psikoloji ve Psikiyatri
18 Aralık 2007 / _PaPiLLoN_ Psikoloji ve Psikiyatri