Arama

İd - İlkel Benlik

Güncelleme: 17 Eylül 2008 Gösterim: 8.342 Cevap: 1
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
26 Kasım 2007       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi
İd - İlkel Benlik
Vikipedi, özgür ansiklopedi
Sponsorlu Bağlantılar

Sigmund Freud'un 3'e böldüğü kişilik yapısının en alt fakat en güçlü basamağıdır. Freud'a göre id kişinin ilkel benliği'dir. Hazzın doyumu ilkesine göre çalışır. Hiçbir sosyal kuralı önemsemeyen id'in tek istediği isteğinin anında yerine getirilmesidir. İd'i baskın olarak görebileceğimiz tek yer bebeklerdir. En üstteki kişilik yapısı sırayla süper ego, daha sonra ego ve son olarak id'dir. Süper egosu diğerlerine göre daha gelişmiş olan insanlar kendi başlarına hareket edemeyip her daim kendilerini yönlendirecek birilerine ihtiyaç duyarlar. Egosu gelişmiş olanlar daha mantıklı davranıp, gerektiği yerde insanların fikirlerine saygı duymakla birlikte kendi fikirlerine de önem verirler. İlkel benliği gelişkin yani id'i baskın olan insanlar kendi fikirlerinden başka hiçbir görüşe önem vermezler ve sadece kendilerini düşünürler. Bu tip insanlara EGOİST denilmesi yanlıştır. Bunun tam karşılıgı İDİOT'tur.

BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
_PaPiLLoN_ - avatarı
_PaPiLLoN_
Ziyaretçi
17 Eylül 2008       Mesaj #2
_PaPiLLoN_ - avatarı
Ziyaretçi
Ego, Süperego ve İd


Sponsorlu Bağlantılar

EGO, Id ve süperegonun baskılarından dolayı bir o yana bir bu yana haz ve suçluluk hisleri arasında savrulanın, yani kendinin, kontrolünü ele alandır. Ego, farkı fark eden zihindir. Ego asıl kimliğimizdir. İd kişiliğin biyolojik bölümünü, ego psikolojik ve süperego toplumsal bölümlerini oluştururlar. Kişilik üç ayrı parça olarak değil bir bütün olarak işler, yönetici egodur, yani benliğindir. Yani sensindir. İç gücündür.

Salt hazza yönelik dürtülerimiz, tatmin edilmesini istediğimiz dürtülerimiz, ilkel olan yanımız(ID) ile Toplumun, yakın çevrenin içselleştirdiği öğretilerin baskıları(SÜPEREGO) arasında denge kuran şey, egomuzdur.

Ego için, bilinçli şekilde düşünce ve davranışı kontrol eden dışarıdaki gerçekle en fazla teması olan şey , düzenleyici koruyucu arayüz denilmektedir. Ego hem idi memnun etmeye çalışır, hem de süperego (içimizdeki ahlak hocası) tarafından azarlanmaktan kurtulmak ister.

İd, ego ya da süperegodan birinin diğerlerinden daha kuvvetli ya da zayıf olduğu zaman farklı kişilik türleri ortaya çıkar. Örneğin, süperegosu son derece gelişmiş olan ve diğer temel kişilik birimlerine baskın olan kişi, büyük olasılıkla utangaç, özellikle cinsel arzularını ve kızgınlık duygularını, onların ifadesinin uygun olduğu ortamlarda dahi ender ifade eden bir kimse olur. Diğer yandan İd'i baskın olan bireyse kendini bencil istek ve arzularının hemen o anda tatmin edilmesinin dışında başka hiçbir şeyi göz önüne almaz, yaşamda sürekli toplumla sürtüşme içinde olur, başkalarının haklarına, düşünce ve duygularına saygısız, kendine ve topluma zararlı biri olur. (Freud)

Ego, farkı fark eden zihindir. Ego asıl kimliğimizdir. İd kişiliğin biyolojik bölümünü, ego psikolojik ve süperego toplumsal bölümlerini oluştururlar. Egonun sağlıklı işleyip işlemediğinin göstergesi etik kurallara uyma yetisidir. Her ego kendi davranış ve tutumlarından kendi iyilik ve kötülüğünden kendi sorumludur.

Benzer Konular

4 Mayıs 2009 / sarisya Soru-Cevap
3 Kasım 2008 / asla_asla_deme Sanat
25 Ağustos 2009 / _PaPiLLoN_ Psikoloji ve Psikiyatri
27 Ocak 2011 / _Yağmur_ X-Sözlük