Arama

Kiraz ve Sağlık için Faydaları

Güncelleme: 3 Temmuz 2016 Gösterim: 13.990 Cevap: 4
Misafir - avatarı
Misafir
Ziyaretçi
4 Nisan 2008       Mesaj #1
Misafir - avatarı
Ziyaretçi

Kiraz


MsXLabs.org
Sponsorlu Bağlantılar
Ad:  kiraz.jpg
Gösterim: 691
Boyut:  121.6 KB
Yaz aylarının sevilen meyvelerinden olan kiraz, ülkemizin pek çok bölgesinde yetişir.
Meyvesinden, kabuğundan ve meyve sapından yararlanılan kirazın içeriğinde; bol miktarda C vitamini, kalsiyum, potasyum tuzları ve tanen bulunur.
Halk arasında susuzluğu gideren bir meyve olarak tanınan kiraz, aynı zamanda vücudun bağışıklık sistemini artırıp, sindirim sistemini rahatlatır.

Faydaları nedir?
· İyi bir ateş düşürücü olan kirazın çiçekleri, göğsü yumuşatarak bronşit ve öksürüğü giderir.
· Bağırsak iltihaplarının tedavisinde kullanılır.
· Böbreklerde biriken toksinlerin atılmasına yardımcı olup, idrar söktürür.
· Susuzluğu giderir.
· Yaprakları ve kabuğu müshil etkisi yapan kiraz, kabızlığa karşı etkilidir.
· Mide ağrılarını dindirir.
· Damar sertliği ve kireçlenmelere iyi gelir.
· Kanın temizlenmesine yardımcı olur ve kansızlığa iyi gelir.

Son düzenleyen perlina; 3 Temmuz 2016 21:11
CrasHofCinneT - avatarı
CrasHofCinneT
VIP Pragmatist Çılgın Zat...
20 Eylül 2008       Mesaj #2
CrasHofCinneT - avatarı
VIP Pragmatist Çılgın Zat...
* Güçlü bir ağrı kesicidir, 20 kirazda 12-25 miligram arası antosiyanin maddesi bulunduğu ve bu maddenin ağrı kesici etkisinin Aspirinden on kat daha fazla olduğu tespit edilmiştir,
* Kolesterolü ve kan şekerini düşürür,
Sponsorlu Bağlantılar
* Kirazlarda bulunan flavanoidler vücuttaki zehri temizler,antioksidan etki yapar,
* Kabızlık gidericidir,
* Nikotinin vücuttan atılmasına yardımcı olur,
* Böbreklerin taş ve kum yapmasını önler ve varsa zamanla döker,
* Safra kesesi taşının dökülmesine de yardımcı olur,
* Yüzde oluşan sivilcelerin giderilmesini sağlamaktadır;
(100 gr. kiraz=70 kalori)
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 1 üye beğendi.
Son düzenleyen perlina; 3 Temmuz 2016 20:08
Ölmediğine sevindim, hala acı çekebiliyorsun...
Gabriella - avatarı
Gabriella
Ziyaretçi
20 Eylül 2008       Mesaj #3
Gabriella - avatarı
Ziyaretçi
Baharın en güzel habercilerinden biri kiraz ağacının çiçekleridir. Dünyanın en eski meyvelerinden kiraz rengi, küpe biçimindeki hoş şekliyle hepimizin en sevdiği meyvelerdendir.Gülgiller ailesinden olan kirazın latince ismi Prunus Avium ' dur.Doğu Avrupa ve batı Asya arasındaki bölgelerde yetişir.

kiraz cover03
Kirazın kırmızı, sarı pembemsi, alacalı ve bordo renkleri vardır. Ülkemizden yaygın çeşitleri karabodur, dalbastı ve napolyon'dur. Meyvesi iri ve kabuğu kırmızı olan napolyon; meyvesi çok iri kabuğu çok koyu bordo olan bing; eti açık sarı meyvesi orta irilikte kabuğu koyu ve ince sarı üstüne kırmızı alacalı karabodur, eti krem renginde olan dalbastı en iyi bilinenlerdir.

Süs kirazı olarak tanınan Uzakdoğu kökenli bazı kiraz çeşitleri de harika görünümleri nedeniyle yaygın olarak süs bitkisi olarak yetiştirilir.
Bileşimindeki A ve C vitaminleri, düşük kalori değerleriyle aynı zamanda diyet yapanlarında sofralarından eksik etmemeleri gereken bir meyvedir. Kirazın sapları da halk arasında idrar söktürücü olarak kullanılır.

Kiraz alırken temiz, parlak ve hasarsız olmasına dikkat edin.Rengi koyu olanlar her zaman daha tatlıdır. Saklarken kirazın saplarını çıkarmazsanız
kiraz cover01
ömrü daha uzun olur. Yıkamadan plastik bir kaba koyup buzdolabında saklayın ve daima yemeden hemen once yıkayın. Buzdolabından çıkarıp oda sıcaklığında 1-2 saat bekletirseniz tadı daha lezzetli olacaktır.
Taze kirazların 2-4 gün içinde tüketilmesi gerekir. Kirazı ayrıca derin dondurucuda da saklayabilirsiniz.Bunun için kirazın çekirdeklerini çıkarmanız gerekir.Çekirdeklerini çıkarırken çok dikkat edin zira kiraz lekesini çıkarmanız zor olacaktır.
Kirazı genellikle taze olarak tüketiriz ancak reçelden kurabiyeye kadar birçok tarifte harika biçimi ,rengi ve tadı ile farklı güzellikler yaratmamızı sağlar.
Son düzenleyen perlina; 3 Temmuz 2016 21:02 Sebep: Sayfa düzeni.
Şeb-i Yelda - avatarı
Şeb-i Yelda
Ziyaretçi
4 Nisan 2016       Mesaj #4
Şeb-i Yelda - avatarı
Ziyaretçi
İlkbahar ayları kapıda ve havalar zaman geçtikçe yavaş yavaş ısınmaya başlayacak. Sıcak havaları ve ilkbahardaki meyve ve sebzeleri hepimiz özledik. Erik, kiraz, böğürtlen, dut gibi meyveler ilkbaharda severek tükettiğimiz meyveler arasındadır. Pırasa, lahana, karnabahar, ıspanak gibi sebzelerden sonra da bamya, bakla da ilkbaharda kolaylıkla ulaşabileceğimiz sebzeler arasındadır. Bu şifası bol sebze ve meyveleri marketlerde, manavlarda ve pazarlarda kolaylıkla bulabilirsiniz. Hele ki çocuklar bu şifası bol meyvelerden olan kiraz meyvesine bayılırlar. Hatta birçok kişi çocukluğunda bu leziz meyvesi kulağına küpe şeklinde bile koymuştur.

Kiraz Sapı Faydaları Nelerdir?


Kiraz sapının faydaları arasında zayıflamaktan başlayıp idrar yollarını temizlemesine kadar birçok faydalı etkisi bulunur. Özellikle cildine bakmayı seven ve selülitlerden korkan bayanlar için bu şifalı ve leziz meyvenin sapı bulunmaz bir şifa kaynağıdır. Vücuda güç veren kiraz sapları, aynı zamanda vücudu temizler, toksin maddelerden arındırır. Sapı suyu içildiğinde, böbrekleri kum ve taşlardan arındırır, idrar yollarını temizler. Kabızlık ve basur sorununun giderilmesinde yardımcı olması da bu leziz meyvenin sapının faydaları arasındadır. Regl döneminde sorun yaşayan bayanlar için de şifa kaynağıdır. Regl ağrıları ve bu dönemdeki ruhsal dengesizlikler birçok bayanın korkulu rüyasıdır. Fakat kiraz sapının faydaları sayesinde bu dönem korkulu rüyanız olmaktan çıkacak.

Kiraz Sapı Suyu Tarifi


15-20 adet kurutulmuş sapı, 1 bardak su içine atılır. Suyla birlikte kaynayana kadar ocakta tutulur, kaynadıktan sonra 2-3 dk. demlendirilir. Daha sonra soğutulup, süzülerek kalan kiraz sapı suyu içilir. Bu karışım her gün iki kez tekrarlanabilir.

Kiraz Sapı Zayıflatır Mı?


Birçok bayanın merak ettiği soru bu şifalı ve lezzetli meyvenin sapı zayıflatır mı? Bu şifalı meyvenin sapı vücut için çok çeşitli faydaları bulunmasına rağmen aynı zamanda zayıflatıcı bir etkiye de sahiptir. Suda kaynatılıp içilmesiyle vücudun toksin maddelerinden kurtulması, üre ve ürik asit maddelerinin vücuttan uzaklaştırılması mümkündür.

Üstelik tam da ilkbahar aylarındayız ve bu şifalı meyvenin marketlerde, pazarlarda yerini aldığı dönemdeyiz. İşte bu mevsimde bu şifalı meyveye ulaşmak oldukça kolaydır. Üstelik diğer mevsimlere göre fiyatı da daha ucuzdur. Doğal olarak ağaçta yetişmesi sebebiyle bu mevsimde ucuz ve lezzetli şekilde bu meyveleri bulmak mümkündür.

Zayıflama Etkisi İçin Kiraz Sapı Çayı Tarifi!


Ayrıca sapları kullanımıyla vücuttan ödem atılması, idrar yollarının sağlığına kavuşması da olasıdır. Tüm bu etkileri için 15-20 adet kiraz sapı toplanarak kurutulur. Kurutulan sapları 4 bardak su içinde 15 saat kadar bekletilir. Daha sonra suyun içinde yarım saat kaynatılır. Soğutulduktan sonra sapları suyu süzülür ve günde 2 bardak içilir. İsteyen sıcak olarak da tüketebilir. Hanımlar artık yaz aylarında bu bitkinin sapı sayesinde formda kalabilir.

Siz de artık fazla kilolarınızdan yakınmayın. Fazla kilolarınızı dert etmeyin. Zayıflamak istiyorsanız birçok kişi gibi siz de bu şifalı ve leziz meyvenin saplarını kullanabilirsiniz. İlkbaharda birçok yerde kiraz sapı bulabilir, satın alabilir ve kiraz sapından faydalanabilirsiniz.
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen perlina; 3 Temmuz 2016 20:19
perlina - avatarı
perlina
Ziyaretçi
3 Temmuz 2016       Mesaj #5
perlina - avatarı
Ziyaretçi
Ad:  kiraz cekirdeği yastığı.jpg
Gösterim: 558
Boyut:  82.8 KB
Yeni doğmuş bebeğinizin gaz sancıları için ısıtırak, yürümeye yeni başlamış çocuğunuz kafasını gözünü sağa sola çarptığında soğutarak soğuk kompres olarak kullanabilirsiniz.
Özellikle Almanya İsveç gibi ülkelerde çok kullanılan bir yöntemdir.Bebeklerin gaz sancıları ve sezaryan ameliyatından sonra oluşan kramplar için kullanıldığı söylenir.

Kullanımı


%100 pamuklu kumaştan torbalara temizlenip;kurutulmuş kiraz çekirdekleri konmuş.Düz kare biçiminde olanları bel , karın ve adet ağrıları için öneriliyor,uzun sosis biçiminde olanları ise sırt ve boyun agrıları için..
Yastığı alıp evde mikrodalga fırında 2.5 dakika ısıtıyorsunuz,o kadar.Sonra omzunuza sarıyorsunuz.Fırında da ısıtmak mümkün, o zaman 150 dereclik fırında en az 8 en çok 12 dakika ısıtmak gerekiyor.Kullanma kılavuzunun sonuna şöyle eklemişler ."Babaanne usulü'' yastığı ,ısı geçirgen saplı bir gereçin içinde ,radyatör ya da sobanın üzerine koyun.Demek ki eski zamanlarda böyle ısıtıyorlardı
Ad:  kiraz yastık.jpg
Gösterim: 512
Boyut:  95.1 KB

İsveç'li fabrika işçileri


İsveç'te bir kiraz likörü fabrikasında,likör damıtma fabrikasında çalışan işçiler ;bir süre sonra kiraz çekirdeklerinin ısıyı uzun süre hapsettiklerini farkediyor. Sonra çuvalların içine doldurdukları ve kuruttukları kiraz çekirdeklerini sobaların üzerine asıp,ısıtıyorlar.Vardiya sonlarında bu yastıkları ağrıyan kaslarının üzerine koyup kompres yapıyorlar.

Diğer bir kaynak ;yastığın geçmişinin 13 üncü yüzyıla kadar dayandığını söylüyor.90'lı yılların sonunda Almanya'nın Münster kenti yakınlarında yapılan bir kazıda kiraz çekirdeği dolu bir yastık çıkmış.
Derlemedir
BEĞEN Paylaş Paylaş
Bu mesajı 2 üye beğendi.
Son düzenleyen perlina; 4 Temmuz 2016 03:04

Benzer Konular

2 Temmuz 2019 / Misafir Sağlıklı Yaşam
16 Temmuz 2009 / HerHangiBiri Taslak Konular
13 Mayıs 2010 / SUNU Taslak Konular
22 Şubat 2010 / Misafir Taslak Konular
7 Eylül 2010 / _Yağmur_ Taslak Konular