Arama

Papatya ve Sağlık için Faydaları

Güncelleme: 17 Temmuz 2016 Gösterim: 20.384 Cevap: 6
GusinapsE - avatarı
GusinapsE
Ziyaretçi
4 Nisan 2006       Mesaj #1
GusinapsE - avatarı
Ziyaretçi

PAPATYA



Sponsorlu Bağlantılar
Ad:  papatya.gif
Gösterim: 4112
Boyut:  750.5 KB
Ülkemizde adi papatya, babunç, tıbbi papatya yada sadece papatya adlarıyla bilinir. Papatya; genelde balçıklı topraklarda, orman çayırlıklarında, eğimli topraklarda, tahıl, mısır, patates ve şalgam tarlalarında yetişir. Gitgide yaygınlaşan yapay gübre ve kimyasal ilaçların kullanımı yüzünden, çok değerli papatyamızın yaşama alanları her geçen gün biraz daha daralmaktadır. Fakat, kar yağışlı kışlardan ve yağmurlu ilkbaharlardan sonra alışılmıştan daha fazla yetişir.
Yabani papatya ile arasındaki fark, sarı çiçek tabanının içinin oyuk ve kokusunun daha etkili ve hoş oluşudur. Çiçekler sapsız olarak, mayıstan ağustosa kadar, öğlen güneşinde toplanmalıdır
  • Çocuklara özellikle, kramplarda ve karın ağrılarında papatya çayı içirilebilir.
  • Papatya çiçeği, gaz birikiminde, ishalde, deri döküntülerinde, mide rahatsızlıklarında ve balgamlanmalarda yardım eder.
  • Ayrıca, adet görme aksaklıklarında, adet görememe hallerinde ve daha başka nitelikteki, dölyatağı (rahim) şikayetlerinde, uykusuzluk, testis iltihabı, yüksek ateş, yara ve diş ağrılarında yardımcı olabilir.
  • Papatya, terletici, sakinleştirici ve kramp çözücü etkilere sahip olmasının yanı sıra, her tür iltihaplanmalarda ve özellikle mukoza iltihaplarında dezenfeksiyon ve iltihap kurutucu olarak kullanılabilir.
  • Göz ve gözkapağı iltihaplarında, kaşıntılı ve akıntılı deri döküntülerinde dıştan kompres ve yıkama olarak, diş ağrısında gargara olarak ve ayrıca yaraların yıkanmasında kullanılır.
  • Bir olay yüzünden kızgınlığa kapıldığınızda veya sinirlendiğinizde, hemen bir bardak papatya çayı içiniz; kalbiniz zarar görmeden, hemen sakinleşeceksiniz.
  • Ağrılı bölgelere, kurutulmuş papatya ile doldurulmuş sıcak yastıklar koymak (Bitki Yastığı) da özellikle önerilir. Yatıştırıcı etki içeren papatya banyoları ve yıkanmaları da tüm sinir sistemini en iyi biçimde etkiler.
  • Ağır hastalıklardan, bitkinlik hallerinden sonra kendinizi çok iyi hissetmeye başlayacak ve rahatlayacaksınız.
  • Yüz ve cilt güzelliği bakımında da papatyayı unutmamalısınız.
  • Kaynatılmış bitki suyu ile haftada bir kere yüzünüzü yıkayacak olursanız, cildinizin nasıl tazelendiğini ve sağlıklı bir renk kazandığını göreceksiniz.
  • Saç bakımında da, özellikle saçları açık renk olanlar, kaynatılmış papatya suyu kullanmalıdırlar. Böyle yıkanacak olurlarsa, saçlarınız güzelleşecek ve göz okşayıcı parlaklık kazanacaktır.
  • Papatya merhemi, basura karşı kullanılabilir. Papatya buğusukullanarak, nezle ve sinüzit kısa sürede iyileştirilebilir.
  • Antik çağda bile, sinir ağrıları ve romatizma, papatya yağı ile masaj yapılarak tedavi ediliyordu.
  • Eski bitki kitaplarında yazdığına göre, papatya yağı, organların yorgunluğunu alır ve kaynatılmış bitki lapası hasta mesanenin üstüne uygulandığında, ağrıları hafifletebilir.

Kullanım Biçimleri:


Çay hazırlamak: Yarım veya bir tatlı kaşığı dolusu çiçek, orta boy bir su bardağı dolusu kaynar suyla haşlanır (Kaynatılmaz), 8-10 dakika demlendikten sonra süzülür.

Banyo katkısı: Tam banyo için dört avuç dolusu, yüz veya saç yıkamak için bir avuç dolusu papatya çayı haşlanır, 10 dakika demlendikten sonra banyo suyuna eklenir.

Kompresler: Bir bardak kaynar süt, bir yemek kaşığı dolusu çiçeğin üstüne dökülür, demlenmesi için 8-10 dakika beklenir ve posası süzüldükten sonra sıcak sütle kompresler yapılır

Bitki yastığı: Keten bezinden yapılmış bir yastık, kurutulmuş çiçeklerle doldurulur ve ağzı dikilir. Kuru bir tavda iyice ısıtılır ve hasta organın üstüne koyulur.

Papatya yağı: Güneşli havada toplanmış çiçekler, bir şişenin içine gevşekçe doldurulur ve üstüne sızma zeytinyağı, çiçekleri örtecek kadar eklenir. Şişe 14 gün boyunca, arada bir çalkalanarak ve kapağı açılarak, güneşte bekletilir. süre sonunda tülbentten süzülür ve koyu renkli şişelerde, serin bir yerde saklanır

Papatya merhemi: 250g içyağı ( veya margarin ) tavada iyice kızdırılır ve iki avuç dolusu taze çiçek içine eklenir. Tavadakiler köpüklenmeye başlayınca karıştırılır, ağzı kapanarak serin bir yere bırakılır. Ertesi gün yeniden ısıtılır, tülbentten geçirilerek süzülür ve cam veya porselen merhem kaplarına aktarılır. Buzdolabında saklanmalıdır.

Papatya Buğusu: İçinde su kaynayan bir kabın üstüne yerleştirilen süzgecin içine, taze veya kurutulmuş bitkiler konduktan sonra, süzgecin üstü kapanır. Bir süre sonra , yumuşamış olan bu sıcak bitkiler çıkan buhar genize çekilir. [
Son düzenleyen perlina; 17 Temmuz 2016 10:07
biruni - avatarı
biruni
VIP Önce Sağlık
14 Haziran 2011       Mesaj #2
biruni - avatarı
VIP Önce Sağlık
ıhlamura azıcık papatya da atılıp beraberce kaynatılırsa, terletmeye bakterileri atmaya yardımcı olabilir.
Sponsorlu Bağlantılar
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Düşüncene katılmam şart değil, düşünceni anlatman için savaşırım...
GüNeSss - avatarı
GüNeSss
Ziyaretçi
25 Aralık 2011       Mesaj #3
GüNeSss - avatarı
Ziyaretçi

Papatya


Kamillen / Camomille / Camomille / Matricaria chamomilla

Ad:  4507263_kurutulmuş-papatya-cam-kavanoz-papatya.jpg
Gösterim: 896
Boyut:  89.7 KB
Mayis ve agustos aylari arasinda çiçek açan, 20-50 cm boyunda, güzel kokulu bir yillik otsu bitki. Yol kenari, bos alanlarda oldukça çok rastlanir. Yapraklari parçali ve tüysüzdür. Çiçekler dallarin ucunda küçük basçiklar (kapitulum) hâlinde bulunurlar. Basçiklarin orta kisminda bulunan çiçekler tüp seklinde ve sari renkli hermafrodittir. Kenarlarda ise 15-20 tâne dil seklinde, beyaz renkli disi çiçekler bulunur.

Kullanildigi yerler:
Çiçek durumu baslari, çiçek açmadan önce toplanarak gölgede kurutulur. Bilesiminde uçucu yaglar, rezin, aci maddeler ve fenolik bilesikler bulunur. % 1'lik çay hâlinde sabahlari aç karnina bir bardak içilebilir. Idrar çogaltici, istah açici, yatistirici ve gaz söktürücü etkilere sâhiptir. Basur memelerinde agri kesici, tedâvi edici etkiye sâhiptir. Boyar madde olarak da kullanilir.

Alman Papatyasi
(Anthemis nabilis): Orta Avrupa'da yetisir ve kültürü de yapilir. Disli çiçekleri beyazimsi renklidir. Memleketimizde 50 kadar Anthemis türü bulunmakta ve Izmir papatyasi, yabânî papatya, beyaz papatya gibi isimlerle bilinmektedir.

Papatya yagi: Spazm giderir. Agrilari dindirir. Mikroplari öldürür. Sinirleri yatistirir.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen perlina; 17 Temmuz 2016 10:20
beyazmasa - avatarı
beyazmasa
Ziyaretçi
17 Ocak 2012       Mesaj #4
beyazmasa - avatarı
Ziyaretçi
Merhaba arkadaşlar,
Uzun yıllar önce elime çok eski bir kitap geçti bir ahbaptan, fotokopisini çektim kitabın bu kitap, Medine-i Münevvereli Hacı Hafız Osman Akfırat ve İbni Sina'nın kanun kitaplarından meydana getirilmiş bir eser. Hayatlarında kendileri bu eserin yazılıp neşr edilmesini çok arzu etmişler. İlaçları yazıp karşılarına hangi hastalıklara şifa verdiğini tertip etmişler.

Bu kitaptan bir alıntı;

PAPATYA

Kaynatılıp içilirse mutlak surette böbrekteki kumları düşürür. Vücudun kapalı damarlarını açar, baş ağrısını izale eder. Çeşitli sıtma hastalıklarını giderir. Göğsü temizler. Yağı; başa sürülürse baş ağrısını giderir.


Yine aynı eserden alıntı;

CİLT LEKELERİ
A- Kabak çekirdeği, burçak ile dövülür, kaynatılmış defne yaprağı suyu ile macun yapılır, leke olan yerlere sürülür.
B- Portakal kesilerek leke olan yerlere sürülerek oğulacaktır.
Efulim - avatarı
Efulim
VIP VIP Üye
8 Temmuz 2012       Mesaj #5
Efulim - avatarı
VIP VIP Üye
Papatya
papatya



Papatya bitkisi hemen her yerde bulabileceğimiz bir bitkidir. Yol kenarlarında boş arazilerde yetişen bu bitki, hoş kokulu sarı ve beyaz renktedir. Sadece bakıp çok güzel dediğimiz bu çiçeğin faydalarını bilmeyiz. İşte biz de size bu konu hakkında faydalı bilgiler vereceğiz. Bu bilgiler sizin çok işinize yarayacak.

Papatyanın yararları;
Sinirleri yatıştırıcı özellik gösterir, baş ağrısı olmak üzere tüm ağrıları dindirir, iştah açar, basur ağrılarını azaltır, mikrop öldürücüdür. Vücuda rahatlık verir. Diş ağrısına iyi gelir. Bel ağrısına iyi gelir. Ayrıca yaralarda pansuman olarak kullanılırsa mikropları öldürür ve yaraların çabucak iyileşmesine yardımcı olur. Aynı zamanda papatya çiçeği bağırsak gazlarını da söker. Gaz söktürücü ve spazm giderici özellikleri bulunmaktadır bu nedenle gastrit ve ülser rahatsızlığı olanlar için faydalı olmalıdır. Mideyi koruyucu ve iyileşme hızlandırıcı etki gösterir. Papatya çayı ve çiçeği adet düzensizliği ve adet ile ilgili ağrılar çeken insanlar için oldukça faydalıdır.
Papatya nasıl kullanılarak tüketilir peki bu konuyu açıklayalım. Papatya bitkisinden papatya boya, papatya yağı ve papatya çayı elde edilmektedir. Papatya çayı tahriş olmuş ciltlerin tedavisinde kullanılmaktadır. Cildimizi ferahlatır ve temizler. Elde edilen bu çay gözlerimizin üzerinde koyarak göz şişliklerine iyi gelmektedir. Papatya suyu banyo suyunun içerisine katılırsa saçlara parlaklık verir ve cildi tazeler. Papatya suyu hastalıkların geçmesine iyi gelmektedir.

Papatya çayının hazırlanışı;
1 tatlı kaşığı dolusu çiçek kaynamış suda demlenmeye bırakılır (kaynatılmaz) ve 8-10 dakika demlendikten sonra süzülüp tüketilir. Saça sürülüp güneşe çıkıldığında saçın rengini açar.
  • İltihaplanmaları iyileştirici özelliği vardır.
  • Mide hastalıklarına, özellikle ülsere karşı koruyucu etkisi vardır.
  • Bağırsakları çalıştırır, kabızlığı önler.
  • Gargara suyu halinde kullanıldığında ağız ve boğaz yaralarını giderir.
  • Adet sancılarını gidermekte kullanılır.
  • Papatya çayının, Spazm çözücü, gaz gidericidir.
  • Romatizma ağrılarını hafifletir.
  • Papatya suyu ile sabah akşam göz banyosu yapıldığında, çapaklar engellenir.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Sen sadece aynasin...
Şeb-i Yelda - avatarı
Şeb-i Yelda
Ziyaretçi
4 Nisan 2016       Mesaj #6
Şeb-i Yelda - avatarı
Ziyaretçi

Papatya Çayının Faydaları



Günün stresini atmak için ve hastalıklardan korunmak için herkesin bir formülü vardır. Bazı insanlar hastalıklardan korunak için meyve yerken, bazı insanlar da bitki çayları içer. Bu şifalı meyveler ve bitki çayları sayesinde hastalıklardan kurtulmak ve hastalıkları önlemek mümkündür. Papatya çayı, ıhlamur, ısırgan otu çayı, adaçayı, böğürtlen yada rezene çayı gibi tüm bu çay çeşitleri hastalıkları önler ve özellikle kış yada bahar aylarında hastalıklara karşı koruma sağlar. Özellikle bu şifalı bitki çaylarını çocuklarınıza da içirerek onları da hastalıklara karşı koruyabilirsiniz. Soğuk kış günlerinden, bahar aylarına geçiş yaparken hemen hemen herkes grip, nezle, soğuk algınlığı, balgam ve öksürük gibi rahatsızlıkları geçirir. Bu rahatsızlıklar kimi zaman yatak yorgan yatmaya, kimi zaman işe yada okula gidememeye sebep olur. Fakat bu şifası bol bitki çayları sayesinde bu hastalıklardan korunmak hayal değildir.

Papatya Çayı Faydaları
Ad:  papatya1.jpg
Gösterim: 859
Boyut:  51.8 KB

Papatya özellikle papatya çayı olarak da tüketilebilmesi sebebiyle vücuda birçok fayda sağlar.
  • Bu şifalı çayın içilmesi sayesinde sindirim sisteminin rahatlaması, hazımsızlığın giderilmesi ve yenilen yemekleri kolaylıkla sindirme sağlanabilir.
  • Aynı zamanda bu bitkinin çayı iştah açar, hemoroid yani basur tedavisinde de kullanılabilir.
  • Ayrıca bu şifalı çay, kadınların adet yani regl dönemlerindeki ağrılarının giderilmesini de sağlar. Regl döneminde yaşanan depresiflik için yemekten 30 dakika sonra içilen papatya çayı rahatlatıcıdır. Adet döneminden üç gün önce papatya çayının içilmeye başlanması depresifliğin giderilmesinde etkili olur.
  • Papatya çayı gargara yapılmak suretiyle kullanılarak boğaz ağrıları ve ağız yaralarının tedavisinde kullanılır. Diş ağrıları için ve uykusuzluğa karşı da faydalıdır. Geceleri uyuyamamaktan mı yakınıyorsunuz? Herkes uyurken siz gözünüzü bile kırpmıyor musunuz? İşte o zaman adresiniz mutlaka bu şifalı ve leziz çay olmalıdır.
  • Gaz sorunu ve ishal sorunu olanlar için faydalıdır.
  • Araştırmalar ile bu şifalı çayın anti-enflamatuar, anti-mikrobik ve anti-tahriş edici özelliklere sahip olduğu kanıtlanmıştır .
  • Gastrit ve ülsere karşı kullanılır. İçeriğinde bulunan alfa-bisabolol anti-ülser özelliktedir.
  • Sivilce tedavisinde de kullanabilirsiniz. Sallama çayını veya çayının demlenmiş posasını soğukken sivilce olan yere hafifçe masaj uygulayın. Hem sivilceleri azaltır hem de anlık olarak görüntüyü güzelleştirir. Özellikle ergenlik dönemindeki gençler sivilcelerden sürekli şikayet eder. Ergenlik sivilcelerinden bu bitki çayı sayesinde kurtulabilirsiniz.
  • Papatya uykusuzluk için mükemmel bir çaydır. Uykusuzluk ya da başka türlü çeşitli uyku bozuklukları tedavi etmek için, uyumadan yaklaşık yarım saat önce bir bardak papatya çayı içip rahatça uyumayı sağlayabilirsiniz.
  • Ayrıca, depresyon için etkili bir çaydır.
  • Ayrıca, göz çevresindeki koyu halkaları azaltmak için de kullanabilirsiniz. Bu bitkinin çaylarını sıcak suyun içine koyun. Beş dakika sonra onları çıkarın ve karışımın oda sıcaklığına kadar soğumasını bekleyin. Daha sonra göz yorgunluğu gidermek ve koyu renkli halkaları azaltmak için kompres olarak karışımı uygulayın.
  • Journal of Agricultural and Food Chemistry’de yayımlanan araştırma sonucuna göre, papatya çayının şeker hastalığına bağlı olarak ortaya çıkan böbrek hasarı, görme kaybı gibi etkilerin azalmasında yardımcı olabileceği ortaya koymuştur.
  • Soğuk algınlığı ve virüsler ile savaşta vücudun direncini arttırmak için kullanılmalıdır.
Papatya Çayı Nasıl Demlenir?
Papatya çayı hazırlanması için, 3 yemek kaşığı kurutulmuş papatya, 3 bardak kaynamış suya ilave edilir. Su, papatyalar ile birlikte 7-10 dakika daha demlenir ve daha sonra papatya çayı süzülerek içilir.

Papatya Çayı Aşırı Tüketilirse Ne Olur?
Aşırı tüketim sonucu santral sinir rahatsızlıkları ortaya çıkabilir. Baş ağrısı, depresyon belirtileri, halsizlik, mide ağrısı ve ishal eğilimi oluşabilir. Tüm yiyecekler ve içeceklerde olduğu gibi papatya çayını da dozunda kullanmak gerektiğini unutmayın.

Papatya çayı uyku verdiği için dikkat gerektiren işlerden uzak durmak gerekir.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen perlina; 17 Temmuz 2016 10:21
perlina - avatarı
perlina
Ziyaretçi
17 Temmuz 2016       Mesaj #7
perlina - avatarı
Ziyaretçi
Ad:  papatya-cesitleri-nelerdir.jpg
Gösterim: 1512
Boyut:  75.6 KB
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.

Benzer Konular

17 Ağustos 2012 / _Yağmur_ Taslak Konular
27 Ekim 2011 / _Yağmur_ Taslak Konular
17 Ocak 2012 / _Yağmur_ Taslak Konular
3 Aralık 2010 / _Yağmur_ Taslak Konular