Arama

Rüya Nedir? - Sayfa 2

Güncelleme: 17 Aralık 2016 Gösterim: 22.033 Cevap: 13
_AERYU_ - avatarı
_AERYU_
Ziyaretçi
10 Mayıs 2014       Mesaj #11
_AERYU_ - avatarı
Ziyaretçi
Rüya Nedir?
MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar

Rüya, uykunun genel ve karakteristik özelliklerinden biri olup, uykunun hızlı göz hareketi (REM) adlı evreleriyle yakından ilişkili bulunan, görsel ve işitsel algı ve duygulardır

Rüyaların Süresi

Rüyalarda yaşananlar inanılmayacak kadar hızlı gelişir. Bir kaç dakikalık rüya esnasında bile çok uzun sürdüğünü sanılan garip, şaşırtıcı ve çok değişik olaylar birbirlerini izler, bu nedenle rüyada zaman kavramı oluşmaz. Ancak zaman kavramını, uyandıktan sonra beyinin öğretileri ve alışkanlıkları doğrultusunda saptadığımız bir anlar toplamıdır sadece.

Bilimadamlari rüyanın süresi üzerinde kesin bir sonuca varamamışlardır. Bir kısmı rüyaların sadece birkaç saniye sürdüğünü iddia ederken, diğer bir kısmı da saatlerce devam eden rüyaların olduğu fikrindedir. Bu tartışmalar sırasında Dr. B. Klein adında Amerikali bir bilimadamı bir araştırmaya başlamış ve gönüllü olarak seçtiği kişileri hipnotize ederek uyutmaya başlamıştır ve belli bir süre sonra uyandırıp rüyalarını dinleyerek, bir rüyanın 20 saniyeyi geçmeycek kadar kısa sürdüğünü belirlemiştir. Dr. Klein'ın sürdürdüğü bu araştırmanın sonunda en uzun rüyanın 90 saniyeyi geçirmediği ortaya çıkmıştır.

Rüya Türleri

1- Psikofizyolojik Kaynaklı Rüyalar (alelade rüyalar)

2- Fiziksel kaynaklı rüyalar

3- Kimyasal kaynaklı rüyalar

4- psişik kaynaklı ya da paranormal rüyalar

5- Telepatik rüyalar

6- Durugörü rüyaları

7- OBE ya da şuur projeksiyonu (astral seyahat) rüyaları

8- Haberci rüyalar

9- Uyarıcı rüyalar

10- Prekognitif rüyalar

11- Bilgilendirme amaçlı rüyalar

12- Bedensiz varlıklarla kurulan irtibatlardan kaynaklanan rüyalar

13- Serbest hafıza rüyaları

14- Prekognitif rüya

15- Yaratıcı rüya

16- Lüsid rüya
Rüyaların yorumlanması

Aynı rüya farklı zaman ve yerlerde görülürse, bunun yorumu da farklı olur. Bazen aynı rüyayı değişik insanlarda görebilir, ancak her insanın ruhu ve manevi dünyayı anlayışı, yaşamı farklıdır. Bundan dolayı da yorumu özünden bir şey kaybetmese bile yorumu ve yansıması farklı olur. Zaman zaman başkaları ile ilgili rüyalar da görebiliriz; bizi hiç ilgilendirmeyen bir rüya, bir başka bir başka yakınımızı ilgilendirebilir.

Rüyaları yorumlarken tarafsız olmak, duygulara kapılmamak, karamsarlaşmamak gerekir. Bu arada rüyada sadece bir şekil veya olayı değil, her şeyi birlikte yorumlamalıdır. Rüyadaki renkler de büyük önem taşır.

Rüyada görülen bazı insanlar tanıdıksa, adlarına da dikkat edilmelidir. Bu adların anlamları da yaklaşan bir durumu haber verebilir.

Lucid Rüya nedir?

Aslında pek çoğumuzun belkide bir çok kez deneyimlediği fakat bunun isminin ve işlevlerinin farkında olmadığı bir durumdur.Rüya gördüğünüz zaman rüyada olduğunuzun farkına varmanız durumuna Lucid Rüya adı verilir.

Hayvanlar rüya görür mü?

Evde hayvan besleyenler çoğu kez kedilerin ya da köpeklerin gözlerinin uykudayken rüya görüyormuşçasına göz kapaklarının altında oynadığını bilirler. Hayvanlar üzerinde yapılan araştırmalar insan dışındaki memelilerin ve kuşların da rem uykusu uyuduğunu gösteriyor; ancak gerçekten rüya görüp görmedikleri kesin olarak bilinmiyor. Massachusetts Teknoloji Enstitüsü´nden araştırmacılar yeni bir yöntemle farelerin gündüz öğrendikleri becerileri gerçekleştirirken etkin olan beyin bölgelerinin uyku sırasında da zaman zaman etkin duruma geldiğini gözlemişler.Yavru kuşların da gündüz öğrendikleri şarkıları geceleri uykularında "tekrarladıkları" daha önceki araştrmalardan biliniyordu.Bu bulgular rüyalarıngündüz yaşanan deneyimlerin bellektedepolanmasında rol oynadığı görüşünü de destekliyor. Ancak onlar bize anlatamadıkça hayvanların rüyalarında neler gördüklerini belki de hiç öğrenemeyeceğiz.


Kaynak:

Safi - avatarı
Safi
SMD MiSiM
26 Kasım 2015       Mesaj #12
Safi - avatarı
SMD MiSiM
RÜYA a. (ar. rü ’yâ).
1. Uyku sırasında zihinde ortaya çıkan ve bir kısmı belleğe kaydedilebilen ruhsal olay: Çok güzel bir rüya görmek. Kötü bir rüya. (Eşanl. Düş.) [Bk. ansikl. böl. Nörobiyol.]
Sponsorlu Bağlantılar
2. Gerçekleşmesi istenen, bir şeyin az çok düşsel ya da düşünsel tasarımı: Bir gençlik rüyası.
3. Gerçekleşmesi olanaksız durum; hayal: Bu güzel günler artık bir rüya oldu.
4. Rüya gibi, olağanüstü güzel: Günlerimiz rüya gibi geçti. || Rüyalarına girmek, bir şeyden ya da kimseden aşırı ölçüde etkilenmek, çok korkmak: Sınav soruları rüyalarına giriyordu. || Rüyası çıkmak, rüyada gördükleri gerçekleşmek. || (Bir şeyi) rüyasında görememek, olacağını ya da gerçekleşeceğini hiçbir zaman düşünüp tasarlayamamak. || Rüyasında görse hayra yormamak, hiçbir şekilde düşünemeyeceği, aklına ve hayaline gelmeyen güzel bir durumla karşılaşmak; böyle bir durumun olacağına inanmamak.

—Esk. Rüya-amiz, rüyayla karışık; rüya gibi. | Rûya-yı kâzibe, gerçekleşmeyen rüya. || Rûya-yı sadık, gerçekleşen rüya.

—Ed. - Düş.

—Nörobiyol. Rüya sistemi, rüya hallerinde işe karışan sinirsel yapıların tümü.

—Psikan. S. Freud'a göre, serbest kalmış çocukluk dönemi bilinçdışı isteğini, başlıca isteği uyumak olan önbilincin denetimine sokmayı sağlayan uzlaştırıcı oluşum. (Bk. ansiki. böl.)

—ANSİKL. Nörobiyol. Rüya çoğunlukla uykunun aykırı uyku denilen evresinde ortaya çıkar. Bu sırada, her şey, sinir sistemi dış âlemle tüm ilişkisini keşmişçesine rüyada olup bitenlerin bilincine varmayı sağlayan bir iç uyanıklık varmışçasına gelişir. Rüyanın yaşamasını sağlayan sisteme rüya sistemi denir. Bununla beraber, daha fakir, daha az hazırlıklı rüyaların uykunun tüm öteki evrelerinde de ortaya çıkabildiği sanılmaktadır. Bundan başka, rüyanın içeriğine dış uyarılar da karışabilir; uyarılar rüya gören için ne kadar anlamlı ve önemli ise (örneğin kendi adı) bu karışma o kadar kolay olur.
Bazılarına göre, uykunun aykırı evresinde ortaya çıkan rüya, eski ve yeni yaşantıyı simgesel olarak yeni baştan canlandırır ve aynı zamanda bellekteki izi sağlamlaştırmaya yarar. Bununla beraber, rüyanın bellekte yer etmesi için aykırı uykunun gerekli olduğu bilinmekte ise de rüya ile bellek arasındaki ilişkiler henüz açıklığa kavuşmamıştır.

—Psikan. S. Freud'a göre bilinçdışına ulaştıran ana yol olan rüya, bağdaştıkları ölçüde iki isteği yerine getirir. Bunlar, bağdaşmazlık içindeyseler, çatışmalarıyla ilintili olan boğuntu, kâbus halinde ortaya çıkar. Başka istekler de rüyaya eklenebilir ve onu gizleyebilir (yakın anılar, günün etkileri). Ama rüya, her şeyden öne çocukluk dönemine ait bilinçdışı bir isteği doyurur. Bu istek, rüyanın gerçek kaynağı, rüyanın anamaddesıdir. Bu anamadde rüya işlemleriyle (başlıcaları yoğunlaşım ve değiştirmezdir) dönüşüme uğratılır. Rüyanın çözmek zorunda olduğu sorunlardan biri, bu anamaddenin şekillendirilebilmesi sorunudur. Bu da çoğu kez, simgeler kullanılarak çözülür. Birinci işlemlerden ayırt edilmesi gereken bu ikincil işleme, rüyaya bir dış görünüm birliği kazandırır.
Rüyanın üstruhbilimi bu olayı, eski isteklere bir geri dönüş olarak tanımlar. Dolayısıyla rüyada bir örtük içerik (bilinçdışı istekler) ve bir de açık içerik (isteklerin, rüyada büründüğü imgeler ve şekiller) ayırt etmek gereklidir.

Kaynak: Büyük Larousse

_MaviKaranlık_ - avatarı
_MaviKaranlık_
Kayıtlı Üye
18 Şubat 2016       Mesaj #13
_MaviKaranlık_ - avatarı
Kayıtlı Üye
Rüyalar Hakkında En İlginç 13 Gerçek
MsXLabs.org

Rüya görmek hayattaki en gizemli tecrübelerden biridir. Roma Dönemi'nde bazı rüyalar Roma Senatosu tarafından analiz edilmiş ve yorumlanmıştır. Rüyaların tanrılardan gelen mesajlar olduğuna inanılmıştır. Rüya yorumcuları askeri liderler ile savaşa bile gitmişlerdir. Ayrıca çoğu sanatçının, yaratıcı fikirlerini rüyalarından edindiği bilinmektedir. Peki rüyalar hakkında ne biliyoruz? İşte en ilginç 13 gerçek...

1. Gördüğünüz Rüyların yüzde 90'ını Unutursunuz
Uyandıktan sonraki 5 dakika içerisinde rüyalarınızın yarısını unutursunuz, 10 dakika sonra ise yüzde 90'ı hafızanızdan silinmiş olur.

2. Körler de Rüya Görür

Doğduktan sonra kör olmuş olan insanlar rüyalarında görüntüler görürler. Kör olarak doğan kişilerse rüyalarında görüntü görmezler, ancak duyma, koklama, dokunma ve hissetme üzerine rüya görürler.

3. Herkes Rüya Görür
Ciddi bir psikolojik rahatsızlığı bulunmayan her insan rüya görür. Rüya görmediğinizi düşünüyorsanız, yanılıyorsunuz çünkü yalnızca rüyalarınızı hatırlamıyorsunuz.

4. Rüyalarımızda Yalnızca Bildiğimiz Yüzler Görürüz
Beynimiz yeni yüzler yaratamaz. Rüyalarımızda daha önceden gördüğümüz gerçek insanların gerçek yüzlerini görürüz ancak bunu onları hatırlamayabiliriz. Hepimiz yaşamımız boyunca binlerce yüz görmüşüzdür, yani beynimizin kullanabileceği sonsuz seçenek vardır.

5. Herkes Renkli Rüya Görmez
Görme yeteneğine sahip insanların yüzde 12'sinin rüyaları siyah-beyazdır. Geri kalanlar ise renkli rüyalar görürler. 1915-1950 arasında yapılan çalışmalar rüyaların çoğunun siyah-beyaz olduğunu ancak bu oranın 1960'lardan sonra değişmeye başladığını gösteriyor. Günümüzde 25 yaşının altındaki kişilerin yalnızca yüzde 4.4'ü siyah-beyaz rüya görüyor. Son yapılan araştırmalar bu değişimin nedeninin televizyonun siyah-beyazdan renkliye geçmesi ile bağlantılı olabileceğini gösteriyor.

6. Rüyalar Sembolik Anlam Taşımaktadır
Eğer rüyanız özellikle bir konu ile ilgili ise rüya sembolik anlam taşıyor demektir. Bu, analiz edilerek ortaya çıkarılabilir.

7. Duygular
Rüyalarda en çok deneyimlenen duygu endişedir. Negatif duygular, pozitif olanlardan çok daha fazladır.

8. Tekrar Eden Rüyalar
Çoğu rüya yalnızca bir kez görülse de, çoğu insan aynı rüyayı birden fazla kez gördüğünü söylemektedir. Kadınların yüzde 70'inin ve erkeklerin yüzde 65'inin aynı rüyayı çok kez gördüğü kaydedilmiştir.

9. Hayvanlar da Rüya Görür
Değişik hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalar insanlar gibi onların da uyku sırasında beyin dalgaları olduğu görülmüştür. Bir köpeği uyurken izleyin. Rüyada birşey kovalıyormuşçasına değişik sesler mırıldanır ve patileri hareket eder.

10. Vücut Felci
REM uykusu sırasında beyindeki bir mekanizma vücudun tamamen hareketsiz olmasını sağlar, böylece rüyada fiziksel bir hareketin gerçekleşmesi önlenir. Ancak bu mekanizmanın normal uyku süresinden önce/sonra ya da bu süre boyunca tetiklenmesi muhtemeldir.

11. Rüya ve Gerçeğin Birleşmesi
Uyuduğumuz sırada beynimiz gerçek hayattan gelen sesleri alır ve onları rüyamızın bir parçası haline getirir. Yani bazen dışarıdan gelen sesi uykuda yorumlayabiliriz. Örneğin kardeşiniz siz uyurken başınızda gitar çalıyorsa, rüyada konserde olduğunuzu görebilirsiniz.

12. Erkekler veKadınlar Farklı Şekilde Rüya Görürler
Erkekler, kendi cinsleri ile ilgili rüya görmeye daha çok meyillidir. Erkeklerin rüyalarındaki karakterlerin yüzde 70'i başka erkeklerdir. Diğer bir taraftan kadınların rüyalarındaki kişilerin yarısı erkek, yarısı kadındır. Tüm bunların yanısıra erkekler rüyalarında genelde kadınlardan daha agresif duydular yaşarlar.

13. Rüyaların Geleceği Gösterme Özelliği Vardır
Yapılan araştırmaların sonuçlarına göre çok sayıda insanın yüzde 18 ila yüzde 38'i en az bir geleceğe dair rüya görmüştür. yüzde 70 ise déjà vu deneyimlediğini söylemiştir. Rüyların geleceğin habercisi olduğuna inanan insanların sayısı ise yüzde 63 ila yüzde 98 oranla çok daha fazladır.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen _Yağmur_; 18 Şubat 2016 20:48 Sebep: sayfa düzeni yapıldı.
ciklet - avatarı
ciklet
Kayıtlı Üye
17 Aralık 2016       Mesaj #14
ciklet - avatarı
Kayıtlı Üye
Ruya tanrısı, Morpheus'un işlerine akıl sır ermiyor, lucid dream denilen olayı başarmak sağlıklı bir psikoloji ve yetenek gerektiriyor, uçmak, tırmanmak belirli beceriler gerektiren rüyaların herhangi bir sır ipucu verdiğine inanmıyorum sadece yönlendirilebilir kontrol edilebilir rüyaların heyecan verici olması dışında şuursuz bir astral seyahatin varlığı baya bir kafa karıştırıcı geliyor bana.

Merak ettiğim sanallığın içinde varlık sürdüren başka bilinç ve varlıkların uyku anında esas yerlerinde olup olmadıkları, keşişlere göre hayat bir yanılsamaysa, rüyalar gerçekten olduğumuz yer mi? yeteri kadar araştıramadım ama uğraştığım şey, kabusun içinden çıkıp onu kontrol altına alabilmek, kimi zaman becersemde genelinde kötü vukuatlarla sonuçlanıyor rüyalarım..

hayırlısı Msn Happy

Benzer Konular

8 Şubat 2013 / Mystic@L Rüya Tabirleri
22 Eylül 2013 / kompetankedi Taslak Konular
10 Mayıs 2015 / ThinkerBeLL Rüya Tabirleri